TA: ‘Verzeker de verzekeraars’

In de afgelopen 12 maanden is de Europese DJ Stoxx 600 Insurance sector met ca. 7,5% in waarde gestegen. NN Group steeg met bijna 3% en ASR Nederland met iets meer dan 2%. Aegon verloor 18%.

ASR Nederland vanaf 2018

Het aandeel ASR Nederland heeft in de afgelopen drie jaar een mooie stijgingsfase laten zien. Tussen juni 2016 en de top vorig jaar verdubbelde de beurskoers ruimschoots van € 20 naar ca. € 42. Het koersverloop vanaf 2018 toont heel duidelijk de kenmerken van een langgerekt topvormingsproces dat in de technische analyse herkend wordt als een (S)chouder(H)oofd(S)chouderpatroon. De neklijn van deze koersformatie werd dit jaar bij een beurskoers op € 33,45 begin deze maand succesvol getest. De rally vandaag trekt het aandeel weg bij een gevaarlijke rand. Een daling onder € 33 zou tot een vrije val leiden volgens het SHS-patroon naar € 22. Fijn dat de huidige opleving de aandeelhouders nog de tijd geeft om zich tegen zo’n dramatische technische visie te verzekeren.

ASR Nederland vanaf 2018

NN GROUP vanaf 2015

Een variant op het koersverloop van ASR Nederland toont het koersgedrag in het aandeel NN Group. In plaats van een SHS-patroon tekenen zich meerdere koerstoppen af. Boven € 34 is er sprake van een gevecht tussen de optimisten en de pessimisten. Er is nog geen duidelijkheid of de zijwaartse trend van de afgelopen 12 maanden een tijdelijke onderbreking is van een lange termijn opgaande trend of het begin van een trendomslag. Wel is zeker dat er ter bescherming tegen mogelijk onheil het verstandig kan zijn om een risicodekking te regelen voor de kwade kansen op een terugval. Een daling naar € 28,50 wenst natuurlijk niemand, maar erover nadenken kan in elk geval geen kwaad.

NN GROUP vanaf 2015

AEX-index op uurbasis vanaf eind maart + 20/120-uurs gemiddelden

Beurskoersen kunnen omhoog, omlaag of bewegen zijwaarts. De zijwaartse bewegingen zijn de neutrale bewegingen en geven aanleiding om het beleggersbrein open te stellen voor zowel de positieve als negatieve scenario’s. Bij een 20-uurs gemiddelde onder een 120-uurs gemiddelde kan de actieve belegger tegen zichzelf zeggen dat de onderliggende trend de neiging vertoond om weg te zakken. Omgekeerd geldt de denkrichting uiteraard omhoog. De recente opwaartse kruising in de 20/120-uurs gemiddelden is een objectieve bevestiging van de klassieke trendanalyse dat de trend niet langer dalend is, maar stijgend. Het betekent voor de dagelijkse handelaren dat momenten van zwakte op uurbasis weer opwaartse kansen bieden.

AEX-index op uurbasis vanaf eind maart + 20/120-uurs gemiddelden

De meest recente Masterclass met Edward Loef – “Herken toppen en bodems in beurskoersen” kunt u hieronder terug kijken:

LYNX Masterclass met Edward Loef

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker