Beleggen in drones: de beste drones aandelen

Door Beleggen in drones: de beste drones aandelen


Artikel laten voorlezen
Het gebruik van drones heeft de laatste jaren een enorme groei gekend, wat op zijn beurt ook drones aandelen ten goede is gekomen. Drones hebben de voorbije jaren veel actie gezien in de militaire sectoren, maar het gebruik van drones heeft eindelijk zijn weg gevonden naar de civiele sectoren, zoals landbouw en e-commerce.

Bedrijven die deze drones vervaardigen, hebben de vraag naar hun producten enorm zien toenemen. Daarom zullen we in dit artikel enkele van de meest aantrekkelijke drones aandelen bespreken.

De volgende onderwerpen omtrent drones aandelen komen aan bod:

 

Drone-aandelen

Beleggen in drones

Het kan nogal futuristisch lijken of een fragment uit een spannende film. Maar droneleveringen komen met de dag dichterbij. Drones werden ontwikkeld in de militaire context maar banen al enige tijd hun weg in enkele civiele sectoren ook.

Het is een industrie die nog enigszins in de kinderschoenen staat, maar daarom niet minder aantrekkelijk is. We hebben het over de dronesector. Wie wil beleggen in innovatie kan een belegging in drones in overweging nemen aangezien er meer en meer toepassingen boven water komen.

Nieuwe wetgevingen zorgen voor duidelijkheid

Een concept die een turbo kan zetten op de groei van de dronesector zijn droneleveringen. Uiteraard moet eerst nog gekeken worden of het economisch interessant is om daadwerkelijk droneleveringen uit te voeren. Amazon heeft in de VS een licentie gekregen van de FAA voor droneleveringen. FAA is de Federal Aviation Administration en is de Amerikaanse luchtvaartautoriteit. In december 2020 kondigde de FAA ook aan dat nieuwe regels zullen worden ingevoerd om de beveiligings- en veiligheidsproblemen aan te pakken die zijn ontstaan tijdens de groei en de populariteit van het vliegen van drones.

Drones waren dan ook het doelwit van een aantal organisaties vanwege het toegenomen gebruik ervan. Heel wat klachten over drones kwamen binnen in verband met privacy en veiligheid. De nieuwe regels van de FFA omvatten technologie voor identificatie op afstand om bij te houden en te bepalen wie met welke drone vloog. De invoering van deze regels werd vertraagd door de regeringswissel in de Verenigde Staten, maar uiteindelijk zijn ze op 21 april van kracht geworden. Deze nieuwe richtlijnen zijn ongelooflijk positief voor dronefabrikanten omdat ze nu een kader hebben dat kan worden gebruikt om de populariteit van drones te vergroten.

In Europa is de Europese Commissie bevoegd voor de regulering van onbemande luchtvaartuigen. Een goed wetgevend kader kan doorslaggevend zijn of deze sector doorbreekt of niet. In 2019 kwam Europa met een wetgevend kader waarbij voornamelijk de nadruk werd gelegd op duurzaamheid. In december 2020, kwam Europa nog eens af met nieuwe en duidelijkere regulaties. Drones zijn op basis van gewicht en grootte in bepaalde categorieën ingedeeld. Voor specifieke drones, zoals drones van subcategorie A2, is na 1 januari 2023 een klasse-identificatielabel vereist. Dat betekent dat na 1 januari 2023 u alleen nog maar kunt vliegen met subcategorie A2 drones die in 2021 of later gebouwd zijn. Dit is een enorme commerciële opportuniteit voor heel wat dronefabrikanten, wat de groei in de sector opnieuw zal aanwakkeren.

Wat zijn drones?

Drones of onbemande luchtvaartuigen zijn luchtvaartuigen zonder menselijke piloot aan boord. UAV’s of drones worden gewoonlijk op afstand bestuurd door een menselijke operator op de grond. Drones kunnen echter ook worden bestuurd met verschillende graden van autonomie. De meeste drones kunnen nu ook vliegen met ondersteuning van een automatische piloot of zelfs volledig autonoom. Bij volledig autonome drones is menselijke tussenkomst zelfs niet nodig.

Het gebruik van drones varieert, maar ze worden meestal gebruikt voor activiteiten die te saai of gevaarlijk zijn voor mensen om te ondernemen. Drones werden in de eerste plaats gebruikt voor militaire toepassingen. Recentelijk zijn drones echter ook nuttig gebleken op andere gebieden, vooral voor civiel gebruik. Luchtfotografie, leveringen, landbouw, bewaking, en wetenschap zijn allemaal gebieden waar drones zeer nuttig zijn.

