TA: ‘Stalen zenuwen in de metaalaandelen’

Vorige week meldde Het Financieele Dagblad dat juist vanwege de scherpe koersdalingen de analisten wel brood zien in Amsterdamse metaalbedrijven. Naar grafieken wordt niet gekeken.

VanEck Vectors Steel ETF op weekbasis vanaf 2016 + relatieve sterkte t.o.v. S&P SPDR 500 Trust ETF

VanEck Vectors Steel ETF op weekbasis vanaf 2016 + relatieve sterkte t.o.v. S&P SPDR 500 Trust ETF

Wanneer metaalfondsen in een jaar tijd met 50% dalen, dan is er stalen speld tussen te krijgen in de redenering dat er sprake is van een aantrekkelijker waardering. Toch kan dit nooit een reden zijn om optimistisch te worden. En al helemaal niet wanneer er in VanEck Vectors Steel ETF (tickersymbool ‘SLX’) in de afgelopen jaren een megagroot (H)oofd(S)chouderpatroon blijkt te zijn voltooid. Deze representatieve aandelentracker belegt ca. 5% van de toevertrouwde middelen in ArcelorMittal. Bij aan- en verkoop van deze specifieke sectortracker heeft dat ook invloed op de beurskoers van het bekende staalbedrijf met een notering aan Euronext Amsterdam. De daling onder de (gele) neklijn is een klassiek verschijnsel als begin van een heuse trendomslag. Van een aantrekkelijke waardering is in technische zin pas sprake als de koers van de SLR-ETF met nog eens 50% is weggesmolten.

ArcelorMittal vanaf 2018 + 20/120-daags gemiddelden + relatieve sterkte t.o.v. AEX-index

ArcelorMittal vanaf 2018 + 20/120-daags gemiddelden + relatieve sterkte t.o.v. AEX-index

Het aandeel ArcelorMittal is na de 63% koersdaling van € 30 naar € 11,20 in het afgelopen jaar voldoende afgewaardeerd om speculatief een investering te overwegen. Toch is er in technische zin een groot gevaar om vervolgens platgewalst te worden. Het proces van lagere toppen en lagere bodems is nog intact en de recente herstelpoging lijkt te sneuvelen rond € 13 in het kader van gebroken steun die nieuwe weerstand oproept. Ook presteert het aandeel slechter dan de AEX-index in de afgelopen 12 maanden. Trendvolgers die de trend van het aandeel ArcelorMittal respecteren zullen daarom er verstandig aan doen om hun niet aan dit aandeel te branden.

AEX-index op dagbasis vanaf december 2018 + 20/120-daags gemiddelden

AEX-index op dagbasis vanaf december 2018 + 20/120-daags gemiddelden

Vandaag koerst de AEX-index hoger. Er ligt nog een (oranjegekleurd) prijsvenster open tussen 564,98 en 562,24 om de ‘gap down’  van een maand geleden (2 augustus 2019) te vullen met een beursnotering. De hellingshoeken van de 20-daags en 120-daags gemiddelden zijn opwaarts gekruld en met een actuele notering (AEX 559,83) is de stemming weer aan de beterende hand. Er is echter pas ruimte voor meer optimisme indien het 20-daags gemiddelde boven het 120-daags gemiddelde wordt opgetrokken zoals te zien was medio februari dit jaar. Na een positieve kruising geldt kopen als zwakte als favoriete handelstactiek. Na een negatieve kruising geldt echter verkopen op sterkte als logische handelswijze.

Bekijk een LYNX Masterclass met Edward Loef:

LYNX Masterclass met Edward Loef

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker