TA: ‘Volatiliteit in opgaande trend’

In de afgelopen dagen worden allerlei financiële noodmaatregelen afgekondigd die ervoor moeten zorgen dat de onrust wordt weggenomen. Werkt het?

CBOE Volatility Index (VIX) in 2020 + 20/120-daags gemiddelden

Wat voor het uitbreken van de coronacrisis gold, geldt nu nog steeds. Elke beursdag is weer een nieuwe dag met kansen en bedreigingen. Belangrijk is het bewustzijn van de waan van de dag en het onderscheid weten te maken van wat men voortschrijdend inzicht noemt. De opwaartse kruising van het 20-daags gemiddelde boven het 120-daags gemiddelde van de CBOE Volatility Index (VIX) op 10 februari maakte aandelenbeleggers attent op een groeiende onrust. Niemand weet wanneer hier een einde aan komt en wanneer de rust weer terugkeert. Tenminste, zolang de VIX-index boven het stijgende 20-daags gemiddelde noteert, is de angst in Wall Street nog niet weggenomen.

BRENT CRUDE OIL op weekbasis vanaf 1988

De termijnprijs van Brent Crude Oil is hard op weg op voor de vijfde week op rij lager te sluiten. Een week geleden sloot de olieprijs op $ 26,98. Dit koersniveau lag een fractie onder het intraweek dieptepunt op $ 27,10 in januari 2016 en onder de laagste slotkoers van 15 januari 2016 op $ 28,94. De actuele olieprijs op $ 24,65 toont nu een duidelijke daling onder de meerjarige horizontale steun. Het ligt daarom voor de hand dat oliehandelaren op zoek moeten naar een nieuw ijkpunt om enig houvast te vinden. Een significant draaipunt en mogelijke steun wordt gevonden in november 2001. Het jaar 2001 werd destijds opgeschrikt door de aanslagen van 11 september, waardoor er grote onzekerheid ontstond over de economische gevolgen van de ‘War on Terror’.

NOVAVAX Inc afgelopen vijf jaar + 20/120-daags gemiddelden

Klaarblijkelijk is er nog wel perspectief voor aandelenbeleggers om te profiteren van koersstijgingen. Een simpele vuistregel is het toepassen van beslisregels. Bijvoorbeeld door alleen te focussen op beursnoteringen waarvan het afgeleide 20-daags gemiddelde boven het 120-daags gemiddelde noteert. Langetermijn beleggers eisen daarnaast een stijgende hellingshoek van het 120-daags gemiddelde. Het aandeel NOVAVAX INC. (NVAX) voldoet aan dit criterium van een stijgende trend. Momenten van zwakte tussen beide genoemde gemiddelden in bieden per definitie aantrekkelijke instapkansen met het 120-daags gemiddelde als indicatieve stoploss.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker