TA van Edward Loef: ‘VIX duidt op een orkaanseizoen’

Drie maanden geleden leefden beleggers in de veronderstelling dat de ergste gevolgen van de coronacrisis op de financiële markten voorbij waren. Is dat zo?

CBOE Volatility Index (VIX) op maandbasis

Vorige week werd Wall Street (en de overige aandelenmarkten) opgeschrikt door een plotselinge koersdaling. Een correctie werd door menig analist en belegger al wat langer verwacht, maar als de afrekening komt is het toch altijd weer even schrikken. Wat misschien echt schrikken wordt, is de conclusie die kan worden afgeleid van de CBOE Volatility Index (VIX). De scherpe stijging in maart dit jaar deed herinneren aan de beurscrisis in 2008. Maar door ingrijpen van de centrale banken en de massale stimuleringsmaatregelen van vele nationale overheden, keerde de rust weer terug. De VIX bleef in de afgelopen maanden boven 25 noteren en loopt nu weer sterk op. Maart roerde haar staart, maar oktober heeft natuurlijk de reputatie van meest heftige herfststormen op de beurs.

West Texas Intermediate Light Sweet Crude Oil (WTI)

Niet alleen de terugkerende stijgende onrust barometer op de beurs in Chicago hijst de rode vlag, maar ook de plotseling terugkerende zwakte in de termijnprijs van de Texaanse ruwe olie (WTI). Het WTI-contract noteerde zojuist $ 37 en dat is maar liefst 6,7% lager dan gisteren (7 september 2020). Gisteren was echter al de zevende(!) dag op rij dat het WTI-contract onder de openingskoers van de dagelijkse dagcandle eindigde. Vandaag is dus de achtste dag op rij dat de verkoopdruk de overhand heeft, maar de afstand tussen de openingskoers en actuele koers is zojuist de grootste neerwaartse beweging sinds 11 juni dit jaar bij een slotstand op $ 36,34. Bij lagere niveaus kan er weer flink wat stormschade ontstaan in de olieprijs.

AEX lijngrafiek op basis van slotkoersen en mogelijke cyclus

Het is alweer een week geleden (1 september 2020) dat er aandacht werd geschonken aan het koersverloop van de AEX-index op uurbasis door ondergetekende. Dalende toppen duidden op haast, om koerswinsten veilig te stellen. Het koersdoel, rond 530, is bij herhaling onder de aandacht gebracht. Op donderdag 4 juni jl. bij een AEX-indexstand op 559,13 verscheen op de voorpagina van een bekende Nederlandse krant het bericht dat de markten optimistisch waren over het herstel van de economie. Optimisme en pessimisme op de beurs wisselen elkaar af in een cyclus. Het is gebruikelijk dat beurskoersen vooruitlopen op een herstel en teruggang in de economie. De eerstvolgende cyclusbodem staat gepland 7 maanden na maart dit jaar: oktober 2020.

LYNX Masterclass met Edward Loef

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Optieboek

Schrijf u in voor onze wekelijks nieuwsbrief en ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang het eBook

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×