Tumult rond het aandeel ASML

In het voorjaar van 2016 beschreef ik in mijn artikel ‘Waarom is het aandeel ASML de beste uit de AEX?’, dat ASML een bedrijf is waar Nederland trots op mag zijn.

Het aandeel ASML is in de laatste jaren dan ook flink gestegen. De koers kruipt weer richting het psychologische niveau van € 100, waar nog iets hoger de all-time high ligt.

De enorme stijging op de beurzen van deze week hebben ervoor gezorgd dat de ontstane scheurtjes binnen ASML weer zijn vergeten.

Samenwerkingspartners twijfelen

In de grafiek van de afgelopen maand zijn twee snelle neerwaartse bewegingen te zien. De eerste verkoopgolf kwam als een donderslag bij heldere hemel. Het aandeel leek op weg naar een nieuwe all-time high, maar dit werd ruw verstoord door een uitspraak van de grootste klant van ASML; de Amerikaanse chipfabrikant Intel.

Intel liet zich ietwat negatief uit over de nieuwste EUV machines van ASML. De chipfabrikant liet weten dat het nog een tijd kan gaan duren voordat de nieuwste EUV techniek ingezet kan worden door Intel.

Door de vele miljarden die door ASML zijn geïnvesteerd in deze nieuwe techniek, is het van levensbelang dat deze machines door klanten worden afgenomen. Dergelijke uitspraken van grote klanten hebben dus logischerwijs een grote impact op de koers van het aandeel ASML.

ASML heeft nog altijd niet de techniek in handen om de nieuwste machines het gewenste aantal “wafers” te laten produceren. Daarnaast is de stabiliteit van de machines nog niet in orde, wat betekent dat de machines niet de uren kunnen draaien die klanten willen. Voordat deze doorbraak nog niet is behaald, is het mijns inziens nog geen tijd voor een nieuwe all-time high in het aandeel ASML.

Samsung verkoopt aandelen

Een andere grote klant en samenwerkingspartner Samsung kwam niet veel later met het persbericht dat het belang in ASML werd verkleind. Samsung had 3% van de aandelen ASML in handen. Na de verkoop van 6,3 miljoen aandelen is hier nog de helft van over.

Het was het tweede bericht in korte tijd wat voor koersdruk in het aandeel ASML zorgde. Begin vorige week werd een bodem gezet rond de koers van € 89. Kortom, het positieve momentum in het aandeel lijkt iets te zijn verdwenen.

Geprofiteerd van het herstel in de markt

Sinds de correctie van ruim 10%, is zoals gezegd een bodem gevormd rond de € 89. Sindsdien kon het aandeel ASML profiteren van het positieve marktsentiment, in gang gezet door de centrale banken. De koers heeft inmiddels weer het eerste weerstandsniveau bereikt op € 97.

Gezien de stijging van 10% in enkele dagen tijd, lijkt het een mooi moment om in te spelen op een nieuwe teruggang in het aandeel ASML. Ik doe dit middels een vertical put spread. Zo ben ik beter beschermd tegen het verlies aan tijdswaarde. Daarnaast is de investering lager dan bij het kopen van losse putopties. Hier staat tegenover dat de winst gemaximaliseerd is.

Inspelen op het aandeel ASML via LYNX

In bovenstaande screenshot is de optiestrategie terug te zien. Middels het LYNX Handelsplatform kunt u met één druk op de knop handelen in de hele optiecombinatie. Op deze manier is het ook ontzettend makkelijk om uw positie te monitoren, aangezien u de waarde van de gehele optiestrategie in één oogopslag kan zien.

Ik neem deze optiecombinatie 5 keer in, voor een maximale prijs van € 1,50 per combinatie. Dit betekent dat de totale investering uitkomt op € 750 (excl. commissiekosten). Dit bedrag is tevens de marginverplichting die u bij LYNX moet aanhouden.

Uiteraard bent u niet verplicht om de combinatie tot de expiratie van 21 oktober aan te houden. Mocht de positie al eerder winstgevend zijn, dan kunt u ervoor kiezen de winst te verzilveren en de positie te sluiten. 19 oktober brengt ASML de derde kwartaalcijfers naar buiten. Dit zorgt over het algemeen voor genoeg beweging, zeker na alle tumult die in de afgelopen weken is ontstaan rondom het aandeel ASML.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker