Trump moet Aegon redden

Het is een bekend fenomeen dat pensioenfondsen en levensverzekeraars gevoelig zijn voor de ontwikkelingen in de kapitaalmarktrente. De contractuele uitkeringsverplichtingen die deze organisaties zijn aangaan zijn als gevolg van de langdurig dalende lange rente als een molensteen om de nek gaan hangen, omdat de rekenmeesters en actuarissen nooit rekening hielden met de extreem lage renteniveaus die zich eerder dit jaar wereldwijd manifesteerden. Toen eind juni de kiezers in het Verenigd Koninkrijk onverwacht voor een ‘brexit’ kozen, zakte de lange rente weg naar record dieptepunten, omdat de centrale bankiers klaar stonden om met extra liquiditeiten de financiële markten te behoeden voor een rampscenario.

Brexit bleek achteraf een keerpunt. De Amerikaanse lange rente begon daarna op te lopen en kreeg tot grote verrassing van vriend en vijand na de verkiezingszege van Donald Trump een extra opwaartse impuls vanwege zijn investeringsbeloften. Dit is goed nieuws voor o.a. de beursgenoteerde levensverzekeraars, die het gat tussen verplichtingen en de lange rente kleiner zien worden. Het effect daarvan is goed te zien tussen het koersverloop van de Amerikaanse 10-jaars rente en de Europese DJ Stoxx 600 insurance sector.

Het aandeel Aegon is in een periode van een maand binnen het AEX-aandelenuniversum het meest gestegen. Dat was ook hard nodig, want Aegon noteerde in juli van dit jaar rond € 3,00 even laag als tijdens het dieptepunt van de beurscrisis in het najaar van 2008.  De vraag is nu of het aandeel Aegon deze koerssprong van ca. 26% kan vasthouden. Als we kijken naar de relatieve sterkte index van de Amerikaanse 10-jaars rente dan zien nu een piekwaardering in de RSI die overeenkomt met juni 2007 als gevolg van de scherpe rentestijging in de V.S. Met de kennis van nu weten we dat de lange rente vervolgens weer daalde. Het aandeel Aegon zal waarschijnlijk alleen verder kunnen stijgen als de Amerikaanse rente verder oploopt. En dat hangt af van Trump’s belofte om daadwerkelijk te gaan investeren.

LTA levert onafhankelijke beleggingsresearch gebaseerd op methodieken die bekend staan als technische analyse. LTA of een aan haar gelieerde onderneming of persoon kan op elk willekeurig moment (in)direct een long of shortpositie hebben in de in deze publicatie genoemde financiële markten of instrumenten. Op alle publicaties is de disclaimer van www.edwardloef.com van toepassing.

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker