TA van Edward Loef: Omdraaipatroon in technologiesector

De Europese technologiesector is in de afgelopen twee maanden op een meerjarige weerstandslijn gestuit. Deze weerstand kan de trend doen keren.

Dow Jones Stoxx 600 Europe index (SX8P) vanaf begin 2018 + relatieve sterkte index

Op 22 juli dit jaar liep de Europese technologiesector tegen de vraag aan of er sprake was van een doodlopende weg. Een koersdoorbraak boven een meerjarige weerstandslijn moest worden geforceerd om de weg verder omhoog vrij te maken. De doorbraak bleef uit. De weerstandslijn op 21 juli werd eind augustus en begin september opnieuw getest, maar onmiddellijk gevolgd door terugkerende verkoopdruk. Die laatste poging levert in de relatieve sterkte index een lagere RSI-top op. Gebrek aan kracht krijgt zo dezelfde betekenis als in februari dit jaar. Technologie Haussiers moeten nu de recente bodems strak in de gaten houden. De dubbele top is een trendomkeerpatroon.

ASML Holding in 2020 op dagbasis

Het aandeel ASML Holding heeft tot en met 13 juli dit jaar o.a. de AEX-index op sleeptouw genomen in het koersherstel vanaf de bodem in maart. De opwaartse koersuitbraak in juni, boven de koerstop van februari, is na de terugtest op 15 juni benadrukt. Een terugval zou daarom beperkt moeten blijven tot, of boven afgerond, de € 300 grens. Tot dusver is het ternauwernood gelukt na een ‘gap fill’ poging begin deze maand. Punt van technische aandacht is nu wel dat een stijgende steunlijn neerwaarts is gepasseerd. Het is een waarschuwing voor veranderende tijden: in neerwaartse zin helaas.

AEX-index in 2020 op dagbasis

Het koersverloop van de AEX-index biedt de bulls boven de koersbodem van eind juli dit jaar (= 545,29), nog steeds op een opwaartse uitbraak. Maar in de afgelopen weken liggen de koerstoppen en koersbodems gaandeweg telkens wat lager. Het vertrouwen in een opwaarts vervolg neemt klaarblijkelijk af. Een driehoekpatroon is neerwaarts verlaten en wordt nu aan de onderzijde weer getest. Het is een gebruikelijk proces tussen optimisten en pessimisten, om zich langzaam aan de nieuwe realiteit aan te passen. Deze aanpassing wordt versterkt zodra er nieuwe reflexen worden geprikkeld. Bijvoorbeeld wanneer centrale bankiers weer iets zeggen, wat de markt een extra zetje geeft. Deze week zou dat extra zetje gegeven kunnen worden.

LYNX Masterclass met Edward Loef

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker