Artikel laten voorlezen

Het aandeel Befimmo heeft het erg moeilijk gehad tijdens de pandemie. Het aandeel deed het redelijk goed voor de pandemie, maar de Befimmo koers daalde met 36 procent in maart 2020 en het is nog steeds niet hersteld. Twaalf maanden later, handelt het aandeel zelfs nog steeds rond het dieptepunt van de crash. In dit artikel bespreken we het aandeel Befimmo en de toekomstperspectieven van het bedrijf.

De volgende onderwerpen over het aandeel Befimmo worden besproken:

 

Aandeel Befimmo | Koers Befimmo | Beleggen in vastgoed | Beleggen in Befimmo

Aandeel Befimmo

Koers aandeel Befimmo

Het aandeel Befimmo heeft het erg zwaar gehad tijdens de pandemie. Het aandeel is in maart 2020 met 36 procent gedaald en moet nog beginnen aan een herstel. Op het moment van schrijven handelt het aandeel trouwens momenteel heel wat lager dan het dieptepunt van maart 2020. Op een gegeven moment daalde het aandeel Befimmo onder het dieptepunt van maart 2020 tot 30 euro per aandeel. Een schril contrast met 14 maanden geleden, toen het werd verhandeld tegen 54 euro per aandeel.

Het aandeel was uitzonderlijk sterk in 2019. Het aandeel Befimmo steeg dat jaar met 29 procent. Maar, zoals de meeste aandelen, duwde de pandemie ook de Befimmo koers omlaag. Ondertussen hebben de andere aandelen zich hersteld, maar een herstel voor het aandeel Befimmo is nog nergens te zien.

Aandeel Befimmo | Koers Befimmo | Beleggen in vastgoed | Beleggen in Befimmo

Wat doet Befimmo?

Befimmo is een beursgenoteerd Belgisch vastgoedbedrijf dat werd opgericht in 1995. Het bedrijf werd officieel opgericht op 30 augustus 1995 onder de naam Woluwe Garden D. Het bedrijf was een dochteronderneming van de Bernheim-Comofi-groep die nu AG Real Estate heet. De activiteiten van Woluwe Garden D waren natuurlijk het kopen en verhuren van gebouwen. De oorspronkelijke werking van het bedrijf was echter om enkel verantwoordelijk te zijn voor het beheer van een gebouw genaamd Woluwe Garden D in Zaventem.

Bernheim-Comofi besloot het portfolio van Woluwe Garden D uit te breiden. Het bedrijf werd vervolgens omgedoopt tot Befimmo. In de daaropvolgende jaren werden tal van andere gebouwen en zelfs complete vastgoedvennootschappen verworven door Befimmo. Het bedrijf werd kort erna in november 1995 erkend door de commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen. Dat laatste kennen we nu als de FSMA. Door de erkenning werd Befimmo de allereerste beursgenoteerde Belgische vastgoedbeleggingsvennootschap met vast kapitaal. In 2012 werd Befimmo een naamloze vennootschap en tegen eind 2014 werd de vennootschap een gereglementeerde vastgoedvennootschap.

Befimmo staat genoteerd op de Euronext Brussels en was van maart 2009 tot maart 2016 opgenomen in de BEL20. De vastgoedbeleggingsvennootschap maakt nu sinds 2016 deel uit van de BelMID. De marktkapitalisatie van Befimmo bedraagt momenteel 985 miljoen euro. Het is onlangs teruggevallen tot onder de 1 miljard euro.

Nieuws over aandeel Befimmo

Werken van thuis

Een agressieve prijsdaling en nog geen herstel in zicht is natuurlijk geen verrassing, Befimmo verhuurt namelijk kantoorgebouwen. Een zeer groot percentage van de bevolking is nog steeds gedwongen om vanuit huis te werken, wat betekent dat een groot deel van de kantoren van Befimmo momenteel leeg staan of op een lagere capaciteit. Dit zou kunnen worden betoogd als slechts een tijdelijk probleem, maar een zekerheid is dit vast en zeker niet. De consensus is dat mensen zelfs na de pandemie veel meer zullen gaan werken van thuis uit. Een aantal bedrijven hebben al aangegeven dat ze veel vaker zullen vragen aan werknemers om van thuis uit te werken. Telenet is zo een recent voorbeeld waarbij gekeken wordt om blijvend telewerk te stimuleren en kantoorruimte te schrappen. Bedrijven kunnen natuurlijk op de huur van grote kantoorruimtes besparen als een aantal van hun medewerkers aan telewerk doet. Deze nieuwe plotse wending is een risico dat Befimmo kan raken in haar core-activiteiten.

Investeringen in Luxemburg

Befimmo zet haar expansie in Luxemburg voort. Het bedrijf heeft de aankoop van het Cubus-gebouw in Howald afgerond voor ongeveer 30 miljoen euro. Het gebouw van 5.000 m² in de buurt van Cloche d’Or biedt een aanzienlijke waarde dat veel potentieel heeft. Het gebied, dat al goed verbonden is met het openbaar vervoer, heeft in de loop der jaren aanzienlijke veranderingen ondergaan. In 2023 wordt het nieuwe treinstation van Howald een belangrijk vervoersknooppunt in het zuiden van de stad met intermodale trein-, tram- en busverbindingen. Deze tweede investering in Luxemburg toont het vertrouwen van Befimmo in de Luxemburgse markt, die al jaren groeit.

Nieuwe CEO

Befimmo heeft onlangs een nieuwe CEO aangesteld, Jean-Philip Vroninks. Hun huidige CEO, Benoît De Blieck, is bijna 65 jaar oud en zal naar verwachting met pensioen gaan. Jean-Philip zal Befimmo in de komende maanden versterken als CEO.

Befimmo’s financiële resultaten

Op 18 februari publiceerde Befimmo de financiële resultaten voor het volledige jaar 2020. Ondanks de pandemie hielden de financiële resultaten vrij goed stand. Het dividend was in 2020 nog steeds erg aantrekkelijk. Het totale dividend bedroeg 2,25 euro per aandeel voor het hele jaar. De netto huuropbrengsten kregen slechts een zeer kleine slag. In 2019 realiseerde Befimmo een netto huurinkomen van 134,8 miljoen euro. In 2020 kwam dit iets lager uit op 130,8 miljoen euro.

Ook het bedrijfsresultaat daalde enigszins. Befimmo rapporteerde een bedrijfsresultaat van 98 miljoen euro. Iets lager dan in 2019 waar het aantal uitkwam op 104,7 miljoen euro. Het nettoresultaat zag een zeer grote daling. Het bedrijf rapporteerde een nettoresultaat van 58,4 miljoen euro. Een flinke daling als we dit vergelijken met 2019. In 2019 was het nettoresultaat 180,6 miljoen euro.

De cijfers kwamen dit jaar wel lager uit. Maar ondanks de uitdagingen deed Befimmo het beter dan verwacht op financieel vlak. Het bedrijf verklaarde dat ze op schema liggen voor groei van hun inkomsten op basis van hun huidige actieplan. Befimmo heeft nog een aantal projecten in ontwikkeling die vanaf 2022 geleidelijk zullen bijdragen tot betere opbrengsten. De reële waarde van de portefeuille van Befimmo bedraagt momenteel 2,7 miljard euro, een stijging van 0,03 procent in vergelijking met 2019.

Resultatenrekening

Aandeel Befimmo | Koers Befimmo | Beleggen in vastgoed | Beleggen in Befimmo

 

Balans

 

Aandeel Befimmo | Koers Befimmo | Beleggen in vastgoed | Beleggen in Befimmo

Bent u benieuwd naar een uitgebreide analyse van het aandeel Befimmo? Bekijk dan zeker de fundamental explorer waar u het Reuters Stock Report kunt terugvinden. Hierin vindt u o.a. een waarderingsscore van het aandeel Befimmo. Er wordt ook een grondig waarderingsonderzoek gedaan van de concurrenten. In het rapport krijgt het aandeel Befimmo ook een score toegekend die u in één oogopslag een idee moet geven, van hoe aantrekkelijk het aandeel is ten opzichte van de markt. Befimmo krijgt de score drie op tien. Voor uitgebreide informatie, kunt u de tool in het LYNX Handelsplatform bekijken.

 

Aandeel Befimmo | Koers Befimmo | Beleggen in vastgoed | Beleggen in Befimmo

Aandeel Befimmo: Technische Analyse

De grafiek van het aandeel Befimmo ziet er niet zo goed uit. Het aandeel bevindt zich momenteel in een neerwaartse trend. Dit zou echter heel goed kunnen veranderen. Een van de belangrijkste prijsniveaus is momenteel het dieptepunt van 29 oktober. Dit niveau dient bij voorkeur als steun te fungeren. Als de prijs onder dit niveau zakt, kan dit duiden op een nieuwe neerwaartse daling voor het aandeel Befimmo. Op het moment van schrijven vond het aandeel Befimmo steun op dat belangrijke prijsniveau van het dieptepunt van 29 oktober. Het aandeel Befimmo heeft echter nog een lange weg af te leggen, zelfs als het hoger kan gaan handelen de komende dagen. Een weerstandszone rond de 40 euro kan voor wat moeilijkheden zorgen in de nabije toekomst.

 

Aandeel Befimmo | Koers Befimmo | Beleggen in vastgoed | Beleggen in Befimmo

Conclusie voor het aandeel Befimmo

Het aandeel Befimmo had het erg moeilijk tijdens de pandemie. Op een gegeven moment was het aandeel 42 procent gedaald. De reden is simpel: Befimmo verhuurt kantoorgebouwen. Door de pandemie zijn veel werknemers gedwongen vanuit huis te gaan werken, wat slecht nieuws is voor Befimmo. Veel van hun kantoren stonden leeg of hadden een beperkte capaciteit.

De toekomst ziet er mogelijks ook niet rooskleurig uit wat één van de redenen is waarom Befimmo niet kon herstellen van de daling; beleggers zijn nu duidelijk geen fan van het aandeel. De huidige CEO heeft verklaard dat de pandemie toch geen impact had op Befimmo en dat de toekomst er nog steeds rooskleurig uitziet.

Op technische basis zit het aandeel in een neerwaartse trend. Het aandeel Befimmo vond steun rond het dieptepunt van oktober en noteerde sindsdien iets hoger. Het aandeel heeft echter nog veel terrein te overbruggen, met veel weerstand zal het voor het aandeel Befimmo een moeilijke taak worden om een nieuwe opwaartse trend te initiëren.

U mag het aandeel Befimmo echter niet afschrijven. Het zit nu misschien in een dip, maar dit zou de perfecte gelegenheid kunnen zijn om een vroege positie in te nemen. Het bedrijf gelooft nog steeds dat kantoren een zeer belangrijk onderdeel zullen blijven van elke zakelijke interactie. Befimmo neemt hun Silversquare co-working gebouw als voorbeeld, de grootte van het gebouw is meer dan verdubbeld tussen 2019 en 2020 en er wordt verwacht dat het tegen 2023 nog eens zal verdubbelen. Er is duidelijk nog ruimte voor groei.

Er zijn twee recente beleggingsadviezen gecommuniceerd. Kepler Capital geeft een ‘Hold’ advies met koersdoel 37 euro. Verder gaf Société Générale twee maanden terug ook een ‘Hold’ advies met koersdoel 42 euro.

Zelf aandelen van Befimmo kopen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Befimmo. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Ontdek het volledige aanbod van LYNX

 

 

 

Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart