Beleggen in BAT-aandelen

Door Justin Blekemolen


Alibaba
ISIN: US01609W1027
|
Ticker: BABA --- %

---
USD
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
Alibaba aandeel
Veel beleggers zijn de afgelopen jaren bekend geraakt met FANGMAN-aandelen. Deze term werd in het leven geroepen als verzamelnaam voor de technologische groeigiganten op Wall Street; Facebook, Apple, Netflix, Google, Microsoft, Amazon en NVIDIA. Deze technologie-aandelen zijn de afgelopen jaren enorm populair geworden en met honderden procenten gestegen.

Nu Chinese bedrijven enorm hard groeien en een directe concurrentie vormen voor de Amerikaanse techreuzen, is er een nieuwe term opgedoken: BAT-aandelen. Deze BAT-aandelen zijn de Chinese tegenhanger van de FANGMAN-aandelen uit de Verenigde Staten.

In dit artikel vertel ik u welke aandelen worden bedoeld met BAT en waarom deze een interessante belegging kunnen zijn. Uiteraard vertel ik u ook hoe u deze Chinese aandelen kunt kopen.

Waarom beleggen in China?

De Chinese aandelenmarkt is de laatste jaren langzaam uitgegroeid tot een volwassen aandelenmarkt. De westerse wereld weet de markt in het oosten steeds beter te vinden. Dat de vraag naar Chinese aandelen toeneemt, blijkt ook wel uit het feit dat fondsmanager deze bedrijven steeds vaker opnemen in Emerging Markets ETF’s.

Tien jaar geleden werden Chinese bedrijven enkel beschuldigd van namaak. Vandaag de dag is dit wel anders. Inmiddels is China de innovatiemotor van de wereld en zijn bedrijven als Alibaba en Huawei in korte tijd wereldspelers geworden. Chinese aandelen zijn daarom een zeer interessante belegging en kunnen een mooie toevoeging vormen in uw portefeuille.

Door de grote bevolkingsaantallen in Azië konden veel Chinese ondernemingen de afgelopen jaren hard groeien. Ook de restricties door de Chinese overheid hebben meegeholpen aan de snelle groei van deze bedrijven. Diverse westerse techreuzen zijn geblokkeerd in China. Veel FANGMAN-bedrijven maken daar dus geen schijn van kans en zij die geen restricties hebben lukt het ook niet om de Chinese markt succesvol te betreden. Amazon heeft bijvoorbeeld maar een marktdeel van slechts 2%. Ook eBay en Groupon faalden in hun poging om de markt in het oosten te veroveren en in 2016 moest Uber noodgedwongen haar Chinese tak aan de lokale concurrent Didi Chuxing verkopen.

 

Kortom, Amerikaanse multinationals hebben het erg lastig met uitbreidingspogingen naar China. Andersom is er echter ook ambitie van Chinese bedrijven om uit te breiden naar de rest van de wereld. De CEO van Alibaba noemde internationale expansie eerder al eens topprioriteit.

Hebben de Chinese bedrijven een verovering van de westerse markt nodig? Waarschijnlijk niet. Alleen al in China wonen meer dan een miljard mensen en de omzet van veel van deze bedrijven is dan ook meestal gigantisch, zoals u kunt zien in het artikel over de beste Chinese aandelen.

Chinezen zijn echter harde werkers, kennen geen ‘nee’ en willen maar al te graag de wereld veroveren met hun paradepaardjes. Het zal moeten blijken of het de bedrijven uit het oosten wel lukt om de westerse markt succesvol te betreden.

Wat zijn BAT-aandelen?

Zoals ik in de intro aangaf zijn de BAT-aandelen de Chinese tegenhanger van de welbekende FANGMAN-aandelen. Met de BAT-aandelen doelt men op de Chinese groeibriljanten: Baidu, Alibaba en Tencent.

Deze drie bedrijven wisten hun omzet de afgelopen jaren met honderden procenten te laten groeien. De beurskoersen van deze aandelen stegen ook gigantisch, waardoor zowel Tencent als Alibaba inmiddels in de top 10 staan van de grootste bedrijven ter wereld, gemeten naar marktkapitalisatie.

Hieronder vertel ik kort over de BAT-aandelen. Wat doen deze BAT-bedrijven en vormen zij een gevaar voor de Amerikaanse FANGMAN-aandelen?

 

Baidu (+5,25% YTD)

Baidu wordt ook wel de Google van China genoemd. Naast het aanbieden van een zoekmachine, houdt het bedrijf zich bezig met tientallen internet gerelateerde diensten en producten en focust het zich sterk op kunstmatige intelligentie. In het artikel Baidu timmert aan de weg heb ik het bedrijf onder de loep genomen en vertel ik waarom het bedrijf een interessante belegging kan zijn. De marktwaarde van Baidu is momenteel circa 90 miljard dollar. Ter vergelijking: de marktwaarde van Alphabet is ongeveer 775 miljard dollar.

TICKERCODE: BIDU

 

Alibaba Group (+8,54% YTD)

Alibaba is wellicht het bekendste Chinese aandeel onder beleggers. De groep bestaat uit een aantal internetbedrijven gericht op e-commerce. Dit doen zij niet onverdienstelijk en het bedrijf is een enorme concurrent van het FANGMAN-bedrijf Amazon. In het artikel Alibaba groeit hard bespreek ik waar dit snel groeiende bedrijf haar omzet vandaan haalt. De marktwaarde is momenteel ongeveer 475 miljard dollar. Het bedrijf legt het hierbij nog steeds af tegen Amazon.com, dat ruim 800 miljard dollar waard is.

TICKERCODE: BABA

 

Tencent (-3,74% YTD)

Het bedrijf Tencent is voornamelijk bekend van de social media app Wechat. Het wordt ook wel Facebook, Amazon en Whatsapp in één genoemd. Het aandeel heeft de laatste maanden last van het slechte sentiment op de Chinese aandelenbeurzen. Door het escalerende handelsconflict tussen de VS en China is de aandelenmarkt in het oosten in een bearmarket belandt.  Fundamenteel lijkt er echter niks mis met het bedrijf.

In het artikel Tencent verovert de wereld kunt u een uitgebreidere analyse van dit bedrijf lezen. De marktwaarde van Tencent is circa 480 miljard dollar waard. Facebook is met een waarde van ruim 560 miljard dollar momenteel iets meer waard.

TICKERCODE: 700

Hoe kunt u beleggen in China?

Beleggers vinden het vaak eng of te veel gedoe om te beleggen in Chinese aandelen. Tegenwoordig staan enkele Chinese bedrijven gewoon genoteerd in dollars op de Amerikaanse beurzen. Zo kan men de BAT-aandelen Alibaba Group en Baidu gewoon vinden in de Nasdaq Composite index. Maar bij LYNX kunt u uiteraard ook eenvoudig handelen in aandelen die op de Chinese beurzen genoteerd zijn.

Chinese aandelen zijn opgedeeld in twee groepen: de zogeheten H-shares en A-shares. De H-shares zijn aandelen van Chinese bedrijven die genoteerd zijn aan de beurs van Hong Kong, bijvoorbeeld de Hang Seng Index. Deze H-aandelen zijn genoteerd in Hong Kong dollars. De tickercode van deze aandelen bestaat veelal uit een reeks getallen. De tickercode van BAT-aandeel Tencent is bijvoorbeeld 700.

 

De A-aandelen staan genoteerd op de Chinese beurzen in het vasteland, bijvoorbeeld de Shanghai en de Shenzehen index. Deze aandelen staan overigens genoteerd in Chinese Renminbi. De A-aandelen worden voornamelijk verhandeld door Chinese beleggers en zijn vaak beperkt toegankelijk voor buitenlanders. De handel wordt gereguleerd door het Qualified Foreign Institutional Investor system. De H-aandelen zijn wel vrij toegankelijk voor alle beleggers.

BAT-aandelen kopen of verkopen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen, waaronder de Chinese beurzen. Bekijk het aanbod:


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.