TA: ‘Zilver weer glansrijk?’

Een gouden regel is dat je moet kopen als iedereen verkoopt en de koerswinst moet verzilveren als iedereen weer koopt. Deze wijsheid mag worden opgepoetst.

Zilverprijs in euro’s op dagbasis vanaf 2019 + relatieve sterkte index (RSI)

Het is voor iedereen ontzettend moeilijk om tegen het overheersende sentiment in de effectenmarkten in te gaan. Het vraagt ervaren rijgedrag om tegen het spreekwoordelijke verkeer in te sturen. Tenzij je weet welke indicatoren en waarderingen deze beslissing rechtvaardigen. Neem als voorbeeld de zilverprijs op 4 september 2019. Op een populaire Amerikaanse financiële website waren beleggers ervan overtuigd dat een ‘bullmarkt’ in edele metalen was gestart. Die conclusie kwam pas tot stand na een forse prijsrally, waarbij de relatieve sterkte index net zo overgewaardeerd bleek als in 2011 waarna de trend omsloeg. Daarom werd in deze TA-blog de suggestie gedaan om de prijsstijging in zilver te verzilveren. Na de enorme daling zien we nu het omgekeerde!

ASM International op maandbasis vanaf 2007

Een ander argument om koerswinsten te verzilveren werd op 1 oktober vorig jaar uitgevaardigd met betrekking tot het aandeel ASMI International. De beursnotering rond € 86 leidde tot een extreem hoge overwaardering in de relatieve sterkte index (RSI). De koersgeschiedenis toonde echter aan dat de neerwaartse koersrisico’s toenamen. In juli 2019 brak de beurskoers van ASMI opwaarts uit een stijgend meerjarig trendkanaal. Vaak keert de beurskoers na zo’n opwaartse uitbraak terug naar de gepasseerde weerstandlijn. Die weerstandlijn moet dan als springplank dienen voor een opwaarts vervolg. Langetermijn beleggers krijgen nu de kans om in actie te komen. De terugtest is nu een feit, waarbij het 61,8% Fibonacci-retracement een heel natuurlijk draaimoment suggereert!

AEX-index op uurbasis vanaf februari 2020 + Fibonacci-retracements

De enorme koersdaling in de AEX-index vanaf het hoogste koersniveau op 632,12 in februari naar het laagste koersniveau gisteren op 389,60 bedraagt 38,37%. Dat is een mooie Fibonacci-ratio om rekening te gaan houden met een koersherstel. Een opluchtingsrally vraagt wel om een beschermend mondkapje. Degenen die een herstel willen bespelen hanteren een stoploss-grens rond AEX 390. Het is behoorlijk speculeren waar een herstelpoging weer verziekt wordt. De Fibonacci-retracements geven een hint. Denk hierbij aan het koersniveau rond AEX 480. In die situatie wordt ca. 38,2% van de dalingsfase gerepareerd. En dat zou een heel natuurlijke beweging moeten zijn.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker