Beleggen in de technologie-aandelen | De beste techaandelen van dit moment

Door Justin Blekemolen


Amazon
ISIN: US0231351067
|
Ticker: AMZN --- %

---
USD
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
Amazon aandeel
Artikel laten voorlezen
Beleggen in technologie-aandelen is al decennia lang fascinerend.

 

De bedrijven die zich bezighouden met technologie hebben niet alleen ons leven verrijkt, maar leveren ook nog eens prachtige rendementen op de beurs.

In dit artikel bespreken we een aantal interessante technologie-aandelen.

Beste techaandelen

Beleggen in technologie-aandelen

Geschiedenis van technologie

Aan het begin van de achttiende eeuw komen de eerste stoommachines in gebruik. Met de introductie van de stoommachine worden grote hoeveelheden energie makkelijk inzetbaar en barst de industriële revolutie los. Het begrip technologie wordt echter pas in 1772 voor het eerst gebruikt door Johann Beckmann. Hij was een Duitse filosoof, econoom, wetenschapshistoricus en hoogleraar aan de Universiteit van Göttingen. Oorspronkelijk lag de focus van dit woord voornamelijk op verschillende machines en uitvindingen, die gebruikt werden in de landbouw, handel en industrie.

1850-1900

Tussen 1850 en 1900 neemt de technologische kennis een zodanig hoge vlucht dat er specialisaties ontstaan: de werktuigbouwkundige, chemicus en landbouwkundige verschijnen op het toneel. Een gestructureerde, wetenschappelijke aanpak om de ontwikkelingen gericht voort te stuwen ontbreekt echter nog. In die periode worden onder andere de telegraaf uitgevonden en leert de mens de elektriciteit te beheersen. De eerste steden worden elektrisch verlicht. De eerste rioleringen worden aangelegd in de steden en ook de eerste waterleidingen. De tram wordt uitgevonden.

Technologie aandelen - Geschiedenis

1900-1950

Tussen 1900 en 1950 worden er enorm belangrijke uitvindingen gedaan. Zo wordt het vliegtuig uitgevonden en introduceert Henry Ford ‘de lopende band’, waardoor machines zoals auto’s en vliegtuigen razendsnel en in grote aantallen kunnen worden geproduceerd. De 1e en 2e wereldoorlogen leveren een aanzienlijke bijdrage aan de snelheid waarmee nieuwe technologieën worden ontwikkeld. Zo worden motoren in een snelvaart verbeterd en worden voertuigen als tanks geïntroduceerd. De televisie wordt uitgevonden en verschijnt bij het volk in de huiskamers.

1975-2000

Pas in deze periode komen we bij hoogwaardige technologieën zoals we die vandaag de dag kennen. Voornamelijk de opkomst van processoren & chips is belangrijk voor de evolutie van ‘high-tech’. De introductie van software om computers te bedienen en later om met hardware te integreren leidt tot steeds meer technologische vernieuwingen. Software maakt het bovendien makkelijk om veel mogelijkheden in simpele en dus goedkope hardware te proppen.

Dot-com bubble – Internetzeepbel van 2000

In 1991 breekt het internet door. De internetrevolutie is zeer belangrijk gebleken voor onze hedendaagse communicatie en manier van werken.  E-mail en het ‘world wide web’ zorgen ervoor dat we software, databestanden en berichten over de hele wereld kunnen uit te wisselen.

Door de internethype kwamen er tussen 1997 en 2000 enorm veel nieuwe internetbedrijven bij en stegen de aandelenkoersen snel tot ongekende hoogtes. Een combinatie van snel stijgende koersen, grootschalige beursspeculatie door individuen en makkelijk verkrijgbaar investeringskapitaal creëerden een enorme zeepbel op de aandelenmarkten.

Eind jaren ’90 heerste er een euforische stemming waarin beleggers helemaal opgingen in de waan van de dag. Hierdoor kregen bedrijven, die vaak niet eens winstgevend waren, enorm hoge waarderingen. De realiteit was volledig zoek. Uiteraard konden vele bedrijven de verwachtingen niet waarmaken, waardoor in 2000 deze bubbel knapte. Tussen 2000 en 2002 verloor de Nasdaq, de Amerikaanse technologiebeurs, 83% aan waarde. Ook de S&P 500 verloor circa 50% aan waarde in dezelfde periode. De beurscrash zorgde wereldwijd voor een milde economische recessie.

Technologie-aandelen anno nu – FAANG + M

Veel bedrijven overleefden de dot-com bubbel niet, maar andere groeiden juist uit tot de internetreuzen van vandaag. Technologie-aandelen hebben de afgelopen jaren gezorgd voor enorme rendementen en zijn als het ware de gangmakers op de beurs. De Nasdaq Composite index, de technologiebeurs, weet de S&P 500 index keer op keer te verslaan. Enkele jaren geleden werd zelfs de term FANG geïntroduceerd. De term FANG werd bekend nadat Jim Cramer op de Amerikaanse nieuwszender CNBC de afkorting gebruikte om de 4 populairste en snelst groeiende techaandelen aan te duiden.

Aanvankelijk ging het om de aandelen Facebook, Amazon, Netflix en Google. De afkorting is in de jaren erna enorm populair geworden en enkele keren uitgebreid met andere namen. Met FAANG+M doelt men bijvoorbeeld op de zes bekendste aandelen: Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google en Microsoft. Uiteraard is de G van Google verouderd nadat het bedrijf in 2015 haar naam veranderde naar Alphabet. Hieronder bespreken we de beste technologie-aandelen van dit moment

Beleggen in technologie aandelen - Nasdaq Index

Aandeel Amazon.com (AMZN)

Amazon werd in 1994 opgericht door Jeff Bezos. Amazon.com is begonnen met als online boekenwinkel. Dit sloeg zo goed aan dat later ook andere producten aan het assortiment werden toegevoegd. Op dit moment kunt u voor nagenoeg alles bij de online retailer terecht. In 1997 ging Amazon.com naar de beurs, nog net voordat de echte gekte rond internetaandelen ontstond. Ook het aandeel Amazon werd gevat door deze internetbubbel. In nog geen jaar tijd ging het aandeel 10 keer over de kop. Na de dot-com bubbel in 2000 daalde het aandeel met maar liefst 95%.

De afgelopen 20 jaar is Amazon.com echter een winnaar gebleken. De innovaties die zij deden op technologisch gebied hebben tot succes geleidt. Amazon.com is dan ook een prachtig aandeel met enorm veel potentie. Dit potentieel zien beleggers al jaren waardoor de koers constant op de waardering vooruit loopt. Indien u gelooft in een verdere uitbouw van het ecosysteem van Amazon.com dan kunt u dit aandeel zeker na een forse correctie oppikken en op de plank leggen.

De koers steeg sinds de beursgang in 1997 met maar liefst 125.000%. De waardering lijkt met een P/E van 95 aan de hoge kant. De verwachting is echter dat de winst de komende jaren flink blijft stijgen, en dan zal deze waarde snel dalen. Stel dat Amazon.com een winst behaald van $ 33 miljard in 2021, dan praten we nog over een K/W van 28. Dit blijft aan de hoge kant, maar er zit dan ook enorm veel fantasie en potentie in het aandeel/bedrijf.

Amazon.com boort enorm veel nieuwe markten aan, en weet haar ecosysteem steeds verder uit te bouwen. Vooral de cloud diensten groeien erg hard. Maar het bedrijf test nu ook bijvoorbeeld bezorging met drones. U kunt ook denken aan de eindeloze mogelijkheden die de spraakassistent straks kan bieden in de vorm van allerlei producten die verbonden zijn met het internet. Al deze apparaten voor het internet of things kunt u uiteraard weer bestellen op de webshop van Amazon.com.

Voor een uitgebreidere analyse van het technologie-aandeel Amazon verwijs ik u door naar de overzichtspagina van aandeel Amazon.com.

Beleggen in technologie aandelen - Aandeel Amazon

Aandeel Alphabet (GOOGL)

Alphabet is in mijn ogen een van de meest interessante bedrijven ter wereld. Steeds meer mensen gebruiken het internet en Google weet steeds meer geld te verdienen met de verkoop van onder andere advertenties.  Zoekmachine Google is verantwoordelijk voor circa 85% van de omzet van Alphabet. De overige omzet komt uit inkomstenbronnen als de cloud en hardwareverkopen. De internetreus gaf bij de meest recente kwartaalpresentatie aan dat de rek er bij de advertentieactiviteiten wel een beetje uit is. Het moederbedrijf van Google wilt nu grotere stappen gaan maken in de cloud. In die tak wordt veel geld verdiend en Alphabet kan natuurlijk niet achterblijven bij Amazon en Microsoft. Onder de nieuwe clouddivisiebaas Thomas Kurian werden vorig jaar vier bedrijven in deze sector aangekocht.

Alphabet noemde de cloudomzet voor het eerst ooit tijdens de presentatie. De cloudinkomsten stegen in het vierde kwartaal met maar liefst 53% tot $ 2,6 miljard. Echter, hiermee komt slechts 6% van de totale omzet uit de cloud. Ter vergelijking: Amazon Cloud Services brachten in het vierde kwartaal van 2019 maar liefst $ 9,95 miljard in het laatje. 

Het bedrijf is momenteel zo’n $ 1.050 miljard waard en heeft daarbij een koers-winstverhouding van circa 30. Alphabet zit echter op een berg cash van ruim $ 119 miljard. Als we dit van de beurswaarde afhalen en de schuld van $ 4,5 miljard (exclusief operating leases) erbij op tellen, krijgen we een Enterprise Value (bedrijfswaardering) van zo’n $ 935 miljard. In 2019 werd een winst van $ 33,5 miljard gerealiseerd. Als we daar de uitgaven voor other bets vanaf halen, dan blijft er een winst over van $ 37,5 miljard. Via deze rekenmethode blijft er een K/W over van 25. In 2020 denken analisten dat Alphabet zelfs een winst van $ 45 miljard kan realiseren. De verwachte K/W ligt daarmee op slechts 19. Het aandeel Alphabet is mijns inziens dan ook gezien het groeitempo nog steeds aantrekkelijk gewaardeerd. Andere groeibedrijven worden veelal veel duurder verhandeld.

Voor een uitgebreidere analyse van het aandeel Alphabet verwijs ik u door naar: Alphabet blijft groeibriljant: kwartaalcijfer update.

Beleggen in technologie aandelen - Alphabet (GOOG)

Aandeel Tencent (700)

Het aandeel Tencent is uitgegroeid tot een van de grootste technologiebedrijven ter wereld. Tencent vecht met Alibaba en Baidu om dominantie in de Chinese techwereld. De paradepaardjes van Tencent zijn de sociale media applicaties WeChat en QQ. WeChat heeft meer dan één miljard gebruikers en is immens populair in Azië, maar deze populariteit groeit ook steeds meer elders in de wereld. De app is vergelijkbaar met Whatsapp, ware het niet dat hij nog veel meer functionaliteiten heeft. Door de functionaliteiten van WeChat is het een concurrent voor vele sectoren.

Tencent staat erom bekend te investeren in innovatiebedrijven en heeft een aandelenbelang in vele internationale partijen. Enkele bekende namen hiervan zijn: Tesla, Snap Inc, Spotify, JD.com en Activision Blizzard. Tencent is mede zo snel gegroeid op het gebied van gaming door overnames. In 2016 kocht het bijvoorbeeld 85% van de Finse spelcomputermaker Supercell. Ook bezit Tencent League of Legends via Riot Games. Het werkt ook samen met veel internationale partijen bij het publiceren van games in China. Een recent succes is bijvoorbeeld ‘Call of Duty Mobile’ van Activision dat mede door een studio van Tencent werd ontwikkeld. De app is wereldwijd ruim 100 miljoen keer gedownload in de eerste maand.

Met een beurswaarde van $ 470 miljard kunnen we een K/W van 34,5 berekenen. Dit is zeker voor Chinese begrippen wat aan de hoge kant, maar de technologiebedrijven uit Azië lijken doorgaans juist duurder verhandeld te worden. Dit fenomeen zien we ook terug bij snelgroeiende techbedrijven in het westen zoals Amazon.com en Alphabet. De snelle omzetgroei zal de K/W op termijn namelijk flink kunnen verlagen. De verwachte K/W voor 2020 ligt bijvoorbeeld al op 28. Als we nog iets verder kijken, naar de verwachte winst van 2022 bijvoorbeeld, dan is de huidige waardering goed te verantwoorden.

Voor een uitgebreidere analyse over Tencent verwijs ik u door naar: aandeel Tencent.

Beste technologie aandelen - Tencent

Aandeel Alibaba Groep (BABA)

Alibaba Group wordt al jaren de ‘Amazon.com van China’ genoemd. De koers van het aandeel Alibaba heeft sinds zijn beursintroductie bijzonder goed gepresteerd. E-commerce is het belangrijkste onderdeel van dit bedrijf. In de afgelopen 20 jaar is Alibaba Group uitgegroeid tot een e-commerce bedrijf met een spectaculaire omvang. Met een beurswaarde van ruim $ 570 miljard komt het bedrijf op de 7e plek van ’s werelds grootste bedrijven. Alibaba is eigenaar van onder andere Alibaba.com, Aliexpress.com, Taobao.com, tmall.com & alimama.com.

Alibaba heeft in 2009 Alibaba Cloud opgericht en investeerde het afgelopen decennium miljarden in de uitrol hiervan. Vandaag de dag staan er 19 data centra van Alibaba Cloud verspreid over de gehele wereld. De cloud computing divisie liet het afgelopen kwartaal een groei zien van 64% en is inmiddels verantwoordelijk voor 8% van de omzet.

Het aandeel wordt verhandeld op een verwachte koers-winstverhouding van circa 30,6. De K/W oogt op het eerste gezicht wat aan de hoge kant, maar zal de komende jaren door hogere winsten moeten afnemen. Alibaba heeft bovendien ruim $ 57 miljard in kas, waarmee het investeringen kan doen die op langere termijn de groei kunnen verstevigen. Met het geld wil Alibaba onder meer zijn positie in de Europese markt verstevigen.

Beleggen in technologie aandelen - Alibaba

Aandeel Apple (AAPL)

Apple behoort ook al jaren tot de winnaars onder de technologie-aandelen. Eind 2018 zagen we de koers een flinke correctie maken en leek het er even op dat de iPhone maker zijn beste tijd achter de rug hand. Apple wist de omzet echter nog redelijk op pijl te houden, dankzij prijsverhogingen. Bovendien boekt Apple ook steeds grotere successen in andere divisies. Zo weet de omzet van services met dubbele cijfers te groeien. Producten die onder deze categorie vallen zijn App Store, Apple Music, Apple Pay. In de nabije toekomst wordt hier waarschijnlijk een online streamingsdienst van Apple aan toegevoegd.

Daarbovenop zijn er ook de Wearables, deze categorie bevat onder andere alle producten van Beats, de Apple Watch en de Airpods. Verder verkoopt Apple ook nog andere producten zoals MacBooks, iMac, Mac Mini’s en iPads, welke een vrij stabiele verkoop kennen.

Het aandeel is het afgelopen jaar ontzettend hard opgelopen, maar de risico’s blijven aanwezig. Zo verwachten analisten op termijn een krimp van de gehele smartphonemarkt. De levensuur van smartphones zijn aanzienlijk verlengd, waardoor de consument niet meer elke 1 a 2 jaar zijn telefoon vervangt. Dit is een doorn in het oog van Apple en andere telefoonmakers. Het is dan ook belangrijk dat Apple meer omzet uit andere divisies kan halen. De K/W van Apple ligt rond de 22 en de iPhone-maker lijkt daarmee redelijk gewaardeerd.

Beleggen in technologie aandelen - Apple

Aandeel Microsoft (MSFT)

Last but not least, Microsoft mag absoluut niet ontbreken in het rijtje van beste technologie-aandelen. De koers van het aandeel Microsoft is hard opgelopen en daardoor is het bedrijf afwisselend met Apple het meest waardevolle bedrijf ter wereld geworden. Microsoft groeit nog steeds snel en weet ook de winst en het dividend te verhogen.

In februari 2014 stapte Steve Ballmer op en werd opgevolgd door Satya Nadella, die daarvoor Microsoft Cloud en Enterprise onder zijn hoede had. Onder de leiding van Satya Nadella richtte Microsoft zich meer op de cloud en haar Azure platform. Het bedrijf besloot bovendien om grote afschrijvingen te doen op de overname van Nokia en veel van de voormalig werknemers te ontslaan. Deze besluiten hebben goed uitgepakt, want Microsoft is momenteel de winnaar te noemen op het gebied van cloud services.

De felle koersstijgingen hebben ook gezorgd voor een hogere waardering. De K/W is gestegen tot ruim 32 maal de winst. Ondanks de dividendverhogingen is het dividendrendement ook afgenomen van boven de 3% in 2012 tot 1,33%. Als dividendrendement is natuurlijk niet veel, maar dit dividend heeft wel de mogelijkheid snel te groeien. De afgelopen 5 jaar is het dividend namelijk met gemiddeld 11% per jaar omhoog gegaan.

Voor een uitgebreidere analyse over Microsoft verwijs ik u door naar aandeel Microsoft

Beste technologie aandelen - Microsoft

Beleggen in technologie-aandelen via LYNX

U heeft de mogelijkheid om zeer voordelig aandelen te kopen of verkopen in vrijwel elk beursgenoteerd bedrijf ter wereld, dus ook in bovenstaande techaandelen. Wereldwijd heeft u direct toegang tot meer dan 100 beurzen in 30 landen en kunt u voor- en nabeurs handelen in uw favoriete aandeel. Bekijk het aanbod:

 

Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.