TA: ‘Technologiesector test weerstand’

De Amerikaanse Nasdaq-100 index sloot gisteren op de hoogste stand van dit jaar. Deze index is bekend vanwege de vele bekende technologiebedrijven die in deze index zijn vertegenwoordigd. Gelet op de rally dit jaar rijst de vraag wat de perspectieven zijn voor de technologiewaarden.

SPDR Select Sector Technology ETF (XLK)

De bekende Amerikaanse technologie tracker ‘SPDR Select Sector Technology ETF’ sloot gisteren op $ 76,21 zijnde de hoogste stand ooit. De vorige recordstand dateert van 3 oktober 2018 bij een koers op $ 75,93. Het is goed mogelijk dat de recordreeks dit jaar wordt voortgezet. De lagere top in de relatieve sterkte index (RSI) gisteren doet echter vermoeden dat er eerst een stap terug gedaan moet worden. De piek in de RSI werd recent bereikt bij 79,9. Deze ‘overbought’-conditie is net iets meer overgewaardeerd dan op 23 januari 2018 vlak voor de plotselinge grote koerscorrectie. Vorig jaar leek niemand voorbereid op winstnemingen. De lagere top in de RSI bereidt ons nu wel voor.

Chevron (CVX)

Mogelijk heeft u vanuit andere mediabronnen vernomen over de stijgende olieprijzen. In het aandeel Chevron (CVX) zijn de positieve effecten van de stijgende brandstofprijzen duidelijk waarneembaar. Afgelopen jaar was de trend in Chevron dalend, maar vorige maand werd een dalende trendlijn opwaarts gepasseerd. Deze trendbreuk volgde op een stijging boven de koerstoppen van eind 2018 boven $ 122. Het is nooit met zekerheid te voorspellen tot welk niveau de olieprijs zal stijgen, maar de opwaartse uitbraak in het aandeel Chevron suggereert na de succesvolle terugtest van de dalende weerstandlijn een verdere klim omhoog.

AEX-index, AMX-index en AScX-index

Aandelenbeleggers in Nederland geven duidelijk de voorkeur aan de beursgenoteerde ‘large caps’ ten opzichte van de minder gekapitaliseerde beursgenoteerde bedrijven opgenomen in de Amsterdamse midkap-index of smallcap-index. Hieruit kan o.a. het vermoeden worden uitgesproken dat beleggers bij voorkeur in meer liquide aandelen beleggen. Dat past ook bij toegenomen onzekerheden. Positief aan de recente ontwikkeling is het proces van hogere bodems en hogere toppen sinds het dieptepunt eind 2018. Het betekent dat het beursherstel breed gedragen wordt en dat wijst op breed terugkerend vertrouwen in gunstiger tijden.

Kijk hier de masterclass over Technische Analyse van vorige week terug:

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker