TA: ‘WTI Crude Oil kan gaan vlammen!’

Vandaag meldden alle nieuwszenders in de wereld over de dodelijke aanval door de V.S. op een Iraanse militaire generaal in Irak. De olieprijs schoot daarop omhoog.

West Texas Intermediate (WTI) ruwe aardolieprijs + afgeleide 20/120-daags gemiddelden

De speculaties over de richting van de olieprijs kent talloze invloeden. De vraag naar olie wordt o.a. niet alleen bepaald door de groei van de wereldeconomie, maar ook door verwachtingen in de markt omtrent de beschikbaarheid van deze grondstof. De meest effectieve wijze om hierop zicht te krijgen is de koersgrafiek van de olieprijs. De termijnprijs van het WTI Crude Oil contract steeg vandaag van $ 61,18 tot boven $ 64 door een verdere escalatie in de spanningen tussen de V.S. en Iran. De meest recente prijspiek in het WTI-contract werd in september 2019 gezet bij $ 63,38. Maar dat bleek een mislukte uitbraakpoging boven voorafgaand hoogste slotstand op $ 60,43.  Het stijgende 20-daags gemiddelde noteert nu $ 60,49. De actuele uitbraak boven $ 60,43 kan de olieprijs dit kaar wel doen exploderen naar ca. $ 75.

Royal Dutch Shell vanaf 2018 + 20/120-daags gemiddelden

Als gevolg van de oplaaiende spanningen tussen de V.S. en Iran noteert de AEX-index bij de opmaak van dit rapport op vrijdagmiddag bijna een half procent lager. Het aandeel Royal Dutch Shell onttrekt zich aan de daling dankzij een stijging met ruim één procent. In de afgelopen maanden heeft de beurskoers van Royal Dutch Shell terrein verloren, waardoor de hellingshoek van het 120-daags gemiddelde al vijf maanden daalt. In de komende dagen zal blijken of het 20-daags gemiddelde boven het 120-daags gemiddelde zal kruisen. Vanuit een trendvolgende benadering betekent dit een verandering van richting. Royal Dutch Shell kan dan relatief gunstig gaan presteren.

AEX-index op uurbasis vanaf december 2019 + 20/120-uurs gemiddelden

Vooralsnog noteert in de AEX-index het afgeleide 20-uurs gemiddelde in de uurgrafiek boven het 120-uurs gemiddelde. Beide gemiddelden tonen stijgende hellingshoeken en dus is de neerwaartse reactie vandaag niets meer dan tijdelijke schrikbeweging. De (subjectieve) stijgende steunlijn die evenwijdig is getrokken aan de stijgende weerstandslijn lijkt haar rol goed te verdedigen. Alleen verkoopdruk onder het (rode) 120-uurs gemiddelde (< AEX 607,90) zou de stijgende ondertoon geweld aan doen. Hoe een en ander verder op het wereldtoneel afloopt, dat weet niemand. Het geeft wel een reden om dagelijks even vinger aan de stijgende steunlijn te houden.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker