Aandeel Alphabet A

Wat is de koers en verwachting van het aandeel Alphabet A? Lees de laatste analyses van onze analisten en bekijk de actuele beurskoers en grafiek. Bestudeer de fundamentele cijfers, de andere aandelen binnen deze sector, de prestaties van de afgelopen vijf jaar en krijg inzicht in de laatste adviezen en dividenden. Kortom, lees alles wat u moet weten over dit aandeel.

Alphabet Inc. A
ISIN: US02079K3059
Tickercode: GOOGL | Beurs: ---

Laatste koersupdate:--- uur

---

USD

---USD
---
Hoogste dagkoers
---
Laagste dagkoers
---
Aandeel Alphabet A kopen De beste aandelen
 • 1 D
 • 1 W
 • 1 M
 • 6 M
 • YTD
 • 1 J
 • 5 J
 • Max
Lees verder

Vorige analyses van het aandeel Alphabet A

De resultaten van het moederbedrijf van Google worden nauw in de gaten gehouden door beleggers. Voornamelijk de omzet uit advertenties weerspiegelen een deel van het producentenvertrouwen en de bredere economie.

In dit artikel bespreken we de resultaten van Alphabet uit het derde kwartaal. Verder nemen we de verwachtingen onder de loep en bespreken we de huidige waardering van het aandeel.

De resultaten van het derde kwartaal van 2022 tonen opnieuw een vertraging van de groei, dit voor de vijfde keer op rij. De groei werd verwacht nog lager te zijn dan het tweede kwartaal van 2020. Het zoeksegment van het bedrijf werd geschat een stijging te kennen van 8,1% naar een omzet van $ 41 miljard. Het bedrijf rapporteerde $ 2 miljard minder omzet dan verwacht met $ 39 miljard.

De activiteit van Alphabet

Van alle social media bedrijven is Google één van de meest robuuste bedrijven qua diversificatie en cijfers. In vergelijking met bijvoorbeeld Snapchat heeft Google meerdere inkomstenbronnen en probeert het bedrijf het belang van de advertentie business sterk af te bouwen.

De activiteit kunnen we opdelen in de onderstaande segmenten. De belangrijkste dochteronderneming van Alphabet is uiteraard Google.

 • Google Services

Onder de google Services zitten een paar van de sterkste merken ter wereld: Android, Google Chrome, hardware, Gmail, Google Drive, Google maps en vele meer. Via deze platformen wil Google informatie beschikbaar maken voor iedereen.

Het bedrijf verdient geld voornamelijk door brand advertising via de Google Search en andere producten. Zo zet Google in op het verbeteren van de advertising maar ook de effectiviteit en meetbaarheid voor bedrijven. Zo hebben adverteerders meer inzicht in hun campagnes en prestaties.

 • Google Cloud

Google was één van de eerste bedrijven die werd uitgebouwd op de cloud. Het bedrijf blijft sterk investeren in de cloud infrastructuur, veiligheid, data management, analytics en ook Artificial Intelligence.

 • Other Bets

De Other Bets bestaan uit verschillende opkomende technologieën die nog volop in de ontwikkelingsfase zitten.  Sommige zitten al volop in de groeifase en sommige genereren nog geen omzet, hierbij denken we aan artificial intelligence en zelfrijdende auto’s. Zo bezit Google een portefeuille van sterke cash flows om de cash drain te ondersteunen.

Resultaten derde kwartaal Alphabet

De Google resultaten waren slechter dan analisten vreesden. De omzet kende een stijging van 6% naar $ 69 miljard, wanneer we de wisselkoersen buiten beschouwing houden is dat een stijging van 11%. Dit zetten we in perspectief met de 41% groei van vorig jaar. Het netto inkomen van het bedrijf kende een daling van 26,5% tegenover hetzelfde kwartaal vorig jaar met $ 13,9 miljard.

De onverwachte zwakte kwam dan ook uit het segment Google Services. YouTube kende zijn eerste negatieve groei voor de omzet uit advertenties. Dit vertaalde zich in een omzet van $ 7.1 miljard, een daling van 1,9%. De CEO, Sundar Pichai, kon beleggers wel meedelen dat het bedrijf succesvol nieuwe manieren vindt om geld te verdienen via YouTube shorts. Het zoeksegment was goed voor $ 39 miljard en kende een stijging van een “magere” 4,3%.

Een positieve bemerking uit de resultaten van Alphabet was de stabiliteit na de privacy veranderingen van Apple en iOS. Omdat er veel data verloren ging via Facebook en andere advertentiegerichte platformen zijn bedrijven meer de focus gaan leggen op advertenties via Google.

De omzet van Google Cloud neemt toe tot 6,9 miljard en neemt daarmee toe in belang, een groei van 37,6%. Alphabet blijft het meest investeren in dit segment en voorziet een verdere toename aan belang.

Verwachtingen

De CEO kondigde in juli 2022 aan dat het bedrijf significant minder mensen zal aannemen. Hoewel het bedrijf meer dan 12 800 mensen heeft aangenomen in dit kwartaal geeft hij aan dat dit in het vierde kwartaal wel sterk zal zakken. Het management wil ook de productiviteit verhogen met 20%. Hoe dit zal worden gemeten werd niet verder op ingegaan.

Vervolgens laat het management duidelijk blijken dat het de huidige economische situatie ziet als een kans om verder in te zetten op Other Bets. Er zullen verdere middelen ingezet worden om nieuwe technologieën te ondersteunen en verder te ontwikkelen. De enorme berg aan cash en stabiele vrije cash flows zullen productief worden ingezet om de verdere groei van het bedrijf te ondersteunen.

Waardering Alphabet

Omwille van de onzekerheid uit China vergelijken we de waardering niet rechtstreeks met Baidu, de Chinese tegenhanger van Google. Door de gelijkaardige grote en cloud activiteit zullen we de waardering deels vergelijken met Amazon. Beide vergelijkingen moeten we met een korrel zout nemen. Bij Amazon is het grote verschil de retail business ondanks dat dit ook via het internet gebeurt zorgt dit voor een verschillend resultaat. In de waardering van Baidu zit het China risico, dat vandaag nog zwaarder zal doorwegen en een vertekend beeld geeft over de bijna extreem lage waardering.

 AlphabetAmazonBaidu
Koers / Winst19,76108,45/
Verwachte koers / Winst17,8552,871,23
TEV / Omzet4,592,730,92
TEV / EBITDA13,1725,195,71
Price / sales4,912,441,68
Market cap / free cashflow (Volgende 12 maand)18,1649,0810,44

De koers

Na de 20-1 stocksplit deze zomer noteert Alphabet nu rond de $ 100 en heeft het een marktkapitalisatie van 1,34 biljoen. Sinds de top van vorig jaar nam de koers een duik van 30%.

Conclusie

Alphabet, meer specifiek Google kende tegenvallende resultaten. Het bedrijf heeft een stabiele balans en heeft nog steeds een sterke visie met toekomst potentieel. De koers en waardering komen in de zone waar ze aantrekkelijk worden. In vergelijking met andere bedrijven in digital advertisement heeft Google een solide basis en meer kans om deze economische tumult succesvol te overwinteren. De zwakke resultaten weerspiegelen de globale economie langs de kant van de producent, bedrijven minderen de advertentie uitgaven en zijn voorzichtiger.

Het aandeel Alphabet is na de stock-split ook weer betaalbaar voor de kleine belegger. Maar is de waardering van de zoekgigant ook aantrekkelijk? We bespreken de laatste kwartaalcijfers en kijken naar de waardering van één van de grootste tech-aandelen ter wereld.

Aandeel Alphabet ISIN Tickercode Laatste koers 1D 1M 6M 1Y
Alphabet Inc. A Alphabet Inc. A US02079K3059 US02079K3059 GOOGL GOOGL 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00

Aandeel Alphabet: kwartaalcijfers Q2

Op 26 juli heeft Alphabet de resultaten over het tweede kwartaal van 2022 gepresenteerd. De omzet kwam op jaarbasis 13% hoger uit op bijna $69,7 miljard. Negatieve valutafluctuaties haalden 3,7% van de omzet af. Alphabet waarschuwt dat de stijging van de dollar in het 3e kwartaal een nog negatievere impact op de resultaten zal hebben.

Voornamelijk de groei bij advertenties en Google Cloud vielen tegen. De omzet uit advertenties steeg met ‘slechts’ 12% tot een kleine $56,3 miljard. In het 1e kwartaal was hier nog een groei van 22% zichtbaar. Bedrijven blijken als eerste op advertentiekosten te besparen, nu inflatie zorgt voor hogere kosten bij bedrijven. De omzet bij Google Cloud bleef met $6,28 miljard achter op de verwachtingen van $6,41 miljard. De 36% groei op jaarbasis is nog altijd spectaculair te noemen, maar winst lijkt nog altijd ver weg. Google Cloud boekte in het 2e kwartaal een operationeel verlies van $ 858 miljoen. Alphabet zet alles op alles om marktaandeel van de twee giganten Amazon Web Services en Microsoft Azure af te snoepen. Microsoft zag zijn clouddivisie in het 2e kwartaal echter met 40% groeien en ook Amazon liet een groei zien van 36%.

Flinke tegenvaller was ook de groei bij het onderdeel Youtube van slechts 5% tot $7,34 miljard, terwijl deze tak in dezelfde periode een jaar geleden nog een groei van 84% liet zien. De omzet van de Other Bets activiteiten bleef vrijwel onveranderd, terwijl het operationele verlies hier opnieuw toenam tot $1,69 miljard.

De totale operationele winst steeg met 28% tot $19,45 miljard. Onder aan de streep bleef een nettowinst over van $16 miljard, of een winst per aandeel van $1,21. Dat was iets onder de verwachting van analisten, die vooraf een WPA van $1,28 hadden voorspeld.

Outlook 2022:

CFO Ruth Porat benadrukte dat het lastig zal worden om de komende kwartalen met hoge groeicijfers over de brug te komen. Dat heeft met name te maken met het feit dat 2021 een uitzonderlijk sterk jaar was. Momenteel ziet het bedrijf veel beren op de weg, zoals de inflatie die de economische groei onder druk zetten. Het bedrijf zag zijn personeelsbestand afgelopen jaar nog met 21% toenemen, maar kondigde eerder aan het tempo van aanwerving en investeringen tot 2023 te vertragen.

Alphabet gaf geen concrete outlook voor het komende kwartaal. Analisten gaan voor heel 2022 echter uit van een omzetstijging van 14% tot $293,9 miljard.

Stock-Split

Op 18 juli heeft Alphabet een 20/1 stock-split doorgevoerd. Sinds die dag hebben alle beleggers 19 extra aandelen gekregen voor ieder aandeel dat zij in bezit hadden. tegelijkertijd is de koers gedeeld door 20 gegaan, waardoor een aandeel Alphabet momenteel $119 kost. De flink lagere prijs voor een aandeel komt de verhandelbaarheid ten goede. Maar deze stock-split verandert niks aan de fundamenten van het bedrijf.

Aandeel Alphabet: waardering

Alphabet is momenteel circa $1560 miljard dollar waard. Bij een verwachte winst dit jaar van $68,3 miljard koopt u het aandeel voor circa 23x de winst. De waardering van Alphabet is eigenlijk nog aantrekkelijker dan op het eerste gezicht. Alphabet heeft namelijk een riante kaspositie van $125 miljard en als we die van de beurswaarde afhalen, dan blijft er een Enterprise Value (bedrijfswaarde) van $1435 miljard over. Met deze bedrijfswaarde komt de P/E ratio van Alphabet nog iets lager uit, op circa 21.

Ook interessant zijn de ontwikkelingen rondom autonome voertuigen, waarin Alphabet met Waymo grote stappen weet te zetten. Alphabet boekt naar verwachting dit jaar echter ruim $5 miljard verlies op deze Other Bets-activiteiten. Dat betekent dat de winstgevendheid van de core-activiteiten eigenlijk nog hoger ligt. Daarmee rekening houdend zakt de P/E ratio tot ongeveer 20.

We willen graag een aantrekkelijke prijs betalen voor groeiaandelen. Daarvoor zetten we de winst per aandeel af tegen de verwachte groei van het bedrijf aan de hand van de trailing PEG-ratio. Wanneer de PEG-ratio van een bedrijf hoger is dan 1,0, wordt een aandeel beschouwd als overgewaardeerd, terwijl een aandeel met een ratio van minder dan 1,0 wordt beschouwd als ondergewaardeerd. De nettowinst vertoonde de afgelopen vijf jaar een samengestelde jaarlijkse groei (CAGR) van 31,3%. Met een PEG ratio van 0,65 (20/31) lijkt Alphabet dan ook een interessante langetermijninvestering.

Voor de volledigheid maken we nog een aantal kanttekeningen. Het lijkt namelijk niet heel aannemelijk dat Alphabet ook de komende jaren de winst met 31% kan laten groeien. In het laatste kwartaal liet het bedrijf met een stijging van 13% de traagste omzetgroei in twee jaar tijd zien. Maar positief is het feit dat analisten de markt voor internetadvertenties de komende vijf jaar gemiddeld met 17,2% zien groeien. Bovendien is de potentiële markt voor autonome voertuigen enorm, namelijk ongeveer $1500 miljard volgens analisten van Ark Invest. Inkomsten uit deze toekomstige verdienmodellen zijn nu nog niet goed in de verwachtingen van analisten of in de aandelenkoers verwerkt.

Technische analyse aandeel Alphabet

De koers van Alphabet beweegt al enkele maanden in een zijwaartse range. Recentelijk leek de koers boven de $120 uit te breken, maar het 200-daags gemiddelde heeft de koers weer omlaaggedrukt. Een uitbraak en slotstand boven de $123 per aandeel lijkt de trigger te zijn voor een nieuwe opwaartse fase. Na een eventuele doorbraak komt er ruimte vrij voor een stijging richting de $144 per aandeel.

Het lijkt aannemelijk dat de koers van Alphabet iets terugzakt. Een hogere bodem kan vervolgens de springplank vormen voor een uitbraak naar hogere koersen. Bij een eventuele terugval moeten beleggers goed de steun tussen $102-$105 goed in de gaten houden. Een doorbraak hieronder zou een flinke verzwakking kunnen opleveren.

Aandeel Alphabet kopen of verkopen via LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Alphabet (GOOGL). U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Het aandeel Alphabet is dit jaar zo’n 20% aan beurswaarde verloren. Het bedrijf kon de verwachtingen bij de presentatie van de kwartaalcijfers niet waarmaken. Daarmee zakte de koers van het aandeel Alphabet op 27 april tot het laagste punt sinds mei 2021. In deze update bespreken we de cijfers over het eerste kwartaal van 2022 en de outlook voor de rest van het jaar.

Aandeel Alphabet ISIN Tickercode Laatste koers 1D 1M 6M 1Y
Alphabet Inc. A Alphabet Inc. A US02079K3059 US02079K3059 GOOGL GOOGL 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00

Aandeel Alphabet: kwartaalcijfers Q1

Op 26 april heeft Alphabet de resultaten over het eerste kwartaal van 2022 gepresenteerd. Het moederbedrijf van Google kende opnieuw een sterke groei in Search en Cloud. De totale omzet steeg met 23% en kwam uit op $ 68,01 miljard, maar lag daarmee iets onder de verwachting van $ 68,11 miljard. Voornamelijk het stopzetten van de activiteiten in Rusland droeg bij aan deze tegenvaller. Circa 1% van de omzet is normaal gesproken afkomstig uit het Oost-Europese land. Ook in de rest van Europa zag het bedrijf echter een beperkte terugval in de uitgaven door adverteerders. Daardoor lijken ook de marges weer wat af te nemen. De omzet lag dan ook een stuk lager dan in het laatste kwartaal van 2021, toen er $ 75,33 miljard werd binnengehaald.

Aandeel Alphabet | Kwartaalcijfers Google

Google Advertising groeide op jaarbasis met ruim 22% en was met $ 54,66 miljard goed voor 80% van de omzet. De omzet uit advertenties op YouTube stegen op jaarbasis met slechts 14,4% tot $ 6,87 miljard. Daarmee is er sprake van een groeivertraging en deze inkomsten bleven ook achter bij de verwachtingen van de markt. Analisten hadden namelijk gerekend op een omzet van $ 7,51 miljard. In het vierde kwartaal van 2021 haalde Alphabet nog $ 8,63 miljard binnen met YouTube.

CFO Ruth Porat gaf tijdens de earnings call aan dat YouTube een bescheiden groei doormaakt. Het videoplatform lijkt net als Instagram ook veel last te hebben van concurrent TikTok. YouTube probeert te concurreren met TikTok via Youtube ‘Shorts’, dat inmiddels 30 miljard dagelijks views heeft. Dat was een verdubbeling van het aantal views in het voorgaande kwartaal en vier keer zoveel als het jaar ervoor. Het bedrijf is ook gestart met een experiment om advertenties te testen bij deze korte, verticale video’s.

Google Cloud liet opnieuw een stevige groei zien. Het bedrijf haalde $ 5,82 miljard binnen met zijn clouddiensten, ongeveer 44% meer dan in het eerste kwartaal van 2021. Steeds meer grote ondernemingen verplaatsen hun workloads naar datacenters van Google. Er is echter veel concurrentie van Microsoft en Amazon en bovendien is deze tak nog altijd niet winstgevend. Alphabet boekte met Google Cloud in Q1 2022 een operationeel verlies van $ 931 miljoen, tegenover een verlies van $ 974 miljoen een jaar geleden.

Alphabet’s Other Bets, waartoe onder andere het gezondheidsbedrijf Verily en zelfrijdende auto-tak Waymo behoren, verdubbelde opvallend genoeg de inkomsten. De omzet steeg tot $ 440 miljoen, tegenover $ 198 miljoen in Q1 van 2021. Deze onderdelen van Alphabet zijn vanwege de investeringen echter nog verliesgevend. Het verlies vanuit Other Bets nam licht toe tot $ 1,15 miljard.

Alphabet kondigt aandelen inkoopprogramma aan van $ 70 miljard

Alphabet is al jarenlang enorm winstgevend, maar keert geen dividend uit. Wel beloont het bedrijf zijn aandeelhouders met de inkoop van eigen aandelen. In 2019 kocht de techgigant voor $ 25 miljard aan aandelen terug en vorig jaar voor zo’n $ 50 miljard.

Bij de presentatie van de kwartaalcijfers werd een nieuw inkoopprogramma van maar liefst $ 70 miljard aangekondigd. Opvallend genoeg zei Alphabet rekening te houden met de aandelenkoers en de marktomstandigheden bij het bepalen van aankoopmomenten. Het bedrijf kent een beurswaarde van $ 1500 miljard, wat betekent dat het aantal uitstaande aandelen gedurende de buy-back periode met circa 4,7% zal dalen.

Outlook 2022

Alphabet geeft aan tevreden te zijn met de omzetgroei van 23%. Ook geeft het bedrijf aan te blijven investeren in onderzoek en ontwikkeling. Alphabet doet er dan ook alles aan om talent aan te trekken om op lange termijn waarde te creëren voor de aandeelhouders. Het aantal werknemers steeg met 17% tot bijna 163.906. Veel van deze nieuwe werknemers werden aangenomen voor Google Cloud. Verwacht wordt dat Google Cloud ook het lopende kwartaal stevig zal blijven groeien. Alphabet zal daarvoor blijven investeren in clouddiensten, gezien het enorme potentieel van de markt. Marktkenners schatten dat de totale markt zal uitgroeien van $ 445 miljard in 2021 tot $ 947 miljard in 2026.

Voor het komende kwartaal waarschuwt Alphabet voor de impact van het stopzetten van de activiteiten in Rusland. Deze werden pas begin maart volledig stilgezet, waardoor de impact daarvan in Q1 slechts beperkt zichtbaar was. Het bedrijf geeft geen concrete verwachtingen over de omzet en winst. Analisten rekenen gemiddeld op een omzet van $ 71 miljard en een nettowinst van $ 17,8 miljard.

Aandeel Alphabet: waardering

De koers van de internetreus is in de afgelopen jaren enorm gestegen, maar de waardering van het bedrijf is juist gezakt. Waar men in 2018 nog een omzet van $ 136 miljard boekte is dat in 2021 al uitgegroeid tot ruim $ 257 miljard. De winst steeg in diezelfde periode van $ 30,7 miljard tot ruim $ 76 miljard vorig jaar.

Beleggers verwachten overigens dat die groei nog lang niet voorbij is. Ook analisten voorspellen een aanhoudende groei; $ 298 miljard omzet in 2022 en $ 345 miljard in 2023. Daarmee liggen de verwachte K/W’s van die jaren op respectievelijk 20,4 en 17 keer. U betaalt dus slechts 20 keer de verwachte winst voor een bedrijf dat de afgelopen 5 jaar een samengestelde jaarlijkse groei kende van 23,3%. Vergelijk dat eens met Coca-Cola, dat amper groeit en waarvoor u 26,7 keer de verwachte winst over 2022 betaalt.

Alphabet heeft bovendien een netto kaspositie van $ 125 miljard. Ook blijven de potentiele winsten die het bedrijf kan behalen met Other Bets zoals bijvoorbeeld Waymo enorm interessant. De markt voor robo taxi’s zal naar schatting $ 1 miljard bedragen in 2023. In 2030 zal deze markt zijn uitgegroeid tot $ 38,6 miljard. Analisten verwachten dat deze robottaxi’s de komende jaren op grote schaal kunnen worden ingezet. Sinds begin 2020 test het bedrijf de technologie al op commerciële schaal in Phoenix Arizona.

Technische analyse aandeel Alphabet

Technisch gezien is het aandeel Alphabet recentelijk fors verzwak. Na een maandenlange zijwaartse fase is de koers onder de steun op $ 2500 gezakt. Ook staat het aandeel onder het 200-daags voortschrijdende gemiddelde (rode lijn).

Steun zien we rond $ 2193, waar op 12 mei 2021 een bodem werd gevormd. Indien de koers daaronder sluit, lijkt een verdere daling richting $ 2000 aannemelijk. Daar wist de koers in maart 2021 een stevige bodem te vormen. Een koers van rond de $ 2000 komt ook overeen met het koersdoel van de uitbraak uit de bandbreedte. Die zijwaartse range tussen $ 2500 – $ 3000 was namelijk circa $ 500. Als we dat van $ 2500 aftrekken komen we uit op $ 2000.

Als de koers weer boven de $ 2500 weet te klimmen, zou de lucht wat opklaren. Na het doorbreken van de 200EMA kan het aandeel weer richting hogere niveaus klimmen. Vervolgens zien we een weerstand op $ 2875.

Aandeel Alphabt | Technische analyse Google

Aandeel Alphabet kopen of verkopen via LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Alphabet (GOOGL). U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

In 2021 liet het aandeel Alphabet een stijging zien van 65%, waarmee het andere Big Tech bedrijven ver achter zich liet. De koning van het internet, ook bekend als Google, heeft op 1 februari dan ook weer ijzersterke cijfers laten zien. In reactie op de kwartaalcijfers steeg de koers van Alphabet met 10%. Beleggers reageren enthousiast op de groei van het techbedrijf, maar ook de aangekondigde stock-split wordt goed ontvangen. In dit artikel bespreken we de laatste resultaten van het bedrijf.

Aandeel Alphabet

Omzetverdeling Google | Beleggen in aandeel Alphabet

Kwartaalcijfers

Alphabet heeft in het laatste kwartaal van 2021 weer prachtige cijfers kunnen overleggen. De omzet steeg met maar liefst 32% tot een bedrag van ruim $ 75 miljard. Dat was een stuk beter dan de $ 72 miljard waar analisten op rekenden. Daarmee lag het tempo van de omzetgroei ook een stuk hoger dan de 23% uit 2020. De nettowinst kwam uit op $ 20,64 miljard, tegenover $ 15,22 miljard een jaar eerder.

Volgens Sundar Pichai, de CEO van Alphabet en Google, heeft het bedrijf de sterke resultaten te danken aan investeringen in technologie, en dan met name kunstmatige intelligentie. De softwaretools en advertentietechnieken van Alphabet helpen wereldwijd miljoenen mensen en bedrijven. Voornamelijk de advertentie-inkomsten stegen sterk, doordat kleine retail bedrijven steeds vaker via de diensten van Google adverteren. Zeker doordat een gedeelte van de wereld ook het afgelopen kwartaal nog te maken kreeg met coronamaatregelen zoals lockdowns.

Google advertising bracht in totaal $ 61,2 miljard omzet in het laatje, een stijging van 33%. Google Search groeide met bijna 36%, maar Youtube ads liet een groei zien van ‘slechts’ 26%. Daarmee bleef de groei iets achter bij de verwachtingen van de markt. Toch sprak de CEO van Alphabet enthousiast over de groei van Youtube, dat volgens hem een hoge engagement heeft. Dagelijks worden er ruim 15 miljard filmpjes bekeken. Met Google Shorts probeert het bedrijf de concurrentie met onder andere TikTok en Instagram aan te gaan.

De groei van Google Cloud is nog altijd indrukwekkend. In het vierde kwartaal van 2021 steeg de omzet met 45% tot $ 5,54 miljard. Toch wordt hier nog altijd verlies gemaakt vanwege de expansiekosten. Het operationele verlies werd wel wederom kleiner; – $ 890 miljoen tegen een verlies van $ 1,14 miljard een jaar geleden.

Google’s ‘Other revenue segment’, dat hardware, Play Store en niet-reclame-inkomsten uit YouTube omvat, boekte een omzet van $ 8,16 miljard, tegenover 6,67 miljard dollar een jaar eerder. Onder andere een verkooprecord van de Pixel telefoons hebben hier aan bijgedragen, ondanks het wereldwijde chiptekort.

Jaarcijfers

In heel 2021 zag Alphabet zijn omzet met 41% stijgen tot $ 257,6 miljard. De operationele winst steeg met 31% tot $ 78,71 miljard en de marges stegen flink tot 31%. Het bedrijf kon dus ook profiteren van de hogere vraag naar zijn diensten door de prijzen te verhogen. De nettowinst steeg hierdoor met maar liefst 89% tot $ 76 miljard, een nieuw record.

In het vierde kwartaal werd een winst per aandeel van $ 30,69 gerealiseerd, wat de totale WPA in 2021 op $ 112,20 brengt. Bij een koers van $ 3000 wordt het aandeel Alphabet momenteel op 26,8 keer de winst over 2021 verhandeld.

Kwartaalcijfers Google | Beleggen in aandeel Alphabet

Alphabet stock-split

Tegelijkertijd met de cijfers kondigde Alphabet ook een 20-for-1 stock-split aan. Voor ieder aandeel Alphabet krijgt u straks 20 nieuwe aandelen terug, terwijl de koers ook door 20 wordt gedeeld. Zo een splitsing verandert echter niets aan de fundamenten van het bedrijf. Indien de splitsing zou plaatsvinden op bijvoorbeeld 3,000 dollar exact, dan wordt de nieuwe koers van het aandeel Alphabet 150 dollar, en elke bestaande houder ontvangt dus 19 extra aandelen krijgen voor elk aandeel dat hij bezit.

Naar verwachting zal de stock-split op 15 juli 2022 worden uitgevoerd. Door de stock-split hoopt Alphabet de verhandelbaarheid van het aandeel te verhogen. Met de huidige prijs van bijna $ 3000 kunnen kleine beleggers namelijk niet eenvoudig in het aandeel Alphabet beleggen. Eerder in 2014 voerde het bedrijf ook al eens een 2-for-1 split uit.

Outlook 2022

De resultaten in 2021 waren uitstekend, maar Alphabet denkt niet hetzelfde groeitempo in 2022 te kunnen vasthouden. Bovengemiddelde groei was met name te danken aan de corona. Uiteraard zal de groei wel doorzetten, maar op een iets lager tempo. Alphabet gaf geen concrete voorspellingen, maar sprak zich wel optimistisch uit over 2022, ondanks economische tegenwind en de coronapandemie.

Hoewel men verdere groei verwacht ziet men ook de uitgaven in 2022 fors stijgen. Alphabet is namelijk van plan om volop te blijven investeren in onder andere de cloud, omdat het daar aanzienlijke kansen ziet. Na verloop van tijd denkt het bedrijf dat de operationele marges hier zullen verbeteren dankzij schaalvoordelen.

In het vierde kwartaal nam Alphabet 6.500 nieuwe werknemers in dienst en ook in 2022 verwacht het bedrijf het personeelsbestand stevig te laten groeien. Dit personeel wordt onder andere ingezet op innovatie projecten rondom Blockchain, Web3, AI, VR, AR en natuurlijk het Waymo project. Deze laatste tak, die zich bezighoudt met autonoom rijden, boekt flink vooruitgang. Alphabet zal partnerschappen ontwikkelen met belangrijke spelers in de industrie, aldus CEO Sundar Pichai. Al bijna anderhalf jaar rijden er volledig autonome taxi’s rond in de Amerikaanse staat Arizona. En in San Francisco maken honderden rijders gebruik van Waymo als onderdeel van het Trusted Tester Program.

Verder verwacht Alphabet dat de inkomsten uit hardware steeds verder blijven groeien. Vooral het momentum rondom de pixel six telefoon is sterk. Maar ook de overname van Fitbit en producten als Google Home dragen bij aan de hardware-inkomsten.

Aandeel Alphabet: verwachtingen koers 2022

Het aandeel Alphabet heeft een uitstekend 2021 jaar achter de rug. De koers van de internetreus is in de afgelopen jaren stevig opgelopen, maar de waardering van het bedrijf is niet heel erg gestegen. Dat komt doordat ook de resultaten van Alphabet sterk zijn verbeterd.

Bedrijfsnaam ISIN Tickercode Laatste koers 1D 1M 6M 1Y
Alphabet Inc. A Alphabet Inc. A US02079K3059 US02079K3059 GOOGL GOOGL 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00

Waar men in 2018 nog een omzet van $ 136 miljard boekte is dat in 2021 al uitgegroeid tot ruim $ 257 miljard. De winst steeg in diezelfde periode van $ 30,7 miljard tot ruim $ 76 miljard vorig jaar. Beleggers verwachten overigens dat die groei nog lang niet voorbij is. Ook analisten voorspellen aanhoudende groei; $ 301 miljard omzet in 2022 en $ 348 miljard in 2023. Daarmee liggen de verwachte K/W’s van die jaren op respectievelijk 24 en 20 keer en dat is naar mijn mening vrij laag voor de groei die Alphabet laat zien. Bovendien heeft het bedrijf nog een netto kaspositie van $ 139 miljard. Als je dit bedrag nog van de marktwaarde afhaalt zakt de waardering nog verder,

Uiteraard kan dit kapitaal ook worden ingezet voor verdere groei. De potentiele winsten die Alphabet kan behalen met bijvoorbeeld Waymo en Cloud zijn bijvoorbeeld nog onbekend. Volgens sommige onderzoeken zal de markt voor autonoom rijden in 2025 ongeveer $ 190 miljard bedragen. Tegen 2030 kan de operationele winst in deze markt zelfs uitgroeien tot ruim $ 1200 miljard, aldus onderzoekers van ARK Invest. Hier liggen naar mijn mening dan ook nog enorme kansen voor deze techgigant. Voor wie het interessant vindt, hier vindt u een video van Waymo’s full driverless car.

Koers aandeel Alpabet | Beleggen in Google

Aandeel Alphabet kopen of verkopen via LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Alphabet (GOOGL). U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Het aandeel Alphabet heeft op 27 oktober 2021 opnieuw een all-time high op de koersborden neergezet. Het enthousiasme onder beleggers heeft alles te maken met de sterke resultaten van de techgigant. In deze korte update bespreken we de cijfers over het 3e kwartaal.

Alphabet: 3e kwartaalcijfers

Stevige omzet- en winstgroei

Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft deze week weer prachtige cijfers kunnen overleggen. De omzet steeg met 41% tot $65,1 miljard op jaarbasis. Analisten rekenden vooraf op een omzet van $63,34 miljard. De operationele winst ging met 32% omhoog tot ruim $21 miljard en de nettowinst kwam uit op $18,94 miljard. De verwachte winst per aandeel lag op $23,48, maar het bedrijf boekte uiteindelijk een indrukwekkend resultaat van $27,99 per aandeel.

De groei bij YouTube bleef lichtelijk achter bij de verwachting, maar dit werd ruimschoots goedgemaakt door core-segment Google. De totale advertentie-inkomsten stegen met 43% tot $53,13 miljard en het bedrijf wist daarmee uitstekend te profiteren van de heropening van de economie. Voornamelijk de retail branche maakte volop gebruik van de mogelijkheden om te adverteren via het internet.

Alphabet blijft inzetten op cloud

Google Cloud groeide met bijna 45% tot $4,99 miljard, maar analisten rekenden vooraf op een omzet van $5,07 miljard. Desondanks zijn dit natuurlijk stevige groeicijfers en al helemaal als we kijken naar de bedragen waar het over gaat. De clouddivisie maakt overigens nog steeds verlies, maar het operationele verlies ging afgelopen kwartaal omlaag naar $644 miljoen tegen $1,21 miljard vorig jaar. Alphabet blijft volop investeren in de cloud en probeert de concurrentie aan te gaan met Amazon en Microsoft. De markt is in ieder geval groot genoeg, groeit nog stevig en is ook ontzettend schaalbaar.

Other bets

Other Bets blijven een interessant onderdeel van Alphabet, want hier zitten de toekomstige cash cows verstopt. In het other bets segment, waaronder onder andere het zelfrijdende auto bedrijf Waymo onder valt, steeg de omzet met enkele procenten tot $182 miljoen. Het verlies werd echter groter en steeg van $1,1 miljard tot $1,29 miljard. Dit geeft aan dat Alphabet volop blijft investeren in de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten. Sundar Pichai, de CEO van Alphabet benadrukte nog maar eens dat de visie van het bedrijf erop gericht is om een AI-first bedrijf te worden.

Dat Alphabet zich op alle fronten wil mengen blijkt ook wel uit de lancering van de smartphone Google Pixel 6. Deze smartphone heeft een processor van eigen makelij die toffe functies biedt op het gebied van machine learning en AI. Zo bezit de camera een functie die men magic eraser heeft genoemd. Met dit systeem worden ‘afleidingen’ in foto’s, zoals iemand die op de achtergrond loopt, automatisch verwijderd. De magic eraser kan ook worden gebruikt voor dingen zoals elektriciteitspalen of draden, maar gebruikers kunnen ook handmatig dingen selecteren om te verwijderen, naast het automatische (zelflerende) systeem.

Koers Alphabet op all-time high

De koers van Alphabet is dit jaar met circa 68% gestegen, terwijl de S&P 500 met ongeveer 24% omhoogging. Daarmee is Alphabet een ruime out performer en is de beurswaarde gestegen tot bijna $2000 miljard. Sterke resultaten rechtvaardigen de forse koersstijging. De koers/winst-verhouding neemt namelijk zelfs af. In 2020 lag deze op circa 30 keer de winst en dit jaar komt de K/W uit op circa 27,2 keer de winst.

Ook voor de komende jaren verwachten analisten weer stevige groeicijfers. In 2022 zal omzet naar verwachting met 17% groeien tot $297 miljard. Met een winst per aandeel van $111 zakt de K/W dan richting de 26. Daarmee blijft Alphabet in mijn ogen een interessant groeiaandeel voor in de lange termijn portefeuille. De koers is in anderhalf jaar tijd wel bijna drie keer over de kop gegaan, maar eventuele correcties bieden dan misschien nieuwe koopkansen. Uiteraard dient u zelf een afweging te maken of het aandeel Alphabet past binnen uw risicoprofiel.

Grafiek Alphabet (GOOGL) | LYNX Beleggen

Beleggen in Alphabet

Via LYNX kunt u zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld beleggen, dus ook in het aandeel Alphabet (GOOGL). U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Alphabet A: Analyses & tipsWaarom in aandelen van Alphabet A beleggen via LYNX?

Met een beleggingsrekening via LYNX koopt en verkoopt u voordelig aandelen van vrijwel elk beursgenoteerd bedrijf ter wereld - dus ook Alphabet A. Met directe toegang tot wereldwijde beurzen koopt u buitenlandse aandelen direct op de thuismarkt. Zo profiteert u van een hoog handelsvolume en een lage spread. U hoeft niet te wachten tot de beurzen opengaan, maar handelt voor- of nabeurs als het u uitkomt. Zo bent u niet afhankelijk van de tijdsverschillen. Handelen doet u daarnaast via een stabiel platform met innovatieve trading tools, waarmee u direct gedegen analyses kunt maken. Belegt u met het oog op een stijgende koers door long te gaan, of verwacht u een dalende koers en gaat u short? Met LYNX is het mogelijk, zodat u het maximale uit uw aandelen Alphabet A kunt halen.

Bent u klaar voor de volgende stap in beleggen? Ontdek dan of LYNX bij u past en sluit u aan bij duizenden ervaren beleggers.

Ontdek wat LYNX uniek maakt als broker

Koersdetails aandeel Alphabet A

Laatste koers
Verschil in USD
Verschil in %
Datum
Tijd
Beurzen
Marktkapitalisatie (mld.)
Uitstaande aandelen (mln.)
Openingskoers
Slotkoers vorige handelsdag
Laagste dagkoers
Hoogste dagkoers
Laagste jaarkoers
Hoogste jaarkoers
Laagste koers 52 weken
Hoogste koers 52 weken

Alphabet A : fundamentele cijfers in USD

Dividendrendement
Omzet ratio
Omzet per aandeel
Cashflow per aandeel
Intensiteit van investeringen
Intensiteit van arbeid
Werkkapitaal (mln.)
Cashratio 1
Cashratio 2
Cashratio 3
Return on Investment (ROI)
Koers-winstverhouding
Price cashflow ratio
Equity ratio
Debt ratio
Debt equity ratio
Cash ratio
Quick ratio
Current ratio

Aandeel Alphabet A: Bedrijfsinformatie Alphabet Inc. A

Alphabet Inc is beter gekend onder de naam Google, werd opgericht in 2015 na een herstructurering. Het hoofdkantoor bevindt zich in Californië. Alphabet is een conglomeraat en beheert onder andere Google, Calico, Chronicle, GVNestLabs en Redux. Enkele alledaagse platformen die wereldwijd gebruikt worden zijn de zoekmachine Google, e-mailservice Gmail, Google+, Google Maps en Google Chrome. Google is één van de grootste en meest gekende merken ter wereld. Wereldwijd werken er meer dan 80.000 mensen voor Alphabet.

Address
ALPHABET INC.
Amphitheatre Parkway 1600
94043 Mountain View, California
USA

Phone
+1-650-253-0000

Fax
+1-650-253-0001

Email
investor-relations@abc.xyz

Internet
abc.xyz