TA: ‘VIX virus naar 35?’

Het covid-19 virus komt dichterbij. Het coronavirus is niet langer een ver van mijn ziekenhuisbed verhaal. Beleggers haasten zich nu richting veiliger havens.

VIX-index vanaf 2017 + 20/120-daags gemiddelden + MACD-histogram

De CBOE Volatility Index kende in 2017 een periode van ongekend lage beweeglijkheid. Iedereen die geschiedenis bestudeert weet dat verandering de enige constante is. Die verandering kwam er twee jaar geleden met een fase van twee weken toenemende onrust. De stijging van de VIX-index weerspiegelt simpelweg toenemende onzekerheid. In de afgelopen twee jaar is die beweeglijkheid langzaam weggeëbd. Maar op vrijdag 17 januari jongstleden bleek een hogere bodem in de VIX-index een springplank voor terugkerende onzekerheid. Een uitbraak uit een driehoekformatie doet denken aan het vierde kwartaal van 2018. De rust komt zeker terug, maar wellicht pas bij een VIX boven 35.

Termijnprijs goud vanaf oktober 2018 + 20/120-daags gemiddelden

Vergeet het coronavirus. Zet het nieuws uit. Luister niet naar uw omgeving. Focus echter op de koersgrafiek. De grafiek toont het eindresultaat van vraag en aanbod. U heeft er als individu geen grip op. Het enige dat u kunt doen is de richting van de beurskoers respecteren. De richting van het 20-daags gemiddelde afgeleid van de termijnprijs van goud is stijgend. Datzelfde geldt voor het afgeleide 120-daags gemiddelde. Waarom? Omdat beleggers nog steeds bereid zijn om meer te betalen dan 20 dagen geleden of 120-dagen geleden. Tot welk niveau? Waarschijnlijk tot ca. $ 1800.

AEX-index op dagbasis vanaf augustus + 20/120-daags gemiddelden + RSI(14)

Op vrijdag 14 februari dit jaar was een AEX-index rond 650 niet ondenkbaar. Dat wilde zeggen, zolang de index boven 622 noteerde. Op 18 februari gaven vier opeenvolgende vrijwel gelijke slotnoteringen een hint richting winstnemingen. Een correctie naar 617,10 zou in dat kader een heel normaal proces zijn. Het 20-daags gemiddelde zou idealiter nieuwe kopers in de markt moeten lokken. Mocht dat niet het geval blijken, dan zou dat pas geschieden bij een indexstand rond AEX 595. Er is goed nieuws. Er ligt als gevolg van de daling vandaag een koersgat tussen AEX 602,99 en AEX 613,20. Dat betekent bij de huidige notering rond AEX 592,55 ca. 20 indexpunten stijgingspotentieel!

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker