TA: ‘Wat is er nog goedkoop?’

Als u als aandelenbelegger last heeft van ‘piekangst’, ga dan op zoek naar aandelen die fors zijn gedaald en nabij steunniveaus belanden. Wie nu in aandelen Colgate Palmolive (tickersymbool ‘CL’) stapt, kan straks wellicht een stralende glimlach tevoorschijn toveren. Tegelijkertijd valt er nog weinig te lachen in het beursgenoteerde bedrijf Symantec, maar ook dat kan spoedig veranderen.

Colgate Palmolive vanaf 2013 op zoekt naar steun rond $ 60

Zoals elke mens persoonlijke verzorging nodig heeft, zo geldt dat ook voor persoonlijke zorg op het gebied van kansen en bedreigingen bij beleggingen. Het aandeel Colgate Palmolive wordt in de afgelopen tijd in de aanbieding gedaan, zo blijkt uit de koersdaling begin dit jaar van circa $ 78 naar $ 61 per aandeel.

Nu gebeurt het vaker dat aandelen hard omlaag gaan, maar dat schept tegelijkertijd koopkansen. Dit hebben we gezien begin 2014 en halverwege 2015, waarbij $ 60 goedkoop genoeg werd geacht voor een herstelbeweging. De relatieve sterkte index is onder 30 ‘oversold’, dus de risico’s lijken nu beperkt tot de horizontale steun.

SYMANTEC Corp. (SYMC) vraagt om onderzoek

Het cyber security-aandeel Symantec Corp. is deze week opeens onderwerp van een intern (boeken?) onderzoek. Het gonst van de geruchten dat er gerommeld zou zijn met de cijfers, maar dat kan de technische analyse niet op de juiste waarde schatten.

Als de cijfers daadwerkelijk zijn gemanipuleerd, dan kan de beurskoers verder instorten. Veiligheidshalve is een defensieve beleggershouding altijd aan te bevelen in zulke omstandigheden.

De afstand tussen de (gele) neklijn en de top in de koersgrafiek bedraagt circa $ 10 per aandeel. De neklijn is rond $ 25 neerwaarts gebroken, waardoor er $ 10 van deze steunlijn kan worden afgetrokken om een indicatief steunniveau/koersdoel te verkrijgen.

Conclusie: Symantec wordt technisch koopwaardig rond $ 15.

AEX-index in mei 2018 op uurbasis

AEX-index grafiekDe waardering van de AEX-index kan in historisch perspectief onmogelijk als ‘goedkoop’ worden aangemerkt. In juli 2007 werd intraday een hoogste niveau bereikt bij een indexstand op 563,98. Na een correctiefase naar 480 in enkele weken tijd volgde destijds een nieuwe herstelpoging, die spaak liep bij een indexstand op 559,14.

De markt heeft meestal een ijzeren geheugen, dus het is nu zaak om in zoomen op de nieuwe poging van de AEX-index om de piek uit 2007 te passeren. De eerdere poging dit jaar faalde immers.

De uurgrafiek geeft aan dat het piekniveau van 563,98 vandaag werd getest. Een daling onder AEX 560 en zeker onder 559 geeft de beursindex mogelijk het startsein om ergens dit jaar de sticker ‘goedkoop’ opgeplakt te krijgen. Even geduld dus a.u.b.

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker