TA van Edward Loef – SOFINA presteert supertof

Het koersverloop van het Belgische aandeel Sofina is zonder twijfel zeer tof, maar dreigt er ook een einde te komen aan dit positieve koersverloop?

SOFINA op kwartaalbasis vanaf 1991 (+ RSI)

Beleggen is ‘in’. Speculeren is ‘hot’. Het beleggingsklimaat toont zich in de afgelopen tijd bijzonder enthousiast ten aanzien van nieuwe investeringsinitiatieven. Er komt dan ook geen hogere wiskunde aan te pas om te begrijpen waarom de beurskoers van het aandeel Sofina zo populair is. Sofina is een bekende Belgische investeringsmaatschappij en voorname kapitaalverstrekker van groeiende bedrijven. De koersprestaties in de afgelopen 30 jaar zijn zonder enige twijfel zeer ‘tof’ te omschrijven. De koersprestaties bedragen sinds 1991 het tienvoudige van de Belgische BEL-20 index. Er valt slechts een kritische noot: de relatieve sterkte index is extreem hoog gewaardeerd.

SOFINA op maandbasis vanaf 1991 + RSI(14)

De relatieve sterkte index (RSI) is een wiskundige methode om het voortschrijdend momentum in de koersdynamiek te meten. De RSI noteert nu op basis van jaarlijkse slotkoersen een waardering boven 93 op een schaal van 0 tot 100. Op maandbasis is de RSI-waardering nu boven 83 (zie grafiek). Op weekbasis (niet getoond) noteert de RSI ruim boven 86. De wiskundige beoordeling van de positieve krachten op jaar-, kwartaal-, maand- en weekbasis wijzen gezamenlijk op een zeer krachtig vertrouwen in het toekomstige wel en wee van deze zeer gediversifieerde onderneming. De beste investeringskansen voor de aandeelhouder doen zich echter voor wanneer de RSI-waardering richting 30 wegzakt, zoals begin 2003 en in 2009.

SOFINA op dagbasis vanaf 2020 + RSI (14)

De langetermijn investeerders met een meerjarige beleggingshorizon zien zich via de explosieve koerswinsten tot op heden uitstekend beloond voor de activiteiten die Sofina ontplooid. De technische analyse weet niets van de fundamentele aspecten achter de koersstijgingen en heeft hierop dan ook geen enkel commentaar. Wat telt is de mening van de consensus in de markt tussen vraag en aanbod. De dagelijkse koersdata registreren overigens nu ook in de RSI een overwaardering boven de standaard RSI-grenswaarde (> 70). Een negatieve divergentie tekent zich nu af. In combinatie met die andere RSI-metingen moeten beleggers nu wat meer op de klok gaan letten. Market Timers die hoog willen verkopen begrijpen vast wel wanneer de verwachtingen in de markt wellicht (veel) te hoog gespannen worden.

LYNX Masterclass met Edward Loef

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Optieboek

Schrijf u in voor onze wekelijks nieuwsbrief en ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang het eBook

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×