TA: ‘Unilever steun voelt boterzacht’

Vorige maand werden beleggers in Unilever flink de oren gewassen als gevolg van tegenvallende omzetcijfers. Het aandeel zakt vandaag onder de recente augustusbodem.

Unilever op maandbasis vanaf 2000 + relatieve sterkte t.o.v. Europese DJ Stoxx 600 index

Het aandeel Unilever noteert zojuist onder € 50. Het dagpatroon toont nog twijfels over de bodem op € 50,10 de rol van steun succesvol zal gaan vervullen. Speculatieve vraag moet zich nu met enige haast melden, want anders worden alle kopers van na 7 augustus nerveus over het verdampen van alle koerswinst nadien. Er is alle reden tot bezorgdheid bij zowel particuliere als professionele beleggers. De laatstgenoemde groep bestaat o.a. uit vermogensbeheerders die moeten aantonen dat zij de kunst verstaan om het marktgemiddelde bij te benen of te verslaan. Op 17 december 2019 begon niet alleen de beurskoers van Unilever te kwakkelen, maar ook de Relatieve Sterkte ten opzichte van de Europese DJ Stoxx 600 index. De relatieve sterktelijn sneuvelt nu op maandbasis.

E-mini S&P 500 future op uurbasis in de afgelopen drie maanden

Het Amerikaanse E-mini S&P 500 Futures contract biedt particuliere beleggers een zeer toegankelijk instrument om de koersbewegingen in de S&P 500 index actief te bespelen. Het is dan uiteraard wel belangrijk om enig zicht te hebben op de richting van de actuele trend. De koersgrafiek op uurbasis toont in de afgelopen drie maanden een fraaie opgaande trend. Natuurlijk wordt de vraag en aanbod in dit contract bepaald door allerlei gebeurtenissen die de Amerikaanse aandelenmarkt kunnen raken. Tegelijkertijd moet worden gerealiseerd dat al het relevante nieuws in de beurskoers (of in dit geval de termijnprijs) wordt verdisconteerd. Ondanks alle recente geopolitieke spanningen is de stijgende trend intact.

AEX-index vanaf december 2019 op uurbasis + diamantpatroon

De koersontwikkeling van de AEX-index op uurbasis legt een intrigerend en ook gevaarlijk koerspatroon bloot. Het betreft een hogere top boven een vorige top gevolgd door een daling onder een vorige bodem begin dit jaar. Er is spraken van een uitdijende koersfluctuatie en dat is kenmerkend voor ontstane onrust. Vervolgens lijkt een lagere top gevolgd door een hogere bodem in ontwikkeling. Hierdoor is een diamantpatroon ontstaan en die kent verschillende invalshoeken om tot een conclusie te komen. Dit zijn gevaarlijke facetten in de technische analyse. Dat is dan ook de boodschap van vandaag.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker