Tussentijdse verkiezingen in de VS

Op dinsdag 6 november zijn alle ogen gericht op de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten.

Zal Trump de meerderheid behouden in het Huis van Afgevaardigden?  En hoeveel zetels verliezen de republikeinen in de Senaat?

Na het lezen van dit artikel weet u wat de tussentijdse verkiezingen precies inhouden en welke invloed zij mogelijk kunnen hebben op de beurzen

In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Wat zijn de tussentijdse verkiezingen?
  • Wat staat er op het spel tijdens de tussentijdse verkiezingen?
  • Wat zeggen de peilingen?
  • Wat voor invloed hebben de midterms op de beurzen?

Tussentijdse verkiezingen in de VS - midterms

Wat zijn de tussentijdse verkiezingen?

De Amerikaanse parlementsverkiezingen staan ook wel bekend als de midterms, omdat ze halverwege de ambtstermijn van de president zijn. Tijdens de presidentsverkiezingen in 2016 belandde zowel de Senaat als het Witte Huis in de handen van de Grand Old Party (Republikeinen). Op 6 november mogen de Amerikanen opnieuw naar de stembus. Er wordt weer gestemd op leden van het Congres. Dit keer kan er echter niet gestemd worden op een presidentskandidaat, dat kan in 2020 weer.

Het Amerikaans Congres heeft net als Nederland een tweekamerstelsel. Zo een stelsel bestaat uit twee kamers, een hogerhuis en een lagerhuis. De Senaat is het hogerhuis en kan het beste worden vergeleken met de eerste kamer. Het Huis van Afgevaardigden is het lagerhuis en kan worden gezien als de tweede kamer.

Zowel de senatoren als de afgevaardigden worden rechtstreeks verkozen. Elk van de 435 afgevaardigden in het Huis van Afgevaardigden vertegenwoordigt een congresdistrict en wordt voor een termijn van twee jaar verkozen. De districten en zetels zijn over de staten verdeeld op basis van het bevolkingsaantal dat is vastgesteld in de meest recente volkstelling.

De Senaat is wat oneerlijker verdeeld, ze telt honderd leden, twee voor iedere Amerikaanse staat. Senatoren vertegenwoordigen dan ook hun eigen staat. Omdat sommige staten veel meer inwoners herbergen dan andere, is de vertegenwoordiging naar inwoneraantal in de Senaat vrij scheef.

In theorie hebben beide huizen evenveel macht. In de praktijk geniet een senator echter meer aanzien dan een lid van het Huis van Afgevaardigden. De Democraten bezitten op dit moment 53 van de honderd zetels in de Senaat, de Republikeinen 45. Van de 435 zetels zijn er nu 233 Republikeins, 199 Democratisch.

Wat staat er op het spel tijdens de tussentijdse verkiezingen?

Op het spel staan alle 435 zetels van het Huis van Afgevaardigden en 36 van de 100 zetels in de Senaat. Daarnaast worden in veel staten gouverneurs en andere lokale functionarissen gekozen. De overige senatoren worden over twee jaar gekozen. Het Huis van Afgevaardigden wordt iedere twee jaar in zijn geheel gekozen.

Als een wet in beide huizen een meerderheid van stemmen heeft, wordt die ter goedkeuring naar de president gestuurd. Hij kan de wet proberen tegen te houden door een veto uit te spreken. Gebeurt dat, dan kan het Congres alsnog proberen de wet erdoor te krijgen. Daarvoor is dan een twee derde meerderheid nodig in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden.

Momenteel hebben de republikeinen de meerderheid in het Congres. Hierdoor kan Trump vrijwel moeiteloos zijn beleid uitvoeren. De Republikeinen de afgelopen twee jaar bijvoorbeeld vrij spel bij de benoemingen van federale rechters. De Republikeinen willen graag de gehele rechterlijk macht hervormen, zij streven naar strenge conservatieve rechters. Als de Republikeinen de Senaat verliezen komt er echter een einde aan dat spelletje.

Tussentijdse verkiezingen VS - midterms - Trump - Peilingen

Wat zeggen de peilingen van de tussentijdse verkiezingen?

Als we de peilingen mogen geloven zullen de Republikeinen de meerderheid behouden in de Senaat. In het Huis van Afgevaardigden wordt het nog spannend. De democraten lijken daar licht voor te staan. Er lijken extreem veel Amerikanen te gaan stemmen. In sommige staten zijn al bijna net zo veel stemmen uitgebracht als bij de presidentiële verkiezingen in 2016. Het is afwachten hoe grote bedrijven en de corporate sector gaan stemmen. Deze partijen stemmen doorgaans rechts, en zullen ongetwijfeld blij zijn met de beursrecords, belastingverlagingen en soepelere milieuregels. Aan de andere kant zorgt Trump met zijn handelsoorlog, immigratiebeleid en onvoorspelbare beleid in het buitenland voor veel zorgen. Trump zocht onder andere het randje op met Noord-Korea, en ook zijn sancties tegen Iran zijn niet mild.

Wat als de Republikeinen het Huis van Afgevaardigden verliezen?

Indien de Democraten een meerderheid krijgen in het Huis van Afgevaardigden wordt het voor Trump wat lastiger om zijn beleid te kunnen voeren. De Democraten kunnen dan wel nieuwe wetten aannemen, maar de Republikeinen kunnen deze in de Senaat verwerpen. Belangrijker is echter dat de Democraten dan documenten mogen opvragen en getuigen kunnen horen. Ze zullen onderzoek willen doen naar de betrokkenheid van Trump en zijn medewerkers bij de Russische inmenging tijdens de verkiezingen in 2016. Ook zal zijn belastingaangifte boven tafel kunnen komen. Dit zal wel een tegenvaller kunnen zijn voor de President.

Wat voor invloed hebben de midterms op de beurzen?

Uit data blijkt dat de beurzen na de midterms altijd stijgen. Sinds de tweede wereldoorlog zijn de beurzen elke keer gestegen na de tussentijds verkiezingen. Sinds 1946 vonden er 18 midterms plaats en 18 keer stegen de Amerikaanse beurzen in de 12 maanden erna. Uit onderzoek van Ned Davis Research blijkt dat de S&P 500 gemiddeld 18,4% steeg in de negen maanden na de verkiezingen.

Als we naar de optieprijzen op de S&P 500 kijken kunnen we daar de verwachte beweging uit afleiden. We bekijken hiervoor naar de prijs voor een straddle op de S&P 500. De straddle die het dichtstbij de huidige prijs ligt kost zo een $42 dollar. De markt prijst dus een beweging in van 42 punten in. De index noteert nu op 2.738 punten dus de markt gaat uit van een beweging van circa 1,5%. Dit kan zowel omhoog als omlaag zijn.

In onderstaande afbeelding ziet u de besproken straddle in de OptieTrader uit het LYNX Handelsplatform.

S&P 500: De bullmarkt kraakt

De Amerikaanse beurzen bevinden zich nog altijd in de langste bullmarkt uit de geschiedenis. De S&P 500 daalde in oktober vanaf de top ruim 10%. Er is echter nog geen sprake van een bearmarkt. Als we de langetermijngrafiek bekijken, lijkt de index voorlopig zelfs te zijn opgevangen door een trendlijn. De extreme negatieve divergentie op de RSI ging vooraf aan de daling in oktober. De vraag is nu uiteraard of de S&P 500 genoeg kracht heeft om weer nieuwe highs op de borden te zetten. Mochten de verkiezingen een nieuwe daling inluiden, dan wordt het steunniveau rond de 2530/2580 punten erg belangrijk. Indien deze steun breekt, dan wordt het wel aannemelijker dat de bullmarkt mogelijk ten einde is. We mogen dan een grotere correctie verwachten.

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker