TA: ‘Vluchten in Boeing of Goldman Sachs?’

Als iemand tegen mij zegt ‘Have a safe flight’, dan ligt het eraan of een familielid mij dit toewenst of een medewerker van de afdeling onderhoud. De markt geeft gelukkig zuiverder antwoorden.

BOEING Co (BA) vanaf december 2017 + 20/120-daags gemiddelden + relatieve sterkte versus SPX

Er is na twee vliegtuigongelukken met het toestel 737 MAX van Boeing de nodige onzekerheid ontstaan over de terugkeer van deze toestellen in de lucht. Het is ook nog maar de vraag of beleggers nog willen instappen in het aandeel Boeing (BA). In de afgelopen maanden bewoog de beurskoers tussen $ 320 en ca. $ 380, maar na elke poging om de beurswaardering op te trekken, valt de notering weer terug. De markt geeft hiermee blijk van wantrouwen over de toekomstige koersontwikkeling. Het meest duidelijk blijkt dit nog uit de dalende relatieve sterktelijn van het aandeel Boeing ten opzichte van de S&P 500 index (SPX) die deze maand een nieuwe dieptepunt bereikt. De daling van de beurskoers uit de driehoekformatie voorspelt dan ook een harde landing.

Goldman Sachs vanaf medio november 2018 + 20/120-daags gemiddelden + relatieve sterkte vs SPX

Het aandeel van zakenbank Goldman Sachs (GS) weet beleggers wel te verleiden tot een vlucht richting hogere beurskoersen. Het aanbod rond $ 222 is opgedroogd en beleggers bieden tegen elkaar op om een ticket te bemachtigen met als eerste bestemming ca. $ 250. Zowel het 20-daags gemiddelde als het 120-daags gemiddelde vertonen stijgende hellingshoeken en dat wijst op een groeiende interesse en/of toenemend vertrouwen. Interessant is de opwaartse uitbraak in de relatieve sterktelijn tegenover de prestaties van de bredere markt (lees: S&P 500 index). De aandacht in de markt verschuift dus richting Goldman Sachs. De recente koersuitbraak is dus niet alleen een absoluut feit, maar zou ook een rol moeten spelen in de afweging van individuele aandelenkeuzes.

AEX-index vanaf medio november 2018 + 20/120-daags gemiddelden

In de klassieke Dow Theorie is de meerjarige trend voor beleggers het belangrijkst. Deze trend is stijgend. Dit is meestal geen rechte lijn omhoog, maar een proces van acties (opwaartse impulsen) en reacties (neerwaartse correcties). Meestal wordt niet meer dan de helft tijdens een correctie ingeleverd (zie bodem augustus 2019). Datzelfde principe geldt voor de middellange termijn trend van enkele weken tot maanden en korte termijn trend van enkele dagen tot enkele weken. De trend is sterk wanneer correcties worden opgevangen bij een terugval naar de laatste koerstop(pen). De actuele situatie blijft dus positief boven ca. AEX 603.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker