TA: “Een top- en bodempatroon”

Actieve beleggers en speculanten op de beurs hebben allemaal hun eigen opvattingen over wat of niet relevant is bij de beeldvorming omtrent de kansen en bedreigingen. In de technische analyse zijn de chartisten gevoelig voor top- en bodempatronen. Vandaag aandacht voor TomTom en Texas Instruments.

TomTom NV vanaf 2015

Het is lastig sturen op de beurs met het aandeel TomTom. Flinke dalingsfasen en moeizame stijgingsfasen wisselen elkaar af. Meestal is dit proces wil redelijk goed zichtbaar aan de hand van stijgende bodems en stijgende toppen of omgekeerd. En soms is gewoon geen opgaande of neergaande trend, maar een zijwaartse trend. De zijwaartse trend is in de afgelopen weken in het koersverloop van TomTom zichtbaar tussen € 8,35 en € 7,30. Een ‘triple top’-patroon tekent zich af onder een dalende meerjarige weerstandslijn. Dat vergroot het scenario van een neerwaartse doorbraak onder € 7,30.

Texas Instruments (TXN) + 20/120-daags gemiddelden

Een bodempatroon wordt in het aandeel Texas Instruments (TXN) zichtbaar via twee invalshoeken. De traditionele charttechnische kijk op de koersgrafiek neemt een dubbele bodem waar rond $ 88. Een dalende trendlijn langs de koerstoppen van afgelopen najaar wordt vervolgens opwaarts doorbroken. Het betekent dat de verkoopdruk opdroogt en de vraag hierdoor meer ruimte krijgt. De grafiek toont nu ook een opwaartse uitbraak boven de koerstop ($ 102,58) van begin december. Het bodemproces tussen $ 102 en $ 88 oogt voltooid. Een stijging van $ 14 lijkt daardoor haalbaar. De tweede invalshoek is kwantitatief. Het 20-daags gemiddelde staat op het punt het 120-daags gemiddelde opwaarts te doorkruisen. Met andere woorden, de dalingsfase maakt plaats voor een stijgingsfase.

AEX-index

De AEX-index heeft sinds de bodem eind december zonder blikken of blozen vriend en vijand verbaasd met de opmerkelijke veerkracht van de markt. Als we kijken naar het proces van opeenvolgende hogere dieptepunten in een V-vorm op dagbasis, dan vinden wij de laatste bodem op 28 januari jongstleden bij 510,88.  Sindsdien heeft de AEX-index elke dag een hogere intraday bodem gezet ten opzichte van de vorige handelsdag. Bij het opstellen van deze blog rond 16:00 uur lijkt een reactie in de maak. Indien deze reactie doorzet, dan is AEX 510,88 een richtsnoer voor een hogere bodem met een stoploss-zone bij de oranje gekleurde gap bij 500,56. Dat betekent op dat moment 10 indexpunten risicomarge en weer 25-30 indexpunten aan opwaarts koerspotentieel.

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker