Chinese aandelen etf's
China is een opkomende economie met veel groei. Voor veel beleggers is China echter nog onbekend. Er zijn zowel kansen als risico’s in China voor beleggers. In dit artikel beschrijf ik meerdere mogelijkheden om te beleggen in China en ga ik in op de kansen en risico’s.

  • Risico’s & kansen in China
  • Opkomende beursgenoteerde bedrijven
  • Beleggen in China ETF’s & aandelen
  • Beste Chinese index: Shanghai-composite & Shenzhen vs Hang Seng
  • Beste Chinese aandelen
  • Conclusie: Beleggen in China

Chinese aandelen etf's

Risico’s & kansen in China

China ligt zowel fysiek als cultureel ver weg en is daarom minder bekend bij Nederlandse beleggers. China is in de afgelopen jaren gegroeid tot de tweede economie ter wereld. In deze enorme markt zijn veel verschillende niches. Deze niches bieden natuurlijk veel kansen en specifieke risico’s. In dit artikel focus ik echter op de grote thema’s die belangrijk zijn voor iedereen die wil beleggen in China. Zeker voor beleggen via ETF’s in China zijn deze grote thema’s relevant. Voor individuele aandelen zijn deze thema’s ook relevant, maar blijven er natuurlijke specifieke bedrijfsrisico’s. In dit artikel ga ik dieper in op de effecten van groei, de handelsoorlog, krediet en fatsoenlijk ondernemingsbestuur.

Chinese groei

De voornaamste reden dat beleggers geïnteresseerd zijn in China is de enorme groei. In China hebben veel ontwikkelingen zich zeer snel voorgedaan. De levensstandaard en wolkenkrabbers zijn de lucht in geschoten. Door middel van China ETF’s kan je profiteren van de groei. De groei lijkt nu wat af te nemen, maar is nog steeds een stuk hoger dan de groei die we in de meer ontwikkelde wereld zien. Groei is niet enkel positief. De snelle groei zorgt namelijk ook voor een continue groei van de capaciteit en daarbij gepaard gaande hevige concurrentie. Mocht de verwachte groei tegenvallen, dan is er een groot risico op overcapaciteit. Aangezien China inmiddels de grootste gebruiker van cyclische producten zoals staal, koper, auto’s en cement is, nemen de risico’s op overcapaciteit toe.

Wil je profiteren van groei? Dan investeer je idealiter in een bedrijf met weinig fysieke bezittingen en een positie die op een bepaalde manier beschermd wordt tegen concurrentie. De meeste beleggers hebben dit ook ontdekt en daarom zijn snelgroeiende technologiebedrijven zo stevig geprijsd.

Handelsoorlog

De handelsoorlog is overal in het nieuws, maar heeft eigenlijk enkel invloed op bedrijven die importeren of exporteren. Dit is significant, maar op veel bedrijven heeft de handelsoorlog weinig invloed. De angst die een handelsoorlog oproept, kan naar mijn mening juist een mooie kans zijn om te investeren tegen aantrekkelijke prijzen. De koerswinstverhouding van bijvoorbeeld de MSCI China is slechts 13,13. Dit is een stuk lager dan de koerswinst ratio’s die op dit moment in de VS en Europa te vinden zijn. Dit is helemaal opvallend omdat zwaargewichten zoals Alibaba en Tencent juist relatief hoge koerswinst ratio’s hebben. Kijkend naar de koers-winstverhouding lijkt de Chinese index en dus de China ETF mogelijk interessant.

Krediet

De hoeveelheid schulden in de Chinese economie in vergelijking met Europa of de VS zijn op zichzelf niet schikbarend. Gezien de grote hoeveelheid staatsbezittingen is de overheidsschuld van 50% niet zorgwekkend. Ook de schulden van consumenten zijn op zichzelf niet extreem vergeleken met meer ontwikkelde economieën. Vergeleken met meer opkomende economieën beginnen de schulden wel aan de hoge kant te worden.

Het meest zorgwekkende is echter niet het huidige niveau, maar de richting waarin de schulden bewegen. Zo is de overheidsschuld sinds 2012 gestegen van 34,3% naar 50,5%. Een stijging van 16,2 procentpunten, terwijl de economie in de tussentijd ook enorm is gegroeid. Bij consumenten zien we een vergelijkbare trend. De schuld bij consumenten is sinds 2012 gestegen van 27% naar 54,6%. Dit betekent dat de schulden als percentage van de economie in een relatief korte tijd zijn verdubbeld. Nieuwe schulden bevorderen consumptie en dit lijkt in China op gigantische schaal te zijn gebeurd.

Voor de negatieve gevolgen daarvan hoeft men enkel naar vastgoedbubbels in Spanje of Florida te kijken. Het betekent niet dat dit automatisch ook in China zal gebeuren, maar het verlagen van schulden is zelden een periode waarin fortuin wordt gemaakt. Beleggen in China heeft dus een duidelijk risico, maar er zijn ook juist kansen voor de China ETF.

De fortuinen worden juist gemaakt in tijden dat schulden toenemen en de economie snel groeit. Mocht de groei in China aanhouden dan betekent dit dat de koersen in China nog verder kunnen stijgen, zeker gezien het feit dat de waarderingen op dit moment vrij redelijk zijn.

fatsoenlijk ondernemingsbestuur

In opkomende landen is het bestuur vaak minder professioneel en zijn de agent problemen groter. Corruptie komt meer voor en ook fraude is minder uitzonderlijk. Deze problemen moeten beleggers voor een deel voor lief nemen wanneer ze investeren in deze markten. Door goed onderzoek in individuele aandelen is het voor een groot deel mogelijk deze problemen te vermijden. Met een ETF beleg je juist zeer gespreid en zal één enkele zaak van corruptie of fraude de resultaten van het geheel nauwelijks raken. Mochten er grote problemen of schandalen opduiken dan kan dit echter wel de waardering van gehele markten veranderen.

Opkomende beursgenoteerde bedrijven

Wanneer we spreken over opkomende beursgenoteerde bedrijven, dan kunnen we natuurlijk niet om de Chinese technologie aandelen heen. Beleggen in China zonder de technologie giganten is bijna niet voor te stellen. Toch is dit bij sommige China ETF’s het geval. Baidu lijkt de concurrentiestrijd met Alibaba en Tencent te verliezen, waardoor we nu nog van twee Chinese technologie giganten kunnen spreken. Alibaba en Tencent profiteren van de Chinese groei en helpen Chinese bedrijven de overstap naar de digitale economie te maken. Het gewicht van deze giganten in sommige indices is toegenomen tot forse proporties.

De waarderingen voor deze technologie bedrijven is heel vergelijkbaar met de giganten zoals Microsoft en Alphabet. Het groeipotentieel in China is mogelijk zelfs groter. Het verschil tussen technologie giganten en de rest is in de VS een stuk kleiner dan in China. Dit komt omdat de waardering van doorsnee bedrijven in de VS een stuk hoger is dan in China. Mocht technologie ook de komende jaren de groeimotor blijven op de aandelenmarkten dan zal China mogelijk als enige de Amerikaanse indices bij kunnen benen.

Beleggen in China ETF’s & aandelen

Gespreid beleggen in China

Wanneer je gespreid in China wil beleggen, zijn ETF’s een goede manier. De kosten zijn relatief laag en ze bieden een zeer sterke spreiding. ETF’s vormen meestal een bepaalde index, maar daar begint de zoektocht pas. In China zijn er namelijk een aantal verschillende indices. Daarnaast zijn er ook nog verschillende internationale partijen zoals MSCI die zelf bepaalde indices creëren.

Shenzhen beurs Chinese aandelen en etf's

De beste Chinese index: Shanghai-composite & Shenzhen vs Hang Seng

Wanneer we naar indices kijken zien we drie grote indices, die ook regelmatig in de westerse pers worden genoemd. De Shanghai-Composite en Shenzhen-Composite bevinden zich op het vasteland, terwijl de Hang Seng gevestigd is in Hongkong. Het recht is in Hongkong, als voormalige Britse kolonie, beter ontwikkeld en er vindt minder corruptie plaats. Bedrijven in de Hang Seng richten zich doorgaans minder op China en meer op andere markten. Wanneer je dus echt pure exposure wil in China, dan is de Hang Seng mogelijk niet de beste index om te volgen met een ETF. Ben je echter gevoelig voor het betrouwbare juridische systeem en de grotere exposure naar andere Aziatische markten, dan kan de Hang Seng juist meer geschikt zijn om te volgen dan een China ETF.

De Shenzhen-Composite richt zich met name op technologie aandelen. In dat opzicht lijkt de Shenzhen-Composite enigzins op de NASDAQ. Deze index, die zich vooral richt op technologie bedrijven, kan mogelijk op termijn dezelfde kant op bewegen. Op dit moment zitten er in de Shenzhen-Composite echter vooral veel onbekende aandelen. De giganten zoals Tencent en Alibaba zitten niet in de Shenzhen-Composite.

De Shanghai-Composite begint in vorm steeds meer de standaard Chinese index te worden en dus mogelijk de meest logische keuze voor een index om te volgen. Een voorbeeld hiervan zou bijvoorbeeld de Shanghai-Composite 180 zijn. Toch zien we geen ETF’s die de Shanghai-Composite volgen.

Wat er nog het meeste op lijkt, is de combinatie van de Shanghai en Shenzhen indices. Deze worden samengevoegd in de CSI 300, met daarin de 300 grootste A-aandelen. De meeste ETF’s zijn echter gebaseerd op de MSCI China of FTSE China. Na het uitgebreid vergelijken van vele verschillende ETF’s komen de volgende China ETF’s het beste uit de bus.

Beste China ETF’s

1. CSI China ETF

Wanneer je kiest voor een China ETF dan is mijn favoriet de CSI 300 ETF van Xtrackers (Xtrackers CSI 300 Swap UCITS ETF 1C ISIN: LU0779800910). Deze biedt meer spreiding. De grootste posities zijn Ping An Insurance (6,1%) en Moutai (2,7%). De kosten zijn 0,50% en de grootte van het fonds is met € 437 miljoen voldoende. Wanneer men naast deze ETF exposure wil tot de grote technologiefondsen zoals Alibaba en Tencent, dan kan een beleggers die zelf toevoegen aan de portefeuille.

2. MSCI China ETF

Twee ETF’s volgen de MSCI China. In deze ETF zitten de zwaargewichten Alibaba en Tencent. Veel mensen denken bij Chinese aandelen aan deze technologiebedrijven. Echter, zij hebben geen notering in China, maar in Hongkong. Je kan natuurlijk zelf ook gemakkelijk aandelen Alibaba of Tencent kopen. De zwaargewichten trekken de balans met een gewicht van 17% voor Alibaba en 12% voor Tencent namelijk behoorlijk uit het lood. Het kostenverschil tussen de Lyxor ETF (Lyxor MSCI China UCITS ETF Acc ISIN: LU1841731745) met 0,30% aan kosten en Xtrackers (Xtrackers MSCI China Index UCITS ETF 1C ISIN: LU0514695690) met 0,65% is behoorlijk groot. De Xtrackers heeft daarentegen veel meer beheerd vermogen met een grootte van € 1,144 miljard. Dat de Lyxor slechts € 49 miljoen aan beheerd vermogen heeft, is mogelijk een probleem.

3. ishares China ETF

De iShares China Large Cap UCITS ETF (iShares China Large Cap UCITS ETF ISIN: IE00B02KXK85) heeft met Ping An Insurance (14%) en Moutai (9%) andere zwaargewichten en Alibaba en Tencent ontbreken dus. De kosten zijn met 0,74% aan de hoge kant en om die reden is deze index niet één van de winnaars ondanks een grootte van € 496 miljoen.

Naam Kosten fondsgrootte
Xtrackers CSI 300 Swap UCITS ETF 0,50% € 437 miljoen
Lyxor MSCI China UCITS ETF Acc  0,30% € 49 miljoen
Xtrackers MSCI China Index UCITS ETF 1C  0,65% € 1.144 miljoen
iShares China Large Cap UCITS ETF 0,74% € 496 miljoen

De beste aandelen uit China volgens Wubbe Bos

1. Beijing Capital International Airport (694)

Het internationale vliegveld van Beijing is duidelijk een prime bezit. De opening van een nieuw vliegveld heeft echter druk gezet op de koers van Beijing Capital International Airport. Het nieuwe vliegveld is een geduchte concurrent, maar Beijing Capital International Airport zat ruim over haar capaciteit heen. Een deel van de vluchten gaat naar het nieuwe vliegveld, maar dit biedt ruimte voor Beijing Capital Airport om zich op de meest lucratieve internationale klanten te richten. Het nieuwe vliegveld ligt verder van het centrum en zal dus altijd in het nadeel zijn ten opzichte van Beijing Capital Airport.

Met Beijing Capital International Airport kunnen aandeelhouders profiteren van de verdere groei van het aantal vliegbewegingen. De huidige waardering is aantrekkelijk met een koers-winstverhouding van 10,8 maal de winst. Deze winst kan op de korte termijn misschien wat zakken, maar op de langere termijn lijkt verdere groei waarschijnlijk. De balans is stevig met slechts een beperkte schuld die de afgelopen jaren sterk is afgebouwd. Het dividendrendement is met 3,8% niet onaantrekkelijk, zeker gezien de potentiële groei op termijn.

Koers Beijing Capital International Airport beleggen in China

2. Tencent (700)

Tencent vecht met Alibaba om de dominantie in de Chinese technologiewereld. Het concern heeft zeer sterke posities in social media, online games, media en fintech. Met WeChat en QQ neemt Tencent in China als het ware de positie van Facebook in. In tegenstelling tot Facebook verdient het bedrijf op dit moment echter nog niet heel veel geld met haar sociale platform. Tencent verdient echter wel veel met het grootste online gamebedrijf ter wereld. Zo bezit Tencent League of Legends via Riot Games en het heeft daarnaast belangen in Supercell. Het werkt ook samen met veel internationale partijen bij het publiceren van games in China. Een recent succes is Call of Duty Mobile dat mede door een studio van Tencent werd ontwikkeld.

De kerncompetenties in games helpen Tencent ook bij het ontwikkelen van andere media. Tencent Music is bijvoorbeeld het grootste Chinese muziekplatform. Daarnaast wint het concern marktaandeel met video en is het de grootste online uitgever van China. De sterke posities in social helpen Tencent bovendien bij het ontwikkelen van finTech oplossingen en hebben ervoor gezorgd dat de organisatie de nummer 1 browser en app store in China in bezit heeft gekregen.

In tegenstelling tot Alibaba, dat zich met name op online winkelen richt, weet Tencent winstgevende niches te veroveren. De balans is zeer sterk met nauwelijks netto schuld. De waardering van het bedrijf is daarentegen met 37 keer de winst zeer stevig. Kijken we echter naar de vrije kasstroom, dan is deze met een veelvoud van 28,8 al een stuk redelijker. Aandeelhouders van Tencent worden bovendien beloond met een miniem, maar snel groeiend dividend van 0,27%. Beleggers die in een China ETF beleggen, moeten goed kijken of Tencent als zwaargewicht in de ETF zit.

Koers Tencent beleggen in China

3. CK Hutchison (1)

CK Hutchison is een deel van het conglomeraat dat door superman (Li Ka-Shing) uit de grond is gestampt. Het bedrijf heeft via zijn eigenaar en notering veel te maken met Hongkong en China. Op operationeel vlak is de invloed van Hongkong echter gering. CK Hutchison haalt nu het grootste deel van haar winsten uit Europa. Dit maakt het aandeel minder geschikt voor beleggers die exposure willen naar de Chinese economie. Gezien de waardering kunnen beleggers in CK Hutchison wel profiteren van een Chinees prijsje op Europese bezittingen.

CK Hutchison heeft vier activiteiten die voor het leeuwendeel van de winst zorgen. Dit zijn telecommunicatie, winkels onder de Watson/Kruidvat formule, infrastructuur en havens. Al deze activiteiten lopen goed en laten winstgroei zien. CK Hutchison is in veel segmenten marktleider en heeft in andere gevallen goed verdedigbare posities met een voorspelbaar rendementsprofiel. De balans is sterk en dit blijkt ook uit de A kredietscore van Standard & Poor’s. Met een koers-winstverhouding van 6,85 en een dividend van 4,54% kan CK Hutchison verrassen in 2020. Mogelijke redenen daarvoor zijn een juiste inschatting van de risico’s en een hoger dividend. Door zijn lage exposure in China komt CK Hutchison op nummer 3. Het aandeel scoort beter op de lijst van 20 beste aandelen voor 2020.

Koers CK Hutchison beleggen in China

4. Dongfeng Motor (489)

Dongfeng Motor is een grote autoproducent in China en heeft verschillende samenwerkingen met grote internationale autoproducenten zoals Peugeot, Nissan en Honda. Daarnaast is Dongfeng Motor ook een grote producent van commerciële voertuigen. Samen met deze internationale partijen heeft Dongfeng Motor een marktaandeel van 11% in China. De autoproducent uit China heeft  een koers-winstverhouding van 4,2 en een prijsboek ratio van 0,46. Dongfeng Motor heeft een belang van 12,9% in Peugeot, dat gaat fuseren met Fiat. De vele JV’s met internationale autoproducenten helpen het concern te groeien. Dongfeng Motor is niet alleen goedkoop gewaardeerd, maar keert bovendien een dividend van 5,2% uit. Het risico voor Dongfeng blijft natuurlijk de cyclus van de auto industrie. Mochten de autoverkopen verder wegzakken dan brengt dit mogelijk problemen voor Dongfeng Motor met zich mee.

Koers Dongfeng Motor beleggen in China

5. Kweichow Moutai (600519)

Chinezen houden van alcohol en Kweichow Moutai heeft met Moutai de populairste drank in haar portefeuille. De omzet groeit snel en is sinds 2011 gestegen van 15,9 miljard renminbi naar 85,7 miljard renminbi. De winst is in die tijd gestegen van 8,8 miljard naar 40,8 miljard renminbi. Het nadeel is enkel dat deze groei niet onopgemerkt is gebleven. De koers-winstverhouding is gestegen tot 35 maal de winst en hierdoor is Kweichow Moutai vergelijkbaar gewaardeerd als technologiebedrijven. De snelle groei en het defensieve karakter zijn beide natuurlijk zeer aantrekkelijk. Door de hoge waardering moeten aandeelhouders echter wel genoegen nemen met een dividendrendement van 1,29%. Afhankelijk van de China ETF die je kiest, is het gewicht van Kweichow Moutai behoorlijk verschillend.

Koers Kweichow Moutai beleggen in China

Conclusie: Beleggen in China

Beleggen in China kan zowel door middel van ETF’s als individuele aandelen. In beide gevallen moeten beleggers goed eigen onderzoek doen, want er zijn behoorlijke verschillen. Zowel op macro-economisch vlak als de inhoud van ETF’s verdienen aandacht. Door het kopen van individuele aandelen heb je de risico’s nog beter in de hand, maar de brede spreiding ontbreekt. Kies je voor een ETF, dan moet je in ieder geval goed kijken of de grote technologiebedrijven, zoals Tencent en Alibaba, in de desbetreffende China ETF zitten.

Chinese aandelen kopen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 31 landen, waaronder de Chinese beurzen. Bekijk het aanbod:

Editorial credit: zhu difeng / Shutterstock.com

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart