Aandeel Alphabet A

Wat is de koers en verwachting van het aandeel Alphabet A? Lees de laatste analyses van onze analisten en bekijk de actuele beurskoers en grafiek. Bestudeer de fundamentele cijfers, de andere aandelen binnen deze sector, de prestaties van de afgelopen vijf jaar en krijg inzicht in de laatste adviezen en dividenden. Kortom, lees alles wat u moet weten over dit aandeel. Bent u op zoek naar een broker om in Europese en Amerikaanse aandelen te handelen, klik dan hier.

Alphabet Inc. A
ISIN: US02079K3059
Tickercode: GOOGL | Beurs: ---

Laatste koersupdate:--- uur

---

USD

---USD
---
Hoogste dagkoers
---
Laagste dagkoers
---
Aandeel Alphabet A kopen De beste aandelen
 • 1 D
 • 1 W
 • 1 M
 • 6 M
 • YTD
 • 1 J
 • 5 J
 • Max
Lees verder

Vorige analyses van het aandeel Alphabet A

Geschatte leestijd: 5 minutes

aandeel google alphabet
Internetreus Alphabet wist de verwachtingen van analisten te overtreffen, maar toch lijken beleggers niet tevreden.

Een kleine tegenvaller in de advertentie-inkomsten wordt door beleggers aangegrepen om het aandeel te verkopen. In dit artikel worden de kwartaalcijfers van het aandeel Alphabet besproken.
Loading ...
Aandeel Alphabet ISIN Tickercode Laatste koers 1D 1M 6M YTD
Alphabet Inc. A US02079K3059 GOOGL 179,51 1,82 % 0,93 % 26,87 % 28,49 %

Kwartaalcijfers Alphabet Q4’23

Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft recentelijk haar kwartaalcijfers voor het vierde kwartaal bekendgemaakt. De resultaten overtroffen de verwachtingen qua omzet en winst, maar de advertentie-inkomsten bleven achter bij de voorspellingen van analisten. In reactie op de cijfers sloot het aandeel Alphabet 7,5% lager op de Amerikaanse beurs.

 • Omzet: $ 86,31 miljard versus $ 85,33 miljard verwacht
 • Winst: $1,64 per aandeel versus $1,59 per aandeel verwacht
Kwartaalcijfers Alphabet Q4'23 | Analyse van het aandeel Alphabet A

Bovenstaande cijfers tonen aan dat Alphabet de hoogste omzetgroei boekte sinds begin 2022, met een stijging van 13% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in het voorgaande jaar. Echter, de advertentie-inkomsten van $65,52 miljard bleven iets achter bij de verwachtingen van $65,94 miljard. De nettowinst steeg zelfs met 52% in het vierde kwartaal tot $20,7 miljard, of $1,64 per aandeel, vergeleken met $13,6 miljard, of $1,05 per aandeel, een jaar eerder. De operationele marge, de winst die overblijft na aftrek van de bedrijfskosten, steeg van 24% naar 27%.

 • Google Cloud: $9,19 miljard, tegenover de verwachte $8,94 miljard
 • YouTube-advertenties: $9,2 miljard, net iets minder dan de verwachte $9,21 miljard
Kwartaalcijfers Alphabet Q4'23 | Analyse van het aandeel Alphabet A

Beleggers reageren teleurgesteld op de advertentie-inkomsten. De divisie Google advertising bracht weliswaar 65,52 miljard binnen, een stijging van bijna 11%. Maar dit was iets minder dan de $ 65,94 miljard die analisten hadden voorspeld. Opmerkelijk is het feit dat het aandeel zo hard wordt afgestraft voor deze kleine misser. Mogelijk was de koers simpelweg iets te ver vooruitgelopen op de muziek. Het aandeel Alphabet bereikte vlak voor de cijfers nog een nieuwe all-time high.

Google Cloud blijft een belangrijke groeimotor voor Alphabet, met een groei van 26% in het vierde kwartaal vergeleken met een jaar eerder. Na jaren van verliesgevendheid draait deze divisie nu ook eindelijk winst. De operationele winst in het vierde kwartaal bedroeg $864 miljoen, een aanzienlijke verbetering ten opzichte van het verlies van $186 miljoen een jaar eerder.

YouTube, normaal gesproken een belangrijke groeimotor, voldeed net niet aan de verwachtingen. Ondanks dat de resultaten beter waren dan verwacht, waren ze mogelijk niet voldoende om beleggers tevreden te stellen. Dit komt mede door de snellere groei van de advertentie-inkomsten van Facebook en de aanhoudende concurrentie van TikTok, dat vooral populair is bij jongere gebruikers.

The Other Bets divisie, waaronder de zelfrijdende autodivisie Waymo en de Verily life sciences-eenheid vallen, rapporteerde een omzet van $ 657 miljoen, een stijging ten opzichte van de $ 226 miljoen het jaar daarvoor. Het verlies van deze divisie werd afgelopen kwartaal ook verminderd, van $1,24 miljard naar $863 miljoen.

Outlook 2024

Vorig jaar stond bij Alphabet in het teken van kostenbesparingen. Naast de personeelsreducties heeft Alphabet ook enkele van haar kantoren gesloten, wat resulteerde in een eenmalige kostenpost van $1,2 miljard voor het 4e kwartaal en $1,8 miljard voor heel 2023. CFO Ruth Porat gaf tijdens de earnings call aan dat de kosten gerelateerd aan de ontslagronde in het eerste kwartaal van 2024 ongeveer $ 700 miljoen zullen bedragen.

Verder gaf de CEO van Alphabet aan dat het bedrijf blijft focussen op investeringen in kunstmatige intelligentie en de integratie van nieuwe generatieve AI-tools in Google’s kernproducten. Om deze ambitie waar te maken, heeft het concern aangegeven dat er meer bezuinigingen nodig zijn, bovenop de reeds doorgevoerde ontslagen van 12.000 werknemers vorig jaar.

In december lanceerde Google het grootschalige taalmodel genaamd Gemini, beschouwd als het grootste en meest capabele AI-model van het bedrijf tot nu toe. Alphabet is van plan om Gemini te licenseren aan klanten via Google Cloud voor gebruik in hun eigen applicaties.

Aandeel Alphabet waardering

Al met al weerspiegelen de kwartaalcijfers van Alphabet een gemengd beeld. Enerzijds is er sprake van een indrukwekkende groei in bepaalde gebieden, zoals Google Cloud en de algemene omzetstijging. Anderzijds zijn er uitdagingen, met name in de advertentie-inkomsten en de concurrentie van andere technologiegiganten. De investeringen van Alphabet in kunstmatige intelligentie en de recente lancering van het Gemini-model tonen aan dat het bedrijf blijft innoveren en zoeken naar nieuwe groeimogelijkheden. Tegelijkertijd blijven de kostenbesparingen en personeelsreducties een belangrijk onderdeel van de strategie om de winstgevendheid te verhogen.

In de afgelopen jaren viel het groeitempo van Alphabet iets terug, terwijl juist tijdens de groeispurt gedurende de coronaperiode de kosten hard zijn gestegen. Ondanks ontslagrondes en andere bezuinigingen, lijkt het bedrijf de komende jaren weer met dubbele cijfers te kunnen groeien. Kijkend naar de verwachtingen van analisten voor de komende jaren, lijkt het aandeel Alphabet daarmee relatief aantrekkelijk gewaardeerd.

Voor 2024 rekenen analisten op een omzetstijging van 1,11% tot $ 342,2 miljard en vervolgens een stijging van ruim 10% tot $ 377,6 miljard. Met verbeterende marges zien we de nettowinst in 2024 stijgen tot $ 84,2 miljard, tegenover de $ 73,8 miljard in 2023. In 2025 wordt zelfs gerekend op een nettowinst van $ 96,2 miljard. Daarmee handelt het aandeel Alphabet op 20,7x de verwachte winst voor dit jaar en 17,9x de verwachte winst voor 2025. De koers-winstverhouding van Alphabet was gemiddeld 29 over de afgelopen tien jaar. Beleggers die geloven in het langetermijngroeipad van de onderneming in combinatie met de sterke marktpositie van het bedrijf, kunnen het aandeel overwegen voor de langetermijnportefeuille. Uiteraard zijn er ook risico’s verbonden aan een belegging in het aandeel, gezien de toenemende concurrentie en strengere wet- en regelgeving voor Big Tech.

Aandeel Alphabet kopen of verkopen via LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Alphabet (GOOGL). U heeft toegang tot ruim 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:

Gebruikte bronnen:

https://abc.xyz/assets/95/eb/9cef90184e09bac553796896c633/2023q4-alphabet-earnings-release.pdf

https://www.cnbc.com/2024/01/30/alphabet-googl-q4-earnings-report-2023.html

Geschatte leestijd: 6 minutes

aandeel google alphabet
Het aandeel Alphabet daalde met bijna 6% in de nabeurshandel. Beleggers reageerden teleurgesteld op de groei van Google Cloud.

 • Omzet: $76,69 miljard versus $75,97 miljard verwacht

 • Winst: $1,55 per aandeel versus $1,32 per aandeel verwacht

Loading ...
Aandeel Alphabet ISIN Tickercode Laatste koers 1D 1M 6M YTD
Alphabet Inc. A US02079K3059 GOOGL 179,51 1,82 % 0,93 % 26,87 % 28,49 %

Alphabet, het moederbedrijf van Google, rapporteerde op 24 oktober een indrukwekkende groei van 11% in de omzet voor het derde kwartaal van dit jaar. De sterke vraag naar advertenties zorgde voor het eerst in meer dan een jaar weer voor dubbelcijferige groei. In de voorgaande kwartalen vielen de advertentie-inkomsten telkens tegen, dankzij economische tegenwind en toenemende concurrentie van TikTok. Ondanks deze sterke cijfers, daalde de koers nabeurs met bijna 7%, omdat de prestaties van de cloudtak niet aan de verwachtingen van analisten konden voldoen. Het moge duidelijk zijn dat de winstgevendheid van de cloud afdeling van cruciaal belang is voor de verdere groei van het bedrijf en het aandeel Alphabet.

Aandeel Alphabet kwartaalcijfers Q3 TAC

Over het 3e kwartaal rapporteerde het bedrijf advertentie-inkomsten van $59,65 miljard, een stijging ten opzichte van $54,48 miljard een jaar eerder. De advertentie-inkomsten van YouTube overtroffen de verwachtingen van analisten met $ 7,95 miljard. De cloud-inkomsten stegen met 22,4% tot $ 8,41 miljard, maar dat was minder dan de $ 8,64 miljard waar analisten op hadden gerekend. Wel boekte Google Cloud een operationele winst van $ 266 miljoen, terwijl een jaar eerder nog $ 440 miljoen verlies werd gemaakt in hetzelfde kwartaal.

Other Bets brachten $ 297 miljoen binnen, een stijging ten opzichte van $ 208 miljoen een jaar eerder. Het rapporteerde echter nog altijd een operationeel verlies van $ 1,19 miljard, een lichte daling ten opzichte van $ 1,23 miljard een jaar eerder.

Google Services en Google Cloud zorgden dus voor winst, terwijl Other Bets nog altijd geld kost. Het verlies van $ 1,67 miljard aan corporate costs, wordt voor $ 638 miljoen veroorzaakt door hedging. Maar de rest van de kosten komen voor rekening van Google’s DeepMind, dat sinds het 2e kwartaal van dit jaar onder deze kosten worden gealloceerd. DeepMind houdt zich voornamelijk bezig met artificial intelligence (AI). In totaal stegen de operationele inkomsten met 24,5% tot $ 21,34 miljard. Onder aan de streep bleef een nettowinst van $ 19,67 miljard over, een stuk meer dan de $ 13,91 miljard een jaar eerder.

Aandeel Alphabet kwartaalcijfers Q3 Other bets

Alphabet’s kostenbesparingen hebben nut

Een groot deel van dit jaar stond in het teken van kostenbesparingen na jaren van ongebreidelde groei. In januari kondigde het bedrijf aan 12.000 banen te schrappen, wat neerkomt op ongeveer 6% van het fulltime personeelsbestand. Vorige maand schrapte het bedrijf nog eens honderden functies in zijn wervingsorganisatie.

In het derde kwartaal heeft Google ook nog gerichte ontslagen doorgevoerd in verschillende bedrijfsorganisaties binnen het bedrijf. Naar schatting verloren 40 tot 45 werknemers bij Google News hun baan. Het bedrijf ontsloeg ook meer werknemers van zijn zelfrijdende autodivisie Waymo, dat onlangs nog een uitbreiding aankondigde van zijn zelfrijdende ride-sharing service.

Aandeel Alphabet waardering

Angst voor de opkomst van chatrobots als ChatGPT zijn weer wat meer naar de achtergrond verdwenen. De vraag naar de advertenties via Google blijken robuust en ondertussen zet de groei bij YouTube en Cloud gewoon door. Bovendien heeft Alphabet ook zijn eigen chatbot genaamd Bard gelanceerd, dat stilletjes aan toch wel erg succesvol is.

De omzet van Alphabet vertoonde de afgelopen jaren een gestage groei, met een stijging van $136,8 miljard in 2018 naar een verwachte $377,6 miljard in 2025. Positief is het feit dat de operationele marge van het bedrijf in de afgelopen jaren consistent is gegroeid, van 19,2% in 2018 naar 27,6% dit jaar.

De waardering van het aandeel Alphabet is in de afgelopen 5 jaar altijd wat aan de hoge kant geweest. Beleggers waren bereid een premium te betalen vanwege de hoge groeicijfers. De koers/winstverhouding van het aandeel varieerde in de afgelopen jaren, met een piek van 29,9x in 2020 tot een dieptepunt van 19,3x in 2022.

Bij de huidige, iets lagere groeicijfers, past een iets mildere waardering. Zo handelt Alphabet momenteel op ongeveer 24x de verwachte winst voor dit jaar. Momenteel bedraagt de beurswaarde van Alphabet ongeveer $ 1590 miljard. Voor volgend jaar rekenen analisten op een omzet van $ 306 miljard en een nettowinst van $ 72,87 miljard. Daarmee handelt Alphabet op ongeveer 18,8x de verwachte winst voor 2024. Voor 2025 wordt een winst van ruim $95 miljard verwacht waar een forwarded K/W hoort van 16,2. Als Alphabet de verwachte groei kan waarmaken is het aandeel mogelijk interessant voor lange termijn beleggers.

Technische analyse aandeel Alphabet

Als we naar de grafiek van Alphabet kijken zien we enkele technische verzwakkingen. De stijging van de afgelopen maanden vormde een rising wedge op de grafiek, een technisch toppatroon. Met de daling van 10% is de koers uit dit patroon gevallen, waarmee het is geactiveerd.

Nu de koers van Alphabet ook onder de steun rond $ 127,22 is gesloten neemt de verzwakking toe. Er komt ruimte vrij voor een verdere daling en een test van het 200-daags gemiddelde rond $ 122 lijkt aanstaande. Het neerwaartse koersdoel van de rising wedge ligt ongeveer op $ 115,35, waar Alphabet afgelopen zomer een steun vormde. Enkel bij een doorbraak boven de highs van afgelopen maand rond $141 kan de stijgende trend nieuw leven inblazen.

Technische analyse aandeel Alphabet | LYNX Beleggen

Aandeel Alphabet kopen of verkopen via LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Alphabet (GOOGL). U heeft toegang tot ruim 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2023/10/24/alphabet-googl-earnings-q3-2023.html

https://abc.xyz/assets/4a/3e/3e08902c4a45b5cf530e267cf818/2023q3-alphabet-earnings-release.pdf

Geschatte leestijd: 7 minutes

aandeel google alphabet
Alphabet rapporteerde op 25 juni beter dan verwachte cijfers over het 2e kwartaal. Adverteerders lijken voorzichtig terug te keren en Google Cloud verraste met een omzetgroei van 28%.

Loading ...
Aandeel Alphabet ISIN Tickercode Laatste koers 1D 1M 6M YTD
Alphabet Inc. A US02079K3059 GOOGL 179,51 1,82 % 0,93 % 26,87 % 28,49 %

 • Omzet: $74,6 miljard versus $72,77 miljard verwacht, volgens Bloomberg.

 • Winst: $1,44 per aandeel versus $1,32 per aandeel verwacht, volgens Bloomberg

Aandeel Alphabet kwartaalcijfers Q2

Eind vorig jaar vielen de advertentie-inkomsten van Alphabet stevig terug. Daarop besloot Alphabet in de kosten te snijden. Afgelopen kwartaal bleek de groei alweer terug te keren. De omzet steeg in het 2e kwartaal van 2023 met 7% op jaarbasis en kwam daarmee uit op $ 74,6 miljard, terwijl analisten op slechts $ 72,77 miljard hadden gerekend. Dat was de hoogste omzetgroei sinds het 2e kwartaal van 2022, maar voor het 4e kwartaal op rij een single-digit groeicijfer. Analisten verwachten overigens wel dat de dubbele groeicijfers in het 4e kwartaal van dit jaar zullen terugkeren.

De totale advertentie-inkomsten van Google stegen met 3,3% tot $ 58,14 miljard, eveneens boven de verwachting van $ 57,45 miljard. Google’s inkomsten uit “Search & other” stegen naar $42,63 miljard, een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar. Het lijkt er dus op dat de advertentie-business alweer uit het dal kruipt. De recessie is vooralsnog uitgebleven, maar een eventuele toekomstige economische krimp kan uiteraard opnieuw voor een dip zorgen.

Ook de inkomsten uit YouTube-advertenties kwamen uit boven de verwachtingen van analisten. De omzet lag op $ 7,67 miljard, een stijging van 4,5% ten opzichte van $ 7,34 miljard een jaar eerder. Toch wees Alphabet op terughoudendheid van adverteerders op het videoplatform. In Q1 liet YouTube nog een milde krimp zien. Het videoplatform heeft nog altijd te maken met toenemende concurrentie van TikTok en Instagram op het gebied van korte video’s. Daarom legt het bedrijf de focus op het verbeteren van het product, wat lijdt tot een hogere winstgevendheid.

Alphabet’s omzetgroei was echter voornamelijk te danken aan de clouddienst van het bedrijf. Bij Google Cloud was een omzetgroei te zien van 28% tot een bedrag $ 8,03 miljard. De divisie, die infrastructuur en productiviteitsapps omvat, werd in het 1e kwartaal van dit jaar ook voor het eerst winstgevend. In het afgelopen kwartaal boekte het een operationele winst van $ 395 miljoen, tegenover een verlies van $ 590 miljoen een jaar eerder.

Other Bets, dat de zelfrijdende auto-activiteiten van Waymo en de biowetenschappelijke eenheid van Verily omvat, rapporteerde een omzetstijging van 48% tot $ 285 miljoen. Onder aan de streep nam het operationele verlies van deze divisie flink af, maar nog steeds werd een verlies van $ 813 miljoen dollar geboekt. Dit was ook deels een boekhoudkundige verbetering, want de kosten van AI-tak DeepMind worden vanaf dit jaar onder de corporate kosten geplaatst. Alphabet’s corporate kosten stegen op jaarbasis van $ 239 miljoen naar bijna $ 1,2 miljard.

Marges stijgen

Alphabet zag het aantal werknemers ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar toenemen. Maar ten opzichte van Q1 was een duidelijke krimp in het personeelsbestand te zien van ongeveer 10.000 mensen. De operationele marge steeg met 1% op jaarbasis tot 29%. Dat was echter een stuk beter dan de operationele marge van 25% in het 1e kwartaal van dit jaar. De nettowinst steeg van $ 16 miljard naar $ 18,37 miljard, of $ 1,44 per aandeel.

Alphabet en AI

Alphabet wil AI in zoveel mogelijk producten integreren. Momenteel testen en ontwikkelen ze formats en geven ze adverteerders tools om te profiteren van generatieve AI. Google werkt ook aan een nieuwe tool die nieuwsverhalen kan schrijven, waar nieuwsorganisaties mee zouden kunnen werken.

Uiteraard wil men AI ook gebruiken om creativiteit en productiviteit te verhogen. Een voorbeeld hiervan is Bard, een chatbot en directe concurrent van het populaire ChatGPT. Sinds de lancering in maart wordt het model steeds beter, aldus Alphabet.

Eerder deze maand hebben ze een aantal spannende functies en mogelijkheden geïntroduceerd. Bard is nu beschikbaar in het grootste deel van de wereld en in meer dan 40 van de meest gesproken talen.

Outlook Q3

Voor het 3e kwartaal van dit jaar mikken analisten gemiddeld op een omzet van $ 75,2 miljard, tegenover $ 69,09 miljard in Q3 2022. Met verbeterende marges zal de nettowinst naar verwachting uitkomen op $ 18,05 miljard. Voor heel 2023 zal de omzet ongeveer $ 304,24 miljard bedragen. Waarmee het bedrijf zijn omzetgroei van de afgelopen jaren weet voort te zetten.

Aandeel Alphabet: waardering

De koers van het aandeel Alphabet lag in 2022 onder druk, door een combinatie van teruggeschroefde advertentiebudgetten en toenemende concurrentie op het gebied van Search & AI. Beleggers vreesden bovendien voor de concurrentie van ChatGPT, maar dit jaar blijkt dat de soep niet zo heet wordt gegeten.

Alphabet’s omzetgroei lijkt weer te versnellen en met kostenbesparingen weet het bedrijf ook de winst op peil te houden. Met een verwachte winst van $ 70,06 miljard in 2023 wordt het aandeel Alphabet momenteel verhandeld op een verwachte K/W van 22,3x. Dat is een stuk lager dan het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar, dat op 28,4x ligt. Bovendien rekenen analisten op aanhoudende groei in de komende jaren.

Naar verwachting zal de omzet met ruim 10% stijgen tot $ 338 miljard in 2024 en er wordt gerekend op een omzet van $ 375,55 miljard in 2025. De verwachting is dat door kostenbesparingen en AI de marges verder kunnen oplopen. In 2024 kan de nettowinst mogelijk verder stijgen tot $ 81,2 miljard en in 2025 zelfs tot ruim $ 93 miljard. Daarmee handelt het aandeel Alphabet op slechts 18,8x de winst over 2024 en 16x over 2025.

Bovendien heeft Alphabet een netto kaspositie van $ 118 miljard. Deze kan niet alleen worden ingezet voor onderzoek & ontwikkeling, maar maakt het aandeel Alphabet feitelijk nog goedkoper. De netto kaspositie kunnen we namelijk aftrekken van de beurswaarde en dan krijgen we de Enterprise Value. Als we rekenen met de Enterprise Value (bedrijfswaarde) van $ 1441 miljard en kijken naar de verwachte winst in 2023 van $ 70 miljard dan kunt u het aandeel Alphabet op dit moment kopen voor 20,5x de verwachte winst voor 2023 en ‘slechts’ 17,8x voor 2024.

Technische analyse aandeel Alphabet

Het aandeel Alphabet beweegt duidelijk in een stijgende trend. De koers bevindt zich bovendien boven zowel het 200-daags als 55-daags voortschrijdende gemiddelde. Na de bekendmaking van de kwartaalcijfers is de koers met ruim 6% de lucht in geschoten. Daarmee lijkt de stijgende trend te worden hervat en kan Alphabet verder opwaarts bewegen richting de all-time highs van 2021 boven de $ 150 per aandeel.

Bij een eventuele doorbraak onder de bodem van 11 juli op $ 115,35 zal het technische beeld mogelijk verzwakken. Dan moet men rekening houden met een diepere terugval richting het 200-daags gemiddelde en de voorgaande toppen rond $ 108 à $ 109 per aandeel.

Aandeel Alphabet kopen of verkopen via LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Alphabet (GOOGL). U heeft toegang tot ruim 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2023/07/25/alphabet-googl-q2-earnings-report-2023.html

https://abc.xyz/assets/20/ef/844a05b84b6f9dbf2c3592e7d9c7/2023q2-alphabet-earnings-release.pdf

https://www.cnbc.com/video/2023/07/20/google-is-testing-a-new-ai-tool-that-writes-news-articles.html

Geschatte leestijd: 8 minutes

aandeel google alphabet
Beleggers toonden zich de afgelopen periode ongerust over het aandeel Alphabet, na de introductie van ChatGPT. Het bedrijf slaat terug met beter dan verwachte kwartaalcijfers en uit zich positief over de ontwikkelingen rondom AI. Ook rapporteerde het voor het eerst in 15 jaar winst met zijn cloud-divisie. Maar is het genoeg?

Aandeel Alphabet

 • Omzet: $69,79 miljard versus $68,9 miljard verwacht, volgens Refinitiv.
 • Winst: $1,17 per aandeel versus $1,07 per aandeel verwacht, volgens Refinitiv.

Loading ...
Aandeel Alphabet ISIN Tickercode Laatste koers 1D 1M 6M YTD
Alphabet Inc. A US02079K3059 GOOGL 179,51 1,82 % 0,93 % 26,87 % 28,49 %

Kwartaalcijfers Alphabet Q1’23

Gisteravond maakte Alphabet beter dan verwachte cijfers bekend over het 1e kwartaal van 2023. In voorgaande kwartalen was er sprake van steeds lagere omzetgroei, maar het tij lijkt te keren. Het bedrijf besloot bovendien kosten te gaan besparen en zijn personeelbestand met circa 12.000 te laten krimpen.

Stijgende rentes en sombere economische vooruitzichten hebben de advertentie business onder druk gezet. Ook in het 1e kwartaal daalden de advertentie-inkomsten nipt tot $ 54,55 miljard dollar, iets hoger dan verwacht. De omzet bij Google Search & other steeg licht tot $ 40,36 miljard en bij zowel bij Google Network als bij YouTube was een minimale krimp te zien. Naast de algemene terugval in advertentie-uitgaven, heeft YouTube ook te maken met toenemende concurrentie van TikTok en Instagram op het gebied van korte video’s.

De totale omzet van Alphabet steeg met 3% tot $ 69,79 miljard, van $ 68 miljard een jaar eerder. Het is nog te vroeg om te zeggen of het ergste achter de rug is, maar de groei was wel hoger dan de 1% uit Q4. Dat had echter niet te maken met groei uit de advertentie-inkomsten, maar voornamelijk met het snelgroeiende Google cloud. Daar werd opnieuw een indrukwekkende omzetgroei gerealiseerd van 28% en in totaal bracht deze tak $ 7,45 miljard op.

Een daling van de omzet in Other Bets, waaronder onder andere Verily en zelfrijdende voertuigentak Waymo vallen, lijkt opvallend slecht. Er werd een omzet van $ 288 miljoen geboekt, tegenover $ 440 miljoen een jaar geleden. Maar het bedrijf zei eerder dat vanaf het eerste kwartaal, kunstmatige intelligentie dochter DeepMind niet langer zal worden gerapporteerd onder Other Bets, maar zal worden geboekt als onderdeel van Alphabet’s corporate kosten.

Alphabet geeft in het kwartaalverslag aan nog 190.711 personeelsleden te hebben, maar daar zijn de 12.000 ontslagen nog niet van afgetrokken. Het personeelbestand zal officieel vanaf het 2e kwartaal gaan krimpen en de kostenbesparingen zullen ook dan pas zichtbaar worden. Dit kwartaal was het bedrijf juist $ 2,6 miljard extra kwijt aan ontslagvergoedingen en kosten voor het sluiten van kantoorpanden.

kwartaalcijfers Alphabet | revenues Alphabet | Aandeel Alphabet

Alphabet ziet winst dalen

De operationele winst van Google Services daalde licht tot $ 21,74 miljard. Het bedrijf boekte daarentegen wel eindelijk winst met zijn clouddiensten. Er werd een operationele winst van $ 191 miljoen gerealiseerd, tegenover een verlies van $ 706 miljoen een jaar geleden. De toegenomen corporate costs zijn grotendeels de kosten voor de ontslagronde en anderzijds de kosten voor het eerdergenoemde Deepmind, de kunstmatige intelligentie tak.

alphabet cijfers | Aandeel Alphabet Q1 | costs alphabet Q1

Door hogere kosten lagen de marges duidelijk onder druk. We zien de operationele marge dalen van 30% naar 25%. Onder aan de streep resulteerde dit in een nettowinst over van $ 15,05 miljard, ofwel $ 1,17 per aandeel. Dat was lager dan de $ 16,4 miljard van een jaar geleden, maar hoger dan analisten hadden voorspeld.

De nettowinst kwam deels hoger uit door het besluit van Alphabet de jaarlijkse aandelenbonussen (stock based compensation) naar achteren te verschuiven. Hierdoor was het bedrijf minder kwijt aan beloningen in het eerste kwartaal vergeleken met de nog komende kwartalen van het jaar. Bovendien rapporteerde de techreus een verlaging van de afschrijvingskosten met $ 988 miljoen als gevolg van de wijziging in de geschatte levensduur van bepaalde servers en
netwerkapparatuur.

Aandeel Alphabet | aandeel alphabet kopen | beleggen in aandelen

Alphabet moet vaart maken met AI

Met het ontslaan van circa 6% van het personeelbestand denkt Alphabet capaciteit te creëren om te investeren in de meest aantrekkelijke groeigebieden. Belangrijke groeimarkten voor het bedrijf zijn uiteraard AI en deep computer science. Met Google Bard werd al snel het antwoord op het populaire ChatGPT gelanceerd. Microsoft investeerde al vroeg in ChatGPT van het bedrijf OpenAI en integreerde de chatbot in zijn zoekmachine Bing. Beleggers vrezen dat dit ten koste zal gaan van het marktaandeel van Google.

Daar lijkt in het 1e kwartaal in ieder geval nog geen sprake van te zijn. Dit heeft er waarschijnlijk mee te maken dat adverteren via Google voorlopig nog de voorkeur heeft van bedrijven. Toch scheef de New York Times vorige week nog dat Samsung overweegt om de standaardzoekmachine op de mobiele telefoons te vervangen door Bing van Microsoft. In reactie op dat gerucht daalde de koers van Alphabet met 3,5%. Momenteel heeft Google nog ruim 90% van de zoekmachinemarkt in handen.

Outlook 2023

Tijdens de earnings call zei financieel directeur Ruth Porat dat door de moeilijke economische omstandigheden “de vooruitzichten onzeker blijven”. CEO Sundar Pichai zei ook dat het bedrijf volgende maand op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie updates van producten zal aankondigen, waaronder Android en zijn Pixel-smartphones. Vorige week meldde CNBC dat het bedrijf van plan is volgende maand zijn eerste opvouwbare smartphone te lanceren voor een bedrag van ruim $ 1700. Samsung bracht in 2019 als eerst vouwbare mobiele telefoons op de markt.

Het lijkt niet waarschijnlijk dat de advertentiemarkt in het lopende kwartaal een verbetering laat zien. Richting het einde van het jaar rekenen economen op een milde economische recessie. Beleggers moeten dus rekening houden met een transitiejaar voor het aandeel Alphabet.

Wel maakte het bedrijf bekend opnieuw voor $ 70 miljard aan eigen aandelen in te willen kopen. Vorig jaar kocht Alphabet ook al voor hetzelfde bedrag aan eigen aandelen terug. In 2022 heeft Alphabet meer eigen aandelen ingekocht dan enig ander bedrijf, op Apple na.

Aandeel Alphabet: waardering

De koers van het aandeel Alphabet ligt onder druk door een combinatie van teruggeschroefde advertentiebudgetten en toenemende concurrentie op het gebied van Search & AI. Beleggers vrezen dat de advertentie-inkomsten verder kunnen dalen. Niet alleen door econ0mische tegenwind, maar ook door de opkomst van ChatGPT.

Momenteel wordt het aandeel Alphabet verhandeld op ongeveer 19,3x de verwachte winst over 2023. In de afgelopen 5 jaar lag de gemiddelde K/W rond de 29,5, dus het aandeel Alphabet lijkt aantrekkelijk. De gedaalde waardering is deels terecht, gelet op het veranderde renteklimaat en het wegvallen van groei. Analisten verwachten echter dat Alphabet zijn groeipad vanaf 2024 kan hervatten. Er wordt gerekend op een omzetgroei van 10% in 2024 en in 2025. Dit moet resulteren in een nettowinst van respectievelijk $ 76,9 miljard en $ 88,62 miljard. Daarmee handelt het aandeel Alphabet op slechts 16,9x de winst over 2024 en 14,4x over 2025.

Bovendien heeft Alphabet een netto kaspositie van $ 115 miljard. Deze kan niet alleen worden ingezet voor onderzoek & ontwikkeling, maar maakt het aandeel Alphabet ook nog eens goedkoper. Als we rekenen met de Enterprise Value (ondernemingswaarde) en kijken naar de verwachte winst in 2023 van $ 67 miljard. Dan kunt u het aandeel Alphabet op dit moment kopen voor ‘slechts’ 18x de verwachte winst voor 2023. U kunt eventueel ook nog de uitgaven voor other bets optellen bij de nettowinst. Want zonder deze ambitieuze projecten zou de winst nog een stuk hoger uitvallen. Met deze alternatieve rekenmethode is het aandeel Alphabet nog een stuk goedkoper, namelijk minder dan 17x de winst.

Technische analyse aandeel Alphabet

Het aandeel Alphabet wist gedurende de maanden november t/m maart dit jaar steeds op te veren vanaf de onderkant van de lange termijn stijgende trend. Dit resulteerde in hogere bodems en ook lijkt te dalende trend te zijn omgezet in een meer zijwaartse markt.

Momenteel is de koers boven het 200-daags gemiddelde gebroken dat ook langzaam opwaarts begint te draaien. Voor een technische uitbraak is een slotstand boven de weerstand op ongeveer $ 109 per aandeel nodig. Na een uitbraak kan de koers verder omhoog richting de toppen op $ 122.

Een doorbraak onder de steun op $ 99,75 zal echter een grotere correctie uitlokken. Dan mag een nieuwe test van de lange termijn trendlijn worden verwacht op pakweg $ 93 per aandeel. Een doorbraak hieronder kan de koers van Alphabet terugbrengen naar de lows van eind vorig jaar.

Cijfers aandeel alphabet | aandeel alphabet koers | aandeel alphabet dividend

Aandeel Alphabet kopen of verkopen via LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Alphabet (GOOGL). U heeft toegang tot ruim 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:

aandeel google alphabet
Het aandeel Alphabet (GOOGL) verkeert in zwaar weer. Artificial Intelligence (AI) is de beurshype van dit moment en Alphabet sloeg daarmee een flater op zijn AI-dag. Begin februari wist het beleggers ook al niet te bekoren met zijn kwartaal- en jaarcijfers.

Loading ...
Aandeel Alphabet ISIN Tickercode Laatste koers 1D 1M 6M YTD
Alphabet Inc. A US02079K3059 GOOGL 179,51 1,82 % 0,93 % 26,87 % 28,49 %

Aandeel Alphabet – kwartaalcijfers Q4

Op 2 februari maakte Alphabet de cijfers over het 4e kwartaal van 2022 bekend. Het bedrijf kon de verwachtingen van analisten niet waarmaken. De groeimotor kwam in het laatste kwartaal van vorig jaar bijna tot stilstand. Op jaarbasis steeg de omzet namelijk met slechts 1% tot $ 76,05 miljard. Op constante valuta basis was echter wel een groei van 7% zichtbaar.

Een daling van de advertentie-inkomsten met 2% tot $ 42,6 miljard was een flinke domper. Volgens Alphabet liepen de uitgaven van sommige adverteerders in het 4e kwartaal verder terug ten opzichte van het 3e kwartaal van 2022. Ook YouTube zag zijn advertentie-inkomsten dalen met 8% tot $ 7,96 miljard. Het videoplatform heeft naast dalende advertentie-uitgaven door adverteerders ook last van toenemende concurrentie van TikTok. Hoewel YouTube Shorts het aantal dagelijkse views zag toenemen tot 50 miljard, blijft de concurrentie om de kijker moordend. Want ook Meta zet met Instagram Reels vol in op korte filmpjes.

De overige inkomsten van Google (Google Other), waaronder inkomsten uit hardware en YouTube abonnementen, kwamen uit op 8,8 miljard dollar, een stijging van 8% ten opzichte van jaar eerder.

Cijfers Alphabet | Google other cijfers | Aandeel Alphabet

Positieve lichtpuntjes zagen we bij Google Cloud, waar een omzetstijging van 32% zichtbaar was tot $ 7,32 miljard. Hoewel dit minder was dan verwacht, wist het bedrijf wel zijn operationele verlies stevig te verminderen, van $ 890 miljoen een jaar geleden tot $ 480 miljoen in het vierde kwartaal van 2022. Winstgevendheid lijkt hier dus steeds dichterbij te komen en de stevige groei houdt aan. Google Cloud was in het 4e kwartaal van 2022 goed voor 9,6% van de totale omzet. Eind 2021 was dat nog slechts 7,3%. Diversificatie voor Alphabet is broodnodig, want de techreus wordt steeds vaker verweten een one-trick pony te zijn, wat het aandeel Alphabet risicovoller maakt voor beleggers.

Tegelijkertijd liepen de kosten en uitgaven met maar liefst 8,3% op, van $53,44 miljard in Q4’21 tot $ 57,88 miljard in Q4’22. Dit was vooral te wijten aan de groei van het personeelsbestand (en hogere lonen), meer uitgaven aan R&D en hogere kosten voor juridische zaken. Uiteindelijk zorgde dit voor een daling van de operationele marge tot 24%, tegenover de 29% van een jaar eerder. Onder aan de streep resulteerde dit in een winstdaling van 34% tot $ 13,62 miljard.

In heel 2022 steeg de omzet met 9,7% tot $ 282,8 miljard. Toenemende kosten en lagere marges hebben de winst van Alphabet zwaar onder druk gezet. De nettowinst daalde met 21% tot $59,98 miljard.

Cijfers Alphabet | Aandeel Alphabet | inkomsten Alphabet

Kosten besparen

Hoewel Alphabet tijdens het 4e kwartaal nog 3.455 mensen toevoegde aan zijn personeelsbestand, werden begin dit jaar ook 12.000 mensen op straat gezet. Dit heeft voornamelijk te maken met de terugvallende advertentie-inkomsten en een uitdagend economisch klimaat. Op lange termijn hoopt Alphabet hiermee zijn winstgevendheid op pijl te houden.

In het 1e kwartaal zal Alphabet zo’n $ 1,9 miljard a $ 2,3 miljard aan kosten maken, in verband met de ontslagen die het in januari aankondigde. Het verwacht ook ongeveer $ 500 miljoen kwijt te zijn in verband met de vermindering van kantoorruimte en waarschuwde voor meer soortgelijke kosten in de toekomst.

Other bets

De inkomsten uit Alphabet’s Other Bets segment, dat onder andere focust op zelfrijdende auto’s met Waymo, zag zijn omzet in Q4’22 stijgen tot $ 226 miljoen, van $ 181 miljoen een jaar eerder. Tegelijkertijd nam het operationele verlies tot tot $ 1,63 miljard, van $ 1,45 miljard. Onder Other Bets vallen ook nog tientallen andere projecten van de techgigant, zoals enkele health-tech en AI projecten.

Vanaf 2023 is Alphabet van plan de dochteronderneming DeepMind dat zich bezighoudt met kunstmatige intelligentie, niet meer onder Other Bets te rapporteren, maar als onderdeel van Alphabet’s bedrijfskosten. Volgens Alphabet reflecteert dit beter de toenemende samenwerking tussen DeepMind en Google Services, Google Cloud en Other Bets.

Focus op AI

Na de succesvolle lancering van ChatGPT door het bedrijf OpenAI nam de druk op Alphabet toe. Op 6 februari hield het bedrijf een AI-dag, waarbij het Bard introduceerde, de tegenhanger van ChatGPT. Alphabet maakt hiervoor gebruik van het Languade Model for Dialogue Applications (LaMDA), dat het twee jaar geleden al onthulde.

Bard moet een toevoeging worden op Google Search, maar tijdens de presentatie ging het mis. De chatbot gaf een verkeerd antwoord op een vraag, waardoor de koers van Alphabet de afgelopen weken zwaar onder druk lag. Beleggers vragen zich vertwijfeld af of het bedrijf hierdoor zijn dominante positie op het gebied van search en AI zal kwijtraken.

Op het evenement werden daarnaast ook andere AI-verbeteringen aan een aantal andere Google-producten bekendgemaakt. Onder andere voor Google Maps en Google Lens, waarmee mensen op Android kunnen zoeken naar wat ze zien in foto’s en video’s via Google Assistant.

LYNX Beursflash over Alphabet

In de LYNX Beursflash bespreekt Justin Blekemolen elke week verschillende aandelen of indices op basis van fundamentele en technische analyse. Deze keer bespreekt hij het aandeel Alphabet (GOOGL). Mis geen Beursflash video, abonneer gratis op ons kanaal: https://goo.gl/ukhglM

Aandeel Alphabet: waardering

De koers van het aandeel Alphabet ligt onder druk door een combinatie van teruglopende groei en toenemende concurrentie op het gebied van Search & AI. Beleggers vrezen dat de advertentie-inkomsten verder kunnen dalen. Niet alleen door econ0mische tegenwind, maar ook door de opkomst van ChatGPT. Microsoft investeerde al vroeg in het bedrijf achter deze techniek en het succes heeft iedereen verrast. Onlangs werd ChatGPT dan ook geïntegreerd in Bing, de zoekmachine van Microsoft. De grote vraag voor beleggers is nu uiteraard in hoeverre het marktaandeel van Google hierdoor gaat afnemen. Tot op heden had Google ruim 90% van de zoekmarkt in handen en dus vrijwel een monopolie. Enkele procenten daling kan een behoorlijke hap nemen uit de winst van Alphabet.

In reactie op bovenstaande lanceerde Alphabet met Bard de tegenhanger op ChatGPT. Daarnaast heeft het bezuinigingen aangekondigd om de winstgevendheid op te krikken. Momenteel wordt het aandeel Alphabet verhandeld op ongeveer 20 keer de winst over 2022. In de afgelopen 5 jaar lag de gemiddelde K/W echter boven de 30. De gedaalde waardering is deels terecht, gelet op het veranderde renteklimaat en het wegvallen van groei.

Anderzijds valt er wel een case te maken voor een lange termijn belegging in het aandeel Alphabet. De terugvallende groei is mogelijk tijdelijk, want de wereldwijde advertentiemarkt zal volgens experts de komende jaren verder groeien. Ook moeten we nog maar afwachten of adverteerders wel echt massaal overstappen op Bing. Veel mensen hebben nou eenmaal de gewoonte om gebruik te maken van Google. Maar totdat we dat weten is de onzekerheid groot. En die onzekerheid is wat beleggers momenteel afstraffen.

Wel heeft Alphabet nog altijd een aantal sterke kaarten in handen op het gebied van Other Bets. Met Waymo zet het in op autonoom rijden en bovendien heeft de techreus enorm veel kennis in huis omtrent AI. De kans bestaat dat de Bard op termijn even sterke resultaten kan afleveren als ChatGPT.

Bovendien heeft Alphabet een netto kaspositie van $ 122 miljard. Deze kan niet alleen worden ingezet voor R&D, maar maakt het aandeel ook nog eens goedkoper. Als we rekenen met de Enterprise Value en kijken naar de verwachte winst in 2023 van $ 65 miljard. Dan kunt u het aandeel Alphabet op dit moment kopen voor ‘slechts’ 16,7x de verwachte winst voor 2023.

Technische analyse aandeel Alphabet

De grafiek van de koers van het aandeel Alphabet liet het afgelopen jaar duidelijk dalende toppen en bodems zien. De dalende trend is wel overgegaan in een zijwaartse bandbreedte tussen pakweg $ 83 en $ 105. Maar de uitbraak uit deze zijwaartse trend is begin februari mislukt.

Hoewel de koers boven de weerstand en boven het 200-daags gemiddelde brak, zagen we niet veel later een failure. De koers is teruggevallen onder de belangrijke niveaus en daarmee werd een valse uitbraak waargenomen. Nu bevindt het aandeel Alphabet zich weer in de zijwaartse bandbreedte. Het is wachten op een nieuwe uitbraak.

Boven de $ 108 komt er ruimte vrij voor een herstel richting de $122. Maar onder de $ 83 neemt de verkoopdruk toe en zien we pas weer steun rond $ 76 a $ 70. Daar liggen de bodems uit september/oktober 2020.

Aandeel Alphabet kopen of verkopen via LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Alphabet (GOOGL). U heeft toegang tot ruim 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:

Alphabet A: Analyses & tipsWaarom in aandelen van Alphabet A beleggen via LYNX?

Met een beleggingsrekening via LYNX koopt en verkoopt u voordelig aandelen van vrijwel elk beursgenoteerd bedrijf ter wereld - dus ook Alphabet A. Met directe toegang tot wereldwijde beurzen koopt u buitenlandse aandelen direct op de thuismarkt. Zo profiteert u van een hoog handelsvolume en een lage spread. U hoeft niet te wachten tot de beurzen opengaan, maar handelt voor- of nabeurs als het u uitkomt. Zo bent u niet afhankelijk van de tijdsverschillen. Handelen doet u daarnaast via een stabiel platform met innovatieve trading tools, waarmee u direct gedegen analyses kunt maken. Belegt u met het oog op een stijgende koers door long te gaan, of verwacht u een dalende koers en gaat u short? Met LYNX is het mogelijk, zodat u het maximale uit uw aandelen Alphabet A kunt halen.

Bent u klaar voor de volgende stap in beleggen? Ontdek dan of LYNX bij u past en sluit u aan bij duizenden ervaren beleggers.

Ontdek wat LYNX uniek maakt als broker

Koersdetails aandeel Alphabet A

Laatste koers
Verschil in USD
Verschil in %
Datum
Tijd
Beurzen
Marktkapitalisatie (mld.)
Uitstaande aandelen (mln.)
Openingskoers
Slotkoers vorige handelsdag
Laagste dagkoers
Hoogste dagkoers
Laagste jaarkoers
Hoogste jaarkoers
Laagste koers 52 weken
Hoogste koers 52 weken

Alphabet A : fundamentele cijfers in USD

Dividendrendement
Omzet ratio
Omzet per aandeel
Cashflow per aandeel
Intensiteit van investeringen
Intensiteit van arbeid
Werkkapitaal (mln.)
Cashratio 1
Cashratio 2
Cashratio 3
Return on Investment (ROI)
Koers-winstverhouding
Price cashflow ratio
Equity ratio
Debt ratio
Debt equity ratio
Cash ratio
Quick ratio
Current ratio

Aandeel Alphabet A: Bedrijfsinformatie Alphabet Inc. A

Alphabet Inc is beter gekend onder de naam Google, werd opgericht in 2015 na een herstructurering. Het hoofdkantoor bevindt zich in Californië. Alphabet is een conglomeraat en beheert onder andere Google, Calico, Chronicle, GVNestLabs en Redux. Enkele alledaagse platformen die wereldwijd gebruikt worden zijn de zoekmachine Google, e-mailservice Gmail, Google+, Google Maps en Google Chrome. Google is één van de grootste en meest gekende merken ter wereld. Wereldwijd werken er meer dan 80.000 mensen voor Alphabet.

Address
ALPHABET INC.
Amphitheatre Parkway 1600
94043 Mountain View, California
USA

Phone
+1-650-253-0000

Fax
+1-650-253-0001

Email
investor-relations@abc.xyz

Internet
abc.xyz