TA: ‘Twee uitbraakkandidaten’

De economische berichten vandaag duiden op een afkoeling. Dat geldt niet alleen voor Nederland, maar ook voor China die de groeiprognoses tot het laagste niveau in dertig jaar heeft verlaagd. Wat betekent dat voor een cyclisch bedrijf als ArcelorMittal? En waar zien beleggers nu nog kansen?

ArcelorMittal

ArcelorMittal vanaf 2018 + 20/120-daags gemiddelden

Het staafbedrijf ArcelorMittal toont in de afgelopen 12 maanden een dalend trendkanaal. Beleggers blijken achteraf bezien een goede neus te hebben voor de cyclische krachten in de wereldeconomie. Neemt de groei af, dan mag ook minder vraag naar staal worden verwacht. Beleggers die zich niet laten afleiden door de dagelijkse koersbewegingen zien in de dalende hellingshoek van het (rode) 120-daags gemiddelde nog altijd wantrouwen ten aanzien van de toekomst. En het (blauwe) 20-daags gemiddelde knikt nu ook weer omlaag. ArcelorMittal maakt zich op voor uitbraak onder de stijgende steunlijn.

Vivendi

Vivendi vanaf 2009 op weekbasis + 4/24-weeks gemiddelden en Directional Movement Indicator

Het beursgenoteerde Franse mediaconglomeraat Vivendi heeft in 2018 betrekkelijk weinig indruk gemaakt voor wat betreft de koersprestaties. Maar dit jaar zien beleggers weer toekomstperspectief, want vorige week steeg de beurskoers boven de koerstoppen van 2015 uit. De uitbraak kan doorzetten naar de bovenkant van het meerjarige stijgende trendkanaal (ca. € 28). Toch moet ook worden benadrukt dat opwaartse koersuitbraken soms een valse prikkel kunnen geven. Zo toont de (groene) Directional Movement Indicator een koersniveau dat in het verleden bij vergelijkbare koerssprongen tot een terugval leidde. Een daling onder € 24 is daarom niet wenselijk.

AEX-index op uurbasis

AEX-index op uurbasis

 

Vorige maand duidde een vertraging in de toppenlijn ten opzichte van de trendlijn langs de bodems op afnemende gretigheid om te kopen of toenemende haast om posities af te bouwen. De stijgende wig is dan ook een koerspatroon dat een negatieve reputatie geniet. De daling onder de stijgende steunlijn vorige week gevolgd door de lagere top bevestigt deze indruk. In theorie wordt de basis van de stijgende wig op enig moment weer opgezocht. Op basis van deze ervaring opgedaan door patroonstudies ligt een daling van de AEX-index naar een koersniveau rond 527 in lijn der verwachtingen. Het wachten is op een daling onder de meest recente bodems van de afgelopen handelsdagen. Waarschijnlijk neemt de urgentie in de markt om winsten veilig te stellen dan toe.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker