Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 9 minutes

De beste defensieve aandelen voor 2023
De angst voor een recessie zit er bij beleggers goed in. Een groeivertraging is een groot risico voor cyclische aandelen.

Defensieve aandelen bieden bescherming in tijden van een groeivertraging. Het rendement van een dividend op defensieve aandelen is bovendien hoog vergeleken met de rente op obligaties. Defensieve aandelen bieden bovendien iets wat obligaties niet bieden. Groei is tegenwoordig schaars en defensieve aandelen bieden de kans om te profiteren van stabiele groei in zowel dividend als winst.

Omdat het behalen van rendement zo belangrijk is voor beleggers, hebben we de beste defensieve aandelen op een rij gezet. Waar moet u bij het uitzoeken van een defensief aandeel op letten? En waarom zijn deze gekozen aandelen de beste? Bent u op zoek naar een online broker waarmee u wereldwijd in talloze defensieve aandelen kunt beleggen? Klik dan hier.

Wat zijn defensieve aandelen?

Er zijn verschillende definities van defensieve aandelen. Eén van de kenmerken van defensieve aandelen is dat ze goed presteren in een recessie of economische neergang. Daarnaast zijn defensieve aandelen niet volatiel. De aandelenprijs schommelt weinig vergeleken met andere aandelen en een lage volatiliteit is dus typerend voor defensieve aandelen. Schommelingen in de koers van aandelen kunnen worden gemeten en een belangrijke maatstaf is de beta van een aandeel. De beta meet de correlatie tussen de beweging van een aandeel en de index. Defensieve aandelen bewegen dus doorgaans minder dan de markt, wat dus ook het defensieve karakter verklaart. Minder beweging is echter niet het enige wat belangrijk is. Anders bewegen dan de markt is ook belangrijk en wordt dus gemeten door middel van de beta.

In de huidige tijd van aanhoudende lage rentestanden is het beleggen in aandelen met defensieve karakteristieken aantrekkelijk. Naast het doorgaans jaarlijks terugkerende dividendrendement, bieden defensieve aandelen meer zekerheid. Deze zekerheid maakt dat defensieve aandelen in sommige gevallen veel weghebben van obligaties. In sommige gevallen is het dividend al tientallen jaren niet verlaagd en er bestaan zelfs bedrijven met een lange historie van dividendverhogingen.

Defensieve sectoren

Niet duurzame consumptiegoederen zoals voeding en andere levensmiddelen zijn de meest bekende defensieve sectoren. In deze categorie vallen bedrijven als Ahold Delhaize en Unilever. Nutsbedrijven en telecom zijn echter ook van zichzelf redelijk defensief. Denk hierbij bijvoorbeeld aan KPN of het Belgische Elia System Operator. De reden dat deze sectoren worden gezien als defensief is het gebrek aan cycliciteit. De vraag naar voeding, levensmiddelen, telefoondiensten en de levering van water en elektriciteit zijn redelijk constant. Het zijn noodzakelijke diensten die consumenten niet snel zullen stoppen en slecht uit kunnen stellen.

Dat de diensten niet cyclisch zijn, wil niet zeggen dat ze ook in alle situaties defensief zijn. Sommige sectoren zijn namelijk gevoelig voor technologische verandering. Dit is duidelijk terug te zien in het koersverloop van telecombedrijven. Nieuwe technieken hebben telecomdiensten goedkoper gemaakt, maar de winstgevendheid van de traditioneel dominante partijen is hierdoor gedaald. KPN was genoodzaakt het dividend te verlagen en de koers nam een duikvlucht. De telecomsector is dus niet cyclisch, maar is door zijn gevaar voor disruptie ook niet de sector waar defensieve beleggers op zitten te wachten.

Traditioneel horen alcohol en rookwaren bijvoorbeeld bij de defensieve aandelen. Niet-duurzame consumptiegoederen zijn namelijk niet cyclisch. Nu liggen deze sectoren om andere redenen af en toe onder vuur. Dit beïnvloedt de volatiliteit. Feit blijft dat juist deze sectoren het traditioneel goed doen in tijden van economische neergang. Mogelijke ontwrichting door regelgeving, speciaalbier of e-sigaretten zorgt echter voor sectorspecifieke risico’s. Om deze redenen zitten er geen alcohol of tabaksproducenten in deze lijst, ondanks dat tabak en alcohol historisch gezien de best presterende sectoren zijn.

Wat is niet defensief?

Sectoren die het juist niet moeten hebben van de defensieve kwaliteiten zijn industrie, informatie technologie, materialen en duurzame consumptiegoederen.

Energie is ook deels cyclisch, maar minder dan andere materialen. Dit komt versimpeld gezegd doordat in tijden van economische neergang het autogebruik minder afneemt dan de vraag naar nieuwe auto’s. Goederen die dus dagelijks gebruikt worden zijn minder cyclisch dan grote uitgaven die makkelijker kunnen worden uitgesteld. Kapitaalgoederen die de industrie maakt van materialen zijn daardoor dus meer cyclisch dan maandelijks terugkerende kosten van nutsbedrijven.

Informatietechnologie wordt traditioneel ook gezien als een cyclische sector. Tegenwoordig is er echter steeds meer focus op IT diensten als een service. Dit zorgt ervoor dat IT diensten continu worden bijgewerkt en de kosten/inkomsten veel vlakker worden. Vooral software, waarbij de vaste kosten erg laag liggen, zou hierdoor in de toekomst wel eens minder cyclisch kunnen zijn dan voorheen. Beleggers die vertrouwen hebben in dit soort onorthodoxe defensieve aandelen kunnen bijvoorbeeld een positie in Microsoft overwegen.

De beste defensieve aandelen

Met dit in het achterhoofd zijn we op zoek gegaan naar de beste defensieve aandelen. We zoeken dus naar aandelen met een lage volatiliteit en lage beta. De waardering is ook belangrijk. Defensieve bedrijven met hoge waarderingen zorgen namelijk voor verschillende risico’s. De waardering kan afnemen en de koers kan daardoor vallen. Daarnaast zorgt een hogere waardering voor een lager dividendrendement met dezelfde pay-out ratio. De lijst beste defensieve aandelen bevat zowel Nederlandse aandelen als aandelen uit andere landen. Op deze manier is er voor elke belegger wat in te vinden.

Met de keuze van de beste defensieve aandelen hebben we niet enkel gekeken naar lage volatiliteit, defensieve eigenschappen en de duurzaamheid van het bedrijfsmodel. We nemen namelijk ook de waardering mee, want een hoger rendement biedt meer ruimte om af en toe een tegenvaller op te kunnen vangen.

Nestlé

Nestlé is een van ‘s werelds grootste voedingsmiddelen- en drankenbedrijven, bekend om zijn brede scala aan consumentenproducten. Het wordt vaak als defensief beschouwd vanwege de stabiele vraag naar basisvoedingsmiddelen en dranken, zelfs tijdens economische schommelingen.

Het bedrijf heeft een uitgebreid portfolio van voedingsmiddelen, dranken en andere consumentengoederen, variërend van babyvoeding en zuivelproducten tot snacks en koffie. Deze diversificatie zorgt ervoor dat het bedrijf niet afhankelijk is van de prestaties van slechts één productcategorie, waardoor het beter bestand is tegen turbulentie.

Daarnaast heeft Nestlé een wereldwijd bereik en is het aanwezig in verschillende landen over de hele wereld. Dit geeft het bedrijf toegang tot diverse markten en helpt om risico’s te spreiden. Ook al kunnen economische omstandigheden in één regio verslechteren, de prestaties in andere regio’s kunnen dit compenseren.

Het bedrijf heeft een stabiele groei in dividenden met een dividendrendement van 2,84% en een payout ratio van 81,5%

Grafiek aandeel Nestlé (NESN) | De beste defensieve aandelen voor 2023

Roche Holding

Roche is een farmaceutisch bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van innovatieve geneesmiddelen en diagnostische oplossingen. De gezondheidszorgsector wordt vaak beschouwd als defensief, omdat de vraag naar medische behandelingen doorgaans stabiel blijft, ongeacht economische omstandigheden.

De vergrijzende bevolking en de toenemende behoefte aan medische zorg wereldwijd dragen bij aan de groeiende vraag naar de producten en diensten van Roche op lange termijn.

Roche is historisch gezien financieel stabiel, met solide financiële resultaten en een consistent dividendbeleid. Dit kan investeerders aantrekken die op zoek zijn naar zekerheid en inkomsten. Het aandeel kent een dividendrendement van 3,57% met een payout ratio van 69,3%

Grafiek aandeel Roche Holding (ROG) | De beste defensieve aandelen voor 2023

SAP SE

Bedrijven hebben voortdurend behoefte aan bedrijfssoftware om hun activiteiten te stroomlijnen en te optimaliseren, ongeacht de fase van de economische cyclus. Deze stabiele vraag kan SAP helpen om een consistente inkomstenstroom te behouden.

SAP heeft vaak langetermijncontracten en -relaties met klanten. Dit kan de voorspelbaarheid van inkomsten vergroten en helpen bij het behouden van klanten, zelfs in economisch uitdagende tijden.

Het bedrijf bedient daarnaast een breed scala aan industrieën, waaronder productie, detailhandel, gezondheidszorg, financiën en meer. Hierdoor is het minder afhankelijk van de prestaties van een specifieke sector en kan het beter bestand zijn tegen schommelingen in individuele markten. SAP heeft een dividendrendement van 1,52% maar wel een payout ratio van 138,7%.

Grafiek aandeel SAP SE (SAP) | De beste defensieve aandelen voor 2023

The Coca-Cola Company

Coca-Cola is een wereldwijd bekend drankenbedrijf met een sterke merknaam en een stabiele vraag naar hun producten.

De consumptie van frisdrank, waaronder Coca-Cola’s producten, wordt over het algemeen beschouwd als vrij stabiel en minder gevoelig voor economische schommelingen. Mensen blijven geneigd om basisvoedingsmiddelen en dranken te kopen, ongeacht de economische omstandigheden.

De verkoop van frisdranken, vooral de kernproducten van Coca-Cola, genereert doorgaans een stabiele en voorspelbare inkomstenstroom. Dit kan investeerders geruststellen, vooral tijdens perioden van marktvolatiliteit. Momenteel is het dividendrendement 2,95% met een payout ratio van 74,7%

Grafiek aandeel The Coca-Cola Company (KO) | De beste defensieve aandelen voor 2023

ETF: iShares Edge MSCI World Minimum Volatility

Een goede manier om defensief te beleggen is via een ETF. De ETF iShares Edge MSCI World Minimum Volatility legt de focus op kwaliteitsvolle aandelen met een lagere verwachtte en historische volatiliteit. De top 5 participaties zijn de volgende:

Grafiek ETF: iShares Edge MSCI World Minimum Volatility (MVOL) | De beste defensieve aandelen voor 2023

Defensieve aandelen AEX

Defensieve aandelen zijn ook in de AEX te vinden. De Nederlandse defensieve aandelen zitten in dezelfde defensieve sectoren. Het meest bekende voorbeeld van een Nederlands defensief aandeel is Unilever. Dit grote concern is actief in de niet duurzame consumentengoederen. Deze producten worden elke dag gebruikt en daardoor is ook de omzet en winst niet onderhevig aan heftige schommelingen. Defensieve aandelen kan je ook vinden op plekken die niet meteen als stabiel te boek staan. Zo is energie erg cyclisch, maar het aandeel Shell relatief stabiel. Andere defensieve aandelen uit de AEX, die niet in de top 6 staan zijn Heineken en RELX. Hier kunt u de samenstelling van de AEX vinden.

Bekijk ook onze overzichten van de beste Nederlandse dividendaandelen, de beste Europese dividendaandelen en de beste Amerikaanse dividendaandelen.

Defensieve aandelen kopen via LYNX

Uiteraard is het via het TWS Handelsplatform mogelijk om te beleggen in alle besproken defensieve aandelen en andere aandelen. Omdat bij ons aandelen op verschillende beurzen verhandelbaar zijn, handelt u altijd tegen de beste prijs en de kleinste spreads.

Hier vindt u gedetailleerde informatie over het product:

ETF: iShares Edge MSCI World Minimum Volatility – Download KID informatie

Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Jef Dhondt
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.