Wat is er aan de hand bij Aegon?

Update 10 november 2016: Aandeel Aegon stijgt 14%; de grootste stijging sinds 2009

Update 8 januari 2016: Koers aandeel Aegon breekt steunniveau, nieuw koersdoel € 4,40

Update 16 december 2015: Underperforming van aandeel Aegon houdt aan

Sinds de bekendmaking van de tweede kwartaalcijfers, presteert de koers van Aegon vergeleken met andere Europese verzekeraars ondermaats. Alleen het Nederlandse Delta Loyd doet het nog slechter. De slechte koersprestatie van Aegon is geen toeval, hier zijn meerdere redenen voor. Persoonlijk ben ik negatief over het aandeel en zou het niet kopen totdat meer duidelijkheid is over de problemen binnen het bedrijf.

 

4 redenen waarom ik negatief ben over het aandeel Aegon

  • Aegon gaf tijdens de presentatie van haar derde kwartaalcijfers wederom geen duidelijkheid over de financiële positie op basis van de nieuwe Solvency II regels. Dit zijn regels die per 1 januari 2016 gaan gelden; op zeer korte termijn dus.
  • Aegon is door de internationale toezichthouder Financial Stability Board (FSB) opgenomen in de lijst van negen systeem relevante verzekeraars. Dit houdt in dat Aegon als “too big to fail” wordt gezien en dat wellicht nog strengere kapitaaleisen voor het bedrijf gaan gelden.
  • Er lopen nog altijd claims tegen Aegon met betrekking tot de uitgegeven woekerpolissen van voor de crisis.
  • Bij de huidige koers van € 5,53 is de koers winst verhouding van het aandeel 28,8. Op basis van deze ratio is het aandeel “duur” te noemen. Ter vergelijking: deze verhouding ligt bij Nationale Nederlanden op 7,9, bij de grote Duitse verzekeraar Allianz is deze verhouding 11,4.

Tweede en derde kwartaalcijfers dit jaar

Zoals te zien in bovenstaande grafiek presteert het aandeel Aegon, op Delta Loyd na, een stuk slechter dan haar Europese concurrenten. Bij Delta Loyd zijn de problemen over de solvabiliteit al langer bekend en lijkt een claim emissie waarschijnlijk. Bij Aegon zijn deze geruchten minder sterk, al lijkt de markt hier voorzichtig toch rekening mee te houden gezien het koersverloop. Vooral de koersreactie na het bekendmaken van de tweede en derde kwartaalcijfers van Aegon verontrusten mij. Dergelijke koersbewegingen passen niet bij een rustig en goed presterend bedrijf. Persoonlijk laat ik het aandeel compleet links liggen tot er meer bekend is over de solvabiliteit van de verzekeraar. Rond de koers van € 5,70 (slot voor de derde kwartaalcijfers en oude toppen) en € 5,90 (oude steun en oude top) liggen technisch gezien twee weerstandniveaus. Zolang deze weerstanden niet opwaarts worden gebroken, blijft de negatieve trend in tact.

Aegon zucht voornamelijk, zoals de meeste verzekeraars, onder de huidige lage rentes. De lage rentestanden leiden tot lage rekenrentes en dat betekent dat verzekeraars meer vermogen aan moeten houden om toekomstige verplichtingen te kunnen betalen. Ook is het lastig om inkomsten te behalen uit bijvoorbeeld obligaties.

De markt gaat steeds meer uit van een renteverhoging in december door de Federal Reserve. Dit is positief voor Aegon als het ook daadwerkelijk wordt doorgevoerd. Deze rentestap is echter hoogstwaarschijnlijk zo klein (0,25%), dat dit nog weinig impact heeft voor Aegon. Daarnaast is er in Europa voorlopig nog geen zicht op een renteverhoging en wordt er zelfs gespeculeerd over verdere versoepeling van het monetaire beleid door de ECB. De waarschijnlijke eerste rentestap in de Verenigde Staten zie ik daarom niet als een positieve ommekeer voor het aandeel Aegon.

 

Slechte prestaties aandeel Aegon ondanks sterke dollar

In 2014 haalde Aegon 42% van zijn omzet uit de Verenigde Staten. In mei 2014 bereikte de koers van het valutapaar EUR/USD een hoogtepunt van $ 1,40. Sindsdien is de dollar ten opzichte van de euro flink sterker geworden. Omdat Aegon zo’n groot deel van haar omzet in dollars verdient, zou de sterke dollar een positief effect moeten hebben op de koers van het aandeel. Echter, ondanks deze enorme valuta beweging, noteert het aandeel momenteel ruim 15% lager dan mei 2014. In diezelfde tijd steeg de AEX met maar liefst 17%. Ook de omzetverwachtingen voor komende jaren zijn op zijn zachtst gezegd niet positief te noemen.

Land 2014
Verenigde Staten 42,30%
Nederland 24,50%
Verenigd Koninkrijk 22,70%
Overig 10,50%

*Omzet van Aegon onderverdeeld in geografische regio’s

omzetcijfers aandeel Aegon

*De omzetcijfers in de jaren 2015 t/m 2017 zijn verwachtingen van door Bloomberg geraadpleegde economen

Vergroten

Tijdens de analistendag op 13 januari verwacht Aegon meer duidelijkheid te kunnen geven over Solvency II. Tot die tijd zou ik met een grote boog om het aandeel heen lopen. Als de solvabiliteit begin volgend jaar mee blijkt te vallen, is de onzekerheid hierover uit de lucht en ga ik wellicht mijn mening over het aandeel bijstellen. Mocht de solvabiliteit tegenvallen, dan steken gelijk de geruchten op dat Aegon extra kapitaal moet ophalen. Een gevreesde mogelijkheid is de uitgifte van nieuwe aandelen. De verwatering die hierdoor ontstaat, geeft nieuwe druk op de koers van het aandeel. Kortom, een aandeel met veel onzekerheden die ik liever niet in mijn portefeuille heb.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker