TA: ‘Unilever als een raketje’

De raket is al decennialang het meest gelikte ijsje van Nederland. Het ijsje is slechts een klein onderdeel van de omzet van zeep- en voedingsconcern Unilever. De tegenvallende groei in het tweede kwartaal van 2018 laat beleggers koud. Het aandeel Unilever schiet als een raket omhoog na een lagere opening.

Unilever vanaf 2017 + 20/120-daags gemiddelden

Het aandeel Unilever sloot op woensdag 18 juli bij een koers op € 47,71 de handelssessie af. De publicatie van de tegenvallende omzetcijfers zorgde voor een lagere openingskoers vandaag op € 47,20, waarna vrijwel direct een rally werd ingezet naar een beursnotering op € 48,93. Zo hoog werd de beurskoers nog niet eerder gewaardeerd dit jaar.

Vorig jaar werd bij een notering rond € 52 de hoogste notering van 2017 gezet. Het aandeel wordt vandaag gelanceerd na een succesvolle test van een stijgende steunlijn. De bestemming ligt nu circa 6% hoger dan de actuele notering.

ABN Amro Group

De Europese banksector heeft dit jaar veel last van verkoopdruk. Trendvolgers hebben dan ook niets te zoeken in aandelenbeleggingen in de financiële sector. Vroeg of laat droogt de verkoopdruk op en nemen de kopers weer de overhand. Het gevolg: een technisch herstel.

Een aanzet tot een technisch herstel kan objectief worden gesignaleerd indien de beurskoers boven haar afgeleide 20-daags gemiddelde stijgt, terwijl dit gemiddelde nog onder het 120-daags gemiddelde beweegt. Er is wel één voorwaarde om tijdelijke opleving niet te verwarren met een technisch herstel.

Bij een tijdelijke opleving daalt het 20-daags gemiddelde. Bij een technisch herstel stijgt het 20-daags gemiddelde (zie begin april jongstleden). En een technisch herstel krijgt meer kansen als de horizontale steunlijn intact blijft.

AEX-index vanaf 21 mei 2018

Op een overtuigende wijze heeft de AEX-index de dalende weerstandslijn van de afgelopen twee maanden opwaarts gebroken. Deze uitbraak valt samen met een doorbraak boven voormalige koerstoppen. Ook blijkt de AEX-index boven de koerstop van 2007 (= 563,98) te zijn geklommen. De enige hindernis is nu de koerstop van mei 2018 nabij AEX 573.

Zodra deze koerstop wordt gepasseerd is het spreekwoordelijke hek waarschijnlijk van de dam. Als er één schaap over de dam is, dan volgen er volgens het bekende gezegde meer.  Boven AEX 561 kan eigenlijk niet gesproken worden van schapen, maar eerder van stieren. En de beren? Die komen nu in het gedrang (om).

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker