TA: ‘Van bear naar bull?’

Het herkennen van dalende trends vraagt om een focus op een proces van lagere toppen en lagere bodems. Het herkennen van stijgende trends geschiedt na een proces van hogere bodems en hogere toppen. Vandaag twee aandelen die genomineerd zijn voor een draai omhoog. Van bear naar bull!

Aalberts Industries vanaf 2018 + 20/120-daags gemiddelden

Het aandeel Aalberts Industries heeft in de tweede helft van 2018 een proces van lagere toppen en lagere bodems voortgebracht. Herstelbewegingen bleven beperkt tot de vorige bodems tijdens deze dalingsfase. Maar dit proces is dit jaar verstoord. Een dalende trendlijn is opwaarts gebroken en het aandeel Aalberts Industries noteert nu boven de koersbodems van oktober en november 2018. Een terugval zou nu idealiter beperkt moeten blijven tot deze bodems (indicatief tussen € 30 en € 30,50. De stijging boven het 120-daags gemiddelde maakt ons alert op een potentieel bodemproces. De focus tijdens de eerstvolgende correctieve beweging is gericht op de ontwikkeling van een hogere bodem.

SAP vanaf 2017 + 20/120-daags gemiddelden

Het aandeel van het Duitse SAP eist de aandacht op als gevolg van de recente stijging boven het afgeleide 120-daags gemiddelde. In september 2017 en mei 2018 waren zulke opwaartse kruisingen een aanzet tot verder koersherstel. Uiteraard weten we nog niet of een herhaling van een stijgingsfase mogelijk is, maar vast staat dat bij een 20-daags gemiddelde boven een 120-daags gemiddelde de onderliggende trend verbetert. Een beurskoers boven het 120-daags gemiddelde is in dat geval genoeg voor groengekleurde koersenborden (zie groengekleurde tijdvensters). De recente opwaartse uitbraak boven de koerstop van begin december wijst al op meer koopbereidheid.

Xetra DAX vanaf 2016

De klassieke trendlijnanalyse, waarbij o.a. onderlinge koerstoppen met elkaar worden verbonden, wijst in de Duitse aandelenindex onder de dalende weerstandslijn nog steeds op een actuele dalende trend. Toch kan met een beetje fantasie een omgekeerd (H)oofd(S)chouderpatroon worden herkend. De neklijn van dit bodempatroon is opwaarts gepasseerd en een terugval dient beperkt te blijven tot boven deze neklijn. De actuele situatie is op kleinere schaal het spiegelbeeld van de neerwaartse doorbraak van de neklijn van het grotere HS-patroon in oktober. Dit zou betekenen dat er spoedig een einde kan komen aan de verkoopdruk van afgelopen jaar. Alleen een daling onder de 11.000 puntengrens zou het ontluikende optimisme doen bevriezen.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker