Terugblik: met opties inspelen op een stijging van Shell

26 mei 2017: De meest verhandelde aandelen van 2017

Update 15 maart 2017: Aandeel Shell bereikt belangrijk steunniveau

Update 01 november 2016: Aandeel Shell knalt 3% hoger en rendeert beter dan concurrenten

In mijn artikel op 5 januari ‘Hoe kunt u met opties inspelen op een stijging van Shell?’ gaf ik u een optiestrategie waarmee u destijds op een relatief veilige manier kon inspelen op een koersstijging van Shell. Na ruim anderhalve maand kijk ik terug op deze strategie, die nog altijd loopt.

In de tijd dat ik het artikel schreef, was het aandeel rond de € 20,80 genoteerd. Aangezien ik zeker niet verwachtte dat het aandeel flink zou stijgen, kwam ik met een ratio call spread. Met deze strategie heeft u bij een verdere daling tot € 17 niets te vrezen. Hier staat tegenover dat bij een stijging van boven de € 26 u geld begint te verliezen. Omdat ik dacht dat de risico’s eerder aan de onderkant dan aan de bovenkant lagen, vond ik dit destijds een mooie strategie.

Flinke daling aandeel Shell

Daags na mijn artikel daalde het aandeel flink in waarde en kwam het zelfs onder het niveau van € 17. Toch zat u mijns inziens een stuk beter met deze ratio call spread dan wanneer u bijvoorbeeld aandelen had gekocht, aangezien u pas na een daling van € 3,80 geld begint te verliezen. (Voor een duidelijk winst-verlies overzicht van deze strategie verwijs ik u graag naar mijn vorige artikel).

Zoals hierboven is te zien, loopt deze strategie pas af in juni. Destijds kon u de strategie gratis opzetten (de betaalde premie voor de call spread werd gedekt door de ontvangen premie van de geschreven put). Op dit moment staan de huidige koersen op de borden:

U ziet dat de ratio call spread op dit moment met zo’n € 0,15 is toegenomen, terwijl de putoptie zelfs iets is gedaald. Leuk detail hierbij is dat de koers van Shell zo’n € 0,50 is gedaald ten opzichte van 5 januari. Het verloop van tijd is in dit geval duidelijk in uw voordeel geweest, aangezien u in principe geld heeft verdiend, terwijl de koers is gedaald.

Dit is een leuk voorbeeld van hoe u opties kunt gebruiken in onzekere tijden. Alhoewel de algemene opinie van beleggers is dat opties gevaarlijk en risicovol zijn, ben ik het hier niet helemaal mee eens. Als u dit product op de juiste manier gebruikt, kan het zelfs een veiligere keuze zijn dan het kopen van aandelen. Over enige tijd kom ik graag weer bij u terug om de positie nogmaals te bespreken.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker