TA: ‘TomTom navigeert de technische analyse’

De koersbeweging van het aandeel TomTom vandaag is wellicht exemplarisch voor de wijze waarop de technische analyse de rol van trendnavigator vervulgt.

TomTom vanaf 2019 + 20/120-daags gemiddelden

Eerst even een algemene opmerking over de fundamentele analyse. Deze tak van beleggingssport heeft altijd een verklaring nodig waarom de beurskoers ‘ineens’ een bepaalde richting inslaat. Wat precies de trigger is en wanneer de markt daarop reageert is vaak in nevelen gehuld. Datzelfde geldt overigens voor de technische analyse. Wat verklaart nou ‘opeens’ het signaal waarop de technisch analist zich geroepen voelt om hier in een TA-blog aandacht aan te schenken. Voor de opmaak van dit rapport is dat een algoritme. Een beslisregel die registreert dat de beurskoers boven haar 120-daags gemiddelde stijgt, terwijl het 20-daags gemiddelde nog onder het 120-daags gemiddelde noteert. Hierdoor kleurt het algoritme de koersgrafiek van de technisch analist zwart. Hierdoor weet de technisch georiënteerde beleggers/speculant een verandering van richting in de trend is ingezet.

Galapagos vanaf 2019 + 20/120-daags gemiddelden

In het afgelopen jaar is een aantal keren in de LYNX TA Blog het aandeel Galapagos op een positieve wijze belicht. De opwaartse uitbraak eind maart boven de koerstoppen van het 1e kwartaal duidde erop dat de vraag gretiger was dan het aanbod. Begin juli 2019 werd de top van april gepasseerd, hetgeen dezelfde boodschap opleverde. En 2 december werd nog een keer het uitbraakfenomeen beoordeeld als een grafische uiting van spierballentaal onder de Galapagos bulls. Zolang de grafiek zulk marktgedrag blijft vertonen is er geen enkele aanleiding om het aandeel van de hand te doen. Sterker nog, met de beste prestaties tot nu in dit nieuwe beursjaar geldt ‘the trend is your friend’.

AEX-index vanaf december 2019 op uurbasis + 20/120-uurs gemiddelden

De klassieke technische analyse met haar patroonherkenning als basis om de meest waarschijnlijke toekomstige trendrichting te voorspellen is in hoge mate een subjectieve beleving (raadpleeg de update 16 januari 2020). Om de waan van de dag een beetje sturing te geven bieden de hellingshoeken van de 20/120-uurs gemiddelden een handvat (maar ook niet meer dan dat). Vaststaat dat stijgende hellingshoeken in de gemiddelden uit een uiting zijn van voortschrijdend inzicht in de voorafgaande periode van de waarneming. Een stijgende trend illustreert momentum. En het momentum ontwikkelt zich positief. Het enige dat we niet weten is of de AEX-index zal uitbreken boven de subjectief getrokken stijgende weerstandslijn. Geeft ook niet, door dagelijkse monitoring (of op uurbasis zo u wilt) merken vanzelf wel de vraag blijft domineren.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker