TA: ‘Verkoopkansen in Kon. Philips en ING’

Het aandeel Kon.Philips werd vandaag beloond voor haar gepubliceerde bedrijfsresultaten. Rond 15:30 uur bleek Philips de grootste stijger in de AEX-index. Het aandeel maakt volgens financiële mediabronnen de verwachtingen waar. Dat kan best waar zijn, de grafiek vertelt iets anders.

Kon.Philips + 20/120-daags gemiddelden

Als je als belegger wilt weten wat de aandelenkoers gaat doen, dan kun je luisteren naar de beursexperts of luisteren naar de markt. De meeste beursexperts doen uitspraken op basis van winst- en omzetverwachtingen. Beleggers hebben ook verwachtingen. Om te weten wat deze verwachtingen zijn moet men kijken naar het resultaat van koop- en verkoopbeslissingen. Dan blijkt het opgaande trendkanaal  van de afgelopen jaren neerwaarts afgebroken. De opleving vandaag biedt degenen die aan de onderkant van het stijgende trendkanaal in het vierde kwartaal kochten een reden om zonder kleerscheuren vandaag uit te stappen. Steun wordt weerstand, zo heet dat.

ING Groep op weekbasis vanaf 2000

Uit verschillende peilingen onder particuliere beleggers blijkt dat het aandeel ING Groep in 2019 tot de favorieten behoort. Het leidt geen twijfel dat er zo wordt gedacht. Het aandeel ING Groep geniet  al sinds jaar en dag grote belangstelling onder Nederlandse aandelenbeleggers. Wie de grafiek vanaf 2000 op logaritmische schaal bekijkt, moet echter constateren dat de koersprestaties tegenvallen. Ronduit zorgwekkend is het koersverloop afgelopen 12 maanden. Zowel in absolute zin als relatief ten opzichte van de AEX-index lijkt de actuele situatie sterk op die van begin 2008. De overeenkomst met begin 2008 is ook dat veel economen en analisten pas beren op de weg zien na afloop van dit nieuwe beursjaar. Dat was elf jaar geleden trouwens ook zo.

AEX-index

Beleggers stellen regelmatig de vraag wanneer er sprake is van een trendbreuk of een succesvolle test van een steun- of weerstandslijn. Omdat in de dynamiek van veranderende beurskoersen niets in steen is gebeiteld, wordt een vuistregel gehanteerd. De meest eenvoudige is deze. Zodra een trendlijn, steunniveau of weerstand wordt doorbroken, ga er dan maar gerust vanuit dat u niet de enige bent die dit waarneemt. Sterker nog. Algoritmen die trendlijnen automatisch extrapoleren ‘weten’ wanneer deze lijnen worden geraakt. Kijk daarom naar de eerstvolgende uurcandle als blijkt dat een trendlijn op uurbasis wordt getest. Komen algoritmen dan in actie, dan zullen de trendvolgende technieken automatisch zorgen voor nieuwe kooporders. Neem bij een uitbraak daarom altijd een veiligheidsmarge van twee opeenvolgende candles. De trend in de AEX is thans omhoog gericht, nadat gisteren een stijgende steunlijn succesvol werd getest.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker