Onzekerheid rond Amerikaanse tarieven houdt beleggers bezig

Door Kevin Verstraete

08-04-2025

S&P 500
ISIN: US78378X1072
|
Ticker: SPX --- %

---
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
S&P 500
Artikel laten voorlezen

De financiële markten beleefden maandag een turbulente handelsdag, gedreven door aanhoudende onzekerheid over het Amerikaanse handelsbeleid onder president Trump. Ondanks eerdere speculaties dat de aangekondigde importtarieven mogelijk zouden worden uitgesteld, geruchten die overigens snel werden ontkend door het Witte Huis, sloot de Dow Jones uiteindelijk toch 0,91% lager op 37965 punten, S&P 500 eindigde 0,23% lager op 5.062 punten en de technologie-index Nasdaq Composite klom 0,10% tot 15.603 punten.

In de afgelopen dagen gaf Trump geen enkel signaal dat hij zijn handelsbeleid zou verzachten. Integendeel, zondagavond benadrukte hij tegenover journalisten aan boord van Air Force One juist zijn vastberadenheid, waarbij hij stelde dat moeilijke maatregelen soms noodzakelijk zijn om structurele problemen op te lossen.

De tarieven, aangekondigd als “wederkerige heffingen”, variëren van 20% op Europese importen tot 34% voor Chinese goederen, en zullen aanstaande woensdag van kracht worden. Trump waarschuwde maandag bovendien dat als China zijn eigen tarieven niet per direct terugdraait, de VS woensdag extra heffingen van 50% zal invoeren.

De Amerikaanse regering verdedigt de protectionistische koers als noodzakelijk om productie en werkgelegenheid terug te halen naar eigen bodem. Maar economen en beleggers vrezen dat de snelheid en intensiteit van deze maatregelen, gecombineerd met dreigende vergeldingsacties vanuit andere landen zoals China afgelopen vrijdag al liet zien, de economie snel richting een recessie zouden kunnen duwen.

Maar de vraag rijst hoe het kiezerspubliek van Donald Trump omgaat met de sterke beursdaling. Het is namelijk zo dat Amerikanen relatief veel van hun vermogen op de beurs hebben staan. Dus ook die Amerikanen die op Trump hebben gestemd. Volgens Gallup data zou meer dan 60% van de Amerikanen aandelen of gemengde fondsen hebben. In 2026 staan er tussentijdse verkiezingen op het programma in de Verenigde Staten, wat wel eens tot een nederlaag kan leiden voor de Republikeinen indien Trump te veel schade aanricht die de Amerikanen treffen zoals door lagere beurskoersen of hogere winkelprijzen.

De aandacht gaat deze week vooral uit naar verdere ontwikkelingen rond de Amerikaanse handelspolitiek en eventuele tegenmaatregelen vanuit andere landen. Morgen staan de FOMC-notulen op de agenda, donderdag de Amerikaanse inflatiecijfers en vrijdag het consumentenvertrouwen samen met de PPI.

Ook de olieprijs bleef onder druk staan door zorgen over een wereldwijde groeivertraging. West Texas Intermediate futures sloten recent op $60,70 per vat, na eerder een laagste niveau in vier jaar van $59 te hebben aangetikt. Tegelijkertijd steeg het rendement op de 10-jaars Amerikaanse staatsobligatie naar 4,20%, een teken van groeiende nervositeit op de obligatiemarkten.

Goud, traditioneel gezien als veilige haven, verloor eveneens terrein en zakte 1,2% naar net onder de $3.000 per troy ounce, het laagste niveau in drie weken.



Blik op Azië en Europa

De aandelenmarkten in China en Hongkong toonden dinsdag herstel na forse verliezen eerder deze week, gesteund door overheidsmaatregelen en verbeterd beleggerssentiment. De Chinese CSI 300 en Shanghai Composite stegen respectievelijk met 1% en 0,9%. De Hang Seng index noteert 1,58% hoger terwijl de Nikkei 225 zelfs 4,90% hoger noteert.

De Chinese overheid grijpt actief in door aandelen te kopen via staatsfonds Central Huijin Investment, bekend als het ‘nationale team’, en ETF’s zoals Harvest CSI 300 ETF zagen daardoor recordvolumes. Ook staatsbedrijven en beursgenoteerde ondernemingen kondigden aandeleninkopen aan om de beurskoers te stutten.

De Europese  aandelen begonnen de week stevig lager, vooral door de aanhoudende dreiging van Amerikaanse importtarieven en tegenvallende industriële cijfers uit Duitsland. De DAX-index sloot maandag met een verlies van 4,13% en stond bij de opening van de beurs zelfs even meer dan 10% lager. Hetzelfde fenomeen zagen we bij de andere Europese indices. De AEX en BEL 20 eindigden respectievelijk 4,76% en 3,99% lager. Vandaag lijken de Europese beurzen hoger te openen. Bij de Europese futures loopt de winst op tot 1,70%.

Cruciaal is hoe andere landen mogelijk reageren. Verdere escalatie kan leiden tot nog hogere tarieven vanuit de VS, terwijl tekenen van onderhandelingen juist herstelpotentieel bieden.

Beursagenda

Dinsdag 8 aprilVS – FOMC-lid Daly spreekt20:00
Woensdag 9 aprilVS – Ruwe olievoorraden
VS – FOMC-notulen
16:30
20:00
Donderdag 10 aprilVS – Jobless claims
VS – Inflatie (CPI)
VS – WASDE-rapport
VS – FOMC-lid Bowman spreekt
14:30
14:30
18:00
18:30
Vrijdag 11 aprilDE – Inflatie (CPI)
EUR – Lagarde van de ECB spreekt
VS – PPI
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
08:00
11:45
14:30
16:00
16:00

Gebruikte bronnen:

www.finance.yahoo.com/news/heres-many-americans-own-stocks-152635118.html

www.reuters.com/world/china/china-sovereign-fund-huijin-buying-domestic-stocks-market-slumps-2025-04-07/


Stuur een bericht naar Kevin Verstraete
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.