Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 7 minutes

beste ai aandelen - beleggen in kunstmatige intelligentie - investeren in ai aandelen
De opkomst van kunstmatige intelligentie heeft een aanzienlijke impact op verschillende sectoren en biedt tal van beleggingsmogelijkheden.

Aandelen van NVIDIA, Microsoft en Alphabet zijn in de afgelopen periode al stevig opgelopen.

In dit artikel bespreken we alles over het beleggen in Artificial Intelligence (AI). We leggen uit wat AI is en benoemen de voor- en nadelen. Ook delen we een lijst met 10 mogelijk interessante AI-aandelen.  Bent u op zoek naar een broker waarbij u in AI-aandelen kunt beleggen? Bekijk dan deze pagina.

Wat is kunstmatige intelligentie?

Kunstmatige intelligentie (KI), of Artificial Intelligence (AI) is een overkoepelende term voor technologieën die machines in staat stellen om taken uit te voeren die normaal gesproken menselijke intelligentie vereisen. Het omvat verschillende technieken en methoden om computersystemen intelligent gedrag te laten vertonen.

AI kent oneindig veel toepassingen, denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van zoekmachines, het automatiseren van taken in de productie en het ontwikkelen van spraakherkenningssystemen. Maar ook bijvoorbeeld het personaliseren van aanbevelingen in online winkels en het assisteren van medische diagnose.

Machine learning is een subset van kunstmatige intelligentie en verwijst naar het vermogen van computersystemen om automatisch te leren en zichzelf te verbeteren zonder expliciete programmering. Het maakt gebruik van algoritmen om patronen en inzichten te ontdekken in grote hoeveelheden gegevens.

Deep learning is een specifieke vorm van machine learning die geïnspireerd is op het menselijk brein. Het maakt gebruik van kunstmatige neurale netwerken met meerdere lagen om complexe taken uit te voeren, zoals beeld- en spraakherkenning. Deep learning heeft geleid tot opmerkelijke doorbraken op gebieden zoals beeldherkenning, natuurlijke taalverwerking en autonoom rijden.

Samenvattend: kunstmatige intelligentie is het creëren van slimme machines, machine learning stelt deze machines in staat om te leren en zichzelf te verbeteren, en deep learning is een specifieke methode binnen machine learning die gebruikmaakt van kunstmatige neurale netwerken met meerdere lagen. Deze systemen zijn zelfleren en doen dat door middel van voorbeelden en feedback.

Beleggen in kunstmatige intelligentie

Dit beursjaar staat vrijwel volledig in het teken van artificial intelligence. Sinds de introductie van ChatGPT, door OpenAI heeft deze technologie echt een toevlucht genomen. We kunnen zelfs stellen dat de Amerikaanse beurzen een stuk lager hadden gestaan zonder de forse stijging van AI-aandelen.

AI heeft het vermogen om bedrijfsprocessen te automatiseren, operationele efficiëntie te vergroten, nieuwe producten en diensten te creëren en de besluitvorming te verbeteren. Het wordt verwacht dat AI in de toekomst een integraal onderdeel zal zijn van vrijwel elke bedrijfsactiviteit, waardoor beleggers de mogelijkheid hebben om te profiteren van de groeiende vraag naar AI-gerelateerde technologieën en oplossingen.

Big tech & AI infrastructuur

Indien u op dit moment wilt beleggen in AI dan zijn er verschillende soorten aandelen en bedrijven waarin u kunt investeren. Denk bijvoorbeeld aan grote technologiebedrijven: Bedrijven zoals Alphabet, Microsoft en Amazon zijn belangrijke spelers in de ontwikkeling en toepassing van AI. Deze bedrijven hebben sterke AI-divisies en investeren aanzienlijke middelen in onderzoek en ontwikkeling.

Big tech levert ook veelal AI-infrastructuur en aanverwante diensten om AI mogelijk te maken. Dit omvat cloud computing, zoals Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure en Google Cloud, die AI-tools en -platforms aanbieden aan ontwikkelaars en bedrijven.

AI-specialisten

Er zijn ook bedrijven die zich specifiek richten op AI en zich specialiseren in het ontwikkelen van AI-technologieën. Denk bijvoorbeeld aan NVIDIA, dat geavanceerde GPU’s levert die veel worden gebruikt in AI-toepassingen, of aan bedrijven als Cognex (CGNX) dat gespecialiseerd is in machine vision-systemen om assemblagerobots te begeleiden. Een ander populair AI aandeel is C3.ai (AI) dat kunstmatige intelligentie, big data en cloud computing combineert om bedrijven te helpen waardevolle inzichten te halen uit hun gegevens en complexe operationele problemen op te lossen.

Specifieke industrieën

AI heeft impact op verschillende sectoren, zoals gezondheidszorg, financiën, retail en transport. Bedrijven binnen deze sectoren die AI integreren in hun activiteiten kunnen ook interessante beleggingsmogelijkheden bieden. Bijvoorbeeld, bedrijven in de gezondheidszorg die AI gebruiken voor medische diagnoses zoals Teladoc Health (TDOC).

Robotica

Robotica en AI gaan vaak hand in hand. Bedrijven die zich richten op de ontwikkeling van geavanceerde robotsystemen en autonome machines kunnen aantrekkelijk zijn. Denk aan bedrijven als UiPath (PATH) dat software voor robotprocesautomatisering maakt of aan bedrijven die zich bezighouden met autonoom rijden, zoals Tesla.

Voordelen en nadelen van beleggen in AI

Met oneindig veel AI-technologieën en toepassingen zijn er aandelen te vinden die veel groeipotentieel hebben. Door te beleggen in AI-aandelen kunnen beleggers profiteren van de toenemende adoptie van AI door grote bedrijven. Maar door de enorme belangstelling en wellicht hype die ontstaan is zijn de risico’s ook aanwezig. Zeker nu veel aandelen al stevig zijn opgelopen.

Hoewel AI niet meer weg te denken lijkt moeten beleggers zich ervan bewust zijn dat AI een opkomende technologie is en dat de markt erg volatiel kan zijn. Beleggers moeten bereid zijn om te investeren op lange termijn en stevige schommelingen in de markt te doorstaan. Sommige beleggers denken mogelijk ook aan ethische kwesties met betrekking tot AI, zoals privacy, discriminatie en het vervangen van menselijke arbeid.

10 Interessante AI-aandelen

Loading ...
Company name Symbol Market capitalisation Last trade price 1D 1M 6M
C3 AI AI 2,80 23,63 -3,04 % -18,94 % -6,49 %
The Trade Desk Inc TTD 33,51 74,37 -0,97 % -2,03 % 23,03 %
Crowdstrike Holdings Inc CRWD 36,15 160,48 0,35 % 7,29 % 22,00 %
Twilio Inc. TWLO 10,60 58,28 -0,41 % -1,84 % -5,20 %
Zebra Technologies Corp. ZBRA 11,71 223,96 -1,84 % -16,55 % -22,43 %
NVIDIA Corporation NVDA 1.042,88 419,11 -0,74 % -8,92 % 56,51 %
Microsoft Corp. MSFT 2.359,25 312,14 -1,70 % -3,36 % 11,25 %
Intuitive Surgical Inc. ISRG 103,05 290,74 -0,86 % -2,29 % 13,38 %
IBM Corp. (International Business Machines) IBM 133,44 143,24 -2,21 % -1,45 % 14,33 %
Apple Inc. AAPL 2.752,88 171,96 -2,34 % -3,72 % 7,31 %

Aandeel NVIDIA (NVDA) profiteert van AI-chips

NVIDIA zal de komende jaren mogelijk blijven profiteren van de groeiende vraag naar AI-chips. Dit komt doordat cloudleveranciers en grote internetbedrijven steeds meer gebruik maken van NVIDIA’s GPU-chips voor het trainen en implementeren van generatieve AI-toepassingen. Deze stijgende vraag zal naar verwachting bijdragen aan het succes van NVIDIA in de toekomst.

De groeipercentages van NVIDIA zijn indrukwekkend. Over de afgelopen 5 jaar zag het bedrijf zowel de omzet als de winst met gemiddeld +43% per jaar gestegen. Voor het volledige fiscale jaar 2024 mikken analisten gemiddeld op een indrukwekkende omzetgroei van +58% tot $ 42,7 miljard en een nettowinst van $ 15,28 miljard.

Toch moeten beleggers na de recente rally proberen FOMO (fear of missing out) te voorkomen. Het aandeel is in 2023 met 165% gestegen en wordt momenteel verhandeld op 60x de verwachte winst voor het huidige jaar en 50x de verwachte winst voor volgend jaar. Dat is een vrij stevige waardering ten opzichte van het gemiddelde van de S&P 500 dat momenteel rond de 22 noteert.

Uiteraard bestaat de kans dat NVIDIA en analisten de verwachtingen de komende periode verder opwaarts moeten bijstellen. Maar aan de andere kant is het gezien de hoge kosten niet ondenkbaar dat concurrenten ook met gelijkwaardige chips naar buiten komen. Grote techgiganten als Apple, Alphabet en Alibaba zouden zelf ook werken aan geavanceerde AI-chips en uiteraard mogen we sectorgenoten AMD en Intel ook niet uitsluiten.

Lees hier alles over de laatste kwartaalcijfers van NVIDIA.

Grafiek aandeel Nvidia - AI aandelen - KI aandelen - Kunstmatige intelligentie aandelen - artifical intelligence aandelen
Grafiek uit Webtrader LYNX+

CrowdStrike (CRWD) – AI in cybersecurity

Crowdstrike is een cyberbeveiligingsdienstenbedrijf. Het bedrijf maakt voor cloudbeveiliging gebruik van geavanceerde kunstmatige intelligentie om malware te detecteren op laptops, smartphones, tablets en andere apparaten die worden gebruikt om toegang te krijgen tot bedrijfsnetwerken. Dankzij de verschillende oplossingen van CrowdStrike hoeven klanten zich geen zorgen meer te maken over malware en kunnen ze zich concentreren op belangrijkere taken.

Op 31 mei maakte het bedrijf bekend dat het samenwerkt met Amazon Web Services (AWS) om krachtige nieuwe generatieve AI-toepassingen te ontwikkelen die klanten helpen hun activiteiten op het gebied van cloud, beveiliging en kunstmatige intelligentie (AI) te versnellen. Deze omvatten zowel cybersecurity-gerelateerde . generatieve AI-toepassingen als cloud beveiligingsoplossingen die zijn ontworpen om klanten te helpen hun eigen generatieve AI-toepassingen te bouwen en te beveiligen.

Dit is een veel speculatiever aandeel dat nog geen winst boekt, maar inzet op groei. Qua omzet heeft CrowdStrike de afgelopen drie jaar een gemiddelde groei van +67% geboekt. Positief is het feit dat het bedrijf overigens wel positieve vrije kasstromen genereert. In het fiscale jaar van 2023 realiseerde het een vrije kasstroom van $ 706 miljard en voor het lopende jaar denken analisten aan $ 903 miljoen. Daarmee handelt het bedrijf op 39x de verwachte EV/FCF.

Voor 2024 wordt verwacht dat de groei iets zal vertragen. Volgens analisten zou de omzet met 34% kunnen stijgen tot ruim $ 3 miljard. Voor volgend jaar (FY’25) voorspellen analisten een omzet van 3,87 miljard dollar (+29%) en een winst per aandeel van $ 0,06.

Grafiek aandeel CrowdStrike - AI aandelen - KI aandelen - Kunstmatige intelligentie aandelen - artifical intelligence aandelen
Grafiek uit Webtrader LYNX+

Beleggen in AI-aandelen via LYNX

Het TWS Handelsplatform biedt u de mogelijkheid AI-aandelen rechtstreeks te kopen en verkopen. U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.