
Aandeel Alphabet | ISIN | Tickercode | Laatste koers | 1D | 1M | 6M | YTD |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Alphabet Inc. A | US02079K3059 | GOOGL | — | — | — | — | — |
Aandeel Alphabet – kwartaalcijfers Q4
Op 2 februari maakte Alphabet de cijfers over het 4e kwartaal van 2022 bekend. Het bedrijf kon de verwachtingen van analisten niet waarmaken. De groeimotor kwam in het laatste kwartaal van vorig jaar bijna tot stilstand. Op jaarbasis steeg de omzet namelijk met slechts 1% tot $ 76,05 miljard. Op constante valuta basis was echter wel een groei van 7% zichtbaar.
Een daling van de advertentie-inkomsten met 2% tot $ 42,6 miljard was een flinke domper. Volgens Alphabet liepen de uitgaven van sommige adverteerders in het 4e kwartaal verder terug ten opzichte van het 3e kwartaal van 2022. Ook YouTube zag zijn advertentie-inkomsten dalen met 8% tot $ 7,96 miljard. Het videoplatform heeft naast dalende advertentie-uitgaven door adverteerders ook last van toenemende concurrentie van TikTok. Hoewel YouTube Shorts het aantal dagelijkse views zag toenemen tot 50 miljard, blijft de concurrentie om de kijker moordend. Want ook Meta zet met Instagram Reels vol in op korte filmpjes.
De overige inkomsten van Google (Google Other), waaronder inkomsten uit hardware en YouTube abonnementen, kwamen uit op 8,8 miljard dollar, een stijging van 8% ten opzichte van jaar eerder.

Positieve lichtpuntjes zagen we bij Google Cloud, waar een omzetstijging van 32% zichtbaar was tot $ 7,32 miljard. Hoewel dit minder was dan verwacht, wist het bedrijf wel zijn operationele verlies stevig te verminderen, van $ 890 miljoen een jaar geleden tot $ 480 miljoen in het vierde kwartaal van 2022. Winstgevendheid lijkt hier dus steeds dichterbij te komen en de stevige groei houdt aan. Google Cloud was in het 4e kwartaal van 2022 goed voor 9,6% van de totale omzet. Eind 2021 was dat nog slechts 7,3%. Diversificatie voor Alphabet is broodnodig, want de techreus wordt steeds vaker verweten een one-trick pony te zijn, wat het aandeel Alphabet risicovoller maakt voor beleggers.
Tegelijkertijd liepen de kosten en uitgaven met maar liefst 8,3% op, van $53,44 miljard in Q4’21 tot $ 57,88 miljard in Q4’22. Dit was vooral te wijten aan de groei van het personeelsbestand (en hogere lonen), meer uitgaven aan R&D en hogere kosten voor juridische zaken. Uiteindelijk zorgde dit voor een daling van de operationele marge tot 24%, tegenover de 29% van een jaar eerder. Onder aan de streep resulteerde dit in een winstdaling van 34% tot $ 13,62 miljard.
In heel 2022 steeg de omzet met 9,7% tot $ 282,8 miljard. Toenemende kosten en lagere marges hebben de winst van Alphabet zwaar onder druk gezet. De nettowinst daalde met 21% tot $59,98 miljard.

Kosten besparen
Hoewel Alphabet tijdens het 4e kwartaal nog 3.455 mensen toevoegde aan zijn personeelsbestand, werden begin dit jaar ook 12.000 mensen op straat gezet. Dit heeft voornamelijk te maken met de terugvallende advertentie-inkomsten en een uitdagend economisch klimaat. Op lange termijn hoopt Alphabet hiermee zijn winstgevendheid op pijl te houden.
In het 1e kwartaal zal Alphabet zo’n $ 1,9 miljard a $ 2,3 miljard aan kosten maken, in verband met de ontslagen die het in januari aankondigde. Het verwacht ook ongeveer $ 500 miljoen kwijt te zijn in verband met de vermindering van kantoorruimte en waarschuwde voor meer soortgelijke kosten in de toekomst.
Other bets
De inkomsten uit Alphabet’s Other Bets segment, dat onder andere focust op zelfrijdende auto’s met Waymo, zag zijn omzet in Q4’22 stijgen tot $ 226 miljoen, van $ 181 miljoen een jaar eerder. Tegelijkertijd nam het operationele verlies tot tot $ 1,63 miljard, van $ 1,45 miljard. Onder Other Bets vallen ook nog tientallen andere projecten van de techgigant, zoals enkele health-tech en AI projecten.
Vanaf 2023 is Alphabet van plan de dochteronderneming DeepMind dat zich bezighoudt met kunstmatige intelligentie, niet meer onder Other Bets te rapporteren, maar als onderdeel van Alphabet’s bedrijfskosten. Volgens Alphabet reflecteert dit beter de toenemende samenwerking tussen DeepMind en Google Services, Google Cloud en Other Bets.
Focus op AI
Na de succesvolle lancering van ChatGPT door het bedrijf OpenAI nam de druk op Alphabet toe. Op 6 februari hield het bedrijf een AI-dag, waarbij het Bard introduceerde, de tegenhanger van ChatGPT. Alphabet maakt hiervoor gebruik van het Languade Model for Dialogue Applications (LaMDA), dat het twee jaar geleden al onthulde.
Bard moet een toevoeging worden op Google Search, maar tijdens de presentatie ging het mis. De chatbot gaf een verkeerd antwoord op een vraag, waardoor de koers van Alphabet de afgelopen weken zwaar onder druk lag. Beleggers vragen zich vertwijfeld af of het bedrijf hierdoor zijn dominante positie op het gebied van search en AI zal kwijtraken.
Op het evenement werden daarnaast ook andere AI-verbeteringen aan een aantal andere Google-producten bekendgemaakt. Onder andere voor Google Maps en Google Lens, waarmee mensen op Android kunnen zoeken naar wat ze zien in foto’s en video’s via Google Assistant.
LYNX Beursflash over Alphabet
In de LYNX Beursflash bespreekt Justin Blekemolen elke week verschillende aandelen of indices op basis van fundamentele en technische analyse. Deze keer bespreekt hij het aandeel Alphabet (GOOGL). Mis geen Beursflash video, abonneer gratis op ons kanaal: https://goo.gl/ukhglM
Aandeel Alphabet: waardering
De koers van het aandeel Alphabet ligt onder druk door een combinatie van teruglopende groei en toenemende concurrentie op het gebied van Search & AI. Beleggers vrezen dat de advertentie-inkomsten verder kunnen dalen. Niet alleen door econ0mische tegenwind, maar ook door de opkomst van ChatGPT. Microsoft investeerde al vroeg in het bedrijf achter deze techniek en het succes heeft iedereen verrast. Onlangs werd ChatGPT dan ook geïntegreerd in Bing, de zoekmachine van Microsoft. De grote vraag voor beleggers is nu uiteraard in hoeverre het marktaandeel van Google hierdoor gaat afnemen. Tot op heden had Google ruim 90% van de zoekmarkt in handen en dus vrijwel een monopolie. Enkele procenten daling kan een behoorlijke hap nemen uit de winst van Alphabet.
In reactie op bovenstaande lanceerde Alphabet met Bard de tegenhanger op ChatGPT. Daarnaast heeft het bezuinigingen aangekondigd om de winstgevendheid op te krikken. Momenteel wordt het aandeel Alphabet verhandeld op ongeveer 20 keer de winst over 2022. In de afgelopen 5 jaar lag de gemiddelde K/W echter boven de 30. De gedaalde waardering is deels terecht, gelet op het veranderde renteklimaat en het wegvallen van groei.
Anderzijds valt er wel een case te maken voor een lange termijn belegging in het aandeel Alphabet. De terugvallende groei is mogelijk tijdelijk, want de wereldwijde advertentiemarkt zal volgens experts de komende jaren verder groeien. Ook moeten we nog maar afwachten of adverteerders wel echt massaal overstappen op Bing. Veel mensen hebben nou eenmaal de gewoonte om gebruik te maken van Google. Maar totdat we dat weten is de onzekerheid groot. En die onzekerheid is wat beleggers momenteel afstraffen.
Wel heeft Alphabet nog altijd een aantal sterke kaarten in handen op het gebied van Other Bets. Met Waymo zet het in op autonoom rijden en bovendien heeft de techreus enorm veel kennis in huis omtrent AI. De kans bestaat dat de Bard op termijn even sterke resultaten kan afleveren als ChatGPT.
Bovendien heeft Alphabet een netto kaspositie van $ 122 miljard. Deze kan niet alleen worden ingezet voor R&D, maar maakt het aandeel ook nog eens goedkoper. Als we rekenen met de Enterprise Value en kijken naar de verwachte winst in 2023 van $ 65 miljard. Dan kunt u het aandeel Alphabet op dit moment kopen voor ‘slechts’ 16,7x de verwachte winst voor 2023.
Technische analyse aandeel Alphabet
De grafiek van de koers van het aandeel Alphabet liet het afgelopen jaar duidelijk dalende toppen en bodems zien. De dalende trend is wel overgegaan in een zijwaartse bandbreedte tussen pakweg $ 83 en $ 105. Maar de uitbraak uit deze zijwaartse trend is begin februari mislukt.
Hoewel de koers boven de weerstand en boven het 200-daags gemiddelde brak, zagen we niet veel later een failure. De koers is teruggevallen onder de belangrijke niveaus en daarmee werd een valse uitbraak waargenomen. Nu bevindt het aandeel Alphabet zich weer in de zijwaartse bandbreedte. Het is wachten op een nieuwe uitbraak.
Boven de $ 108 komt er ruimte vrij voor een herstel richting de $122. Maar onder de $ 83 neemt de verkoopdruk toe en zien we pas weer steun rond $ 76 a $ 70. Daar liggen de bodems uit september/oktober 2020.

Aandeel Alphabet kopen of verkopen via LYNX
LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Alphabet (GOOGL). U heeft toegang tot ruim 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:
--- ---
--- (---%)Displaying the --- grafiek
Displaying today's chart