TA van Edward Loef: ‘Een Spaanse zwanenzang’

De Europese banksector biedt beleggers vandaag een flinke financiële meevaller dankzij fusiegesprekken tussen twee grote Spaanse banken.

BANKIA op weekbasis vanaf 2018 + relatieve sterkte t.o.v. Europese DJ Stoxx 600 banks

Vandaag boekt het Spaanse bankaandeel BANKIA maar liefst ruim 25% koerswinst als gevolg van een fusiebespreking met het Spaanse CAIXA. Hierdoor veert de hele Europese banksector vandaag flink op. Het werd eens tijd. Toch stelt die 25% koersstijging in BANKIA weinig voor. De Spaanse IBEX-35 index is in de afgelopen 10 jaar met ruim 28% gedaald tegenover een stijging van 33% in de Europese DJ Stoxx 600 index. De Europese banksector is in de afgelopen 10 jaar ruim gehalveerd en afgelopen 12 maanden bedraagt de daling ca. 30%. Het aandeel BANKIA presteerde tot eind mei dit jaar relatief slechter dan de Europese banksector. De absolute en relatieve opleving oogt als een zwanenzang.

Commerzbank vanaf september 2019 + relatieve sterkte t.o.v. Europese DJ Stoxx 600 Banksector

Het Duitse Commerzbank heeft net zoals de hele Europese banksector een enorme vertrouwenscrisis in het afgelopen decennium voor de kiezen gekregen. De beurskoers noteert nu ca. € 5,15 maar dat was in de hoogtijdagen van de bankenfusies in het kalenderjaar 2007 nog ruim boven € 200. Kortom, de beurswaarde is gedecimeerd. De beurskoers van Commerzbank presteert sinds medio mei dit jaar relatief sterker dan de Europese DJ Stoxx 600 Banksector. De koersuitbraak vandaag is bij een koersstijging van ruim 9% ziet er ook veelbelovend uit. Patroontechnisch oogt de stijgende wigformatie als een laatste oprisping. Dus ook hier wordt aan de bekende zwanenzang gedacht.

SPDR Select Sector Technology Fund ETF (XLK) op uurbasis

De Amerikaanse technologiesector kreeg gisteren te maken met gezonde winstnemingen. De vraag rijst bij veel beleggers of de reactie een tijdelijk fenomeen is of een meer permanent karakter krijgt. Vergelijkingen met de ICT-zeepbel in 2000 worden steeds vaker gesignaleerd. Terecht of niet, de trendlijnen langs de bodems en langs de toppen van SPDR Select Sector Technology Fund ETF (XLK) tonen de richting van de trend. De opwaartse trend is intact, maar de opwaartse versnellingsfase in de afgelopen maand lijkt afgebroken. Dat suggereert een aanstaande terugtest van de stijgende steunlijn van de afgelopen drie maanden rond $ 114.

LYNX Masterclass met Edward Loef

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker