TA: ‘SHELL lager, obligaties hoger’

Als gevolg van lagere olie- en gasprijzen en moeilijke marktomstandigheden halveerde de winst van Shell. De koersgrafiek toonde al anticiperend marktgedrag.

Royal Dutch Shell op maandbasis vanaf 2000 + 4/24-maands gemiddelden

Deze maand verstrijken er 241 maanden sinds de eeuwwisseling. Het aandeel Royal Dutch Shell noteerde nadien een hoogste koers bij € 37,95 en een laagste waardering bij € 15,73. Op basis van 241 maandelijkse slotkoersen wordt de gemiddelde beurswaardering becijferd op € 25,36. Indien wordt gekeken naar de trends in het aandeel Royal Dutch om de vier maanden of om de twee jaar, dan blijkt uit de 4/24-maands gemiddelden dat de slingerbeweging omlaag weer is ingezet. Bij tegenvallende marktomstandigheden kan de beurskoers terugvallen naar € 17,00. Althans, dat vertellen de dalende hellingshoeken in de 4/24-maands gemiddelden.

iShares Core U.S. Aggregate Bond ETF (AGG) op maandbasis vanaf 2012 + 4/24-maands gemiddelden

Op het gebied van vastrentende waarden en daarvan afgeleide obligatietrackers is iShares Core U.S. Aggregate Bond ETF (AGG) dankzij haar gespreide belangen in Amerikaanse ‘Investment Grade’-obligaties wellicht een zeer representatief beleggingsinstrument (genoteerd in US dollars). De eerste maand van het nieuwe beleggingsjaar 2020 duidt beleggers op een voortzetting van de stijgende trend van het afgelopen jaar. Bij een beursnotering op $ 114,30 bevindt deze obligatietracker zich op het hoogste koersniveau sinds augustus 2019. De neerwaartse reactie in de afgelopen maanden oogt vooral als een tijdelijke worsteling met het meerjarige weerstandniveau. Het koersverloop maakt duidelijk dat beleggers nog steeds geneigd zijn om hun heil in vastrentende waarden te zoeken.

AEX-index op uurbasis + subjectieve charting m.b.t. trendlijnen

Op 22 januari jongstleden werd in deze blog gezocht naar aanknopingspunten voor aan- en verkoopbeslissingen binnen de bandbreedte 607 en 616. Maar op 23 januari namen de zorgen toe omtrent een naderende correctiefase, omdat het koersniveau 607 neerwaarts werd gepasseerd. De koersgrafiek op uurbasis toonde na de daling onder de 600-puntengrens een herstelpoging aan richting 607, maar haalde dit niveau niet meer. Vanaf AEX 606,20 is de verkoopdruk weer terug. Twee stijgende steunlijnen zijn nu gesneuveld. De derde steunlijn moet de AEX boven 597 behoeden voor een doorzettende correctiefase. Het megafoonpatroon wijst op steeds grotere uitslagen in de afgelopen weken. Bereid u zich maar voor op nog veel meer onrust!

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker