TA: ‘Speculatieve gedachten in praktijk’

Het blijft ook vandaag speculeren hoelang het Covid-19 coronavirus in 2020 (of daarna) van invloed is op het welzijn van de wereldburgers. Maar ook voor beleggers!

NOVAVAX vanaf eind oktober 2019 + 20/120-daags gemiddelden

Op 11 februari werd het Amerikaanse aandeel NOVAVAX onder de aandacht gebracht als speculatief aandeel dat zou kunnen profiteren van de wereldwijde behoefte aan een virusvaccin. Eind april schoot de beurskoers omhoog van ca. $ 8,50 naar $ 17 waardoor in korte tijd 100% koerswinst gerealiseerd kon worden. In de update van 2 maart dit jaar werd een speculatieve gedachte uitgesproken: verzilver de papieren winst en keer terug bij een beurskoers onder het stijgende 20-daags gemiddelde. De beurskoers daalde alweer naar $ 12,96. In maart daalde NOVAVAX onder het stijgende 20-daags gemiddelde bij een beurskoers onder $ 9,90. Zojuist opende het aandeel boven $ 39 na vorige week de beurskoers ook weer even onder het stijgende 20-daags gemiddelde noteerde.

ARCELORMITTAL vanaf 2016 + 20/120-daags gemiddelden

Speculeren is een bezigheid met een offensief karakter. Er wordt immers gegokt op een verwachte uitkomst. Het offensieve karakter komt vooral tot uitdrukking indien er tegen de heersende trend in wordt gehandeld of gespeculeerd. Het aandeel ArcelorMittal is wellicht een goed voorbeeld. Bij een 20-daags simpel gemiddelde onder het 120-daags simpel gemiddelde kan worden vastgesteld dat de negatieve krachten over een periode van 20-handelsdagen en 120-handelsdagen de overhand hebben. Koersstijgingen zijn mogelijk, maar hoeven niet te maken te hebben met veel vraag. Het kan ook tijdelijk een gebrek aan aanbod zijn dat de beurskoers van ArcelorMittal even lucht geeft. Maar speculeren kost minder energie (en geld) wanneer met de onderliggende stroom wordt meegeroeid en die is nu weer neerwaarts gericht.

AEX-index op uurbasis + 20/120-daags gemiddelden

De AEX-grafiek op uurbasis kent een dalende fase (zie rode uurcandles), een stijgende fase (zie groene uurcandles) en (zwartgekleurde) overgangsfasen. De beurskoers noteert momenteel weer boven beide 20/120-uurs gemiddelden en het beeld wordt dan automatisch positief na een opwaartse kruising van het 20-uurs gemiddelde boven het 120-uurs gemiddelde. Toepassing van simpele beslisregels zijn bedoeld ter ondersteuning van de speculatieve gedachten. Het is ook een objectief controlemechanisme om te vergewissen of eventuele ingenomen posities nog wel verantwoord zijn of niet. Het geeft geen garantie op toekomstige resultaten, maar wel een houvast. Op uurbasis is de trend in de AEX-index boven het 120-uurs gemiddelde (> AEX 513) thans positief.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker