TA: ‘Twee hoofdschouderpatronen’

De meest bekende technische koersformatie is het zgn. ‘hoofdschouderpatroon’. Dit patroon komt zowel voor als continuatiepatroon als trendomkeerpatroon. Twee actuele voorbeelden:

AKZONOBEL vanaf december 2018 + 20/120-daags gemiddelden

Het hoofdschouderpatroon is het meest bekend als trendomkeerpatroon. Dit komt door simpele en zichtbare verandering tussen de vraag- en aanbodkrachten in de koersgrafiek. Bij een stijgende trend is sprake van een reeks hogere bodems in combinatie met een reeks hogere toppen. In de koersgrafiek van AkzoNobel tekent zich nu een verstoring af in dit proces: er is een lagere top gevormd onder het hoofd van eind december. De contouren van een trendomkeer tekenen zich nu af. Onder het 20-daags gemiddelde domineert de verkoopdruk met risico’s richting € 80.

Just Eat Takeaway vanaf december 2018 + 20/120-daags koersgemiddelden

De omgekeerde hoofdschouderformatie in de koersontwikkeling van het aandeel Just Eat Takeaway in de periode juli t/m begin deze maand heeft een positieve reputatie. De hogere (omgekeerde) bodem op 20 december 2019 wees immers op terugkerende vraag, nog voordat de bodem van oktober kon worden bereikt. Er was dus sprake van haast bij het bestellen van aandelen Just Eat Takeaway. Hierop volgde een uitbraak boven de (gele) neklijn van het continuatiepatroon. Deze uitbraak geldt als een bevestiging van de opgaande trend. Een terugval naar de neklijn is overigens geheel volgens het technische analyse handboek. Boven € 90 geldt als koersdoel ca. € 108.

AEX-index in 2020 op dagbasis + 20/120-daags gemiddelden

Een stijgende trend toont hogere toppen en hogere bodems. Indien de stijging boven een vorige koerstop wordt gemist en/of onjuist beoordeeld met daardoor een verkeerde positionering, dan biedt een terugkeer naar de spreekwoordelijke plek van de misdaad (= uitbraakniveau rond AEX 615-AEX 616) de markparticipanten een kans om de gemaakte fout te herstellen. Het sluiten van de gap (zie oranje kader) past in deze marktdynamiek. Om en nabij het 20-daags gemiddelde (> AEX 614,78) zullen zich idealiter marktpartijen hergroeperen voor een nieuwe stijgingsfase. Zo niet, dan moet men hopen dat dit dan wel geschiedt bij een indexstand rond AEX 595.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker