TA van Edward Loef – Technische inspectie Royal Dutch Shell grafiek

Jarenlang genoot het aandeel Royal Dutch Shell van de reputatie een hoeksteen te zijn in elke beleggingsportefeuille. Is dat terecht?

Royal Dutch Shell op maandbasis vanaf mei 1998 + 12 maands gemiddelde

Royal Dutch Shell is een beurslieveling van menig belegger dankzij haar koninklijke – of zeg maar royale – dividendvergoeding (ruim 4%), die ruimschoot boven het sectorgemiddelde ligt. Bij de huidige rentestand kan terecht worden gesproken van een aantrekkelijke belegging. In technische zin is de beleving helaas het tegenovergestelde. Vorig jaar is de beurskoers van Royal Dutch uit een grote zijwaartse bandbreedte gevallen, die twee decennia de waardering boven € 16,50 overeind hield. De technische beleggingsfilosofie vat deze opmerkelijke verzwakking op als een zorgelijke verandering in de collectieve perceptie van de markt voor de langere termijn.

Royal Dutch Shell op weekbasis vanaf 2018 + 52 weeks gemiddelde

Het marktgedrag van aandelenbeleggers Royal Dutch Shell lijkt gevoelig voor voormalige bodems en toppen. In de periode 2018 t/m 2019 bleek tot drie keer rond € 25 koopinteresse, maar vorig jaar januari bleek die vraag afwezig. Sterker nog, ook de vier paniekbodems rond € 16,50 lokte geen vraag uit. Wat daarna wel gebeurde was terugkerend aanbod bij de herhaalde oplevingen. Het probleem is nu dat in de afgelopen weken het herstel is afgebroken en de verkoopdruk op dit moment doorzet. De meerjarige bodem rond € 16,50 wordt klaarblijkelijk gebruikt om zonder kleerscheuren afscheid te nemen van Royal Dutch Shell, door hen die voor 2020 rond dit koersniveau zijn ingestapt.

Royal Dutch Shell op dagbasis vanaf 2020 + 200-daags gemiddelde

Langetermijn beleggers nemen vaak het 200-daags koersgemiddelde als leidraad voor een positieve of negatieve beoordeling in relatie tot de beurskoers. Het 200-daags gemiddelde afgeleid van Royal Dutch Shell bevindt zich nabij € 14,50 en lijkt in de komende tijd te worden getest. Immers, terwijl het beurssentiment op het Damrak beursbarometers omhoog heeft geduwd, beweegt de koers van Royal Dutch Shell sinds medio maart dit jaar omlaag. Stijgende wigpatronen hebben de reputatie een terugval te voorspellen naar de basis van het patroon. Een terugval naar € 10 in de loop van de komende zes maanden zou om die reden niet verbazen en doet denken aan april t/m oktober 2020.

LYNX Masterclass met Edward Loef

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Wekelijks 5 beleggingsideeën ontvangen? Schrijf u in
LYNX Weekoverzicht & 5 beleggingstips

Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang wekelijks 5 belegigngsideeën

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×