TA: ‘Een topper, een flopper en een bulltrap’

Na zeven verstreken kalendermaanden wordt het spannend op de beurs. Welk aandeel blijkt tot op heden een topper of was een flopper. Belangrijker nog is de vraag ‘blijft dat zo’?

Wereldhave op kwartaalbasis vanaf 1985 + koersgemiddelde 12 kwartalen + RSI(14)

Het vastgoedaandeel Wereldhave daalde deze maand juli met ca. 14% en er lijkt totaal geen uitzicht op het einde van de rampspoed. De koersgrafiek op kwartaalbasis toonde op basis van een omvangrijk (H)oofd(S)chouderpatroon in de periode 1996 t/m 2017 (= twintig jaar!) bij een beursnotering rond € 40 al dat er minimaal een halvering van de beurswaardering mocht worden verwacht. Het vastgoedbedrijf investeert vooral in winkelcentra. Wie de krant leest of winkelcentra bezoekt kan met eigen ogen zien dat er jaren geleden andere tijden zijn aangebroken om te winkelen. Het enige lichtpuntje is een onderwaardering in de relatieve sterkte index (RSI). Misschien zijn er grote institutionele beleggers die nu wakker worden en op koopjesjacht gaan?

Wereldhave op kwartaalbasis vanaf 1985 + koersgemiddelde 12 kwartalen + RSI(14)

ASM International vanaf 2000 op maandbasis + 12-maandsgemiddelde

Het aandeel ASM Internationaal behoort deze maand tot de top-3 van grootste stijgers in het gecombineerde aandelenuniversum van de AEX- en AMX-index dankzij een koerssprong van ca. 30%. De beurswaarde is sinds begin dit jaar maar liefst verdubbeld en het ziet ernaar uit dat deze topprestatie voor langere tijd kan worden vastgehouden. In de koersgrafiek op logaritmische schaal blijkt deze maand sprake van een opwaartse uitbraak uit een decennialang stijgend trendkanaal. Dankzij deze uitbraak is het technische sein voor een opwaartse versnellingsfase gegeven. Het lijkt wel verstandig om de stijgende weerstandlijn bij een notering rond € 65 als nieuwe steun voor deze visie te hanteren. Bij een opwaartse uitbraak past immers geen terugval meer binnen het stijgende trendkanaal.

ASM International vanaf 2000 op maandbasis + 12-maandsgemiddelde

AEX-index vanaf 2018 + 20/120-daags gemiddelden

De koerssprong op dinsdag 23 juli jongstleden lijkt op basis van de actuele koersinformatie sterk op een ‘koopclimax’. Tussen de openingskoers op 579,13 en de slotkoers een dag eerder op 576 kwamen door de koopdrang geen noteringen tussen deze twee genoemde niveaus tot stand. Een dag later volgde een ‘doji’-koerspatroon die duidde op twijfel als gevolg van een openings- en slotkoers dicht bij elkaar. Daarna vond een ‘engulfing bear’-patroon plaats door plotselinge winstnemingen vanaf de hogere openingskoers met als intraday dieptepunt 575,15. Dit niveau werd gisteren neerwaarts doorbroken als gevolg van nieuwe verkoopdruk en een duidelijke trendbreuk in de grafiek op uurbasis. Er dreigt een ‘bull trap’ (= mislukte uitbraakpoging), waardoor de dalingsrisico’s toenemen.

AEX-index vanaf 2018 + 20/120-daags gemiddelden

Volg een LYNX Masterclass met Edward Loef:

LYNX Masterclass met Edward Loef

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Wekelijks gratis 5 beleggingsideeën ontvangen? Schrijf u in!
LYNX Weekoverzicht & 5 beleggingstips

Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang wekelijks 5 belegigngsideeën

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×