Kan het aandeel ASML de koersverwachtingen waarmaken?

De ASML koers is inmiddels bijna verdubbeld. De onzekerheid eind 2018 drukte het aandeel ASML wat naar beneden, maar dit bleek juist een uitstekend koopmoment. Het aandeel heeft de lift gevonden en profiteert van het goede sentiment. ASML blijft het grootste technologie-aandeel van Nederland en de organisatie heeft een sterke positie in de halfgeleiderindustrie.

In dit artikel geef ik een analyse van het aandeel ASML en de verwachtingen die in de ASML koers verborgen zitten.

Aandeel ASML</

Nieuws aandeel ASML

In het derde kwartaal van 2019 was het wat achterblijvende orderboek opeens weer bijzonder goed gevuld met maar liefst 23 orders voor EUV-machines. ASML streeft ernaar in 2019 25 machines af te leveren. Deze sterke toevoeging aan het orderboek laten zien dat bij de klanten de laatste twijfels over de EUV-machines verdwenen lijkt.

Analyse aandeel ASML

ASML heeft een mooie marktpositie en wil deze uitbreiden door middel van EUV-technologie. Deze technologie stelt chipfabrikanten in staat nog kleinere en dus efficiëntere chips te maken. Hierdoor blijft Moore’s law in werking en blijft de rekencapaciteit van de chips met dezelfde snelheid groeien. In het derde kwartaal zette ASML een nieuwe mijlpaal neer, door een order voor 23 EUV-machines binnen te slepen.

Kwartaalcijfers ASML

In het derde kwartaal kwam de omzet uit op € 2,987 miljard, waarvan € 661 miljoen voor het onderhoud van reeds geïnstalleerde machines. De omzet uit nieuwe machines was goed voor € 2,236 miljard. Vergeleken met deze omzet waren de orders uitstekend met € 5,111 miljard. De netto orders waren dus ruim 2 keer zo groot, dan de verkopen van nieuwe machines. Dit betekent dat er nog voldoende groei aanwezig is. Extra machines zorgen namelijk op den duur ook voor een grotere basis om servicediensten te leveren.

In het derde kwartaal leverde ASML opnieuw 7 nieuwe EUV-machines af, daarmee komt het totaal in drie kwartalen op 17 EUV-machines. Het doel van 30 machines in 2019 wordt daarmee lastig te behalen en ASML richt zich nu op 25 EUV-machines. Gelukkig liggen deze tegenvallende verkopen niet aan de vraag, gezien het toenemende orderboek. Het is nu aan ASML om dit orderboek om te zetten in verkopen en uiteindelijk in winst.

Verwachting ASML

ASML schat zelf dat de omzet in het vierde kwartaal uitkomt op € 3,9 miljard. Hierdoor zou de jaaromzet uitkomen op € 11,7 miljard. Dit is een stijging van 7,3% ten opzichte van vorig jaar. Geen geweldige stijging, maar gezien de onzekerheid aan het begin van 2019 toch een getal waar ASML zelf tevreden mee kan zijn. Zeker omdat ook de marges een duidelijk stijgende lijn te pakken hebben. De productie van de nieuwe EUV-machines gaat steeds beter. Mede hierdoor stijgt de bruto marge in het vierde kwartaal tot 48% of zelfs 49%.

Balans ASML

De balans van ASML blijft met € 2,0 miljard aan kasgeld tegenover € 3,2 miljard aan schulden solide. Vooral door het orderboek en voorspelbaar groeiende omzet en winst. ASML krijgt hierdoor een A- kredietrating van Fitch en A3 van Moody’s. Dit zijn goede scores, want de cyclische semiconductorbedrijven kunnen meestal niet op hoge scores rekenen van de kredietscore bureaus.

Koers & koersdoel aandeel ASML

De verwachtingen voor ASML zijn weer toegenomen, nu de halfgeleiderindustrie de weg omhoog weer heeft gevonden. De EUV-technologie moet de technologische voorsprong van ASML doen groeien, ten opzichte van de concurrentie. ASML heeft lang gedaan over de ontwikkeling van deze technologie, maar weet nu steeds sneller machines te produceren die er gebruik van maken. Nu ook de aandelen van semiconductorproducenten weer oplopen, is ook de verwachte vraag naar de machines van ASML hersteld. Dit herstel heeft voor een enorme koersverschuiving gezorgd. De koers van ASML verdubbelde bijna ten opzichte van eind 2018. Veel beleggers vreesden toen voor een recessie. Door deze sprong in de koers staat het aandeel ASML inmiddels met een koers van € 264,90 dichtbij een nieuwe top. De daling bleek achteraf slechts een kleine dip in de opwaartse trend van het aandeel ASML.

Wat is het advies van analisten over het aandeel ASML?

35 analisten geven advies over het aandeel ASML. 23 analisten geven een koopadvies, zeven analisten adviseren het aandeel ASML te houden en vijf keer krijgt het aandeel ASML een verkoopadvies. Het koersdoel van de analisten is € 182,70, slechts 1,9% boven de huidige prijs. Opvallend is het feit dat analisten het prijsdoel nauwelijks hebben aangepast terwijl het aandeel van € 180 naar € 130 zakte en nu weer tegen een koers van € 180 per aandeel aanzet.

Dat het koersdoel voor het aandeel ASML slechts 1,9% hoger ligt de huidige prijs, dit betekent dat analisten, die doorgaans positief zijn over aandelen de recente rally niet zagen aankomen, of mogelijk verwachten dat er nog een dip komt in de komende twaalf maanden. Wat verder opvalt is dat de meningen van analisten steeds sterker verdeeld zijn. Zowel het aantal met een koopadvies als verkoopadvies is gestegen. Dit gaat ten koste van het aantal analisten dat ASML een houdadvies geeft.

Dividend ASML

Het management van ASML hecht belang aan een groeiend dividend, maar het dividendrendement van 10,80% is aan de lage kant. ASML gebruikt haar winst echter ook om het bedrijf te laten groeien en uit te breiden. Onderzoek naar nieuwe machines en uitbreiding van de productiecapaciteit heeft ervoor gezorgd dat het dividend sinds 2011 bijna is verdubbeld en de winst met 76% is toegenomen. Het ASML dividend is in deze periode ook gegroeid van € 0,46 per aandeel naar € 2,10. Het dividend is in deze periode dus ruim verviervoudigt. Sinds 2013 daalt ook het aantal uitstaande aandelen gestaag. Dit komt door het inkopen van eigen aandelen. Hierdoor is het aantal uitstaande aandelen gedaald van 441 miljoen in 2013 naar 421 miljoen uitstaande aandelen nu. De inkopen van eigen aandelen heeft ook een extra positief effect gehad op de winst per aandeel die sinds 2013 met 158% is gestegen. Het inkopen van aandelen helpt de koers van ASML omhoog te duwen. Kijk hier voor het dividend en een analyse van andere Nederlandse aandelen.

Conclusie over het aandeel ASML

ASML heeft een sterke positie en lijkt deze met EUV-technologie verder uit te bouwen. Beleggers betalen echter wel behoorlijk voor deze mooie positie met een koers-winstverhouding van 49. Het dividend groeit snel, maar het rendement is met 0,8% laag. Veel beleggers zien ASML als een veilig groeiaandeel, door haar sterke positie. Dit is mogelijk gevaarlijk, want de klanten van ASML zitten in een zeer cyclische sector. Ze zullen af en toe gedwongen zijn om investeringen terug te schroeven. Dit kan dan ook de koers van ASML raken. De terugval eind 2018 is daar een goed voorbeeld van. Beleggers die willen profiteren van de toekomstige successen van ASML moeten dus bereid zijn af en toe tegen flinke verliezen aan te kijken.

Hier staat tegenover dat de markt voor chips snel groeit en ASML in een uitstekende positie is om hiervan te profiteren. Voor het maken van betere kleinere efficiënte chips kunnen semiconductorfabrikanten namelijk nauwelijks om ASML heen. Voor veel nieuwe ontwikkelingen zijn chips nodig en zijn de prestaties en het energieverbruik van groot belang. Zeker wanneer ASML hogere verkopen kan koppelen aan hogere marges, is het goed mogelijk dat haar waardering kan groeien.

Beleggen in het aandeel ASML bij LYNX

U heeft de mogelijkheid om zeer voordelig aandelen te kopen of verkopen in vrijwel elk beursgenoteerd bedrijf ter wereld, dus ook in ASML. Via het LYNX Handelsplatform kunt u  aandelen kopen. Wereldwijd heeft u direct toegang tot 135 beurzen in 33 landen en kunt u voor- en nabeurs handelen in uw favoriete aandeel. Bekijk het aanbod:

Beleggingsspecialist LYNX

Wubbe Bos is beleggingsspecialist bij LYNX. Naast het schrijven van artikelen over aandelen en het laatste beursnieuws, is hij betrokken bij het LYNX Educatieprogramma. Zijn artikelen zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en Twitter. Tevens schrijft Wubbe artikelen voor Beleggers Belangen en SeekingAlpha.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker