TA: “Rally in Arcadis en Kon. DSM”

In de AMX-index springt het aandeel Arcadis deze week met een stijging van ruim 34% in het oog. In de AEX-index valt de koersstijging van het aandeel Kon. DSM van bijna 15% op. Is het verstandig om deze rijdende treinen te springen of is wachten op een beter instapmoment verstandiger?

Arcadis vanaf 2015 + 20/120-daags gemiddelden

Er zijn vele invalshoeken om aan- en verkoopbeslissingen te rechtvaardigen. Vaak zoeken we naar argumenten die ons het beste passen. In deze technische analyse column is daarentegen al vaker gepleit voor een systematischer aanpak. Noem het een handelsplan. De opwaartse uitbraak in het aandeel Arcadis vindt plaats boven een dalend 120-daags gemiddelde, maar boven een stijgend 20-daags gemiddelde. Het sein staat nog niet op groen, want het 20-daags gemiddelde moet nog boven het 120-daags gemiddelde geduwd worden. Springen op deze wegrijdende trein is verleidelijk, maar met enig geduld kan er een positieve kruising worden afgewacht. Als dan de koers terugvalt (zie ook begin 2017) dan zijn de kansen om met meer winst de bestemming te bereiken wellicht wat groter.

Kon. DSM vanaf 2016 + 20/120-daags gemiddelden

Het aandeel Kon. DSM steeg op 30 januari 2019 boven haar 120-daags gemiddelde uit, waardoor beleggers werden uitgenodigd om na deze positieve kruising op zoek te gaan naar een koopbevestiging. Deze koopbevestiging werd gegeven bij een opwaartse kruising van het 20-daags gemiddelde boven het 120-daags gemiddelde op 11 februari 2019. De eerstvolgende handelsdag kon bij de openingskoers op € 85,94 getracht worden om van de geformaliseerde stijgende trend te profiteren. Dat Kon. DSM zo hard daarna zou stijgen is niet te danken aan de voorzienigheid van de chartist. Het is de beurskoers en concrete beslisregels die ons iets vertellen over kansen en risico’s.

AEX-index op weekbasis vanaf 2018

De AEX-index toont nu voor de achtste op-een-na-volgende handelsweek een weekslotkoers boven de weekopeningskoers. Dit type koersstijging zie je niet vaak. Hoe langer deze reeks aanhoudt, hoe groter de kans op een tegengestelde reactie? Over deze gedachte zullen mensen met kennis van statistiek en ook de frequente casinobezoeker zo hun eigen gedachten hebben. Vaststaat dat vorig jaar na de koersduikeling in het voorjaar ook een reeks van acht weken op rij met koerswinsten werden afgesloten ten opzichte van de openingskoersen van de desbetreffende handelsweken. Goed beschouwd zou het logisch zijn om een terugval te verwachten richting AEX 520. Maar logica is niet iets wat op de beurs een rol speelt. Wel irrationeel gedrag, maar ook hier heeft iedereen zijn eigen gedachten over.

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker