2021 belooft een bijzonder beursjaar te worden. De crash en het waanzinnige herstel in 2020 ondanks de coronacrisis, is stevig in het geheugen van beleggers gegrift. Beleggen is populairder geworden onder particulieren en dit heeft invloed op de markt.

Uitblinkers waren technologie aandelen die profiteerden van de drastische veranderingen die Covid-19 met zich mee brachten. Populaire aandelen zoals Tesla deden het goed, maar er was ook de val van het Duitse Wirecard. Shell verlaagde het dividend en de olieprijs was korte tijd negatief in de VS.

Bij beleggen wint niet degene die het beste in de achteruitkijkspiegel kan kijken. Het gaat erom dat je goed weet waar de markt zich begeeft en met deze informatie de juiste keuzes maakt. Bij het maken van de beste beleggingskeuzes wil ik u helpen door hieronder zelf mijn 21 beste aandelen voor 2021 uit de doeken te doen. Hierbij geef ik niet enkel namen, maar ook onderbouwing en een inleiding.

 

Beste aandelen 2021

Keuzes in 2021

De historisch lage rente duwt investeerders uit obligaties en in alternatieven. Het meest duidelijke effect zien we in vastgoed. Huizenprijzen stijgen, maar de woonlasten zijn door de dalende rente niet met hetzelfde tempo gestegen.

Aandelen zijn een ander alternatief. Het rendement op bedrijven is historisch gezien hoger geweest dan obligaties. Nu de rente zo laag is dat het onvoldoende rendement oplevert, schuiven investeerders meer geld richting direct bezit van bedrijven. Dit is goed te zien in de enorme groei van private equity. Aandelen profiteren echter ook. Met name bedrijven die groei kunnen laten zien zijn populair.

Technologie profiteerde als sector het meeste van de coronacrisis. Technologische oplossingen moeten ervoor zorgen dat bedrijven blijven functioneren, terwijl medewerkers thuis moeten werken.

Cyclische aandelen en getroffen sectoren zakten weg, maar lieten in de tweede helft van 2020 stevig herstel zien. De vraag voor veel bedrijven in deze groep is hoe snel de wereld weer normaal wordt en in welke mate de wereld na de coronacrisis voorgoed veranderd is. Niet alle gewoonten zullen namelijk terugkomen.

Enorme schokken zoals de coronacrisis zorgen namelijk vaak voor versnelde adoptie van nieuwe gewoonten en technologieën.

Fiscale & monetaire situatie

De coronacrisis heeft gapende gaten geslagen in de begrotingen van bijna alle landen. Sommige landen hadden voor de coronacrisis de zaken financieel goed op orde, terwijl andere landen al voor de uitbraak van Covid-19 grote tekorten hadden.

beste aandelen

Fiscale situatie

In 2019 was de VS koploper met een tekort van 4,6%, Japan 3,8%, China 2,8% en de eurozone 0,6%. Sommige gebieden zijn echter veel harder getroffen dan anderen en ook de maatregelen zijn anders.

Voor 2020 ziet het plaatje er dan ook anders uit. In China gaat de overheid uit van een tekort van 2,8%, in Japan 4,7%, en in de eurozone wordt voor 2020 een tekort verwacht van 8,7%. De Verenigde Staten staan er echter duidelijk het slechtste voor. Het tekort loopt in de VS op tot 16%. Dit is een gigantisch tekort dat de nieuwe president moet gaan dichten.

In dit licht is het misschien niet vreemd dat de dollar de laatste tijd wat van haar glans aan het verliezen is.

De Nederlandse overheid heeft de financiën door een goed uitgangspunt redelijk onder controle en verwacht een tekort van 6,2% in 2020 na een overschot van 1,7% in 2019.

Monetaire situatie

Naast alle fiscale maatregelen hebben ook de centrale banken in 2020 alle paarden van stal gehaald. Er werd een enorme hoeveelheid geld gecreëerd en de rente werd nog verder naar beneden gedrukt. Dit heeft als gevolg dat de waarde van bezittingen stijgt ten opzichte van de steeds overvloedigere hoeveelheid valuta.

Bij de ECB staat de rente op 0%, de deposito rente op – 0,5% en er wordt voor € 1.850 miljard aan leningen opgekocht in het coronacrisisprogramma. Daarnaast koopt de ECB standaard voor nog eens € 20 miljard aan waardepapieren in. Banken kunnen bovendien tegen – 1% lenen bij de ECB.

De Fed heeft een rente van 0% & 0,25% en koopt voor $ 120 miljard per maand aan obligaties op. Het gaat om $ 80 miljard aan staatsobligaties en $ 40 miljard aan bedrijfsobligaties.

De centrale bank van Japan (BOJ) houdt de rente van 10-jarig Japans staatspapier op 0% en was eind 2019 het opkoopprogramma aan het afbouwen. Nu koopt de centrale bank echter weer volop obligaties en zelfs aandelen op. Tot september 2021 wil de BOJ nog eens 15 biljoen opkopen en zal de balans van de centrale bank aanzienlijk groter zijn dan het BBP.

Geldontwaarding is dus een duidelijk risico en één van de onderwerpen die meewegen in de selectie van aandelen en sectoren.

Beste sectoren in 2021

Gegeven de risico’s van inflatie, grote economische onzekerheid, lage economische groei en snelle technologische verandering, zijn sommige sectoren interessanter dan anderen. Hiermee samenhangend is natuurlijk altijd de verwachting die de markt over een bepaalde sector heeft. Deze verwachting van de markt is verwerkt in de waardering. Beter dan verwachte prestaties zorgt dit doorgaans voor goede resultaten.

Harde bezittingen

De beste bescherming tegen inflatie zijn harde bezittingen of sterke merken met prijskracht. Tussen de 21 beste aandelen zitten een aantal aandelen die vooral gekocht worden om de sterke onderliggende bezittingen. Deze kunnen in tijden van inflatie gemakkelijk in waarde meestijgen en gezien de aantrekkelijke waarderingen mogelijk zelfs sneller.

Voorbeelden hiervan zijn mijnbouwbedrijven Rio Tinto en Norilsk Nickel, maar ook de Canadese vastgoedeigenaar en ontwikkelaar Melcor Developments. Het Japanse handelshuis Sumitomo en het Zweedse SCA kunnen bovendien voor een deel in deze categorie worden geplaatst.

Investeren in energie

Gasproducenten Gazprom en Tourmaline profiteren ook van oplopende prijzen. In dit geval is aardgas vooral een schoner alternatief voor olie, biomassa en steenkool. De lagere olieprijs zet schalieproducenten onder druk en dit moet ook de prijs van aardgas helpen herstellen.

Technologie

Groei blijft schaars en technologie wordt steeds belangrijker. De meeste technologie-aandelen zijn echter schreeuwend duur en hebben geen bewezen bedrijfsmodel. De snelle veranderingen zijn bovendien niet enkel een kans, maar ook een risico voor bedrijven in de sector. De winnaars van vandaag kunnen namelijk mogelijk morgen door nieuwe ontwikkelingen weer achteropraken. Bedrijven die dus niet in de beste aandelen voor 2021 te vinden zijn, zijn IBM en Intel. Die investeren te weinig en slagen er niet in deze groeiende sector bij te blijven.

Prosus blijft een aantrekkelijke manier om te investeren in Tencent en andere opkomende markten. Daarnaast heeft Alphabet naast zoekmachine Google nog andere veelbelovende investeringen. Deze investeringen gaan nu nog ten koste gaan van de winst, maar bieden in de toekomst veel potentieel.

Merken

Sterke merken bieden een bedrijf bescherming en dit wordt in de vlucht naar veiligheid vaak ook door de markt beloond met een hoge waardering. In de lijst zitten zeker ook een paar bedrijven met sterke merken. Deze worden door de markt echter op dit moment niet erkend door problemen in de sector of ongefundeerde vrees voor concurrentie door bijvoorbeeld Amazon.

Holdings

Mits gekocht tegen een aantrekkelijke waardering, zijn holdings in mijn ogen een beter alternatief voor ETF’s die verplicht kunnen worden overgewaardeerde aandelen op een slecht moment op te nemen. Prosus werd al besproken als een parel waarbij je Tencent tegen korting kan kopen. Berkshire Hathaway heeft dit jaar geprofiteerd van een slimme investering in Apple, maar is zelf achtergebleven. CK Hutchison heeft onderliggend mooie bezittingen in Europa voor een Chinees prijsje en Jardine Strategic is hard afgestraft, maar biedt tegen een lage waardering goede exposure aan opkomende Aziatische economieën.

Gezondheidszorg

Altijd een sector waarbij specialistische kennis van pas kan komen. Desondanks neem ik toch twee aandelen op in de beste aandelen voor 2021. De sector is wat achtergebleven, terwijl het juist in deze onzekere tijden een vrij defensieve sector is. Natuurlijk zijn er risico’s, maar de sector biedt ook kansen voor beleggers die verder willen kijken.

De lijst met de 21 beste aandelen voor 2021

1. Ahold Delhaize

Op 1 een Nederlands aandeel. Ahold Delhaize is het voorbeeld dat COVID-19 ook kansen biedt. Dit blijkt duidelijk uit de resultaten van Ahold Delhaize. In de eerste drie kwartalen van 2020 steeg de omzet 12,9%, de nettowinst met 15,4%, de winst per aandeel met 19,6% en de operationele winst met 38,6%. De onderliggende winst per aandeel explodeerde zelfs met 46,9%. Deze uitstekende resultaten worden neergezet in de periode dat de online verkopen met 53% stegen. Investeringen in het online segment laten het bedrijf groeien, terwijl aandeelhouders worden beloond met een dividend en het inkopen van aandelen. Hier vindt u meer informatie over het aandeel Ahold Delhaize.

Waardering

Het aandeel keert met 4,1% een mooi dividend uit en is met een waardering van 13 maal de winst niet duur. Nu thuis koken als alternatief dient voor een restaurantbezoek, kan Ahold Delhaize hiervan profiteren met meer omzet en hogere marges. Ahold is met zijn luxere positie in het supermarktlandschap ook perfect gepositioneerd om hiervan te profiteren. Naast de supermarkten en een redelijke waardering, krijg je bovendien een snelgroeiende online business die los al vele miljarden waard is. Kortom Ahold Delhaize is een defensief aandeel dat profiteert van de coronacrisis, zeer redelijk gewaardeerd wordt en opwaarts potentieel heeft.

Ahold Delhaize

2. Tourmaline

Tourmaline is de grootste producent van aardgas in Canada. Het heeft de laagste kosten en de laagste netto emissie uitstoot van alle Canadese producenten. De uitstoot is van 2013 tot 2018 bovendien met 46% verminderd. Door de lage kostenpositie is het concern winstgevend gebleven, ondanks de grote concurrentie van schaliegas en de daarbij behorende lagen aardgasprijzen in Noord-Amerika. Aardgas is een schoner alternatief voor zowel steenkool als olie. Bovendien kan de uitstoot in energiecentrales goed afgevangen worden. Dit is dan ook de reden dat het gebruik van aardgas overal ter wereld snel toeneemt ondanks de opkomst van zond en windenergie.Nu de mythe rond schalie is ontrafeld en de bubbel gebarsten, lijkt de concurrentie van deze niet traditionele partijen afgenomen. Covid-19 zorgde voor een extra dip, maar nu lijkt de prijs van aardgas weer in de lift te zitten. Verder herstel van de prijzen zorgt ervoor dat Tourmaline de winst fors kan opvoeren.

Waardering

In tegenstelling tot veel concurrenten heeft Tourmaline een conservatieve balans met een schuld van 27% van de bezittingen en 1,3 keer EBITDA. In de toekomst kan de balans gebruikt worden voor groei en aantrekkelijke acquisities. De boekwaarde is $ 28,73 per aandeel en de aandelen zijn te koop voor een prijs van $ 17,31. Beleggers krijgen 3,2% dividend en betalen 14,7 maal de winst van 2019. Na de dip in 2020 kunnen beleggers nu vooruit kijken naar betere tijden.

Tourmaline

3. Berkshire Hathaway

De waardering voor het aandeel Berkshire Hathaway is de laatste tijd achtergebleven bij de onderliggende resultaten. Veel beleggers zien het concern dat geleid wordt door onder meer Warren Buffett (90) en Charlie Munger (96) als een fossiel uit het verleden. De grootste positie in de portefeuille is echter met afstand technologieconcern Apple dat 47,8% van de aandelenportefeuille uitmaakt. Het belangrijkste daarna zijn de spoorwegen onder BNSF. Toch blijft het aandeel Berkshire Hathaway sterk achter bij de prestaties van Apple en United Pacific (de grootste concurrenten van BNSF). Dit is extra opvallend, omdat Berkshire Hathaway zelf geen dividend uitkeert, maar wel ontvangt.

Waardering

De Amerikaanse aandelenmarkten lopen op, maar het aandeel Berkshire Hathaway blijft achter. De waardering is mede hierdoor gezakt tot slechts 1,3 keer de boekwaarde. Een niveau waarop Warren Buffett in het verleden heeft aangegeven aandelen in te kopen. Dit is de laatste maanden ook gebeurd. De beurzen zijn sinds 30 september verder opgelopen en daardoor is het zeker dat de waarde zich nu zelfs ruim onder de 1,3 begeeft. Een koopje dus voor investeerders die exposure willen naar de VS en de beste belegger ooit voor hen wil laten beleggen.

Berkshire

4. Sumitomo

Sumitomo is een van Japan’s grote handelshuizen. De rente is laag en dus zou je verwachten dat ook de waarderingen voor stabiele gespreide bedrijven hoog is. In Japan is dit echter niet het geval. Sumitomo is actief in vele sectoren en heeft deze ondergebracht in 6 groepen.

  1. Transport en bouwsystemen.
  2. Mijnbouw, chemie en energie.
  3. Leven en Vastgoed.
  4. Metalenproducten.
  5. Infrastructuur.
  6. Media en Digital.

Een zeer brede portefeuille dus, met redelijk wat cyclische componenten die nu de winstgevendheid drukken. De afgelopen jaren wist de onderneming uit deze gespreide activiteiten echter een rendement van 10% op geïnvesteerd kapitaal te realiseren. Berkshire Hathaway ziet ook wel wat in Japanse handelshuizen en nam in de vijf grootsten, waaronder Sumitomo, een belang van 5%.

Waardering

De aandelen Sumitomo corporation worden op dit moment verhandeld voor 0,7 maal de boekwaarde. Dit is niet veel gezien het feit dat de onderneming doorgaans stevig winstgevend is en een dividend uitkeert van 5,1%. Zelfs met dit dividend blijft er doorgaans ongeveer de helft van de winst over om te investeren in groei. Niet slecht wanneer je dit vergelijkt met de rente van 0%, of de koerswinstverhouding die voor veel indices ook stevig aan het oplopen is.

sumitomo

5. Regeneron

Regeneron is het eerste medische bedrijf op de lijst. De uitbraak van Covid-19 heeft ervoor gezorgd dat sommige behandelingen in 2020 minder zijn uitgevoerd. Dit is naar alle waarschijnlijkheid slechts een tijdelijke dip. Nieuwe medicijnen zijn belangrijk om als samenleving langer en beter leven mogelijk te maken. Het vinden van nieuwe medicijnen is daarom zeer aantrekkelijk, maar veel partijen zoeken tevergeefs naar nieuwe medicijnen. Een goed recent voorbeeld daarvan is Galapagos. Toch is de gezondheidszorg op de lange termijn een redelijk aantrekkelijke industrie met goede resultaten. Regeneron heeft door goede onderzoekstechnieken, slimme focus en de kracht om snel nee te zeggen een goed track record opgebouwd met het vinden van nieuwe medicijnen. Deze zijn allemaal nog in de groeifase en daarnaast zitten er ook nog andere medicijnen in de pijplijn. Geen patent klif in de buurt dus voor Regeneron.

Waardering

Het aandeel Regeneron is met 18,2 maal de winst niet per se goedkoop, maar in dit geval koop je wel kwaliteit. Met EYLEA (+ 9%) en DUPIXENT (+ 69%) heeft Regeneron twee sterke groeiende medicijnen tegen oog- en huidziekten. Daarnaast heeft Regeneron met LIBTAYO een veelbelovend medicijn tegen huidkanker, dat mogelijk in combinatie met andere medicijnen ook tegen andere soorten kanker kan werken. Ondanks het terugkopen van eigen aandelen die door Sanofi werden aangehouden, is de balans van het concern nog steeds extreem sterk met een netto kaspositie van $ 300 miljoen. Met snelle groei en potentieel van nieuwe medicijnen is 18,2 maal de winst een aantrekkelijke prijs voor een toevoeging aan de portefeuille.

regeneron

6. Prosus

Prosus is een opkomende technologiegigant met een Nederlands en Chinees randje. Het concern staat vooral bekend om zijn belang van 31% in het Chinese Tencent. Enkel dit belang is op dit moment al € 179,7 miljard waard. Prosus is echter meer dan dat. Naast het belang in Tencent heeft Prosus:

  • Leidende online marktplaatsen in opkomende landen met OLX en Avito.
  • Verschillende investeringen in fintech en onlinebetaaloplossingen.
  • Belangen in online maaltijdbezorging via een belang van 61% in ifood, 21% in Delivery Hero en 40% in Swiggy.

Dit zijn allen waardevolle investeringen die snel groeien en veel potentieel hebben.

Waardering

Naast het belang in Tencent zijn naar alle waarschijnlijkheid de online marktplaatsen het meest waardevol. De waarde hiervan is echter lastig vast te stellen, omdat er geen directe concurrent is van vergelijkbare grootte. Toen de laatste externe aandeelhouders van Avito begin 2019 werden uitgekocht werd Avito op $ 3,85 miljard gewaardeerd. De waardering van dergelijke bedrijven is sindsdien opgelopen. De combinatie van Avito en OLX zal naar mijn mening dan ook snel zo’n € 10 miljard zijn.

Delivery Hero is beursgenoteerd en het belang is op dit moment € 5 miljard. Opkomende landen werden harder getroffen door Covid-19, maar iFood en Swiggy samen zal in de huidige markt waarschijnlijk ook zo’n € 4 miljard opleveren.
De waarde van de fintech oplossingen is nog lastiger te zeggen. Wel steeg de omzet in het laatste kwartaal weer met 32% op jaarbasis naar $ 135 miljoen.

Het mooie is echter dat deze investeringen en het netto kasgeld van $ 4,3 miljard allemaal bonus zijn. De marktwaarde van Prosus is namelijk met € 146,3 aanzienlijk lager dan de waarde van Tencent die is opgelopen tot € 179,7 miljard. Op de Nederlandse beurs is het dus mogelijk om Tencent met korting te kopen. De vraag is echter of je een belang wil hebben in Tencent. Het Chinese bedrijf heeft enorm groeipotentieel, maar is met 40,5 maal de winst niet goedkoop.

prosus

7. CK Hutchison

CK Hutchison is een belangrijke spil in de bedrijven die door superman (Li Ka-Shing) worden gecontroleerd en heeft weinig activiteiten meer in Hongkong. Het bedrijf haalt met 57% zelfs het grootste deel van de winst uit Europa. 23% van de winst komt echter wel uit het Verenigd Koninkrijk. Dit betekent dat voor CK Hutchison de problemen rond brexit belangrijker zijn dan de onrust in Hongkong.

In November sloot CK Hutchison een deal met Cellnex om voor € 10 miljard al de Europese telefoontorens te verkopen. De onderliggende telecommaatschappijen blijven wel in handen van CK Hutchison. Door deze deal profiteert CK Hutchison van de opgelopen prijs van telefoontorens. Door deze transactie wordt de schuld van de onderneming bijna gehalveerd.

Waardering

De totale onderneming krijgt hierdoor een waarde van een kleine € 35 miljard. Hiervan bestaat iets meer dan een derde uit schulden. Gezien de voorspelbare inkomsten uit havens, telecom en infrastructuur is dit een zeer gematigde schuldgraad.

De resultaten voor het halfjaar waren niet slecht. Dit komt doordat winkels als Kruitvat, telecom en nutsbedrijven ook in een pandemie gewoon blijven functioneren. De winst zakte desondanks met 29%, maar was met HKD 3,37 per aandeel nog steeds aardig voor halfjaarcijfers. Wanneer we kijken naar de koerswinstverhouding is deze ook gunstig met 5,9.

Als kers op de taart kunnen we ook nog profiteren van een gunstig valuta-effect. Sinds de publicatie van de laatste cijfers is de waarde van de euro sterk gestegen, terwijl de koers van CK hutchison in HKD wordt genoteerd.

Conglomeraten zijn op dit moment niet in trek, maar alle stukken bij elkaar optellend is CK Hutchison op dit moment echt een koopje. Beleggers krijgen bovendien een belastingvrij dividend van 5,5% terwijl ze wachten op koersherstel.

ck

8. Melcor Developments

Canadees vastgoed is niet goedkoop. Zeker in plaatsen als Vancouver en Toronto zijn de prijzen door het dak geschoten. Melcor richt zich echter met name op Alberta. Deze streek is onder meer afhankelijk van de olie en gaswinning en heeft het hierdoor de afgelopen jaren niet gemakkelijk. De prijzen voor vastgoed zijn laag. Ik ben positief over Canadese olie- en gasproducenten. Mochten de prijzen aantrekken, dan kan Melcor profiteren. Niet alleen door stijgende huurinkomsten, maar ook met de ontwikkeling van bouwgrond die het in bezit heeft. De bevolking groeit namelijk nog steeds in Alberta en hiervoor is op de lange termijn nieuw vastgoed nodig.

Waardering

De boekwaarde van een aandeel Melcor is CAD 32,83 per aandeel, terwijl de prijs na een recent herstel CAD 8,05 per aandeel bedraagt. Dit laat zien hoeveel waarde eigenlijk wordt gekocht. Natuurlijk kan je zeggen dat bepaalde winkelcentra of landbouwgrond in waarde is gedaald, maar het is zeer lastig om de waarde onder de CAD 20 per aandeel te krijgen zonder extreme aannames.

Het dividend werd door Covid-19 verlaagd, maar is nu zo’n 3,98% op jaarbasis. In 2019 was de vrije kasstroom CAD 1,15 per aandeel en in de eerste 9 maanden van 2020 CAD 0,89. Een uitstekend rendement, terwijl beleggers profiteren van herstel op de huizenmarkt in Alberta. Deze lijkt al gestart te zijn, want in het derde kwartaal zag Melcor door goede verkopen de omzet met 35% stijgen.

melcor

9. KKR

KKR is één van de leidende partijen in private equity. Het bedrijf onderscheidt zich door de eigen investeringen die het doet. Deze investeringen die KKR met haar klanten doet geven extra vertrouwen aan de klanten en leveren bovendien extra rendement op. Bij KKR is er geen hoog dividend (1,37%), maar daardoor wel meer ruimte voor groei vergeleken met concurrenten. De investeringen in Azië en nieuwe strategieën zullen in de toekomst voor kansen zorgen. Daarnaast trekt private equity veel nieuw geld aan dat de volatiliteit op de beurs niet aankan, maar ook de lage rente niet kan verdragen. In een jaar tijd groeiden de bezittingen onder beheer, waar KKR een vergoeding voor krijgt van $ 153 miljard, naar $ 177 miljard, een stijging van 15,7%. Met een koerswinstverhouding van 24 en een prijs/boekwaarde-verhouding van 1,58 is KKR niet duur. Aandeelhouders kunnen profiteren van de hoge kosten die KKR haar groeiende klantenbestand in rekening kan brengen.

KKR

10. Rio Tinto

Bij mijnbouwbedrijven denken veel beleggers aan zeer speculatieve aandelen. Bedrijven die zoeken naar goud of andere edelmetalen. Dit is zeer riskant, loopt vaak verkeerd af, en als het al lukt iets te vinden is het winnen van de grondstof vaak een drama. Minder riskant is daarom het investeren in gevestigde mijnbouwbedrijven. Deze hebben al voldoende expertise in huis en kunnen bovendien vaak gewoon in de buurt van de bestaande mijn verder. Lage kosten zijn essentieel om ook in mindere tijden winstgevend te zijn. Het voorbeeld van zo’n mijnbouwbedrijf is Rio Tinto. Rio Tinto is vooral groot in Australisch ijzererts, maar heeft ook belangen in koper en aluminium. Door de lage kostenpositie is het concern in staat om in alle delen van de cyclische industrie winstgevend te blijven. Sterker nog: het concern profiteert van lastige situaties door minder sterke concurrenten op te kopen. Door de coronacrisis zakte de winst tijdelijk in, maar nog steeds werd met $ 3,3 miljard een mooie winst gerealiseerd, al daalde deze met 20%. Het aandeel wordt gewaardeerd op 17,5 maal de winst en aandeelhouders krijgen een dividend van 4,93%. Een redelijke waardering voor het concern met de beste ijzererts mijnen ter wereld.

Rio Tinto

11. Gazprom

Aardgas is schoner dan steenkool. Als we de targets voor minder Co2 in Europa willen halen, zullen we juist meer gas moeten gebruiken. Sommige mensen in Nederland denken daar anders over, maar dat verandert de feiten niet. De enige reden dat de VS goed bezig is qua uitstoot, is door het vervangen van kolencentrales door gas. Gazprom is de grootse producent van aardgas ter wereld. Natuurlijk is Rusland risicovol en laat het bestuur te wensen over. Voor beleggers die dit een groot bezwaar vinden raad ik het aandeel Tourmaline aan. Het aandeel kreeg een klap door de lage gasprijzen veroorzaakt door Covid-19. Nu zitten de gasprijzen echter wereldwijd weer in de lift en beleggers ontvangen een dividendrendement van 7,2%. De nieuwe pijpleiding naar China creëert extra afzetmogelijkheden. Nu de pijpleiding af is, nemen bovendien de kapitaaluitgaven af. Dit zal ervoor zorgen dat Gazprom in de toekomst waarschijnlijk het dividend verder kan verhogen.

gazprom

12. NN

NN Group is een verzekeraar met een zeer lage prijs/boekwaarde-verhouding van 0,35. Natuurlijk hebben verzekeraars last van de lage rente, maar de gevolgen van Covid-19 lijken vooralsnog beperkt voor de NN Group. De winstgevendheid is verbeterd en de waardering met 6,1 maal de winst is aantrekkelijk. De concurrentie lijkt wat af te nemen in de belangrijke Nederlandse markt. Dit betekent dat de winst in de toekomst mogelijk verder kan toenemen. Aandeelhouders worden in de tussentijd beloond. Het laatste dividend werd eerst door de coronacrisis niet uitgekeerd, maar aandeelhouders hebben het uiteindelijk toch ontvangen. Dit geeft nog maar eens de kracht van de onderneming aan. Het aandelen inkoopprogramma is herstart en het dividend is 6,4%. Dit is aantrekkelijk en er is bovendien ruimte voor verdere groei. Beleggers zijn in goed gezelschap. Ook Hedgefund Elliott heeft een belang opgebouwd en ziet kansen in ­­het aandeel van NN.

NN

13. Heijmans

Bouwer Heijmans heeft niet dezelfde problemen als sectorgenoot BAM. Het concern is de coronacrisis goed doorgekomen en kreeg het voor elkaar om het in het derde kwartaal beter te doen, dan het jaar ervoor. Voor heel 2020 verwacht het concern uiteindelijk een groei van 5-10%. Dit mag gerust uitstekend genoemd worden. Het concern wordt nog steeds gewaardeerd op slechts 0,9 maal de boekwaarde. De marktwaarde van € 195 miljoen vind ik ook nog steeds zeer bescheiden. Zeker gezien de sterke balans en de koerswinstverhouding van 6,5.

Heijmans

14. Liberbank

Een Spaanse bank. Dit zal de gemiddelde belegger mogelijk al voldoende afschrikken. Juist om die reden is Liberbank naar mijn mening een koopje. Iedereen is natuurlijk bekend met de enorme Spaanse huizenbubbel, maar deze ligt inmiddels alweer 10 jaar achter ons. De rente ligt in Zuid Europese landen nog hoger en hier profiteren banken van. Liberbank heeft de NPL (non performing loan) ratio sterk laten dalen en deze is op dit moment een bescheiden 3,0%, waar de sector een score van 4,7% heeft. Hypotheken zijn gemiddeld slechts 55% de waarde van een huis en bij uitgifte gemiddeld 71%. Dit is behoorlijk conservatief, vergeleken met bijvoorbeeld de Nederlandse hypotheekmarkt. Voor de gevolgen van de Covid-19 crisis heeft de bank al € 76 miljoen apart gezet. Liberbank is ook offensief bezig. Liberbank heeft samenwerkingen met Real Madrid en Playstation om digitaal meer klanten te werven. Dit werkt, want zowel spaargeld als nieuwe hypotheken stijgen. De beleggingsfondsen van Liberbank groeien ook en zijn in 4 jaar tijd verdubbeld. Met een tastbare boekwaarde van € 1,03 per aandeel is het aandeel een koopje vergeleken met de aandelenprijs van € 0,25. De koerswinstverhouding is daarnaast ook gunstig met 10,1 , ondanks de forse reserveringen voor de coronacrisis. Liberbank is nog steeds erg goedkoop, conservatief en blijft winstgevend. Om deze reden is de bank goed gepositioneerd om sterker uit de coronacrisis te komen.

Liberbank

15. Biogen

Biogen richt zich specifiek op neurowetenschappen. Vanuit deze expertise ontwikkelt het bedrijf nieuwe medicijnen en therapieën. Historisch gezien heeft het bedrijf dit uitstekend gedaan, met verschillende doorbraken. De laatste jaren is de koers van het aandeel echter niet verder gestegen. Er zijn zorgen over aflopende medicijnen, maar er wordt te weinig gekeken naar de pijplijn met nieuwe potentiële blockbusters. Nu is het bedrijf vooral bekend voor de behandeling van Multiple Sclerosis en Biosimilars. In de toekomst ziet het bedrijf echter ook kansen in onder meer de behandeling en het voorkomen van beroertes en de behandeling van Alzheimer. Door concurrentie van generieke medicijnen daalde in het derde kwartaal de omzet met 4% en zakte de winst met 18% terug. De waardering is echter ook erg goedkoop met 8,2 maal de winst. De balans van het concern met een marktwaarde van $ 38,2 miljard is ook sterk, met slechts een netto schuld van $ 2,8 miljard. Voor beleggers is het dus wachten op goed nieuws. Dit kan de koers omhoog laten schieten, zoals eerder dit jaar wat overenthousiast gebeurde.

Biogen

16. ForFarmers

ForFarmers is de marktleider in Europa op het gebied van diervoeders. 2019 was een zwak jaar en ondanks de coronacrisis en daardoor gedaalde omzet, laat de winst in 2020 een sterk herstel zien. De EBITDA steeg in de eerste helft van 2020 met 35% en de winst met 81% naar € 21,5 miljoen. Het concern heeft een sterke balans met een eigen vermogen van € 379 miljoen en een schuld van € 51 miljoen. De markwaarde van het bedrijf is € 502 miljoen. Ondanks de lastige markt, werd in de eerste helft van 2020 een winst gerealiseerd van € 21,5 miljoen. De koerswinstverhouding is 18,7 en aandeelhouders krijgen een dividend van 3,6%. De koerswinstverhouding lijkt niet laag, maar wanneer de winst herstelt naar het niveau tussen 2015-2018, dan ligt de koerswinstverhouding weer onder de 10 en is het aandeel ForFarmers met de huidige prijs goedkoop.

Forfarmers

17. Alphabet

De koers van de technologie giganten is enorm opgelopen. Toch zijn er nog steeds kansen. De winst is namelijk meegegroeid. Alphabet, het bedrijf achter Google, lijkt met een koerswinstverhouding van 34,4 aan de dure kant. Dit valt echter wel mee wanneer er rekening wordt gehouden met alle investeringen die er gedaan worden. Alphabet schijnt het verste te zijn met zelfrijdende auto’s en investeert veel in clouddiensten. Dit gaat nu nog ten koste van de winst, maar biedt enorm potentieel. Hetzelfde geldt voor Maps en YouTube. De bekende filmpjes site begint nu pas echt zijn potentieel te tonen en aan Google Maps wordt ondanks het enorme potentieel nog nauwelijks verdiend. De kernactiviteiten genereerden in het derde kwartaal een winst van $ 12,6 miljard. Een stijging van 18%. De kosten voor nieuwe investeringen liepen echter ook op en hierop werd $ 1,1 miljard verloren, terwijl vorig jaar de kosten daarvoor nog $ 941 miljoen waren. Alphabet heeft bovendien mogelijk de sterkste balans ter wereld met een netto kaspositie van $ 117,2 miljard. In de afgelopen 12 maanden verloor Alphabet $ 5,4 miljard in de ontwikkeling van Other Bets. De operationele winst uit de andere activiteiten was juist $ 40,9 miljard. Met een huidige marktwaarde van $ 1.170 miljard is de onderliggende koerswinstverhouding ex. cash slechts 22 keer de winst. Dit vind ik niet duur voor een schuldenvrije onderneming, met een enorm sterke marktpositie en veel groeipotentieel.

Alphabet

18. Norilsk Nickel

Batterijen en elektrisch rijden worden door overheden gestimuleerd. Hiervoor zijn meer palladium, platina, nikkel en koper nodig. Dit zijn nu precies de metalen die Norilsk Nickel uit haar mijnen haalt. Het Russische bedrijf profiteert van de stijgende prijzen en keert ondertussen een dividend van 5,1% uit. Zelfs een ongeluk met een dieseltank door smeltend permafrost is enkel een forse smet op het blazoen van Norilsk. Hierdoor is de winst dit jaar wel gedaald en de koerswinstverhouding opgelopen tot 20. In Rusland ondervindt Norilsk Nickel weinig concurrentie vergeleken met mijnbouwbedrijven elders. De hoge kwaliteit van de mijnen beschermt bovendien de winstgevendheid in mindere tijden met lagere prijzen. Verder stijgen de palladiumprijzen en een herstel in de koperprijs kan de aandelenkoers van Norilsk Nickel verder omhoogstuwen. De Russische markt is goedkoop en biedt kansen voor beleggers.

Nickel

19. Jardine Strategic

Voor wie nog steeds gelooft in de snel groeiende regio Zuidoost Azië is Jardine Strategic een zeer interessante optie. Deze holding, die sinds 1832 gecontroleerd wordt door de Schotse Keswick familie, biedt tegen een forse korting toegang tot onder meer deze markt. De holding heeft een complexe structuur, die het beschermt tegen overnames. Iets wat we wel vaker bij holdings zien. De echte marktwaarde, rekening houdend met deze circulaire structuur, is $ 13,9 miljard. Het bedrijf heeft een lange historie van zowel dividendgroei als boekwaarde groei en is op dit moment te koop voor minder dan 50% van NAV.

De bezittingen zijn onder meer het Indonesische industrieconcern Astra, Hongkong Land,  retail met Dairy Farm en hotels met Mandarin Oriental. Veel van deze concerns hebben zelf ook een beursnotering en worden daar aantrekkelijk gewaardeerd. Dit is op zijn minst opvallend te noemen. Een regio waar economisch veel van verwacht wordt is dus te koop tegen lage waarderingen. Deze combinatie maakt Jardine Strategic interessant en beleggers krijgen ook nog een dividend van 1,44%.

Jardine

20. Ralph Lauren

De waardering van merken is de afgelopen jaren sterk gestegen. Zeker wanneer we kijken naar luxe merken als LVMH en Hermes of schoenenfabrikanten Nike en Adidas, zien we uitstekende prestaties van de aandelen, maar ook torenhoge waarderingen. Een merk met een veel redelijkere waardering en bovendien een sterke balans is het merk Ralph Lauren.

Natuurlijk wordt het merk hard getroffen door de coronacrisis en het sluiten van winkels. In China werd echter in het laatste kwartaal (dat september 2020 af werd gesloten) alweer een omzetgroei van 30% gerealiseerd. Daarnaast is op termijn de groei van het online segment een mogelijkheid om de kosten te drukken en winstgevendheid van de onderneming te verhogen.

Waardering

In het gebroken boekjaar dat eind maart 2020 werd afgesloten werd een winst gerealiseerd van $ 4,98 per aandeel. De volgende twee kwartalen waren zwaar met een verlies van $ 2,27 per aandeel. De sterke balans maakt echter dat er geen twijfel kan zijn over het voortbestaan van het bedrijf. Er is een eigen vermogen van $ 5,2 miljard, $ 2,0 miljard aan kasgeld en $ 0,4 miljard aan kortlopende investeringen. Hiertegenover staat een langlopende schuld van $ 1,6 miljard. Het aandeel kan je dus kopen voor 20 keer de genormaliseerde winst. Dit is goedkoop vergeleken met de waarderingen die voor andere sterke merken in deze sector betaald moet worden.

Ralph Lauren

21. Svenska Cellulosa SCA

SCA is de grootste private eigenaar van bossen in Europa. Naast de groei van bomen voor de bosbouw wordt dit land ook op andere manieren geëxploiteerd. Zo wordt er tegenwoordig windenergie opgewekt op land van SCA. De bomen worden verder verwerkt tot hout, karton of bio-energie. Deze fabrieken draaien voor een groot deel op eigen aanvoer, maar voor een belangrijk deel ook op dat van andere private boseigenaren die met SCA samenwerken. Naast een mooie vrije kasstroom groeit ook de hoeveelheid bos die SCA in beheer heeft. Zo doen ze slimme aankopen in de Baltische staten en weten ze meer bos op de eigen gronden te laten groeien.

Deze combinatie zorgt voor een relatief veilige en groeiende inkomstenbron.

Het concern heeft een stevige balans en keert een groeiend dividend uit. De waardering is met zo’n 30 keer de genormaliseerde winst stevig, maar beleggers kunnen wel rekenen op een groeiend dividend van 1,41%.

Svenska

Conclusie beste aandelen 2021

2021 zal een bijzonder jaar worden. Een pandemie gecombineerd met ongekend ruim monetair beleid. Plus vele onzekerheden waarvan we ons nu nog niet bewust zijn, is vragen om een spannend beursjaar. Met de beste 21 aandelen voor 2021 heb ik u mijn beleggingsideeën voor 2021 willen geven. Neem geen risico’s die u niet kunt dragen en gebruik voordat u iets doet ook vooral uw eigen gezonde verstand. Dan rest mij niets anders dan uw een succesvol 2021 te wensen.

De auteur bezit posities in Berkshire Hathaway, CK Hutchison, NN, Heijmans en Liberbank. In de andere bovenstaande aandelen heeft de auteur geen positie.

De 21 beste aandelen voor 2021 kopen via LYNX?

Uiteraard is het via LYNX mogelijk om te beleggen in alle besproken aandelen. Ook kunt u beleggen in andere Nederlandse, Europese en Amerikaanse dividendaandelen.

Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart