TA van Edward Loef – Dubbele top in Dow Jones Index

De meeste aandacht gaat nu uit naar de nieuwe lockdown en de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De dubbele top in Dow verdient echter ook aandacht.

Dow Jones Industrial Average vanaf november 2019

De Dow Jones Industrial Average opent vandaag lager op een indexstand 27.102,14 en zakt direct na de openingsgong verder weg. De laagste notering werd tijdens de vorige handelssessie opgemaakt bij een indexstand op 27.457,96. Er is in de grafiek dus een koersgat ontstaan. Een vergelijkbaar marktgedrag werd op 24 februari dit jaar waargenomen. De dubbele top die als gevolg van de daling naar de septemberbodem het aanzien krijgt van een ‘M’-patroon, is nu de grotere variant van het ‘M’-patroon in de eerste twee maanden van dit jaar. Een slotkoers onder de septemberbodem (< 26.537) zou een trendomslag inleiden. De koersgeschiedenis is een gids voor de toekomst. Een reden om patroonherkenning zeer serieus te nemen. Immers, u respecteert daarmee de marktpsychologie.

VISA (V)

Het aandeel VISA (tickersymbool ‘V’) maakt deel uit van de 30 Dow Jones Industrial Average en heeft begin september haar plafond uit februari dit jaar getest. Het plafond bleek te sterk en gaf reden voor winstnemingen. De herstelpoging na de winstnemingen heeft deze maand een lagere top opgeleverd. Er zijn dus meer marktpartijen die afscheid nemen van hun stukken. De daling onder de septemberbodem getuigt van gebrek aan vraag. Het (H)oofd(S)chouderpatroon dat nu is voltooid wijst op verdere daling naar ca. $ 170 voordat er weer enige speculatieve vraag ontstaat. Het gat dat vandaag bij de lager gelegen openingskoers is ontstaan wijst duidelijk op een sentimentsomslag.

INTEL (INTC) op maandbasis vanaf 2001 + relatieve sterkte index (RSI)

Het aandeel Intel (INTC) levert bij de opmaak van dit rapport deze maand het meest in van alle 30 Dow-aandelen. Het koersverlies van ruim 14% laat ook haar sporen na in de grafiek op maandbasis. Hoewel de maand oktober nog niet helemaal is verstreken toont de meerjarige koersgrafiek (afgebeeld op logaritmische schaal) een overtuigende trendbreuk. Deze trendbreuk volgt op een mislukte uitbraakpoging eind 2019/begin 2020 in combinatie met een lagere top in de relatieve sterkte index. Dit momentumverlies leidt tot wijziging van een trendvolgende tactiek. De ‘buy the dip’-benadering maakt nu plaats voor een ‘sell the rally’-beleid (bij herstelpogingen).

LYNX Masterclass met Edward Loef

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker