TA: ‘TESLA-rally lijkt nu wel voorbij’

Een maand geleden (14 januari 2020) trok het aandeel TESLA de aandacht van elke actieve belegger. De beurskoers noteerde op dat moment ca. $ 524,86.

TESLA INC. ($ 804) op uurbasis

De beurskoers van Tesla toonde in de afgelopen 12 maanden na een nieuwe duikeling in 2019 een duizelingwekkende veerkracht. Deze veerkracht was zo indrukwekkend dat vermoedelijk alle ‘short sellers’ werden gedwongen om hun posities terug te draaien. Hierdoor leek het een maand geleden technisch verdedigbaar dat de koersrally niet bij $ 500 zou stoppen. Een opwaartse uitbraak leek daarentegen waarschijnlijker. De beurskoers steeg door naar $ 968,99 en viel daarna binnen 48 uur fors terug. Dit lijkt niet erg, want nadien komt de beurskoers tot rust rond $ 800. Technisch minpunt is de ‘exhaustion gap’ die is ontstaan bij de intraday koersbeweging op 4 februari dit jaar. Er lijkt nu een vorm van ‘island reversal’-patroon te zijn ontstaan. De hype rond Tesla lijkt voorlopig wel over.

US Dollar index vanaf juni 2019 + 20/120-daags gemiddelden

Verandering is de enige constante op de beurs. Dat geldt ook voor valutaparen en uiteraard de US dollar index. Een maand geleden (14 februari 2020) werd de trend in de US dollar index negatief beoordeeld als gevolg van de notering onder het dalende (rode) 120-daags gemiddelde. Er werd een uitbraakpoging ondernomen om boven de dalende trendlijn uit te breken, maar de kans op succes werd niet zo groot geacht. De grafiek toont het tegendeel aan. Op de 17e januari werd de dalende trendlijn opwaarts gepasseerd en werd het proces van lagere opeenvolgende toppen opwaarts doorbroken inclusief een stijging boven het 120-daags gemiddelde. Dagelijkse monitoring is in dit aandachtsgebied noodzakelijk om visies tijdig bij te stellen. Hoe dan ook, de US dollar trekt aan.

AEX-index op uurbasis in de afgelopen drie maanden

De koersgrafiek van de AEX-index op uurbasis toont een proces deze maand van hogere toppen en hogere bodems. Bij een intraday indexstand op 621,98 op 13 februari werd de meest recente hogere bodem gezet. Hier ligt dus een eerste steun voor behoud van zicht op hogere koersen. Iets daaronder ligt de voormalige weerstandlijn die als nieuwe steun moet acteren. Voor wat betreft het koersdoel kan de kniebuiging eind januari, en gemeten afstand naar de weerstandlijn, een indicatie geven wat er gebeurt als de AEX-index de andere kant uitschiet. Overdrijvingen neerwaarts worden niet zelden gevolgd door overdrijvingen opwaarts. Een AEX-index rond 650 zou dus niet ondenkbaar zijn in de nabije toekomst (zolang de index boven 622 noteert).

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker