TA: ‘Uitgewerkte speculatiedrift?’

In de eerste helft van dit jaar waren in sommige aandelen spectaculaire koerswinsten te realiseren als gevolg van het Covid 19 coronavirus. De speculatiedrift lijkt nu uitgewerkt.

Inovio Pharmaceuticals (INO) vanaf augustus 2019 + 20/120-daags gemiddelden

Over het Amerikaanse Inovio Pharmaceuticals (INO) werd op 18 februari dit jaar een wilde speculatieve fantasie via de koersgrafiek aan het publiek getoond. De beurskoers noteerde zes maanden geleden ca. $ 4,00. Drie maanden later (18 mei 2020) werden bij een 20-daags gemiddelde weer nieuwe aankoopprikkels verwacht. De daling onder het 20-daags gemiddelde gaf de beurskoers van Inovio Pharmaceuticals een nieuwe impuls naar $ 33,79 waardoor de koerstop van maart bij $ 19,36 werd gepasseerd. Tot en met begin deze week fungeerde deze weerstand als nieuwe steun. Maar in de afgelopen 48 uur kwam een einde aan het proces van hogere bodems. Dat betekent dat de speculatiedrift voorbij is in dit aandeel.

NOVAVAX (NVAX) op uurbasis + 20/120-uurs gemiddelden

Ook in het aandeel Novavax lijkt de speculatiedrift van de afgelopen tijd voorbij. De reden voor deze aanname zijn de actuele zwartgekleurde dagcandles die een overgangsfase illustreren. Wat is daarvan de reden? Bij een beurskoers boven de 20/120-uurs gemiddelden is de trend voor traders positief. Maar bij een beurskoers onder het 120-uurs gemiddelde, waarbij het 20-uurs gemiddelde nog boven het 120-uurs gemiddelde noteert, is er sprake van een topvormingsproces. De dalende trend wordt van toepassing zodra het 20-uurs gemiddelde onder het 120-uurs gemiddelde wordt geduwd. Wat we nu zien is het spiegelbeeld van medio juni dit jaar. Toen was er sprake van een bodemproces. De actuele condities zijn dus een waarschuwing voor een aanstaande trendomslag.

AEX-index vanaf juni 2020 t/m heden 16:30 uur

Een gezegde in de technische analyse luidt “Gaps should be filled”. Koersgaten in de grafieken moeten worden opgevuld. De oranje vensters in de koersgrafiek van de AEX-index die zijn ontstaan op 11 juni jl. (neerwaarts) en 16 juni (opwaarts) blijken uiteindelijk met koersnoteringen te zijn opgevuld. Op 24 juli jl. ontstond er een ‘gap down’ tussen AEX 574,98 en 568,15. Vandaag lijkt ook dit koersgat te worden opgevuld met koersnoteringen. De huidige indexstand komt ongeveer overeen met de koerstop begin juni dit jaar. Er is dus sprake van een zijwaartse trend waar positieve en negatieve dagcandles elkaar afwisselen en van een duidelijke richting geen sprake is (behalve dan zijwaarts). Dit is een markt voor traders.

LYNX Masterclass met Edward Loef

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker