De beste 5G aandelen van nu en de toekomst

Door Hirgent Cekaj


Skyworks
ISIN: US83088M1027
|
Ticker: SWKS --- %

---
USD
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
Skyworks aandeel
Artikel laten voorlezen
De technologie evolueert aan een verbluffend tempo. In bepaalde regio’s is een uitrol bezig van het 5G-netwerk, de geëvolueerde versie van het huidige 4G-netwerk. Dit is het netwerk waar u nu gebruik van maakt wanneer u met uw smartphone op het internet surft. Deze ontwikkeling maakt het mogelijks interessant voor beleggers om 5G aandelen te kopen.

Volgens enkele prominente figuren zou 5G wel eens de vierde industriële revolutie kunnen worden. Het nieuwe netwerk brengt tal van voordelen waaronder een hogere snelheid. 5G zou zelfs sneller zijn dan het WiFi-netwerk die u thuis gebruikt. Bent u alvast benieuwd wat de beste 5G aandelen zijn? In dit artikel wordt bekeken of het interessant is om te beleggen in 5G en bespreken we enkele 5G aandelen.

De onderwerpen die worden besproken:

De beste 5G aandelen van nu en de toekomst - 5g aandelen kopen

 

Beste 5G aandelen

Voor- en nadelen van 5G

Het voordeel van een 5G-netwerk ten opzichte van 4G-netwerk is:

  • Snelheid: het 5G-netwerk is tot 20 keer sneller dan het 4G-netwerk. Spelers uit de telecommunicatie stellen dat in de toekomst het tot 100 keer sneller kan worden dan het huidige 4G-netwerk.
  • Verminderde latentie betekent minder vertraging in de communicatie tussen apparaten. Iets waar vele systemen blij mee zullen zijn, denk hierbij aan de zelfrijdende auto en andere IoT-systemen.

Het 5G-netwerk heeft op dit moment nog enkele gebreken. Hieronder de meest voor de hand liggende:

  • Het 5G-netwerk zou volgens kenners nog wat problemen kunnen hebben qua veiligheid en privacy.
  • Wie gebruik maakt van een 5G-netwerk zal hiervoor een meerprijs betalen.
  • Impact op de gezondheid niet geheel duidelijk en zelfs omstreden.

Vandaag wordt gesproken over het 5G netwerk, terwijl in vele landen nog in alle uithoeken 4G toegankelijk is voor de netwerkgebruikers. Daarom is het niet geheel onlogisch om aan te nemen dat een volledige uitrol van het 5G netwerk pas voor volgend decennium.

5G, een ontwrichtende technologie

Het 5G netwerk maakt gebruik van een nieuwe frequentie waarvan de gevolgen op mens, dier en natuur nog niet (volledig) is getest. Het 5G netwerk zal gebruik maken van frequenties die liggen tussen de 30 en 300 Ghz. Wanneer we enkele wetenschappelijke onderzoeken uit het verleden erbij nemen, waarbij de invloed van frequenties tussen 30 en 300 Ghz werd getest op dieren, komen we tot schrikwekkende vaststellingen. Het is echter niet bewezen dat de straling ongezond is voor mensen indien de normen gerespecteerd worden. Omdat dit geen wetenschappelijk artikel is zullen we hier niet verder op ingaan.

Een tweede mogelijke ontwrichtende factor, is de verstoring die het teweeg kan brengen bij het voorspellen van zware stormen. Wanneer meteorologen signalen ontvangen van een storm, wordt dit gebaseerd op verschillende factoren zoals o.a. waterdamp.

We kunnen verwachten dat het wetenschappelijk onderzoek in een stroomversnelling zal komen waardoor er significante conclusies kunnen worden getrokken.

beleggen in 5g - investeren in 5g - 5g aandelen

Wat kan 5G betekenen?

5G en IoT hand in hand

IoT staat voor Internet of Things en is één van de nieuwe fenomenen binnen onze maatschappij. Internet of Things wordt uitgebreid uitgelegd in het artikel over IoT aandelen. Apparaten die zijn verbonden met elkaar en die met elkaar data uitwisselen, behoren tot het IoT. Deze geconnecteerde slimme apparaten kunnen gegevens verzamelen, versturen en zelfs vrij beslissingen nemen. Kortom: we evolueren naar een wereld waarin alles met elkaar verbonden is, in plaats van een wereld waarin apparaten mensen met elkaar verbindt. Verder is het mogelijk dat ook de ontwikkeling en het gebruik van artificiële intelligentie zal toenemen dankzij het gebruik van 5G.

5G en IoT zouden elkaar een duwtje in de rug kunnen geven. Om IoT op een efficiënte manier te organiseren binnen de samenleving, moet het kunnen beschikken over een netwerk dat razendsnel is en geen tot weinig latentie heeft. Bijgevolg vergroot de opmars van IoT de noodzaak naar een 5G netwerk.

5G en de zelfrijdende auto

Een 5G-netwerk zou wel eens het missende puzzelstuk kunnen zijn om van de zelfrijdende auto’s een succesverhaal te maken. 5G zou tot 20 keer sneller kunnen zijn dan het huidige 4G-netwerk. Omdat een zelfrijdende auto zodanig veel informatie dient te verwerken, moet er kunnen gerekend worden op een razendsnel netwerk met een zo klein mogelijke latentie. Enkel op deze manier kan een zelfrijdende auto op een veilige manier geïntroduceerd worden.

Beste 5G aandelen

5G aandeel Skyworks Solutions (SWKS)

Skyworks Solutions is een Amerikaans bedrijf dat zich bezig houdt met de ontwikkeling, het design en de fabricering van halfgeleiders voor mobiele communicatie en radiofrequentiesystemen. Het Amerikaanse bedrijf is actief in een zeer competitieve sector maar behoort zeker tot de top. De focus van Skyworks Solutions ligt hoofdzakelijk op ‘high-end 4G’ smartphones en de toekomstige 5G smartphones.

In hun laatste kwartaalrapport vermeldt Skyworks Solutions dat ze perfect gepositioneerd zijn om te profiteren van de enorme mogelijkheden die 5G te bieden heeft. Het bedrijf voorspelt dat smartphones die gebruik maken van het 5G netwerk extra chips en halfgeleiders zullen nodig hebben. Daardoor zou hun omzet per smartphone, die hun halfgeleiderproducten gebruikt, verhogen van gemiddeld 18 dollar per apparaat naar 25 dollar per apparaat. Daarnaast zal zowel de uitbouw van het 5G netwerk als de opkomst van zelfrijdende auto’s de vraag stimuleren naar radiofrequentiesystemen en dus zal de vraag naar de producten van Skyworks Solutions toenemen.

Skyworks heeft een nauwe samenwerking met Apple, wat meteen ook de grootste risicofactor is voor de aandeelhouders van Skyworks Solutions. Een grote concentratie van hun omzet hebben ze te danken aan hun samenwerking met Apple. Om en bij de 50 procent van de omzet wordt gerealiseerd door het leveren van chips aan Apple. Mocht Skyworks door Apple naar de deur worden verwezen, zou dit nefaste gevolgen hebben voor de prijs van het aandeel Skyworks.

Skyworks had ook een samenwerking met het Chinese Huawei. Dit is afgesprongen door de economische spanningen tussen Amerika en China. Er mogen geen US-chips meer geëxporteerd worden naar China. Uiteraard kan dit van de ene dag op de andere volledig omdraaien.

Skyworks Solutions keert jaarlijks een dividend uit en heeft een payout ratio van 29 procent. Dit betekent dat 29 procent van de nettowinst naar de aandeelhouders gaat onder de vorm van een dividend. Het huidige dividendrendement van Skyworks komt hierdoor te liggen op 1,10 procent.

De huidige waardering van het aandeel Skyworks Solutions ziet er aantrekkelijk uit. De P/E ratio ligt op dit moment rond 28,7 terwijl het gemiddelde van de sectorgenoten rond 44,7 ligt. Door de verwachte groei in deze sector dankzij de uitrolling van het 5G netwerk, lijkt het me verstandig om ook de groei in rekening te nemen voor de waardering van dit aandeel. De forward P/E van het aandeel Skyworks Solution is momenteel 16,9. Dit is een aantrekkelijke waardering voor groeiaandelen. De forward P/E is een P/E ratio die rekening houdt met de verwachte inkomsten voor de komende 12 maanden.

Advies aandeel Skyworks Solutions

Hieronder vindt u het advies van verschillende beurshuizen voor het aandeel Skyworks Solution. In de matrix is het beurshuis opgenomen samen met rating, koersdoel alsook de publicatiedatum van het advies.

Beurshuis Advies Koersdoel Datum (2021)
Morgan Stanley Equal weight 188 Jan 29
Needham & Company Buy 245 Jan 29
Mizuho Buy 195 Jan 29
KeyCorp Overweight 215 Jan 29
Riley Capital Research Buy 225 Jan 29
Raymond James Outperform 205 Jan 29
Rosenblatt Buy 190 Jan 27
Barclays Equal weight 165 Jan 26
Citi Neutraal 164 Jan 25

 

Het bedrijf is tijdens het schrijven van dit artikel voor 79,8 procent in handen van institutionele beleggers. De top 5 aandeelhouders van het aandeel Skyworks Solutions vindt u hieronder.

Institutionele partij Hoeveelheid aandelen % van totaal
Vanguard Group 18,24 miljoen 11,06
BlackRock 15,29 miljoen 9,27
State Street Global Advisors 7,82 miljoen 4,74
Vulcan Value Partners 6,08 miljoen 3,68
T. Rowe Price Associates 4,50 miljoen 3,73

 

Het aandeel Skyworks Solutions kan u terugvinden op de Nasdaq via het symbool SWKS. Skyworks Solutions heeft zo’n 10 000 werknemers in dienst.

Aandeel Skyworks koers

5G aandeel Teradyne (TER)

Het bedrijf Teradyne ontwikkelt en commercialiseert allerlei testproducten voor de halfgeleidersector. In het vierde kwartaal van 2020 kwam 69 procent van de omzet van testsystemen die gebruikt worden in de halfgeleidersector. De overige omzet kwam van automatisatiesystemen en de verkoop van testsystemen voor draadloze netwerken.

Het Amerikaanse bedrijf kwam in 2019 met het product UltraWaveMX44, een testoplossing voor het 5G-netwerk. Omdat er veel testen moeten gebeuren bij het opzetten van het nieuwe 5G-netwerk, lijkt dit bedrijf vooraan in de rij te staan om te kapitaliseren bij de uitrol van 5G.

Dit blijkt ook uit het jaarrapport van 2020. Teradyne is erin geslaagd om hun omzet met 37 procent te doen stijgen in vergelijking met vorig jaar. Ook hun winst per aandeel is 67 procent toegenomen ten opzichte van 2019. In 2021 verwachten ze deze groei te kunnen verder zetten. In hun vooruitzicht voor 2021 vermelden ze dat ze een verdere toename verwachten naar de vraag voor testsystemen in de halfgeleidersector.

Teradyne keert jaarlijks een dividend uit en heeft op dit moment een payout ratio van 9,35 procent. Met andere woorden, 9,35 procent van de nettowinst wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. Het huidige dividendrendement bedraagt hierdoor 0,31 procent.

Momenteel betaalt u een premium voor het aandeel Teradyne. Door de aantrekkelijke sector waarin ze opereren en de goeie resultaten die ze kunnen voorleggen in het jaar 2020 is de prijs de afgelopen maanden sterk toegenomen. De huidige P/E ratio is 29,8 en de forward P/E bedraagt 23,8.

Advies aandeel Teradyne

Het advies van verschillende beurshuizen voor het aandeel Teradyne vindt u hieronder. In de matrix is het beurshuis opgenomen samen met rating, koersdoel alsook de publicatiedatum van het advies.

Beurshuis Advies Koersdoel Datum (2021)
Rosemblatt Buy 165 Feb 5
Credit Suisse Neutraal 125 Jan 29
DA Davidson Neutraal 135 Jan 29
Citigroup   162 Jan 25
Deutsche Bank Buy 150 Jan 25
Goldman Sachs Buy 150 Jan 18
Banc of America Buy   Jan 11
KeyCorp Overweight 138 Jan 6

 

Het bedrijf is tijdens het schrijven van dit artikel voor 99,6 procent in handen van institutionele beleggers. De top 5 aandeelhouders van het aandeel Teradyne vindt u hieronder.

Institutionele partij Hoeveelheid aandelen % van totaal
Vanguard Group 19,04 miljoen 11,47
BlackRock 14,04 miljoen 8,45
Baillie Gifford & Co 8,07 miljoen 4,86
Columbia Treadneedle Inv. 7,57 miljoen 4,56
State Street Global Advisers 6,88 miljoen 4,14

 

Aandeel Teradyne koers

5G aandeel Apple (AAPL)

Het Amerikaanse bedrijf Apple, opgericht in 1977 door Steve Jobs en Steve Wozniak, is één van de grootste en bekendste bedrijven ter wereld. Ze zijn gekend van onder meer de iPhone, iPad, iPod, Apple Watch enzovoort. Apple verbindt zijn diensten met elkaar waardoor een  ecosysteem ontstaat. Bijgevolg willen mensen met een iPhone ook een iPad en een MacBook.

In oktober 2020 heeft Apple zijn nieuwe iPhone gelanceerd, de eerste Iphone die het mogelijk maakt om via 5G op het net te surfen. Van zodra het 5G netwerk is uitgerold in Amerika en Europa verwachten analisten een ware toename in de vraag naar de nieuwste iPhone. Sommige analisten spreken zelf over een ‘supercycle’. Dit kan grote gevolgen hebben voor het aandeel Apple aangezien 50 procent van hun omzet te danken is aan iPhones.

Het afgelopen kwartaal presteerde Apple heel goed. De omzet per product groeide overal met meer dan 10 procent. Daarnaast realiseerde het bedrijf een persoonlijk omzetrecord in elke geografische regio. Vooral in China was de groei erg opvallend, namelijk 57 procent. Dit is niet toevallig één van de landen die al het verste staat op het vlak van de uitrol van het 5G-netwerk. De groei in China werd gedreven door een sterkere vraag naar de nieuwste iPhone.

Het aandeel Apple betaalt jaarlijks een dividend van 0,82 dollar per aandeel. Dat levert een dividendrendement op van 0,6 procent.  Dat is 21,77 procent van hun nettowinst die ze jaarlijks uitkeren aan aandeelhouders.

Op dit moment is het aandeel Apple een beetje aan de dure kant. Mensen betalen graag een beetje extra voor kwaliteitsvolle en stabiele bedrijven waar nog groei in zit. Apple staat momenteel gewaardeerd aan een P/E ratio van 37 en een forward P/E ratio van 29,3.

Koers aandeel Apple

Advies aandeel Apple

Hieronder vindt u het advies van verschillende beurshuizen voor het aandeel Apple. In de tabel is het beurshuis opgenomen samen met rating, koersdoel alsook de publicatiedatum van het advies.

Beurshuis Advies Koersdoel Datum (2021)
Royal bank of Canada Buy 171 Feb 8
Credit Suisse Neutraal 140 Jan 28
DA Davidson Buy 167 Jan 28
Needham & Company Buy 170 Jan 28
Wells Fargo Overweight 166 Jan 28
Morgan Stanley Overweight 164 Jan 28
Sanford C. Bernstein Neutraal 132 Jan 28
Piper Sandler Overweight 160 Jan 28

 

Het bedrijf is tijdens het schrijven van dit artikel voor 54,2 procent in handen van institutionele beleggers en voor 40,2 procent in handen van particuliere beleggers. De top 5 aandeelhouders van het aandeel Apple vindt u hieronder.

Institutionele partij Hoeveelheid aandelen % van totaal
Vanguard Group 1,28 miljard 7,63
BlackRock 1,06 miljard 6,29
Berkshire Hathaway 944 miljoen 5,62
State Street Global Advisers 672 miljoen 4,01
FMR LLC 329 miljoen 1,96

5G aandelen kopen of verkopen bij LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook allerlei 5G aandelen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Beleggen in aandelen