TA: ‘Trendvolgende aan- en verkoopalerts’

Trendvolgers kunnen met behulp van technische analyse Actief Profiteren van de MACD-indicator. Vooruitlopend op de LYNX Masterclass hedenavond worden twee MACD-signalen getoond.

ARCADIS krijgt in de weekgrafiek een MACD-koopsignaal

‘Technical Analysis is an Art, not Science’ beweren Amerikaanse traders regelmatig. Geen belegger is hetzelfde en geen markt of beurskoers blijft hetzelfde. Bij beleggingen draait als om slechts één constante en dat is verandering. In een zijwaartse markt is het bijvoorbeeld voor trendvolgers lastiger om te profiteren van koersbewegingen dan tijdens langdurige of grote koersbewegingen. Probleem is dat zelden van tevoren bekend is wat de beurskoers in de toekomst gaat doen. Eén ding is zeker, met de trendvolgende MACD-indicator worden langdurige stijgingen en dalingen keurig op tijd gesignaleerd. Het aandeel Arcadis is via het MACD-histogram op weekbasis een mooi voorbeeld.

VOPAK krijgt in de weekgrafiek een MACD verkoopsignaal

Om de waarde van een koop- of verkoopsignaal enigszins op toegevoegde waarde te schatten, geeft de weekgrafiek van het aandeel VOPAK aanleiding voor publicatie. In de week eindigend op 15 november werd dit jaar de grootste stijging gemeten tussen de openings- en slotkoers op weekbasis. Dit wees op extreem sterke vraag. Mogelijk was sprake van een koopclimax, want in de handelsweek erna werd bijna alle winst weer ingeleverd. De haast om winst te nemen is klaarblijkelijk groot, want een stijgende steunlijn is deze maand gesneuveld. Deze klassieke trendlijnanalyse wordt bevestigd met een neerwaartse kruising in het MACD-histogram. Daardoor worden beleggers alert gemaakt op de kwade kans van een terugval naar de koerstoppen rond € 45.

AEX-index op maandbasis vanaf 1983

De MACD-indicator is een goede indicator van voortschrijdend inzicht in o.a. de AEX-index. Een stijgende MACD-lijn boven haar afgeleide gemiddelde (in de grafiek het histogram) wijst op een verbeterend sentiment op maandbasis. Deze eeuw is het slechts drie keer voorgekomen dat de nullijn neerwaarts werd doorkruist. Beleggers en beursexperts kunnen zich van alles en nog wat bedenken over wat de beurs beweegt, maar de optelsom van vraag en aanbod toont een proces van hogere toppen en hogere bodems in de maandgrafiek, dus de markt maakt zich geen zorgen. De draai omhoog in de groene MACD-lijn eind februari bleek dat toen al het sentiment verbeterde.

Bekijk een LYNX Masterclass met Edward Loef:

LYNX Masterclass met Edward Loef

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker