Update: underperforming van aandeel Aegon houdt aan

Update 10 november 2016: Aandeel Aegon stijgt 14%; de grootste stijging sinds 2009

Update 8 januari 2016: Koers aandeel Aegon breekt steunniveau, nieuw koersdoel € 4,40

Drie weken terug beschreef ik in mijn artikel uitgebreid waarom ik negatief ben over het aandeel Aegon. De vier redenen die ik hiervoor gaf zijn problemen die nog altijd spelen. Op het moment dat ik mijn visie over Aegon bekendmaakte, noteerde het aandeel € 5,53. Nu, drie weken later, noteert het aandeel op een koers van € 4,94, dit is een daling van maar liefst 10%. Daags na mijn artikel bleek de eerste weerstand geen lastige horde. De tweede weerstand bleek echter een brug te ver en de koers is hier netjes op afgekaatst, om vervolgens de weg richting het zuiden in te zetten.

 

Prestaties aandeel Aegon slechter dan concurrenten

Zoals gezegd heeft Aegon afgelopen drie weken een rendement laten zien van -10%. Ik moet toegeven dat het algemene sentiment op de beurs niet mee zat. Daarom heb ik het koersverloop vergeleken met zowel de AEX-Index als andere Europese verzekeraars. Hiermee vergeleken is de underperformance van het aandeel Aegon duidelijk zichtbaar.

  • Aegon presteert slechter dan de benchmark, de AEX-Index. Afgelopen daalde de koers van Aegon met 10%, de AEX-Index presteerde minder slecht met een daling van “slechts” 6%.
  • Aegon presteerde afgelopen drie weken wederom slechter dan haar Europese concurrenten. Enkel het in nood verkerende Delta Lloyd wist slechter te presteren.

De redenen voor de slechte prestaties van het aandeel Aegon staan beschreven in mijn vorige artikel. Allereerst werkt de versterking van de euro ten opzichte van de dollar niet mee, aangezien Aegon 42% van haar omzet uit de Verenigde Staten haalt. De hoofdreden is mijns inziens de onduidelijkheid over de financiële positie van het bedrijf. Het bedrijf heeft nog altijd geen duidelijkheid gegeven over de solvabiliteit op basis van de Solvency II regels, die 1 januari gaan gelden. We hebben bij Delta Lloyd (een koersverlies van meer dan 70%) kunnen zien hoe gevaarlijk dit kan zijn, al denk ik dat het bij Aegon niet zó ver gaat komen.

Wanneer kan mijn mening over het aandeel Aegon worden bijgesteld?

Ondanks de koersdaling in de afgelopen weken, ben ik nog steeds van mening dat het aandeel Aegon veel te onzeker is. Momenteel is de koers-winstverhouding 26,4. Dit is lager dan drie weken geleden, maar in vergelijking met andere verzekeraars nog altijd enorm hoog (Allizanz 11,3 en Nationale Nederlanden 7,8).

Daarnaast wordt 13 januari een ontzettend belangrijke datum voor Aegon. Het bedrijf heeft aangegeven op deze dag, als het ook ‘analistendag’ is, meer duidelijkheid te geven over de solvabiliteit. Tot die tijd blijf ik nog ver weg van het aandeel. Mocht de solvabiliteit meevallen, dan bent u nog mooi op tijd om in te stappen gezien het koersverloop van afgelopen tijd. Mocht de solvabiliteit tegenvallen, dan bespaart u zichzelf het koersverlies dat vervolgens hoogstwaarschijnlijk ontstaat. Ik kijk met gezonde spanning uit naar deze datum en kom dan ook graag bij u terug. Wellicht kan ik mijn mening na deze dag bijstellen. Tot die tijd zijn er voor mij te veel onzekerheden om het aandeel te kopen.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Optieboek

Schrijf u in voor onze wekelijks nieuwsbrief en ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang het eBook

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×