Verwachtingen koers ASML lopen op: Een analyse

De ASML koers is sterk hersteld na een stevige correctie. Het aandeel ASML zakte eerst weg met andere semiconductor aandelen en de gehele markt. Inmiddels zit het aandeel weer in de lift en zijn de verwachtingen over ASML weer fors opgelopen. ASML blijft het grootste technologie aandeel van Nederland en de organisatie heeft een sterke positie in de halfgeleiderindustrie. In dit artikel geef ik een analyse van aandeel ASML en de verwachtingen die in de ASML koers verborgen zitten. ASML kwam recent met cijfers en de ASML koers beweegt stevig, genoeg reden dus voor een nieuw artikel.

  • Fundamentele Analyse aandeel ASML
  • Koers & koersdoel aandeel ASML
  • Aandeel ASML advies analisten
  • Dividend ASML
  • Conclusie

Aandeel ASML

Analyse aandeel ASML

ASML heeft een mooie marktpositie en wil deze uitbreiden door middel van EUV technologie. Deze technologie stelt chipfabrikanten in staat nog kleinere en dus efficiëntere chips te maken. In het eerste kwartaal wist ASML 3 EUV machines af te leveren en voor heel 2019 richt het bedrijf op 30 EUV machines. Deze nieuwe technologie moet ervoor zorgen dat ASML nog verder uit kan lopen op de concurrentie. Dit is echter allemaal toekomstmuziek en als we kijken naar de huidige resultaten, dan worden we minder vrolijk. ASML heeft veel last van lagere investeringen van klanten. In het eerste kwartaal bleef de omzet nagenoeg gelijk op € 2,2 miljard, maar daalde de operationele winst sterk van € 642 miljoen in het eerste kwartaal van 2018 naar € 334 miljoen in 2019.

De omzet uit geïnstalleerde machines viel ook terug tot € 540 miljoen. Dit is opvallend want het aantal verkochte machines is de afgelopen jaren sterk gestegen, maar dit wordt tot nog toe niet omgezet in hogere service omzet. Dit is zonde, want juist omzet uit dit soort service activiteiten kan stabiliteit toevoegen aan ASML dat in een zeer cyclische industrie opereert. Beleggers in ASML worden ondanks de wat tegenvallende resultaten ruim beloont met een hoger dividend van € 2,10 per aandeel en een aandelen inkoop programma. Het hogere dividend is een stijging van 50% ten opzichte van € 1,40 dat in 2017 werd uitgekeerd.

Koers & koersdoel aandeel ASML

De verwachtingen voor ASML zijn weer toegenomen nu de halfgeleider industrie de weg omhoog weer heeft gevonden. De EUV technologie moet de technologische voorsprong van ASML groeien ten opzichte van de concurrentie. ASML heeft lang gedaan over de ontwikkeling van deze technologie, maar weet nu steeds sneller machines te produceren die er gebruik van maken. Nu ook de aandelen van semiconductor producenten weer oplopen is ook de verwachte vraag naar de machines van ASML hersteld. Woensdag komt ASML met cijfers waarna we meer weten over de verkopen van nieuwe EUV machines.

Aandeel ASML advies analisten

35 analisten geven advies over het aandeel ASML. 23 analisten geven een koopadvies, zeven analisten adviseren het aandeel ASML te houden en vijf keer krijgt het aandeel ASML een verkoopadvies. Het koersdoel van de analisten is  € 182,70, slechts 1,9% boven de huidige prijs. Opvallend is het feit dat analisten het prijsdoel nauwelijks hebben aangepast terwijl het aandeel van € 180 naar € 130 zakte en nu weer tegen een koers van € 180 per aandeel aanzet.

Dat het koersdoel voor het aandeel ASML slechts 1,9% hoger ligt de huidige prijs, dit betekent dat analisten, die doorgaans positief zijn over aandelen de recente rally niet zagen aankomen of mogelijk verwachten dat er nog een dip komt in de komende twaalf maanden. Wat verder opvalt is dat de meningen van analisten steeds sterker verdeeld zijn. Zowel het aantal met een koopadvies als verkoopadvies is gestegen. Dit gaat ten koste van het aantal analisten dat ASML een houdadvies geeft.

Dividend ASML

Het management van ASML hecht belang aan een groeiend dividend, maar het dividendrendement van 1,17% is aan de lage kant. ASML gebruikt haar winst echter ook om het bedrijf te groeien en uit te breiden. Onderzoek naar nieuwe machines en uitbreiding van de productiecapaciteit heeft ervoor gezorgd dat de sinds 2011 bijna is verdubbeld en de winst met 76% is toegenomen. Het ASML dividend is in deze periode ook gegroeid van € 0,46 per aandeel naar € 2,10. Het dividend is in deze periode dus ruim verviervoudigt. Sinds 2013 daalt ook het aantal uitstaande aandelen gestaag. Dit komt door het inkopen van eigen aandelen en hierdoor is het aantal uitstaande aandelen gedaald van 441 miljoen in 2013 naar 421 miljoen uitstaande aandelen nu. De inkopen van eigen aandelen heeft ook een extra positief effect gehad op de winst per aandeel die sinds 2013 met 158% is gestegen. Het inkopen van aandelen helpt de koers van ASML omhoog te duwen. Kijk hier voor het dividend en een analyse van andere Nederlandse aandelen.

Conclusie

ASML heeft een sterke positie en lijkt deze met EUV-technologie verder uit te bouwen. Beleggers betalen echter wel behoorlijk voor deze mooie positie met een koers-winstverhouding van 29. Het dividend groeit snel, maar het rendement is met 1,9% laag. Veel beleggers zien ASML als een veilig groeiaandeel, door haar sterke positie. Dit is mogelijk gevaarlijk, want de klanten van ASML zitten in een zeer cyclische sector en zullen af en toe gedwongen zijn om investeringen terug te schroeven. Dit kan dan ook de koers van ASML raken. De terugval eind 2018 is daar een goed voorbeeld van. Beleggers die willen profiteren van de toekomstige successen van ASML moeten dus bereid zijn af en toe tegen flinke verliezen aan te kijken.

Beleggingsspecialist LYNX

Wubbe Bos is beleggingsspecialist bij LYNX. Naast het schrijven van artikelen over aandelen en het laatste beursnieuws, is hij betrokken bij het LYNX Educatieprogramma. Zijn artikelen zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en Twitter. Tevens schrijft Wubbe artikelen voor Beleggers Belangen en SeekingAlpha.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27