Een korte geschiedenisles over drones

Het eerste geregistreerde gebruik van een soort van drone vond plaats in 1849 toen Oostenrijk gebruik maakte van ballondragers om Venetië te belegeren. Oostenrijk gebruikte 200 brandballonnen en lanceerde ze vanaf land en vanaf Oostenrijkse schepen. De missie was echter geen succes omdat slechts één van die ballonnen binnen Venetië landde, de rest landde elders vanwege de winderige omstandigheden. De eerste echte drone werd gelanceerd in 1916 toen een eendekker op afstand vloog met behulp van een radiosysteem.

Een paar jaar later maakten de Verenigde Staten van Amerika zich zorgen over het verlies van piloten. De Verenigde Staten begonnen zwaar te plannen met een geheim drone-programma. De eerste echte militaire drone kwam op grote schaal in actie in 1964 tijdens de oorlog in Vietnam.

Militaire drones

Momenteel worden drones op grote schaal zowel militair als civiel gebruikt. In 2020 zijn zeventien landen in het bezit van bewapende UAV’s, terwijl meer dan honderd landen gebruik maken van UAV’s in een militaire hoedanigheid. De productie van militaire drones wordt gedomineerd door bedrijven uit de Verenigde Staten en Israël. De Verenigde Staten hebben meer dan 60 procent van het marktaandeel in handen.

Drones voor civiele doeleinden

De civiele drone-markt wordt gedomineerd door Chinese bedrijven. De bekende dronefabrikant DJI had in 2018 74 procent marktaandeel. Het bedrijf had in 2020 een omzet van bijna 11 miljard dollar. De civiele dronemarkt is relatief nieuw met veel nieuwe bedrijven in opkomst. Veel van die bedrijven zijn startende ondernemingen die massale administratieve en financiële steun krijgen om hun drones te ontwikkelen en te verbeteren. Naar schatting zal de wereldwijde markt voor drones tegen eind 2021 22 miljard dollar waard zijn.

Beleggen in de beste drones aandelen

De toegenomen populariteit van zowel militaire als civiele drones maakt deze industrie tot een snelgroeiende sector. Dit zou veel kansen kunnen creëren voor geweldige beleggingen. In het volgende deel zullen we een paar geweldige drones aandelen bespreken die sterk zouden kunnen profiteren van de groei in de drone-industrie.

Drones aandeel AeroVironment

Het eerste aandeel uit onze lijst van drones aandelen in ons artikel is AeroVironment. AeroVironment is een Amerikaanse defensie-aannemer met hoofdkantoor in Californië. Het bedrijf houdt zich voornamelijk bezig met de productie van militaire UAVs. Het bedrijf staat bekend als de belangrijkste leverancier van kleine drones aan het Pentagon. De drones die AeroVironment produceert zijn lichtgewicht drones aangedreven door mensen en ook drones aangedreven door zonne-energie.

Het bedrijf heeft een contract voor onbepaalde tijd met de Amerikaanse luchtmacht voor de ontwikkeling van geavanceerde technologieën voor drones. Het contract voorziet specifieke taken voor technologische vooruitgang, zoals de integratie van zonnepanelen in de vleugels van drones of de ontwikkeling van waterstofopslagsystemen voor drones.

Het bedrijf lijkt klaar voor verdere groei. In januari 2021 heeft AeroVironment Arcturus overgenomen. Arcturus is een bedrijf dat de Arcturus T-20 onbemande luchtvaartuigen produceerde die in 2009 werden geïntroduceerd. De overname kostte AeroVironment 405 miljoen dollar.

Het aandeel kende wat succes in het begin van het jaar toen het bedrijf werd geassocieerd met enkele ETF’s van Cathie Wood’s Ark Invest. Ark Invest heeft enkele van de populairste ETF’s die momenteel op de markt zijn en dat veroorzaakte een stijging van meer dan 11 procent voor het aandeel AeroVironment. De goede prestaties van het aandeel kunnen echter in verband worden gebracht met hun financiële resultaten voor het eerste kwartaal van 2021. Het bedrijf was in staat om de verwachtingen te verslaan en een zeer goede omzetgroei te boeken.

Het bedrijf kondigde onlangs een aantal nieuwe contracten aan, wat uiterst positief is. Het ontving een contract van 13 miljoen dollar van het Amerikaanse leger op 22 april, een contract ter waarde van 11 miljoen dollar van de NAVO op 6 april en een ander contract van het Amerikaanse leger voor 21 miljoen dollar op 25 maart. De contracten blijven zich opstapelen en dat is zeer positief voor het bedrijf.

Aandeel AeroVironment koers

Drones aandeel AgEagle Aerial Systems

AgEagle Aerial Systems is een onderneming die zich bezighoudt met de productie van drones voor commercieel gebruik. Het bedrijf richt zich op het vastleggen, in beeld brengen, bewerken en analyseren van beelden en gegevens die door drones worden genomen. De belangrijkste focus van het bedrijf ligt nu echter op de productie van commerciële drones die worden gebruikt voor het leveren van goederen. Het bedrijf is opgericht in 2010 en is nu al Amerika’s grootste leverancier van commerciële drones. AgEagle heeft zijn hoofdkantoor in Kansas, dit is ook de plaats waar ze hun drones ontwerpen, fabriceren, en assembleren.

Het gaat steeds beter met het bedrijf. Meest recentelijk, voor het jaar 2020, was AgEagle in staat om hun omzetrecords te verbrijzelen. De inkomsten van het bedrijf stegen met 333 procent. In 2019 bedroegen de inkomsten slechts 297.000 dollar dit groeide naar 1,3 miljoen dollar in 2020. De aanzienlijke groei komt van aankopen door de grootste e-commerce klanten van het bedrijf. De inkomsten kregen ook een boost door een nieuwe licentie van de luchtbeeld- en analyseoplossingen van het bedrijf, genaamd FarmLens en HempOverview. Deze systemen bieden de allernieuwste technologie aan voor de agrarische markt.

Ook de brutowinstmarge groeide, van 32 procent vorig jaar naar 45 procent in 2020. Een groot aspect dat echter niet over het hoofd mag worden gezien, is het nettoverlies. Hoewel de omzetresultaten zeer positief waren, boekte het bedrijf toch een nettoverlies van in totaal zo’n 4,9 miljoen dollar, tegen een verlies van 2,5 miljoen dollar in 2019. Toch blijft dit één van de drones aandelen die u zeker in het oog moet houden.

Aandeel AgEagle Aerial Systems koers

Drones aandeel Ambarella

De eerste twee aandelen in ons artikel waren fabrikanten van drones, maar Ambarella produceert eigenlijk geen drones. Toch zou het bedrijf heel goed kunnen profiteren van de groei in de dronesector. De chips van Ambarella behoren tot de beste voor het extraheren van gegevens uit videobeelden. Veel drones maken gebruik van video om gegevens te verkrijgen of foto’s en video’s te maken. Zowel drones die voor militaire als civiele doeleinden worden gebruikt, maken gebruik van video, en dit is waar Ambarella in het spel komt.

Ambarella is een Amerikaans bedrijf dat halfgeleiders ontwerpt. Hun halfgeleiders zijn gericht op energiezuinige, high-definition en Ultra HD videocompressie, beeldverwerking, en computervisieprocessoren.

De door Ambarella ontworpen producten worden gebruikt voor een verscheidenheid van toepassingen. Hun chips worden gebruikt in menselijke en computervisieproducten, waaronder videobeveiliging, rijhulpsystemen en autonome rijtoepassingen en robotica. Ambarella’s chips zijn ontworpen om een combinatie van videocompressie en -verwerking te leveren, terwijl ze een minimaal stroomverbruik hebben.

Het bedrijf doet het erg goed. Ze hebben begin maart behoorlijke financiële resultaten geboekt. Het aandeel is ook in handen van heel wat institutionele beleggers, wat de kwaliteit van het aandeel aantoont. Het bedrijf was in staat om de verwachtingen van analisten te overtreffen. Voorspeld werd dat Ambarella 0,08 dollar per aandeel zou verdienen op een omzet van 58 miljoen dollar. Ambarella boekte een omzet van 62,1 miljoen dollar en een winst van 0,14 dollar per aandeel. Dit is zeker één van de drones aandelen dat u in uw watchlist moet houden.

Aandeel Ambarella koers

Drones aandeel Ehang Holdings

De volgende in onze lijst van drones aandelen is een Chinees bedrijf genaamd EHang Holdings. Het is een bedrijf gevestigd in Guangzhou, één van China’s grootste commerciële steden. Het bedrijf EHang Holdings ontwikkelt en produceert autonome luchtvoertuigen die ook passagiers kunnen vervoeren. Het bedrijf kondigde in 2016 voor het eerst aan dat ze ‘s werelds eerste autonome luchtvoertuig hebben dat in staat is om daadwerkelijk passagiers naar hun bestemming te vervoeren.

De door EHang geproduceerde voertuigen worden in China gebruikt voor luchtcinematografie, fotografie, rampenbestrijding en verkenningsmissies. Het bedrijf heeft tal van overeenkomsten gesloten met een aantal landen en steden om deze voertuigen te ontwikkelen en onderzoekscentra op te richten. In Spanje heeft het bedrijf een contract gesloten om oplossingen te vinden voor toerisme en logistiek met behulp van stedelijke luchtmobiliteit.

Maar voordat u aandelen van dit bedrijf gaat kopen, is er één groot risico dat u hier in gedachten moet houden. In februari 2021 bracht Wolfpack Research een rapport uit over het bedrijf. Het onderzoeksbedrijf noemde EHang een frauduleus bedrijf dat loog over verkoopcontracten, hun producten en inkomsten. Het resultaat van dit onderzoeksrapport was een daling van de koers van het aandeel met 60 procent. EHang Holdings reageerde met verklaringen waarin stond dat het onderzoeksrapport gebaseerd is op ongefundeerde verklaringen, fouten en een verkeerde interpretatie van informatie. EHang ziet er nog steeds uit als een bedrijf dat kan profiteren van de groei in de dronesector. Als het rapport van Wolfpack Research echter op feiten is gebaseerd, kan dit zeer slecht nieuws zijn voor het bedrijf.

Aandeel EHang Holdings koers

Drones aandeel Kratos Defense & Security

Kratos Defense & Security Solutions is één van de drones aandelen die zich richt op de militaire kant van de drone-industrie. Het Amerikaanse bedrijf is gespecialiseerd in energiewapens, onbemande systemen, satellietcommunicatie, raketverdediging en nog veel meer. De grootste klant van het bedrijf is natuurlijk de Amerikaanse overheid, maar het bedrijf heeft ook buitenlandse overheden en commerciële bedrijven als klant.

Kratos heeft een aantal contracten van regeringen en bedrijven opgestapeld. Onlangs kreeg het bedrijf een contract van 30 miljoen dollar om ruimte gerelateerde nationale veiligheidsinspanningen te ondersteunen. Kratos heeft ook van het Amerikaanse leger het enige contract gekregen voor commando- en controlesystemen voor drones. Het contract is ter ondersteuning van het gronddoelbesturingssysteem van het leger, inclusief software-updates, cyberveiligheidsinspecties en de installatie van vervangende onderdelen

De drone-sector is gevuld met militaire aanwezigheid die niet over het hoofd mag worden gezien. Kratos Defense is één van de drones aandelen die u zeker in uw watchlist moet plaatsen. Er zit nog heel wat groei in de militaire toepassingen van drones. Als u nog meer overtuigd moet worden van de vooruitzichten van dit aandeel: het aandeel Kratos Defense & Security Solutions is opgenomen in Cathie Wood’s ARK Invest’s ETF voor ruimte-exploratie. ARK Invest heeft enorme hoeveelheden geld in hun ETF’s zien vloeien vanwege de populariteit van hun bedrijf.

Aandeel Kratos Defense & Security koers

Drones aandeel Parrot

Parrot is een Frans bedrijf dat in Parijs is gevestigd. Het bedrijf werd opgericht in 1994. Sinds 2017 heeft het bedrijf zijn focus vooral verlegd naar de productie van drones. Parrot is gespecialiseerd in technologieën op het gebied van signaalverwerking voor op afstand bestuurbare drones. Het bedrijf ontwikkelt ook producten waarbij spraakherkenning een rol speelt. De overstap naar de productie van drones kwam nadat het bedrijf een belang van 57 procent had gekocht in het Zwitserse dronebedrijf SenseFly, wat Parrot’s betrokkenheid in de drone-industrie op gang bracht.

Parrot is erin geslaagd zichzelf op de kaart te zetten in de drone-sector. In 2019 wist het een contact te bemachtigen van het Amerikaanse leger voor de ontwikkeling en productie van verkenningsdrones. Het ontving hiervoor 11 miljoen dollar. Meer recent, in januari 2021, sloot Parrot een deal met het Franse leger om 300 micro-drones te ontwikkelen.

Het bedrijf publiceerde onlangs financiële resultaten voor het volledige jaar 2020 die toch wel een beetje teleurstellend waren. De inkomsten krompen met 24 procent, voornamelijk als gevolg van de pandemie. De nettowinst daalde met 29,9 procent. De resultaten waren over de hele linie niet erg goed. Het bedrijf legt de schuld bij de pandemie en de zwakke economische activiteiten. Het bedrijf stelde beleggers gerust met een verklaring waarin het bedrijf zei dat de orders in 2021 weer toenemen, wat een herstel van de financiële resultaten zou kunnen betekenen.

Aandeel Parrot koers

Conclusie drones aandelen

De dronesector heeft veel toekomstpotentieel, wat op zijn beurt heel goed is voor heel wat drones aandelen. Het is dus geen slecht idee om te beleggen in drones. Drones aandelen zouden wel eens de nieuwste trend op de markt kunnen worden. Het is zeker een sector die elke belegger in het oog zou moeten houden.

Zelf beleggen in drones aandelen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in drones aandelen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod