De angst voor een recessie zit er bij beleggers goed in. Een groeivertraging is een groot risico voor cyclische aandelen.

 

Defensieve aandelen bieden bescherming in tijden van een groeivertraging. Het rendement van een dividend op defensieve aandelen is bovendien hoog vergeleken de rente op obligaties. Defensieve aandelen bieden bovendien iets wat obligaties niet bieden. Groei is tegenwoordig schaars en defensieve aandelen bieden de kans om te profiteren van stabiele groei in zowel dividend als winst.

Omdat het behalen van rendement zo belangrijk is voor beleggers, heb ik voor u de 6 beste defensieve aandelen op een rij gezet. Waar moet u bij het uitzoeken van een defensief aandeel op letten? En waarom zijn deze gekozen aandelen de beste?

De 6 beste defensieve aandelen van dit moment

Wat zijn defensieve aandelen?

Er zijn verschillende definities van defensieve aandelen. Eén van de kenmerken van defensieve aandelen is dat ze goed presteren in een recessie of economische neergang. Daarnaast zijn defensieve aandelen niet volatiel. De aandelenprijs schommelt weinig vergeleken met andere aandelen en een lage volatiliteit is dus typisch voor defensieve aandelen. Schommelingen in de koers van aandelen kunnen worden gemeten en een belangrijke maatstaf is de beta van een aandeel. De beta meet de correlatie tussen de beweging van een aandeel en de index. Defensieve aandelen bewegen dus doorgaans minder dan de markt, wat dus ook het defensieve karakter verklaart. Minder beweging is echter niet het enige wat belangrijk is. Anders bewegen dan de markt is ook belangrijk en wordt dus gemeten door middel van de beta.

In de huidige tijd van aanhoudende lage rentestanden is het beleggen in aandelen met defensieve karakteristieken aantrekkelijk. Naast het doorgaans jaarlijkse terugkerende dividendrendement, bieden defensieve aandelen meer zekerheid. Deze zekerheid maakt dat defensieve aandelen in sommige gevallen veel weghebben van obligaties. In sommige gevallen is het dividend al tientallen jaren niet verlaagd en er bestaan zelfs bedrijven met een lange historie van dividendverhogingen.

Defensieve sectoren

Niet duurzame consumptiegoederen zoals voeding en andere levensmiddelen zijn de meest bekende defensieve sectoren. In deze categorie vallen bedrijven als Ahold Delhaize en Unilever. Nutsbedrijven en telecom zijn echter ook van zichzelf redelijk defensief. Denk hierbij bijvoorbeeld aan KPN of het Belgische Elia System Operator. De reden dat deze sectoren worden gezien als defensief is het gebrek aan cycliciteit. De vraag naar voeding, levensmiddelen, telefoondiensten en de levering van water en elektriciteit zijn redelijk constant. Het zijn noodzakelijke diensten die consumenten niet snel zullen stoppen en slecht uit kunnen stellen.

Dat de diensten niet cyclisch zijn, wil niet zeggen dat ze ook in alle situaties defensief zijn. Sommige sectoren zijn namelijk gevoelig voor technologische verandering. Dit is duidelijk terug te zien in het koersverloop van telecombedrijven. Nieuwe technieken hebben telecomdiensten goedkoper gemaakt, maar de winstgevendheid van de traditioneel dominante partijen is hierdoor gedaald. KPN was genoodzaakt het dividend te verlagen en de koers nam een duikvlucht. De telecomsector is dus niet cyclisch, maar is door zijn gevaar voor disruptie ook niet de sector waar defensieve beleggers op zitten te wachten.

Traditioneel horen alcohol en rookwaren bijvoorbeeld bij de defensieve aandelen. Niet-duurzame consumptiegoederen zijn namelijk niet cyclisch. Nu liggen deze sectoren om andere reden af en toe onder vuur. Dit beïnvloedt de volatiliteit. Feit blijft dat juist deze sectoren het traditioneel goed doen in tijden van economische neergang. Mogelijke ontwrichting door regelgeving, speciaalbier of e-sigaretten zorgt echter voor sector specifieke risico’s. Om deze redenen zitten er geen alcohol of tabaksproducenten in deze lijst, ondanks dat tabak en alcohol historisch gezien de beste presterende sectoren zijn.

Wat is niet defensief?

Sectoren die het juist niet moeten hebben van de defensieve kwaliteiten zijn industrie, informatie technologie, materialen en duurzame consumptiegoederen.

Energie is ook deels cyclisch maar minder dan andere materialen. Dit komt versimpelt gezegd doordat in tijden van economische neergang het autogebruik minder afneemt dan de vraag naar nieuwe auto’s. Goederen die dus dagelijks gebruikt worden zijn minder cyclisch dan grote uitgaven die makkelijker kunnen worden uitgesteld. Kapitaalgoederen die de industrie maakt van materialen zijn daardoor dus meer cyclisch dan maandelijks terugkerende kosten van nutsbedrijven.

Informatietechnologie wordt traditioneel ook gezien als een cyclische sector. Tegenwoordig is er echter steeds meer focus op IT diensten als een service. Dit zorgt ervoor dan IT diensten continu worden bijgewerkt en de kosten/inkomsten veel vlakker worden. Vooral software, waarbij de vaste kosten erg laag liggen, zou hierdoor in de toekomst wel eens minder cyclisch kunnen zijn dan voorheen. Beleggers die vertrouwen hebben in dit soort onorthodoxe defensieve aandelen kunnen bijvoorbeeld een positie in Microsoft overwegen.

Defensieve aandelen beschermen de portefeuille

De beste defensieve aandelen

Met dit in het achterhoofd zijn we op zoek gegaan naar de beste defensieve aandelen. We zoeken dus naar aandelen met een lage volatiliteit en lage beta. De waardering is ook belangrijk. Defensieve bedrijven met hoge waarderingen zorgen namelijk voor verschillende risico’s. De waardering kan afnemen en de koers kan daardoor vallen. Daarnaast zorgt een hogere waardering voor een lager dividendrendement met dezelfde pay-out ratio. De lijst beste defensieve aandelen bevat zowel Nederlandse aandelen als aandelen uit andere landen. Op deze manier is er voor elke belegger wat in te vinden.

Met de keuze van de beste defensieve aandelen hebben we niet enkel gekeken naar lage volatiliteit, defensieve eigenschappen en de duurzaamheid van het bedrijfsmodel. We nemen namelijk ook de waardering mee, want een hoger rendement biedt meer ruimte op af en toe een tegenvaller op te kunnen vangen.

Nr. 1: Ahold Delhaize (AD) 3,1% dividendrendement

Het aandeel Ahold Delhaize heeft een koers-winstverhouding 14,5. De beta van het bedrijf is met 0,59 erg laag. Aandeelhouders krijgen een jaarlijks dividend van 3,1% en de vrije kasstroom is met 128% van de winst uitzonderlijk hoog. Ahold Delhaize heeft een sterke balans. Deze is iets verzwakt door de overname van het Belgische Delhaize, maar nog steeds sterk. Dit blijkt uit het feit dat de netto schuld 1,6 keer de vrije kasstroom is. Bovendien is de schuld slechts 14,1% van de marktwaarde. Het gevaar bij supermarkten zit echter in de langlopende huurcontracten voor de winkels. Door nieuwe accounting regels zijn deze huurverplichtingen nu veel beter zichtbaar. Deze verplichtingen zijn € 8,27 miljard voor Ahold Delhaize. Gezien de stevige winstgevendheid van het bedrijf zijn deze verplichtingen geen groot probleem.

Supermarkten zijn nauwelijks cyclisch en kunnen dus goed een economische neergang weerstaan. Concurrentie met nieuwe technologiebedrijven zijn potentieel een gevaar. Amazon in de VS en PicNic in Nederland leveren eten zonder netwerk van winkels. Deze nieuwe ontwikkelingen zijn een mogelijk risico. Ahold Delhaize heeft zelf ook ijzers in het vuur. Zo bezorgt het ook haar producten en heeft het de populaire site bol.com. Ahold Delhaize heeft met het boekhoudschandaal natuurlijk wel een bepaalde reputatie opgebouwd. In combinatie met de mogelijke concurrentie heeft dit voorkomen dat de koers erg ver is opgelopen. De waardering is door deze onzekerheden ook een stuk redelijker dan die van andere defensieve bedrijven.
Koers Ahold Delhaize - De beste defensieve aandelen

Nr. 2: Parker-Hannifin (PH) 2,0% dividendrendement

Het aandeel Parker-Hannifin heeft een koers-winstverhouding 1,5. Het bedrijf is het meest cyclisch van alle bedrijven in de lijst met een beta van 1,28. Deze hogere volatiliteit wordt echter op andere vlakken gecompenseerd. Het dividend is 1,96%. De vrije kasstroom is indrukwekkend met 99% van de winst. Parker-Hannifin heeft een sterke balans met een netto schuld van $ 3,37 miljard. Dit is 2,43 keer de vrije kasstroom en 16,2% van de marktwaarde.

Het bedrijf maakt allerlei producten die helpen bij het aansturen van machines. Dit kunnen zowel hydraulische, pneumatische als elektromechanische systemen zijn. Grote spreiding van producten en industrieën haalt de scherpste randjes van de industriële cycli af. Het bedrijf blijft echter gevoelig voor de economische cycli, dit is onder andere te zien in de beta. Ondanks de hogere beta is onderliggend de winst vrij stabiel. In slechtere tijden blijft hij vrij vlak, om in de periode daarna verder op te lopen.

Dit stelt Parker-Hannifin ook in staat het dividend consequent uit te keren. Het dividend is al 68 jaar achter elkaar niet verlaagd en de laatste 61 jaar zelfs verhoogd. Het bedrijf is daardoor ook onderdeel van de dividend kings. Dit is een select gezelschap bedrijven dat de afgelopen 50 jaar het dividend consequent hebben verhoogd. Een lang track record laat zien dat het bedrijf in staat is om in verschillende omstandigheden goed te presteren. Het aandeel staat op plek twee door de wat hogere beta en dus blootstelling aan de industriële cycli.
Koers Parker-Hannifin - De beste defensieve aandelen

Nr 3: Klépierre (LI) 6,9% dividendrendement

Klépierre heeft een koers kasstroom verhouding van 11. Bij vastgoedaandelen maken we geen gebruik van de koers-winstverhouding, omdat afschrijvingen voor vastgoed geen goede afspiegeling geven van de daadwerkelijke kosten. De beta van Klépierre is 0,80 en laat dus duidelijk het defensieve karakter zien. Het dividend is met 6,91% hoog, al zien we dat vaker bij vastgoed. Vastgoedbedrijven hebben vaak veel panden gefinancierd met schulden. Dit geldt ook voor Klépierre. De schulden zijn ongeveer even groot als de marktwaarde.

Vastgoed is echter vrij stabiel en dit komt ook tot uiting in de kredietrating van A-. De kosten voor de leningen zijn met 1,5% ook erg laag. Deze lage kosten zorgen voor een hoger rendement. Vergeleken met concurrenten is de schuldenberg ook laag. Dit zorgt ervoor dat Klépierre in tijden van crisis slimme overnames kan doen en niet gedwongen moet verkopen. Winkelvastgoed heeft natuurlijk last van online concurrentie en is onderhevig aan economische cycli. Dit en het gebruik van schulden zorgt ervoor dat het aandeel ondanks de aantrekkelijke waardering op plaats 3 uitkomt. Geïnteresseerd in vastgoed? Kijk dan naar de vergelijking van de beste vastgoed aandelen.
Koers aandeel Klépierre - De beste defensieve aandelen

Nr. 4: Unilever (UNA) 2,9% dividendrendement

Het aandeel Unilever is het aandeel waar de meeste Nederlandse beleggers aan denken bij een defensief aandeel. De koers-winstverhouding van 23 is stevig. De beta van 0,74 laat zien dat Unilever inderdaad de grillen van de markt slechts met mate volgt. Het dividend van 2,92% is betrouwbaar, maar fors gedaald door de gestegen koers. Unilever zet 89% van de winst om in vrij besteedbaar kasgeld. De balans is sterk, maar recent wel verzwakt. Dit is te zien in het feit dat de schuld is gestegen tot 5,1 keer de vrije kasstroom en 19,4% van de marktwaarde.

Het bedrijfsmodel van Unilever is recessiebestendig. Uitgaven aan voeding zijn niet cyclisch. Concurrentie van huismerken kan in tijden van werkloosheid wel toenemen, maar is historisch gezien geen probleem geweest. De groei van het internet heeft gezorgd voor de opkomst van nieuwe merken. Het internet maakt het opzetten van nieuwe niche merken gemakkelijker. Deze nieuwe merken weten marktaandeel af te snoepen van traditionele merken waar Unilever er een hoop van heeft. Deze trends worden deels gecompenseerd door sterke posities in opkomende markten zoals India. De stevige waardering en de opkomende concurrentie van nieuwe merken zorgen er in combinatie met de opgelopen schuld voor dat het aandeel in deze lijst uitkomt op plaats 4. Producenten van levensmiddelen scoren vaak hoog op defensieve karakteristieken. De opkomst van nieuwe merken is echter een gevaar dat beleggers niet moeten onderschatten.
Koers aandeel Unilever - De beste defensieve aandelen

Nr. 5: Wolters Kluwer (WKL) 1,6% dividendrendement

De koers-winstverhouding van Wolters Kluwer is de afgelopen jaren sterk opgelopen tot 29,5. Beleggers zijn de defensieve kwaliteiten van Wolters Kluwer meer gaan waarderen. Het bedrijf heeft een beta van 0,81 en wordt dus duidelijk als defensief aandeel gezien. Het dividend is door de sterke koersstijging gedaald tot 1,6%, wel koopt het bedrijf eigen aandelen in. De vrije kasstroom is 131% van de winst en dit is zeer indrukwekkend. Dit compenseert voor een deel de sterk opgelopen koers-winstverhouding.

Wolters Kluwer heeft een sterke balans. De schuld is 2,8 keer de vrije kasstroom en 12,5% van de marktwaarde. Het bedrijfsmodel is recessiebestendig, want bedrijven kunnen niet zonder de diensten van Wolters Kluwer. De overgang naar digitaal lijkt succesvol afgerond, maar de waardering is veel sterker opgelopen dan de omzet en winst. Het rendement over de afgelopen jaren is verrassend sterk geweest. Het aandeel steeg van 2012 € 12,5 naar € 64,94. Daarbovenop ontvingen beleggers een groeiend dividend dat nu € 1,09 per aandeel bedraagt. Deze groei is in de toekomst onrealistisch, maar een goed defensief aandeel is Wolters Kluwer wel degelijk. De huidige waardering voorkomt echter dat het aandeel een hogere positie krijgt in deze ranglijst. Wilt u een meer waarderingen met een focus op dividend? Hier vindt u meer Nederlandse dividendaandelen.
Koers aandeel Wolters Kluwer (WKL) - De beste defensieve aandelen

Nr. 6: Redes Energeticas Nacionais (RENE) 6,8% dividendrendement

De Portugese netwerkbeheerder heeft een koers-winstverhouding van 14,4. De beta van 0,68 is laag, zoals je van een nutsbedrijf mag verwachten. Het dividend van 6,8% is voor veel beleggers aantrekkelijk. De winst wordt in zijn geheel uitgekeerd en rendement wordt vastgesteld door de overheid. In tegenstelling tot bij andere nutsbedrijven is de vergoeding vrij laag. Het rendement op eigen vermogen is hierdoor lager. Voordeel is wel, dat er weinig ruimte is voor een onverwachte verlaging. Tarieven zijn gekoppeld aan Portugese staatsobligaties. Mocht de rente weer stijgen, dan stijgt ook het rendement voor Redes Energeticas Nacionais.

Het bedrijf levert essentiële diensten en heeft een monopoliepositie. Het bedrijfsmodel scoort bij dit bedrijf daarom erg hoog. De balans is vrij zwak, maar wordt impliciet gegarandeerd door de overheid. Dit soort garanties kunnen in tijden toch voor mogelijke onrust zorgen. De schuld is met € 2,69 miljard groter dan de marktwaarde van € 1,68 miljard. Kosten schulden zijn lager dan het gegarandeerde rendement. Het dividendrendement is hoog met 6,8%.

Het risico is echter dat je investeert in Portugal. Een Belgische concurrent genaamd Elia System operator heeft bijvoorbeeld een hogere waardering en keert slechts een dividend van 2,2% uit. De Portugese economie lijkt de juiste kant op te gaan. De overheidsschuld zit in een dalende trend en ook de werkloosheid is enorm gedaald. De schuld blijft hoog en een bepaalde risicopremie is waarschijnlijk niet onterecht. In deze lijst ligt de focus niet zo zeer op een hoog dividend, maar vooral op defensieve aandelen. De relatief hoge schulden en de afhankelijkheid van een welwillende overheid zorgen ervoor dat het aandeel op nummer 6 is beland. Ondanks het feit dat het aandeel goed scoort op waardering, volatiliteit en het bedrijfsmodel.
Koers RENE - De beste defensieve aandelen

Defensieve aandelen AEX

Defensieve aandelen zijn ook in de AEX te vinden. De Nederlandse defensieve aandelen zitten in dezelfde defensieve sectoren. Het meest bekende voorbeeld van een Nederlands defensief aandeel is Unilever. Dit grote concern is actief in de niet duurzame consumentengoederen. Deze producten worden elke dag gebruikt en daardoor is ook de omzet en winst niet onderhevig aan heftige schommelingen. Defensieve aandelen kan je ook vinden op plekken die niet meteen als stabiel te boek staan. Zo is energie erg cyclisch, maar het aandeel Shell relatief stabiel. Andere defensieve aandelen uit de AEX, die niet in de top 6 staan zijn Heineken en RELX. Hier kunt u de samenstelling van de AEX vinden.

Bekijk ook onze overzichten van de beste Nederlandse dividendaandelen, de beste Europese dividendaandelen en de beste Amerikaanse dividendaandelen.

Beste defensieve aandelen kopen via LYNX

Uiteraard is het via het TWS Handelsplatform mogelijk om te beleggen in alle besproken defensieve aandelen en andere aandelen. Omdat bij ons aandelen op verschillende beurzen verhandelbaar zijn, handelt u altijd tegen de beste prijs en de kleinste spreads.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart