TA: ‘Voorbereiding op de bodem’

Vanavond organiseert LYNX Brokers op om 20:00 uur een educatief webinar om toppen en bodems in beurskoersen te herkennen. Vooruitlopend op dit informatieve webinar worden er vandaag alvast concrete tips gegeven om uw voordeel mee te doen.

Dow Jones Industrial Average vanaf 13 februari 2019 op uurbasis

De eerste tip luidt…luister niet naar beurstips! Natuurlijk moedigen beursstrategen beleggers aan om te beleggen. Sparen levert niets op. De koersstijgingen in Wall Street geven degenen die aan de zijlijn staan het gevoel een grote sufferd te zijn. Als zo goed als zeker wordt aangenomen dat de argumenten voor een koersstijging aanleiding geven tot een koopexplosie, dan zegt het gezond verstand dat dan de beste verkoopprijs in aantocht is. Achteraf makkelijk redeneren denkt u wellicht, maar de stijgende wig in de Amerikaanse Dow Jones Industrial Average is een koerspatroon dat niet voor niets als ‘ending diagonal’ in de technische analyse literatuur wordt vermeld. Wigpatronen worden doorgaans voor 100% gecorrigeerd. Een (tijdelijke) bodem mag in de Dow Jones Industrial Average dus pas rond 26200 worden verwacht.

Dow Jones Industrial Average vanaf 13 februari 2019 op uurbasis

CBOE Volatility Index vanaf 1997

Mocht de Dow Jones Industrial Index de technische analyse patroonstudies respecteren, dan nog zal menig belegger onzeker blijven of de markt acteert zoals in theorie zou moeten. De tweede tip luidt dan ook nooit koers te varen op een enkele indicator alleen. De beste indicator is uiteraard de beurskoers zelf, maar daarnaast zijn er vele andere indicatoren of indices die kunnen helpen bij het bepalen van draaipunten. De lang termijn koersbewegingen in de CBOE Volatility Index (VIX) zijn vooral een praktisch hulpmiddel bij het timen van bodemniveaus in de Amerikaanse aandelenmarkt. Bodemniveaus van betekenis gaan meestal vergezeld van een vorm van paniek. De vraag naar opties neemt dan explosief toe om zich te verzekeren tegen de koersrisico’s. Als de VIX-index dan ook piekniveaus bereikt en samenhang met het testen van steunniveaus in beursindices, dan zijn de condities rijp voor een aanstaande bodem.

CBOE Volatility Index vanaf 1997CBOE Volatility Index vanaf 1997

AEX-index op uurbasis vanaf 13 februari 2019

Draaipunten in beurskoersen worden uiteraard pas zichtbaar nadat de bodem of top een feit is. Er is dus eerst een reactie nodig tegen de richting van de trend in. Wordt een vorige top gepasseerd, dan acteert deze later als indicatieve steun. Immers, degenen die noteringen boven de vorige top hebben gemist zullen dan alsnog hun twijfels overboord gooien en instappen. Omgekeerd werkt dit principe ook: degenen die zich laten verrassen door een daling onder een vorige bodem zullen trachten alsnog tot verkoop over te gaan zodra de beurskoers de vereiste herstelbeweging toont. Dit proces is grofweg in de grafiek in het blauw aangegeven. Op zoek naar houvast kijken technische traders naar grafieken en draaipunten in het verleden. Die draaipunten uit het verleden werken dan als een soort magneet, waarna de energie draait van min naar plus (en daarna weer omgekeerd).

AEX-index op uurbasis vanaf 13 februari 2019

Vanavond geeft Edward Loef om 20:00 een masterclass, dit keer met als onderwerp “Herken toppen en bodems in beurskoersen”. Schrijf u snel in:

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker