Zilverprijs rond cruciaal niveau; rijp voor een verder herstel?

De zilverprijs wordt vaak in een adem genoemd met zijn grotere broer goud. Zilver is populair door het volatiele karakter van de prijs van het edelmetaal.

Net als de goudprijs beleefde zilver in 2011 de hoogtijdagen. Sindsdien is de grondstof met ruim 70% gecorrigeerd.

Is de zilverprijs rijp voor een verder herstel? Of blijft de prijs van het edelmetaal zich voorlopig nog in de neerwaartse trend bevinden?

Nog altijd dalende trend sinds piek in 2011

De piek in de zilverprijs die in 2011 werd bereikt, staat bij de meeste beleggers nog in het geheugen gegrift. Beleggers vluchtten tijdens de eurocrisis in veilige havens als goud en zilver, waar dan ook in rap tempo een koersexplosie plaatsvond.

Sinds deze top van bijna $ 50, is de zilverprijs met ruim 70% gecorrigeerd. In bovenstaande grafiek is duidelijk te zien dat de koers zich nog altijd in een dalende trend bevindt.

Op dit moment koerst de zilverprijs rond een cruciaal niveau. Wordt de dalende trend na zes jaar eindelijk opwaarts verlaten? Of blijkt de weerstand nog altijd te zwaar en gaan we de komende maanden een verdere correctie tegemoet? In de komende weken gaan we hier meer duidelijkheid over krijgen.

Zilverprijs nog ver boven niveau begin deze eeuw

Als we de bovenstaande grafiek als basis gebruiken, lijkt het erop dat de prijs van zilver de bodem echt wel heeft bereikt en nauwelijks meer verder kan dalen. Toch geeft deze grafiek een vertekend beeld. Als we de grafiek over de afgelopen 20 jaar erbij pakken, zien we dat de zilverprijs nog ver boven de niveaus van begin deze eeuw noteert.

Aan het begin van deze eeuw schommelde de zilverprijs namelijk rond een koers van $ 5. Ik ben zeker niet degene die u wilt waarschuwen tegen een verdere daling richting een niveau $ 5. Wel wil ik middels deze grafiek de recente opmars en de daarop volgende correctie meer in perspectief zetten.

Mogelijke redenen om zilver te kopen

Bent u van mening dat een opwaartse uitbraak in de zilverprijs aanstaande is, dan is het LYNX Handelsplatform uitermate geschikt om hierop in te spelen. De manieren waarop u kunt inspelen op de zilverprijs behandel ik later. Eerst geef ik de mogelijke redenen waarom zilver in de komende jaren populair kan gaan worden.

De aloude reden waarvoor zilver wordt gebruikt, is uiteraard voor sieraden en munten.

Ondanks dat om deze reden zilver al eeuwenlang als ruilmiddel wordt gebruikt, zorgt dit de komende jaren hoogstwaarschijnlijk niet voor een verdere prijsstijging. De groei moet op een ander vlak gezocht worden.

Zilver heeft namelijk een enorme goede elektrische geleiding. Hierom wordt zilver veel gebruikt in elektrische producten, zonnepanelen en in accu’s.

Zilver is van alle metalen de beste geleider van warmte en elektriciteit.

Zo wordt het edelmetaal gebruikt in zonnepanelen en in accu’s van auto’s, een markt die door de verschuiving naar groene energie steeds verder groeit. Daarnaast wordt het gebruikt in elektrische producten zoals de iPhone. Omdat zilver onmisbaar is in deze producten, kan een verdere groei op deze markten in de komende jaren voor een prijsopdrijvend effect gaan zorgen.

zilver in iphone

Hoe kunt u inspelen op de zilverprijs via het LYNX Handelsplatform?

Het LYNX Handelsplatform biedt u verschillende mogelijkheden om in te spelen op de zilverprijs. Ik onderscheid de verschillende opties en geef per beleggingsproduct de meeste bekende voorbeelden.

  • Kopen van ETF’s
  • Afgeleide producten
  • Direct kopen op de zilverspot
  • Kopen van zilvermijnaandelen

Kopen van een ETF

Een exchange-trade fund (afgekort ETF) is een mandje beleggingen dat op de beurs wordt verhandeld. De basis functionaliteit van een ETF is om een markt of index na te bootsen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de AEX, S&P 500 index of de goudprijs.

Daarnaast is het middels een ETF mogelijk op een goedkope en effectieve manier een mandje aandelen uit een bepaalde sector aan te kopen. In onderstaande tabel vindt u de meest bekende zilver ETF’s. Deze ETF’s zijn verhandelbaar via het LYNX Handelsplatform en te vinden onder de gegeven tickercode.

Afkorting  Naam  Onderpand  Valuta
SLV iShares Silver Trust ETF Fysiek USD
AGQ Ultra Silver ETF Fysiek USD
SIVR ETFS Physical Silver Shares ETF Fysiek USD

Afgeleide producten

Naast de ETF’s is de zilver future (SI) een populair product om in te spelen op de zilverprijs. Dagelijks worden tienduizenden contracten verhandeld, waardoor deze future maatgevend is voor de totstandkoming van de zilverprijs. Deze future vertegenwoordigt 5000 keer de onderliggende waarde, waardoor u bij $ 0,01 beweging $ 50 verdient/verliest.

De future heeft een fysieke levering. Dit betekent dat u daadwerkelijk zilver thuis geleverd krijgt als het contract expireert. Omdat beleggers vaak niet op een achtertuin vol zilver zitten te wachten, is dit via LYNX niet mogelijk.

Vier weken voor de expiratie van de future kunt u via LYNX niet meer handelen in dit product. Ongeveer twee dagen voor deze “cutoff” worden uw posities automatisch gesloten om fysieke levering te voorkomen.

Ook is het bij LYNX mogelijk om in andere afgeleide producten als turbo’s en opties te handelen. Vaak ontstaat door het gebruik van deze producten een hoge hefboom, waardoor enige voorzichtigheid op zijn plaats is.

Direct kopen op de zilverspot

Het LYNX Handelsplatform biedt u ook de mogelijkheid om direct in te spelen op de prijs van zilver. Middels een CFD kunt u direct tegen de spotprijs handelen. Hierbij is het zelfs mogelijk om posities in te nemen op margin. Uw positie wordt door LYNX gefinancierd waardoor u met een hefboom kunt handelen.

Het product om in zilver te handelen vindt u middels de afkorting XAGUSD. De maximale hefboom waarmee u kunt handelen ligt rond de 8. Op het eerste gezicht lijkt dit niet ontzettend hoog, maar gezien de grote beweeglijkheid van de zilverprijs wordt dit als groot genoeg ervaren.

zilverprijs beleggen lepel

Kopen van zilvermijnaandelen

Tot slot bespreken we de mogelijkheid om zilvermijnaandelen te kopen. Deze bedrijven hebben baat bij een stijgende prijs van zilver, aangezien zij het edelmetaal delven.

Door deze aandelen te kopen, speelt u dus indirect in op de zilverprijs. Hieronder vindt u een overzicht van de vijf grootste mining companies die via LYNX verhandelbaar zijn.

Afkorting Naam
FRES Fresnillo
SLW Silver Wheaton Corp.
TAHO Tahoe Resources Inc.
PAAS Pan American Silver Corp.
AG First Majestic Silver Corp.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker